Informații despre abdomen
Abdomenul sau burta reprezintă mai mult decât stomacul și decât intestinele; practic este toată porțiunea dintre piept și oasele pelviene. În interiorul abdomenului se află stomacul și intestinele, precum și o mulțime de alte organe: vezică urinară, rinichi, ficat, splină, pancreas, vezică biliară, apendice și glande adrenale, toate fiind susținute de o membrană denumită peritoneu care, de altfel, le și separă de mușchii abdominali externi (trei straturi de mușchi susțin și protejează aceste organe).Cauze pentru dureri de burtă
Constipația constituie unul dintre cele mai frecvente motive pentru durerea abdominală. În cazul în care copilul nu a eliminat un scaun un timp îndelungat sau momentul defecației este dureros, cel mai probabil aceasta este cauza.
Diareea este adesea cauzată de o infecție desemnată de multe persoane drept viroză intersinală (medicii o denumesc gastroenterită). Când apar scaunele apoase, de obicei sunt asociate dureri de burtă. Dacă sunt prezente și greață și vărsături, poate fi vorba despre gastroenterită.
O infecție localizată în altă zonă a corpului, cum ar fi durerea de gât cauzată de un streptococ sau pneumonia, o infecție a urechii sau o tuse (acționează anumiți mușchi abdominali) sau chiar o migrenă (în cazul copiilor mici). Dacă durerea este puternică, poate fi cauzată de o infecție de tract urinar sau de un blocaj intestinal. Mai rar, dar este posibil, existența unei infecții cu o bacterie sau un parazit, arsura în capul pieptului, sindromul colonului iritabil se pot ascunde în spatele unei dureri de burtă.
Mâncarea - unii copii se confruntă cu dureri de burtă deoarece mănâncă prea mult dintr-un anumit aliment, un aliment picant sau gras, un aliment la care au alergie (de obicei apare și o reacție la nivelul pielii, precum o iritație) sau unul care este alterat (în această categorie se includ și toxiinfecțiile alimentare). Durerea de burtă indică faptul că stomacul întâmpină probleme în descompunerea și digerarea acelor alimente. De exemplu, există copii cu intoleranță la lactoză (au dificultăți în digerarea lactozei, un tip de zahăr din lapte și alte produse lactate)
Este de preferat să evitați administarea analgezicelor deoarece pot agrava deranjamentul stomacal al copiilor, însă suplimentele alimentare care nu afectează flora intestinală sunt binevenite. Este vorba despre WELLKid Baby sirop și WELLKid Smart tablete masticabile care vor asigura aportul necesar de vitamine și minerale. Acestea nu conțin coloranți sau arome artificiale, îndulcitori, lactoză sau gluten.
|
Citește și: Alimentatia in bolile digestive
Apendicită sau alte probleme similare - dacă durerea debutează în zona ombilicală și apoi avansează în porțiunea dreaptă inferioară a abdomenului, poate fi vorba despre apendicită. Febra sau vărsăturile, alături de o durere care se agravează și o pierdere a apetitului constituie de asemenea indicii ale apendicitei
Stresul - deși nu este luat în considerare, mulți copii se confruntă cu un stomac sensibil care reacționează în condiții de îngrijorare sau stres
Iată și cum puteți interpreta diverse tipuri de durere de burtă:
Durere generalizată sau pe mai mult de jumătate din burtă - poate indica un virus stomacal, indigestie, gaze sau constipație
Durere de tip crampă apare cel mai probabil de la gaze și balonare și este urmată adesea de diaree.
Durerea colicativă vine în valuri, începe și se termină brusc și este de obicei gravă
Durerea localizată este doar într-o zonă a burții - poate indica probleme cu apendicele, vezica sau stomacul
Pentru bebelușii care nu știu încă să se exprime puteți identifica durerea de burtă: când sunt mai agitați decât de obicei, își trag picioarele către burtă, are apetit reduse.
Alte simptome ce pot fi prezente: copilul are o stare proastă, stă întins, activitatea sa este redusă, vomită, are diaree, refuză alimentația și lichide, are febră, piele îmbujorată sau palidă, transpirată, foarte uscată, are durere când urinează, urinează mai mult decât de obicei, are o durere care îl ține treaz sau îl trezește.
Diagnostic
Inițial medicul va adresa întrebări legate de simptome, istoric medical și poate efectua diverse teste în cazul în care diagnosticul nu este unul cert. Astfel, sunt necesare adesea teste ale urinei și mai ales ale scaunului (verifică prezența în materiile fecale de sânge, bacterii sau paraziți). În cazul în care este suspectată apendicita, poate fi necesară prelevarea de sânge pentru a-l testa. Alte investigații necesare pot presupune: radiografie, ecografie sau tomografie. Se poate să vi se recomande și consultul unui gastroenterolog.Tratament
În primul rând, trebuie subliniat că majoritatea durerilor de burtă la copii dispar de la sine în decurs de 24 ore; dacă persistă pot ascunde probleme mai grave. Dacă este vorba despre diaree sau infecție, mai ales în cazul copiilor de vârstă mică, este important de urmărit să nu se deshidrateze (prin vărsături și diaree). Urmarea unui regim alimentar specific, precum și excluderea în general a produselor cu lactoză (dar și a celor grase sau prăjite) constituie tratamentul de bază. În cazul în care este vorba de o infecție în organism de natură bacteriană, medicul va recomanda un antibiotic. Când cauza este una viralaă, pentru o viroză respiratorie medicul va prescrie medicația specifică ce include de obicei antipiretice/analgezice (pentru febră) de tip paracetamol și ibuprofen (nu aspirină).
Dacă este vorba de apendicită, poate fi necesară o apendictomie (îndepărtarea chirurgicală a apendicelui). Dacă stresul este factorul cauzator al durerii de burtă, medicul pediatru poate recomanda consultul unui psiholog.
Rețineți că pentru ca cei mici să nu se confrunte cu dureri de burtă, este important să: nu mănânce în exces, să consume alimente bogate în fibre precum fructe și legume pentru a regulariza tranzitul intestinal, să consume multe lichide (în special apă), să își spele mâinile înainte de masă, să mănânce corect înainte de culcare și să se odihnească suficient.
Trebuie să apelați de urgență la medic dacă: copilul este mai mic de 3 luni și are diaree sau varsă, este tratat pentru cancer, nu elimină niciun scaun (și vomită), vomită sânge sau are sânge în scaun (mai ales dacă este maroniu sau negru), prezintă o durere abdominală subită și puternică, are abdomenul rigid, s-a lovit recent la abdomen, întâmpină probleme cu respirația.
Surse:
www.nlm.nih.gov; www.cyh.com; http://kidshealth.org; www.emedicinehealth.com