Copilul meu are ochișori albaștri superbi, însă puțini știu că în spatele culorii se ascunde o boală congenitală...

Copilul meu are ochișori albaștri superbi, însă puțini știu că în spatele culorii se ascunde o boală congenitală...

Mariana Voinea

Ochișorii mari și rotunzi, de un albastru pur ai unei bebelușe, ascundeau o teribilă afecțiune. Deși era admirată oriunde mergea alături de părinți pentru ochii decupați parcă din reviste, acum fetița este supusă unor proceduri chirurgicale. Părinții fac tot posibilul, alături de cadrele medicale competente, să readucă vederea fetiței de doar zece luni. 

Unii copilași sunt pur și simplu frumoși din naștere. Copiii blonzi, cu ochii rotunzi, mari și albaștri atrag atenția tuturor și sunt complementați pe stradă atât de persoane tinere, cât și de persoane în vârstă, fiind admirați chiar și de alți copii.

Dar nu întotdeauna ochii albaștri sunt și un simbol al frumuseții. În cazul unei familii, ochii albaștri ai bebelușei lor, reprezentau un simptom al unei afecțiuni care o putea lăsa fără vedere.

Louise Bice, în vârstă de 34 de ani, mama unei fetițe dulci, cu ochi rotunzi, mari și albaștri, pe nume Aretria susține că nu mică i-a fost mirarea când fetița ei s-a născut cu această trăsătură pe care nimeni altcineva din familie nu o mai avea.

Ochișorii albaștri și frumoși erau admirați de șase sau chiar șapte ore în fiecare zi de persoane străine, pe stradă, iar mama era extaziată de acest lucru.

Dar în luna martie a anului 2023, unul din ochișorii fetiței a devenit lăptos și orice lumină mai puternică cu care intra în contact o deranja atât de mult, încât plângea de durere.

Louise împreună cu partenerul ei, Connor Bice, în vârstă de 29 de ani, de profesie contabil, au considerat că mezina familiei s-a lovit în ochișori cu o jucărie.

Din păcate, Aretria a fost diagnosticată cu glaucom congenital bilateral, o anormalitate genetică. Aceasta presupune resimțire unei presiuni extreme și continue asupra nervului optic.

La vârsta de doar 10 luni, fetița avea nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență. Din fericire, părinții au reușit să o programeze pentru operație la Spitalul de Copii din Birmingham, în iunie, pentru a i se elibera presiunea resimțită la nivelul nervului optic. Din păcate, testele au ratat că operația fusese eșuată.

Micuța a suferit o a doua operație în luna august, iar părinții ei încă așteaptă rezultatele. Mama își spune povestea în speranța că va avertiza alți părinți să fie mult mai atenți la simptomele pe care copiii le prezintă.

Cum au aflat părinții de problema fetiței lor perfecte?

bebelus cu ochi albastri si deget in gura

Mama casnică din Mansfield, Nottinghamshire, Louise nu s-ar fi așteptat niciodată ca cea mai frumoasă trăsătură a fiicei ei să fie și cea mai periculoasă.

Am observat într-o zi, din senin, cum fetița noastră avea un ochi de culoare lăptoasă și vederea încețoșată. Deși părea perfect sănătoasă, la 15 minute lucrurile au luat o întorsătură dramatică. Specialiștii au efectuat teste greu de descris asupra ochișorilor ei și astfel am aflat că își pierduse deja o parte din vedere la ambii ochi“, susține mămica.

După două operații, încă nu știm ce se va întâmpla. Fiica mea mai vede cu ochiul drept în proporție de 5%. În plus, trece prin niște dureri destul de apăsătoare și nu știu dacă ar mai putea suporta o altă operație“, continuă ea.

Louise se învinovățește într-un fel și consideră că dacă ar fi ajuns cu fetița la un specialist pentru a fi diagnosticată înainte de acest episod, poate că nu și-ar fi pierdut vederea la un ochi.

Nici unul dintre părinți nu și-a dat seama că ochișorii albaștri, mari și frumoși erau de fapt un simptom al unei boli.

Probleme de vedere ale copilului: semne ingrijoratoare

Cauza afecțiunii și diagnosticul pus de medici

Născută pe data de 20 octombrie 2022, Aretria a devenit vedeta familiei primind numeroase complimente de la membrii familiei și de la prieteni.

Dar pe 20 mai, când mama a plecat la cumpărături la magazinul din apropiere, după doar 15 minute s-a întors și a găsit fetița cu vederea încețoșată.

După ce primisem poza de la soțul meu m-am grăbit înapoi acasă. Nici nu am apucat să intru pe ușă și m-am gândit că trebuie să-mi duc fiica de urgență la spital“, își amintește Louise. Așa au și procedat părinții.

Au mers împreună cu fetița lor la spitalul din Mansfield, Kingțs Mill, fiind ulterior trimiși la spitalul din Chesterfield Derbishire. Aici doctorii au identificat cauza problemei fetiței și au diagnosticat-o cu afecțiunea de care suferea. Nici acolo, din păcate, cadrele medicale nu au putut găsi și o soluție de rezolvare.

Ulterior părinții au făcut o programare la specialiștii din centrul medical Queens Nottingham, două zile mai târziu, pe data de 22 mai. După diagnosticarea fetiței cu glaucom congenital bilateral, specialiștii au susținut că nu au văzut decât câteva cazuri în toată cariera lor.

