5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

Mariana Voinea

Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt scutiți de unele afecțiuni cu care micuții vin din colectivitate. 

Având un sistem imunitar fragil în primii ani de viață, copiii se pot îmbolnăvi foarte ușor. Fie că iau un virus sau o bacterie de la școală, de la grădiniță sau de la locul de joacă, aceștia pot manifesta simptome încă din primele zile în care au intrat în contact cu o persoană bolnavă sau cu un obiect contaminat.

Să nu uităm și de bolile copilăriei, pe care de regulă cei mici le fac o dată în viață, fie că sunt vaccinați sau nu.

Adulții speriați că s-ar putea îmbolnăvi ori de câte ori cel mic manifestă simptome de răceală, sau aduc acasă un "prieten nedorit", ar face bine să se liniștească. Sunt afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii.

La fel de bine, sunt și multe afecțiuni care pot afecta toți membrii familiei, de la mic la mare. În momentul în care micuții intră în colectivitate și încep grădinița, aceștia nu vor mai veni singuri acasă, ci vor aduce "la pachet" bacteria enterocolitei, un streptococ, un stafilococ, un virus gripal, iar lista poate continua.

Un cunoscut medic, la rândul ei mamă, ne împărtășește din experiența ei de viață și ne informează asupra tuturor afecțiunilor cu care fiica ei s-a confruntat și pe care le-a transmis și celorlalți membri ai familiei.

"Toamna trecută, când fetița mea a început să meargă la grădiniță, se îmbolnăvea aproape în fiecare săptămână când o duceam în colectivitate. A venit acasă cu Covid, virusul RSV, cu Norovirus, cu boala gură-mână-picior, iar lista este mult mai lungă", afirmă doctor Meghan Martin.

"Atât eu, cât și soțul ne-am îmbolnăvit aproape pe tot parcursul anului o dată cu ea. De cele mai multe, ori când ne afecta câte o răceală, noi părinții sufeream mai mult decât copila și ne trecea mult mai greu. Abia dacă ne putem ridica din pat în timp ce fetița, după o doză medicament pentru febră alerga prin casă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Eu și soțul meu avem experiență în acest domeniu și știm că nu toate bolile copiilor ne pot afecta pe noi, părinții. Din fericire, este foarte puțin probabil să luați de la copiii înscriși în colectivitate anumite afecțiuni", continuă medicul pediatru de la spitalul Johns Hopkins și mamă a patru copii.

Iată lista de afecțiuni pe care le-a menționat specialistul:

11 probleme de sănătate pe care le crezi contagioase și care NU sunt, de fapt

1. Boala gură-mână-picior. Aceasta este o infecție virală care se manifestă adesea la copiii mici prin iritații ce apar în zona mâinilor, gurii, picioarelor și în zona fesieră. Copiii se pot confrunta și cu alte simptome mai grave precum vărsături, febră, diaree și nas înfundat.

De foarte multe ori, adulții deja au suferit de această afecțiune în copilărie, deci este foarte puțin probabil să se manifeste în perioada adultă, sau dacă se manifestă, simptomele seamănă cu o ușoară răceală.

2. Crup sau laringotraheobronșită. Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin tuse lătrătoare, asemănătoare sunetelor scoase de o focă. "Tusea apare de regulă la miezul nopții, iar copiii afectați se duc la culcare perfect sănătoși, se trezesc noaptea tușind și cu dificultăți respiratorii", declară doctor Martin.

mama ii da copilului medicament cu lingurita

Canalele respiratorii ale copiilor sunt mult mai înguste decât cele ale adulților, de aceea este foarte probabil doar copiii să fie afectați de crup și nu adulții. Părinții pot manifesta simptome similare celor ale unei răceli obișnuite, dar nimic mai mult.

3. RSV bronșiolită. "Bronșiolita este un diagnostic pe care foarte mulți copii îl primesc în perioada rece. Această afecțiune a plămânilor este cauzată de virusul RSV", conform celor de la Mayo Clinic. La copii, bronșiolita se manifestă prin respirație șuierătoare și crize respiratorii, iar 1 până la 3% din pacienți ajung la spital sau la terapie intensivă.

"Dacă adulții sunt afectați de acest virus, cel mai probabil se mai va manifesta cu simptomele unei răceli ușoare", ne asigură medicul.

4. Otită sau infecții ale urechii
"De cele mai multe ori, imediat după o infecție virală copiii, se vaită de dureri la nivelul urechii sau de inflamații ale acestui organ. Copiii sunt mult mai predispuși la infecții ale urechii din cauză că au canalul auditiv mult mai îngustat decât cel al adulților, ceea ce nu permite fluidului din ureche să se dreneze", susțin specialiștii reprezentanți ai spitalului John Hopkins Medicine.

