Sistemul nostru imunitar este complex și influențat de mulți factori. Vaccinurile creează imunitate împotriva unor boli specifice, însă există și alte modalități prin care ne putem întări sistemul imunitar.
Află ce este sistemul imunitar, de ce este mai slăbit în sezonul rece, dar și câteva sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie!
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este o rețea vastă și complexă interconectată de multe organe, celule și proteine diferite care lucrează împreună pentru a proteja organismul de boli. Un sistem imunitar sănătos poate învinge germenii invadatori care cauzează boli (sau agenți patogeni), cum ar fi bacteriile, virușii, paraziții - precum și celulele canceroase -, protejând în același timp țesuturile sănătoase.
Imunitatea poate fi de mai multe tipuri, in functie de modul in care este dobandita. Avem, așadar:
- imunitatea înnăscută, adică sistemul imunitar pe care îl moștenești și care este activ încă de la naștere.
Aceasta constă în principal în bariere fizice pe și în corp - gândește-te la piele și la mucoasa tractului gastrointestinal. Există, de asemenea, celule imunitare specializate care atacă rapid agenții patogeni care pătrund în corpul nostru. Caracteristica principală a sistemului imunitar înnăscut este de a răspunde rapid, ceea ce poate duce la inflamație și febră. Acesta nu recunoaște tulpini specifice de bacterii sau virusuri, ci atacă în sens larg, motiv pentru care nu este capabil să elimine toți agenții patogeni.
- imunitatea dobândită sau adaptivă, care se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este expus pentru prima dată la un germen nou și răspunde încercând să lupte împotriva acestuia.
Ulterior, celulele imunitare își vor aminti de invadator și vor fi mai bine echipate pentru a-l combate, în cazul în care acesta revine.
Cum ne protejează sistemul imunitar?
Printre cei mai importanți „soldați” ai sistemului imunitar sunt leucocitele (celulele albe). Leucocitele patrulează sângele și țesuturile din tot corpul în căutarea intrușilor. Atunci când detectează o substanță străină, acestea trimit semnale și lansează un atac imunitar. Aceste celule care luptă împotriva bolilor sunt produse în măduva osoasă și sunt stocate în mai multe locuri diferite din organism, cum ar fi amigdalele și adenoidele.
Există două tipuri de leucocite: fagocitele și limfocitele. Fagocitele „înghit” intrușii, îi descompun și îi mestecă. Limfocitele sunt împărțite în continuare în alte două tipuri. Limfocitele B (sau celulele B) creează anticorpi și alertează limfocitele T (sau celulele T) să ucidă agenții patogeni.
Celulele albe fac parte din sistemul limfatic, o rețea de vase limfatice care colectează excesul de lichide din țesuturile din tot corpul și apoi le returnează în fluxul sanguin. Sistemul limfatic și ganglionii limfatici (organe mici în formă de fasole grupate în gât, axile, abdomen și inghinal) acționează ca niște filtre și rețin germenii dăunători. Dacă celulele imunitare din ganglionul limfatic recunosc bucăți dintr-un germen, acestea se vor activa, se vor replica și vor părăsi ganglionul limfatic în căutarea acelor germeni dăunători. Ganglionii limfatici se umflă adesea din cauza unui răspuns imunitar activ, motiv pentru care medicii îi verifică pentru a detecta semne de infecție.
De ce sistemul imunitar este mai slabit in sezonul rece?
Potrivit celor mai recente statistici, aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume răcesc în fiecare an. Dintre aceștia, aproximativ 3-5 milioane de persoane au un caz sever de gripă în fiecare an.
Deși vremea rece nu este direct responsabilă pentru îmbolnăvirea oamenilor, virușii care provoacă anumite afecțiuni respiratorii, precum gripa sau virozele, se pot răspândi mai ușor la temperaturi mai scăzute, iar expunerea la aer rece și uscat poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar al organismului.
