Probleme de vedere ale copilului: semne ingrijoratoare

Probleme de vedere ale copilului: semne ingrijoratoare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Problemele de vedere la copii sunt adeseori diagnosticate tardiv deoarece cei mici nu sunt intotdeauna capabili sa exprime simptomele pe care le resimt in acest sens. De aceea, controlul regulat la oftalmolog reprezinta nu doar o masura de tratament, ci si una preventiva. Sa aflam impreuna ce simptome pot prezenta copiii si care sunt principalele problemele de vedere la copii.

Probleme de vedere la copii - clasificare si caracterizare

Exista probleme de tip refractie si non-refractie. Viciile de refractie se refera la modul in care ochiul nu focalizeaza in mod adecvat lumina ce intra in el si includ: miopia, hipermetropia, strabismul si ambliopia (care este o cauza a strabismului) si apar in cazul a 20% din copii. Viciile non-refractie se refera la probleme cauzate de boli si includ: glaucomul, cataracta si retinoblastoml, dar sunt mult mai rare.

Miopia este cea mai des intalnita problema la copii si presupune faptul ca cel mic poate vedea la apropiere, dar intampina dificultati in ce priveste obiectele aflate la distanta.

Hipermetropia presupune faptul ca cel mic poate vedea cu usurinta aproape, dar intampina dificultati in ce priveste obiectele aflate la apropiere. Este mai rar intalnita la copii si se pare ca o usoara afectare a vederii in acest sens este observabila si normala pana la varsta de 7 ani.

Astigmatismul presupune o curbare anormala a corneei, rezultand in scaderea acuitatii vizuale si este relativ usor de corectat. Semnele acestei afectiuni includ dureri de cap, oboseala oculara, dificultate in citire si oboseala.

Ambliopia sau ochiul lenes este caracterizata de o scadere a acuitatii vizuale la un singur ochi si este de obicei rezultatul unei alte probleme in care ochiul nu primeste suficiente stimulare vizuala. Din fericire, este de obicei prevenita daca simptomul care sta la aparitia sa este tratat inainte de 6 ani.

Strabismul este o alta afectiune des intalnita la copii si presupune alinierea gresita a ochilor. Unul sau ambii ochi pot fi rotiti in interior, in exterior, in sus sau in jos. Copiii mai mici de 6 ani se confrunta deseori cu o forma de strabism care apare si dispare, dar este considerata normala de specialisti. Cauza pentru aparitia strabismului este slaba coordonare musculara la nivelul ochilor, unii copiii nascandu-se cu acest defect. Simptomele pe care le presupune includ: privire piezisa, slaba evaluare a distantelor, inchiderea unui ochi pentru a vedea mai bine, ameteala, miscarea globilor oculari in interior sau exterior. Diagnosticul timpuriu este esential in prevenirea pierderii vederii si tratamentul poate presupune acoperirea ochiului mai puternic pentru a spori puterea de focalizarea a celui mai slab, chiar operatie pentru a alinia ochii si cel mai des exercitii oculare efectuate si acasa si alaturi de specialist (oftalmolog).

Glaucomul este o afectiune care apare cand presiunea normala a lichidului din interiorul ochiului (presiune intraoculara) creste usor, nefiind capabil sa se dreneze adecvat. In schimb, lichidul se acumuleaza si cauzeaza presiune afectand nervul optic si conduce la pierderea vederii. Aceasta boala poate aparea inainte de varsta de 3 ani si se numeste glaucom infantil sau congenital.

Cataracta reprezinta incetosarea sau opacifierea zonei din jurul retinei, o zona in mod normal transparenta. Pe masura ce apare ingrosarea, aceasta previne razele solare sa treaca prin pupila si sa se focalizeze pe retina (tesutul sensibil la lumina din spatele ochiului). Aceasta incetosare apare cand unele din proteinele care constituie pupila incep sa se adune si sa interfereze cu vederea. Poate afecta un singur ochi sau ambii, dar este rar intalnita la copii si cauzele posibile includ: traume, diabet, otravire, folosirea steroizilor, diverse boli (artrita reumatoida), complicatii ale altor boli oculare (glaucom). Daca cei mici se nasc cu ea poarta denumirea de cataracta congenitala si se datoreaza unei cauze genetice (o deficienta enzimatica dobandita) sau anomalie cromozomiala (sindromul Down). Simptomele cataractei includ: vedere incetosata si scaderea acuitatii, luminile par prea puternice si sunt insotite de o aura, pupila alba la examinarea, vedere dubla, culorile par pale, miopie crescuta. Cataracta se trateaza de obicei chirurgical.

