- 1. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de gastroenterita
- 2. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de alergie la lapte si intoleranta la lactoza
- 3. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de constipatia si schimbarile in alimentatie
- 4. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de apendicita
- 5. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de balonare si flatulenta
In primul rand, trebuie sa tii cont de faptul ca in cazul unei dureri abdominale persistente, care se repeta sau care are o intensitate severa, trebuie sa mergi cu cel mic la medicul pediatru pentru consult, analize si o diagnosticare corecta.
Determinarea cauzei durerii abdominale la copii este oarecum complicata, deoarece medicul nu trebuie doar sa observe locul in care este localizata durerea, dar sa analizeze si celelalte simptome care insotesc durerea abdominala. Uneori, cauzele sunt clare: daca observi ca micutul tau are dureri de stomac atunci cand este la scoala, cauza este stresul; daca durerile apar dupa ce a mancat prea mult, cauza este cantitatea prea mare de mancare ingerata. Insa, daca observi ca durerea abdominala este insotita de alte simptome, precum greata, voma sau febra, atunci este posibil sa constituie simptomul unei afectiuni mai serioase.
Qbebe iti dezvaluie care sunt cele mai comune 5 cauze ale durerii abdominale la copii.
1. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de gastroenterita
2. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de alergie la lapte si intoleranta la lactoza
Alergia la lapte este una dintre cele mai comune cauze ale unor simptome cum ar fi durerea de stomac, voma, diareea si iritatia aparuta pe piele - toate acestea constituie reactia sistemului imunitar la o proteina din lapte. Intoleranta la lactoza apare atunci cand organismul copilului nu produce enzimele necesare digerarii lactozei, ceea ce provoaca simptome precum diareea, greata, crampe abdominale, balonare si flatulenta. In cazul in care micutul tau este diagnosticat cu una dintre cele doua afectiuni, medicul pediatru iti va recomanda sa nu ii mai dai celui mic produse lactate cateva zile la rand si apoi sa le introduci din nou in alimentatie, dar treptat. In cazul in care durerea de stomac reapare, produsele lactate pot fi de vina.
3. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de constipatia si schimbarile in alimentatie
4. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de apendicita
Simptomele apendicitei sunt durerile abdominale (localizate de obicei in partea dreapta inferioara a abdomenului, insa la copii mici sunt dificil de localizat), febra si voma. In general, parintii incearca sa scada febra copilului cu medicamente pe baza de acetaminofen (paracetamol), insa, desi febra scade, durerile abdominale cresc in intensitate. In cazul in care observi aceste simptome la copilul tau, mergi de urgenta cu el la medicul pediatru sau chiar la camera de garda a unui spital pentru copii, deoarece este posibil sa aiba apendicita.
5. Durerea abdominala sau de stomac poate fi cauzata de balonare si flatulenta
Daca micutul tau se plange de dureri abdominale sau de stomac dupa ce bea sucuri dulci sau acidulate, dupa ce mananca alimente care favorizeaza aparitia gazelor, atunci durerile ar putea fi cauzate de balonare. Balonarea sau meteorismul abdominal si flatulenta nu sunt afectiuni propriu-zise, ci simptome ale caror cauze pot fi multiple: fermentatii intestinale, aerofagia (inghitirea aerului in timpul masticatiei si deglutitiei), gastritele hipo-acide, enterocolitele, afectiunile colecistului sau ale pancreasului. Simptomele meteorismului pot fi variate: senzatie de disconfort abdominal cu satietate si de tensiune abdominala, angoasa, dispnee, senzatie de ameteala, bufeuri, dureri abdominale, astenie, insomnie. In cazul in care observi ca micutul tau este balonat, poti incerca sa ii prepari un ceai de menta si daca disconfortul nu cedeaza solicita ajutorul medicului pediatru.
Micutii vostri au avut dureri abdominale sau de stomac? Care au fost cauzele si cum le-ati tratat?