Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

Andreea Baluteanu

Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară la lumea înconjurătoare. Dar realitatea este că, mai ales în primele luni de viață, chiar și aparent banalele răceli pot avea efecte devastatoare asupra bebelușului.

Explicația este aceea că cei mici nu vin pe lume cu un sistem imunitar deja format. Capacitatea de apărare e mai degrabă „o schiță” a ceea ce va fi perfecționat prin familiarizarea organismului cu germeni și patogeni, dar și prin diverse metode de întărire.

Ai impresia că ești lipsită de putere în fața agresiunilor sezonului rece, până ce bebelușul va dobândi imunitate completă? Nu e nici pe departe așa! Sunt nenumărate măsuri de prevenție pe care le poți aplica cu succes!

Ferește-l pe cel mic de răceli cu aceste 6 metode de prevenție!

Pentru un adult, o gripă sau o răceală fac parte din realitatea cotidiană, dar pentru un bebeluș pot fi extrem de periculoase. Pentru că nu au avut timp să își dezvolte răspunsul imunitar, trebuie să îi protejezi tu. Iată cum!

Asigură-i celui mic necesarul de vitamina D!

Vitamina D este produsă în organism în urma expunerii la soare, de aceea sinteza sa este pusă în pericol în principal în sezonul rece. Nu numai „fragilitatea” razelor de soare, timpul mai restrâns petrecut afară și condițiile meteo periclitează nivelurile sale toamna și iarna, dar și culoarea pielii (pielea închisă la culoare produce mai puțină vitamina D decât cea deschisă) și latitudinea la care trăiești (persoanele care trăiesc în nord au mai des deficiențe ale acestui nutrient) contează.

Însă mai e un factor de luat în calcul: cei mici. Bebelușii nu ar trebui deloc expuși la soare, date fiind radiațiile atât de periculoase, așa că nici nu încape vorbă despre sinteza naturală de vitamina D. Soluția? Un supliment care poate fi administrat din primele zile de viață.

Dar de ce spunem că vitamina D e atât de importantă pentru imunitate? În primul rând, acest nutrient este esențial pentru activarea sistemului imunitar, dar susține capacitatea de a preveni răcelile și gripa de sezon și pentru că stimulează funcționarea sistemului respirator, potențând de asemenea sănătatea plămânilor.

Mai departe, e important de notat și că oamenii de știință au descoperit că celulele imunității au receptori pentru vitamina D. Alte modalități prin care acest element susține imunitatea au legătură cu menținerea echilibrului tractului gastrointestinal și a diversității microbiotei bacteriene, ceea ce reduce riscul de inflamație.

Folosește-te de puterea bacteriilor lactice!

Numite și „bacterii bune”, aceste microorganisme vii se regăsesc în compoziția unor alimente (de exemplu, iaurtul sau kefirul), dar și în microbiota intestinală a lui bebe. E de înțeles că previn afecțiunile digestive și că minimizează riscul de diaree în tratamentele cu antibiotic, dar cum susțin imunitatea? Oamenii de știință consideră că probioticele secretă anumite substanțe protectoare care întăresc sistemele de apărare ale organismului, dar au și rol de a cimenta defensiva față de agenții patogeni. Totodată, studiile au arătat că, atât la copii, cât și la adulți, administrarea de probiotice era asociată cu un risc mai scăzut de afecțiuni respiratorii.

Până ce începi diversificarea, poți să oferi bebelușului suplimente alimentare cu administrare orală care conțin o combinație de Bifidobacterium animalis (subspecia lactis, tulpina BB-12®) și vitamina D3. Aceste suplimente pot ajuta la contracararea disboziei, induse de tratamentul cu antibiotice și diverse tulburari digestive și se pot  administra din prima zi de viață (de preferat în timpul mesei).

Spală-te pe mâini și cere tuturor vizitatorilor tăi să o facă!

Nu mai e cazul să îți faci griji că bunica ta se va supăra pentru că ai rugat-o să se spele pe mâini înainte să îți ia copilul în brațe. Prin igiena corectă, elimini majoritatea virușilor și a bacteriilor care îi pot da lui bebe de suferit. În cazul în care te regăsești în situația de a nu avea acces la apă și săpun, poți folosi și un gel dezinfectant.

Minimizează contactul cu persoanele bolnave.

„Paza bună trece primejdia rea”: acest proverb va rămâne mereu de actualitate. Dacă prietena ta cea mai bună, mama sau pur și simplu o vecină dau semne că au contractat o răceală sau o gripă, cel mai bine ar fi să amâni întâlnirea. Atunci când, din diverse rațiuni, îți e imposibil să o faci, măcar pretinde să nu îl ia în brațe pe prichindel și să se mențină la distanță.

De asemenea, în sezonul rece poate fi util și să eviți deplasarea în spații închise animate de mulțimi mari. Nu spunem să stai închisă în casă, dar preferă să ieși cu bebe în parc decât în supermarket/mall.

Alăptează (dacă este posibil)

Prin laptele matern, corpul mamei trimite copilului anticorpi „vajnici”, cu care micuțul să lupte contra infecțiilor până ce îi va dezvolta pe ai săi. Aceștia contribuie și la formarea sistemului imunitar. Dacă, din diverse motive, nu poți să alăptezi, consultă doctorul cu privire la cel mai bun lapte praf pentru a minimiza riscul de gripă și răceli.

Consultă neapărat doctorul dacă bebe face febră!

Sunt cazuri în care prevenția nu mai e posibilă și în care trebuie să știi când ai nevoie de ajutor. Bebelușii și copiii mici răcesc des, așa că majoritatea bolilor vor fi tratate acasă. Dar, dacă bebe face febră mai mare de 38 de grade și are sub 3 luni, e imperios necesar să consulți de urgență doctorul. Alte cazuri în care trebuie să iei măsuri sunt atunci când nu poți să îl menții alert pe copil sau când nu reușești să îl trezești din somn.

mama care ia temperatura fetitei ei cu termometrul

Poți ține răceala departe cu câteva măsuri simple! Ascultă sfatul specialiștilor și nu glumi cu pericolele sezonului rece!

* Articol susținut de LINEX Baby.

Surse foto: iStock

Surse articol: health.harvard.edu., everydayhealth, verywelllhealth, naturewise.com, washingtonpost.health

Articolul urmator
Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor
Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

    Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud Est, își ține povestea de dragoste departe de ochii curioșilor. Artistul a împlinit 30 de ani de relație cu soția sa, Ianula
    Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud Est, își ține povestea de dragoste departe de ochii curioșilor. Artistul a împlinit 30 de ani de relație cu soția sa, Ianula

    Marea lui pasiune a fost dintotdeauna muzica, a debutat în adolescență cu piesa „Cifre”, iar începând cu anul 1997 a făcut parte din trupa „3 Sud...

    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

    Sezonul estival vine la pachet cu mai multe schimbări: zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate și vacanțele sunt la tot pasul. Bineînțeles că și copiii răspund la...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

    Ochii lipiți la bebeluși sunt un lucru foarte des întâlnit în primele luni de viață ale copiilor și de cele mai multe ori NU reprezintă un motiv de îngrijorare....

    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara
    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara

    Cauți o băutură răcoroasă, făcută în casă? Descoperă în acest articol 8 rețete de ceai rece pe care le poți pregăti oricând și care te vor încânta...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    © 2025 Qbebe