Retinoblastomul este o forma rara de cancer al retinei (stratul interior al ochiului localizat in spatele acestuia care primeste lumina si imaginile necesare pentru vedere). Apare cel mai des la copiii sub 5 ani, cu o incidenta de varf intre nastere si 2 ani. Poate aparea la un singur ochi sau in ambii, iar simptomele includ: leucoree (reflexie alba, vizibila cand lumina intra in ochi in anumite unghiuri), strabism, durere sau inrosire in jurul ochilor, vedere slaba sau modificare a vederii. Tratamentul poate include: operatie, enucleatie (indepartarea unei parti a ochiului cu tumoare), chimioterapie, terapie cu radiatii, fototerapie (distrugerea vaselor de sange de la tumoare cu ajutorul luminii), crioterapie (proces de inghetare pentru distrugerea tumorii), protezare, antrenamente oculare, antibiotice (pentru a preveni/trata infectia).

Medicul primar - supraspecializarea oftalmologie copii - Ermilia Lupu www.oftalmologiecopii.ro ne informeaza: "Defectele de vedere sunt congenitale si nu prea se remediaza. Miopia, odata instalata, este progresiva si nu dispare niciodata. De asemenea, hipermetropia forte nu se remediaza, copiii ramanand purtatori de ochelari si la varsta adulta. Hipermetropia mica se poate remedia dupa varsta de 18 ani. As recomanda multa atentie din partea parintilor in ceea ce priveste tulburarile de motilitate oculara (strabisme) care se pot remedia cu predilectie pana la varsta de 9-10 ani. De aici rezulta necesitatea controlului periodic al tuturor copiilor in centre de oftalmologie copii pana la varsta de 5 ani."

Probleme de vedere la copii - simptome

Daca in primele luni de viata copilul nu poate vedea la o distanta mare, odata cu cresterea, se sporeste si aceasta abilitate, impreun cu coordonarea mana-ochi si cea de a aprecia distantele si rareori apar vicii de refractie la aceasta varsta. Cel mai des, la varste mici este observat strabismul, deoarece un ochi nu este corect aliniat cu celalalt. In cazul copiilor mai mici se poate observa ca se tarasc incorect, se lovesc de mobila sau de pereti, isi pierd echilibrul cand se ridica in picioare, tin obiecte prea aproape de nas, clipesc des, isi folosesc doar un ochi si-l acopera pe celalalt, nu isi focalizeaza ochii concomitent (ochii privesc in directii diferite), inrosire cronica o ochilor sau lacrimare excesiva, pupila alba in loc de neagra (in cazul viiciilor non-refractie).

Cel mai des observate in cazul viciilor de refractie la copiii mai mari sunt strangerea/clipitul ochilor, privitul vedereaproape la televizor, frecarea ochilor sau chiar aplecatul in fata pentru a vedea mai bine. De asemenea, pot aparea sensibilitate la lumina sau lacrimare excesiva si chiar evitarea activitatilor care presupun un anumit efort vizual. In cazul scolarilor, se observa ca intampina dificultati in cititul de aproape sau la tabla, nu isi pot focaliza privirea si chiar pierd randul cand citesc folosindu-se de degete pentru a urmari mai bine. Pot aparea si dureri de cap sau senzatia de oboseala oculara (chiar durere) si scaderea notelor la scoala drept consecinta a slabirii vederii.

In cazul in care unul din ochi are vedere mai slaba, cel mai puternic va deveni dominant si creierul va incepe sa ignore mesajele din partea celuilalt, incetand dezvoltarea conexiunilor nervoase care duc la acesta, iar in final apare pierderea permanenta a vederii (la un singur ochi). De aceea, este extrem de importanta examinarea copilului regulat de catre un medic oftalmolog pediatru.