Cadrele medicale au avertizat părinții că micuța ar putea rămâne cu o vedere foarte slabă la ochiul afectat. Conform opinei medicilor, presiunea din ochi era prezentă încă de la naștere, din cauză că sistemul de drenaj al fluidelor corporale ale fetiței nu a funcționat corect în ochișori atunci când ea era încă în pântecul mamei.

Prin două intervenții chirurgicale fără prea mari șanse de reușită a trecut fetița de doar 10 luni

mama langa bebelus cu ochi albastri

Procedura care a durat patru ore care a avut loc pe data de 13 iunie la spitalul din Birmingham pentru copii. Aceasta a fost precedată de o lună de tratament ce a presupus picurarea medicamentelor timp de șase ori pe zi în ochișorii fetiței. De asemenea, Arteria trebuia să poarte o protecție la nivelul feței, timp de o săptămână.

Două săptămâni mai târziu, când părinții s-au dus la controlul de după operație, presiunea din ambii ochi era mult mai mare decât înainte, iar operația nu avusese succes.

Astfel, a doua operație a avut loc pe data de 18 august și părinții încă așteaptă rezultatele oficiale. La momentul actual, simptomele cu care se confruntă fetița denotă faptul că nici a doua operație nu a avut succes.

Momentul emoţionant când un bebeluş cu probleme de vedere îşi vede mama pentru prima oară

Fără o a treia intervenție, micuța ar putea să își piardă vederea!

Medicii ar urma să abordeze altfel situația și să supună fetița unei altfel de intervenții care ar implica tuburi de drenare sau valve. La o vârstă atât de fragedă, mama se teme că fetița nu ar mai suporta o altă operație, dar știe că aceasta este singura lor șansă.

Vederea fiicei lor este aproape nulă în ochiul drept, în timp ce ochiul stâng încearcă să compenseze.

Fără doar și poate, asemenea vești nu pot fi decât traumatizante atât pentru părinți, cât și pentru copil. Când toată lumea admiră ochii frumoși ai bebelușului, să afli că de fapt aceștia ascundeau o teribilă afecțiune, nu te poate lăsa indiferent. Dar părinții luptă în continuare pentru a obține cele mai bune rezultate pentru fiica lor.

Surse foto: instagram.com

Surse articol: independent.co.uk

Articolul urmator
Un tată din București a fost prea rușinat de felul în care este îmbrăcat pentru a intra la serbarea fiicei sale. Ce poveste dureroasă ascunde bărbatul
Un tată din București a fost prea rușinat de felul în care este îmbrăcat pentru a intra la serbarea fiicei sale. Ce poveste dureroasă ascunde bărbatul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament
    Hoarding-ul sau acumularea excesivă de obiecte: ce se ascunde în spatele acestui comportament

    Să colecționezi diferite obiecte, să le ordonezi și să ai grijă de ele reprezintă o activitate firească. Însă în momentul în care insiști să le colectezi chiar...

    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală
    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală

    O mamă care are ADHD susține că diagnosticul său o ajută să fie o mamă bună pentru fiica sa, care a fost recent diagnosticată cu aceeași tulburare. Descoperiți cum anume, în...

    Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?
    Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?

    Durerile de burtică în cazul copiilor mici nu sunt motive de panică, deși de la primele simptome, părinții sunt cuprinși de îngrijorare. Există numeroase cauze pentru...

    Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...
    Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...

    Mai avea două luni până când i se termina concediul de maternitate. Deja se pregătea să se întoarcă la muncă când a aflat că este din nou însărcinată....

    Copilul meu de patru ani încă mă apucă de sâni în public. Nu știu ce să mai fac
    Copilul meu de patru ani încă mă apucă de sâni în public. Nu știu ce să mai fac

    Un băiețel în vârstă de 4 ani a găsit o nouă jucărie: sânii mamei. Îi trage, îi apucă, îi ciupește, deși mama îi spune că nu are voie....

    Copiii râd și îi spun „banană” fiului meu pentru că are scolioză. Însă nimic nu îl poate opri, este eroul meu
    Copiii râd și îi spun „banană” fiului meu pentru că are scolioză. Însă nimic nu îl poate opri, este eroul meu

    De mai bine de trei ani, James Lewis, un băiețel de doar 10 ani din Londra, se luptă cu o tumoră care îl împiedică să își folosească picioarele la capacitate...

    Fiica mea si-a făcut tatuaj pe ascuns. Are doar 16 ani și îmi cere să-i fiu complice pentru a-l ascunde de soțul meu
    Fiica mea si-a făcut tatuaj pe ascuns. Are doar 16 ani și îmi cere să-i fiu complice pentru a-l ascunde de soțul meu

    Nu m-am gândit niciodată că voi fi nevoită să ascund ceva atât de important în legătură cu copilul nostru, de soțul meu. Sunt împreună cu Marcel de 21 de ani....

    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți
    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți

    Automutilarea la copii sau la adolescenți a ajuns un fenomen de o amploare cumplită, fie că vrem să recunoaștem acest lucru sau nu. Întâlnesc frecvent în practica mea...

    © 2025 Qbebe