De asemenea, sistemul imunitar al copiilor este încă nedezvoltat, ceea ce înseamnă că nu poate lupta cu infecții ale urechii.

5. Oxiuri. Conform celor de la Mayo Clinic, "frecvența manifestării oxiurilor la copiii mici este foarte ridicată. Aceasta este o afecțiune intestinală cauzată de infestarea cu mici viermișori, cauzând prurit anal și lipsa poftei de mâncare. Copiii sunt cei mai predispuși în a contacta oxiurii din cauză că umblă cu mânuțele murdare peste tot și apoi duc la guriță, fără a se spăla la fel de des precum adulții".

Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

Aaron Milstone, epidemiologist și profesor de Pediatrie la Universitatea de Medicină John Hopkins susține faptul că "bebelușii nu au imunitate atunci când se nasc, ci sunt protejați doar de imunitatea transmisă de mamă în timpul sarcinii. Dar acei anticorpi nu sunt suficienți iar din punct de vedere imunologic, iar copiii devin complet descoperiți.

De aceea, copiii mici trec prin 6 până la 9 boli pe an ca și frecvență. Iar dacă cel mic va contacta un virus nou, atunci simptomele se vor va manifesta mult mai intens și pe o perioadă mai lungă. Un alt motiv pentru care copiii se îmbolnăvesc mai des este comportamentul lor total neigienic. Îi vedem adesea cum se scobesc în nas, cum duc mâna în guriță sau bagă mâna în scutec, sau mai rău, cum bagă mânuța în nasul altui copil ori iau un obiect de pe jos și îl ling. Astfel, se supun unui risc foarte mare" adaugă Milstone.

mama si cei doi copii isi sufla nasul

Oare părinții mai pot dezvolta o dată bolile copilăriei prin care au trecut deja? Răspunsul este și da și nu. Conform specialiștilor, dacă părintele a avut pojar sau varicelă în copilărie, iar copilul vine cu aceeași același virus, părintele nu va mai manifesta boala.

Dar acest lucru nu este valabil și în cazul virușilor tractului respiratorul care se schimbă de la an la an și care pot prinde chiar și cel mai tare sistem imunitar cu garda jos. Din fericire, dacă părinții au luptat în copilărie cu anumiți viruși sau bacterii, ei sunt protejați și nu vor manifesta aceleași simptome ca și copiii.

"De regulă, părinții nu prea fac febră" susține profesorul de Pediatrie la Colegiul de Medicină Mayo Clinic, Robert Jacobson. "Iar bolile pe care le contactează sunt de scurtă durată și fără o simptomatologie prea deranjantă", continuă el.

La întrebarea Țpot părinții cumva să prevină îmbolnăvirea copiilor și a lor înșiși Ț, răspunde un profesor de Pediatrie cu specializarea boli infecțioase de la Colegiul de Medicină Baylor, Flor Munoz Rivas.

Acesta susține că părinții trebuie să își vaccineze copiii, să mențină casa curată, să-i învețe pe cei mici cum să prevină, cum să se spele pe mâini și să îi țină acasă o perioadă cât mai lungă posibil atunci când aceștia se îmbolnăvesc pentru a nu răspândi virușii în colectivitate. În plus, specialistul sfătuiește părinții să aibă grijă de ei înșiși atunci când se îmbolnăvesc.

Dacă aveți cel puțin un copil mic la școală sau la grădiniță acasă, știți cum este să vă luați cel puțin câteva zile libere de la muncă pentru că tușiți cot la cot cu el, sau aveți o diaree de care nu mai puteți scăpa. Unele lucruri nu le putem controla în viață, de aceea este bine să găsim tratamentul corespunzător pentru cei mici să ținem cont de metodele de prevenție și de igienă și să sperăm că atunci când se vor face mari nu va trebiu să ne mai îngrijorăm pentru sănătatea lor.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: scarymommy.comvox.com/

Articolul urmator
Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?
Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    Patru zodii care nu-și pot lua gândul de la fosta iubire, deși par fericiți în noua relație
    Patru zodii care nu-și pot lua gândul de la fosta iubire, deși par fericiți în noua relație

    Zâmbetul și sărutările fierbinți pe care le împart cu partenerul/a de cuplu nu ar trăda nicio clipă că acești patru nativi se mai gândesc încă la fostul/a....

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe
    Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe

    Ori de câte ori vrei să petreci mai mult timp alături de cei dragi, să te încarci cu energie și să revii în forță la treburile tale, mizează și pe weekend-urile...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună
    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună

    Ar putea exista o veste bună pentru părinții care își doresc să stea mai mult acasă, cu ai lor copii! Un proiect de lege care este deja depus în Senat susține că...

    © 2024 Qbebe