Probleme de vedere la copii - consultul oftalmologic

Prima examinare oftalmologica a unui copil are loc chiar dupa nastere, medicii incercand sa identifice fie afectiuni oculare, fie afectiuni ale organismului care le includ pe acestea intre simptome. Dupa aceasta testare din maternitate, parintii ar trebui sa mai solicite un consult oftalmologic pentru copii in jurul varstei de un an (desi majoritatea medicilor oftalmologi nu o considera obligatorie), apoi dupa varsta de 3 - 3,5 ani, cand celor mici li se va verifica sanatatea ochilor si li se vor efectua teste de acuitate vizuala. Urmatoarea vizita este bine sa o programati in jurul varstei de 5 ani, pentru a verifica din nou acuitatea vizuala, dar si alinierea ochilor (un eventual strabism care poate persista pana la aceasta varsta fara a fi considerata necesara interventia specifica). Dupa aceasta varsta, verificarile de rutina ale ochilor copiilor pot fi efectuate anual sau chiar mai des in caz de necesitate, adeseori medicul impunand un consult la o perioada dupa inceperea activitatii scolare (care solicita in mod deosebit ochii copiilor).

Medicul primar - supraspecializarea oftalmologie copii- Ermilia Lupu www.oftalmologiecopii.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Primul consult pentru a confirma sau infirma un viciu de refractie (defect de vedere) sau existenta strabismului se poate face si pana la varsta de 1 an. Exista un examen numit skiascopie care se face pe o pupila in prealabil dilatata cu un dilatator usor. Se recomanda acest examen tuturor copiilor cu parinti purtatori de ochelari de vedere. Ochelarii pot fi purtati cel mai devreme de la varsta de 1 an. Eu personal nu am recomandat ochelari pana la varsta de 1 an decat in cazurile cu miopii forte sau hipermetropii forte. Recomand consult la oftalmolog pediatru. Ochelarii de vedere trebuie prescrisi numai de catre medici oftalmologi iar pentru copii 1-14 ani de preferinta oftalmolog pediatru (examinarea fiind mai complexa, aparatura fiind speciala pentru copii)."

Doamna doctor Andreea Ciubotaru - medic primar oftalmolog, Clinica Oftalmologica Infosan Bucuresti, Presedintele Societatii de Oftalmopediatrie si Strabism ne mentioneaza:

"Ochelarii pot fi purtati de la varsta de 4-6 luni. Nu trebuie sa fiti uimiti de acest lucru, noi, medicii care examinam copii, avem multi sugari la care masuram dioptrii foarte mari (ex: hipermetropie de +7 sau miopie forte) si in aceasta situatie trebuie sa prescriem ochelari, mai ales daca sugarul are strabism. Este foarte important ca micul pacient sa vada bine pentru ca se va dezvolta bine si din punct de vedere neuromotor.

Ideea de prim consult oftalmologic la virsta de 3 ani este extrem de veche si pacatoasa, pentru ca pana la 3 ani poti diagnostica o serie de afectiuni oculare care trebuie tratate la varste fragede pentru a salva functia vizuala.
Altfel spus, exista o serie de boli oculare pe care chiar daca le descoperim la 3 ani si le tratam, nu vom obtine o vedere utila (ex:cataracta congenitala!). Si atunci, parintii trebuie sa stie ca daca au factori de risc in familielogo
(cataracta congenitala, glaucom congenital, distrofii retiniene, strabism, dioptii mari) trebuie sa-si duca copilul la oftalmolog cat de devreme, chiar inainte de varsta de 1 an.

Daca nu sunt factori de risc in familie si parintii nu remarca prezenta strabismului, recomandam primul consult oftalmologic la virsta de 2 ani. Daca parintii remarca fuga unuia sau a ambilor ochi, trebuie sa ajunga urgent la oftalmopedatru, pentru ca strabismul poate fi determinat nu numai de existenta unor dioptrii mari, ci poate ascunde o cataracta congenitala sau o boala de fund de ochi sau chiar o formatiune tumorala (ex: retinoblastomul, cea mai frecventa tumora maligna a copilului!).

