Una din cele mai dificil de gestionat chestiuni din viața unui părinte este reprezentată de prieteniile copiilor. Încă din fragedă pruncie, când se joacă cu ceilalți copii în lădița cu nisip, în parcul din spatele blocului, nu ai cum să nu îți faci griji pentru apropierea față de alți copii.
Ulterior, micuții merg la grădiniță și la școală pentru a socializa, pentru a învăța să-și împartă jucăriile, să formeze legături cu alți copii de seama lor, dar grija părintelui rămâne aceeași.
O mamă mărturisește în mediul online că acest tip de îngrijorare nu se estompează pe măsură ce copilul crește, ci devine o problemă din ce în ce mai mare. „Acum că fiul meu cel mare are 10 ani, mă gândesc foarte mult la prieteniile pe care le-a legat și nu știu cât de implicați ar trebui să fim noi, ca părinți în relațiile fiului nostru cu alți copii”, mărturisește ea.
Îi răspunde un consilier de familie pe Maryann Davis care o asigură că mulți părinți simt același lucru și au același preocupări ca și ea.
„Comunicarea trebuie să fie deschisă pentru ca ei să descrie detaliat relațiile cu prietenii lor”
„Primul pas este să prioritizați ceea ce vă îngrijorează în ceea ce privește relațiile de prietenie ale copilului dumneavoastră. Vreți să știți ce fel de prieteni își face copilul sau să vă asigurați doar că nu este victima bullying-ului? Vreți să fiți implicați în viața socială a copilului sau pur și simplu să vă asigurați că nu îi sunt rănite sentimentele?
În ceea ce privește implicarea părinților în relațiile de prietenie ale copiilor, nu există răspunsuri corecte sau greșite. Deci dacă încercați să vă protejați propriul copil și ați auzit lucruri negative despre prietenia lui cu cineva, este în regulă să-i cereți copilului să explice situația și ulterior să îi oferiți sfaturi. Dacă pur și simplu credeți că ceilalți sunt o influență proastă și vreți să interveniți, atunci justificați-vă motivele înainte de a o face.
Pentru majoritatea familiilor, prieteniile copilului reprezintă un lucru ușor și confortabil despre care adulții și copiii deopotrivă discută lejer. Comunicarea trebuie să fie deschisă pentru ca ei să descrie detaliat relațiile cu prietenii lor”, mărturisește ea.
Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
Spune-mi cu cine te împrietenești ca să îți spun cine ești
Experta subliniază faptul că părinții trebuie să cunoască în mare parte prietenii copilului pentru a le putea explora puțin comportamentul, pentru a-și da seama ce fel de prieteni și-au făcut și spre ce tipologie de oameni se îndreaptă.
De asemenea, dacă relația este suficient de deschisă între părinte și copil, iar cel din urmă îi spune și despre certurile pe care le are cu amicii, atunci sfaturile părintești vin la fix. Așadar părinții trebuie să fie implicați în tot ceea ce înseamnă prieteniile copilului, să afle care îi sunt prietenii, ce probleme apar în grupurile lor sociale și mai ales să se bazeze pe instincte atunci când întâlnesc o persoană nouă.
„Cele mai multe prietenii între copii sunt pure. Când se mai măresc puțin, este posibil să apară mai multe lucruri și atunci părinții trebuie să creeze oportunități de comunicare deschisă. Copilul trebuie să fie capabil să spună cu lejeritate grijile și problemele pe care le are cu prietenii lui.
Învață-ți copilul cum ar trebui să fie tratat, dar și cum ar trebui să îi trateze pe ceilalți, că nu trebuie să fie presat să facă anumite lucruri doar de dragul prietenilor. Așadar, vorbește cu el, ascultă-l și oferă-i cele mai bune sfaturi”, continuă experta.
Răspunsul la întrebările părinților legate de implicarea lor în prieteniile copiilor este de bun augur! Vorbește cu copilul tău despre prieteniile lui, fă cunoștință cu ei , invită-i acasă și discutați despre școală, despre ceea ce le place să facă. Îndată ce prietenii copilului tău te văd ca pe o persoană de încredere, iar tu ai simțit ce fel de intenții au vis-a-vis de copilul tău, grijile se vor mai diminua!
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: scarymommy.com