Daca micutul pacient s-a nascut prematur cu greutate mica la nastere (sub 1700 g), primul consult trebuie facut cel tarziu la 3 saptamini de la nastere, pentru a exclude retinopatia de prematuritate. Ceilalti prematuri, cu greutate mai mare la nastere trebuie examinati cel tarziu la virsta de 1 an, pentru ca de multe ori constatam la ei vicii de refractie (dioptrii peste limita normalului).

Obligatoriu in cursul unui examen oftalmologic efectuat la copil, medicul examineaza polul anterior si posterior al ochilor (adica cum arata anatomic ochii in interior), masoara dioptriile (si acest lucru poate fi facut astazi la copilul foarte mic, chiar de la nastere). La copiii preverbali medicul urmareste fixatia, daca exista strabism, in timp ce la copiii mai mari, dupa varsta de 3 ani poate fi testata si acuitatea vizuala (cat vede copilul cu fiecare ochi in parte). Pe langa aceste lucruri, in cursul unei examinari oftalmopediatrice de rutina, medicul poate testa daca micul pacient are vedere binoculara si stereoscopica sau are o tulburare de simt cromatic."

Problemele de vedere la copii - ce putem face

In primul rand, este important sa efectuati vizite la medic in mod regulat si apoi sa respectati indicatiile acestuia (in ce priveste purtarea ochelarilor de vedere, administrarea picaturilor/solutiilor specifice). Pentru a preveni aparitia problemelor de vedere la copii, este bine sa le oferiti celor mici o alimentatie echilibrata in care sa includeti si beta-caroten (extrem de benefic in sanatatea ochilor) si sa limitati programul de vizionare TV sau de jocuri pe calculator care pot dauna sanatatii ochilor. In plus, este bine sa urmariti si modul in care sunt pozitionate sursele de lumina in cazul in care copilul este scolar si isi efectueaza temele, deoarece si acestea pot influenta acuitatea vizuala. Este important sa nu le permiteti sa citeasca sau sa priveasca la televizor cu lumina stinsa deoarece ochii pot fi afectati (din cauza efortului suplimentar de a focaliza imaginile). Retineti faptul ca exista dificultati de invatare (cum sunt dislexia sau chiar ADHD) care reprezinta afectiuni psihologice si sunt deseori confundate cu problemele cu vederea, prin urmare poate fi necesar si consultul unui medic psiholog cand nu sunt constatate probleme de vedere asociate.

Multumim medicilor Alina Ciubotaru si Ermilia Lupu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Sursa imagine: benefitspecialists.biz

Surse: www.webmd.com; www.geteyesmart.org; www.allaboutvision.com; http://kidshealth.org

Articolul urmator
Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice
    Un studiu recent arată statistici îngrijorătoare: una din patru femei sunt victime ale violenței domestice

    Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului (10 decembrie), centrul FILIA a publicat datele ultimului raport de monitorizare a acțiunilor de violență împotriva...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

    Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

    Cât de mult ar trebui să te implici în relațiile de prietenie ale copilului?
    Cât de mult ar trebui să te implici în relațiile de prietenie ale copilului?

    De ce ar fi prieteniile copiilor un motiv de îngrijorare pentru părinți? Adulții se pot gândi la influențele negative, la bullying, dar și la alte pericole din spatele unei...

    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool
    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool

    În intervalul mai-noiembrie 2023, „Spirits România” (asociația reprezentativă a producătorilor și distribuitorilor de băuturi spirtoase din România),...

    Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, apariție șocantă și îngrijorătoare la televizor. Nu și-a plătit chiria de câteva luni
    Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, apariție șocantă și îngrijorătoare la televizor. Nu și-a plătit chiria de câteva luni

    David Pușcaș, fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în vârstă de 28 de ani, traversează o perioadă dificilă. Tânărul nu a ezitat să vorbească despre problemele cu...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    © 2025 Qbebe