Mulți cercetători consideră că expunerea la vremea rece poate afecta negativ răspunsul imunitar al unei persoane, făcând mai dificilă lupta organismului împotriva infecțiilor. Motivele pentru acest lucru pot include:
- Niveluri reduse de vitamina D
În timpul lunilor reci, primim mai puțină vitamina D din cauza expunerii reduse la soare și știm foarte bine că vitamina D joacă un rol esențial în menținerea sistemului imunitar;
- Mai mult timp petrecut în spații închise
Oamenii tind să petreacă mai mult timp în interior în timpul sezonului rece, iar virușii se răspândesc mai mult atunci când sunt mai mulți oameni în aceeși încăpere prost ventilată;
- Temperaturile mai scăzute pot afecta răspunsul imunitar
Un studiu din 2015 arată că expunerea celulelor căilor respiratorii prelevate de la șoareci la temperaturi mai scăzute a scăzut răspunsul imunitar al celulelor împotriva unui rinovirus adaptat la șoareci;
- Îngustarea vaselor de sânge
Aerul rece sau uscat face ca vasele de sânge din tractul respirator superior să se îngusteze pentru a conserva căldura. Acest lucru poate împiedica celulele albe din sânge să ajungă la membrana mucoasă, făcând mai dificilă lupta organismului împotriva germenilor.
5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece
Ai grijă de imunitatea familiei tale! Odată cu instalarea sezonului rece, este important stimulezi sistemul imunitar pentru a preveni răceala obișnuită, dar și boli mai grave. Iată cinci modalități simple de a stimula sistemul imunitar al familiei tale într-un mod natural:
1. Alimentația sănătoasă, cheia unui sistem imunitar puternic
A mânca sănătos înseamnă a introduce în alimentația ta și a familiei tale o cantitate semnificativă de fructe și legume, proteine slabe, cereale integrale și lapte și produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi. A mânca sănătos înseamnă, de asemenea, limitarea grăsimilor saturate, a colesterolului, a sării și a zaharurilor adăugate.
2. Fiți activi din punct de vedere fizic
Vei observa că activitatea fizică regulată vă va ajuta să vă simțiți mai bine, să dormiți mai bine și să reduceți anxietatea. Oferă beneficii imediate și pe termen lung, iar cercetările emergente sugerează, de asemenea, că activitatea fizică poate fi potențial benefică pentru imunitate. În plus, ascoiată cu o alimentație echilibrată, activitatea fizică poate ajuta o persoană să își mențină o greutate sănătoasă.
3. Menținerea unei greutăți sănătoase
Excesul de greutate poate afecta modul în care funcționează organismul nostru. Obezitatea, definită ca un indice de masă corporală de 30 sau mai mare la adulți, este legată de afectarea funcțiilor imunitare. Obezitatea poate, de asemenea, să reducă eficacitatea vaccinurilor pentru numeroase boli, inclusiv gripa, hepatita B și tetanos.
Modalitățile sigure de a contribui la menținerea unei greutăți sănătoase includ reducerea stresului, consumul de alimente sănătoase, somnul suficient și activitatea fizică regulată.
4. Odihna este la fel de importantă pentru un organism sănătos
Somnul și imunitatea sunt strâns legate. De fapt, un somn inadecvat sau de proastă calitate este legat de o predispoziție mai mare la îmbolnăvire.
Într-un studiu efectuat pe 164 de adulți sănătoși, cei care au dormit mai puțin de 6 ore în fiecare noapte au fost mai predispuși să răcească decât cei care au dormit 6 ore sau mai mult în fiecare noapte.
Odihna adecvată poate întări imunitatea naturală, tocmai de aceea atunci când ne îmbolnăvim medicii recomandă odihna la pat, pentru a permite sistemului imunitar să lupte mai bine cu boala.
Adulții ar trebui să urmărească să aibă 7 sau mai multe ore de somn în fiecare noapte, în timp ce adolescenții au nevoie de 8-10 ore, iar copiii mai mici și sugarii de până la 14 ore de somn.
Dacă tu sau un alt membru al familiei aveți probleme cu somnul, încercați să limitați timpul petrecut în fața ecranelor timp de o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră emisă de telefon, televizor și calculator poate perturba ritmul circadian, sau ciclul natural de trezire-somn al organismului. Alte sfaturi pentru un somn odihnitor includ dormitul într-o cameră complet întunecată, răcoroasă, culcatul la aceeași oră în fiecare seară și exercițiile fizice regulate.
5. Ai grijă de echilibrul florei intestinale al familiei tale!
Știai că 80% din imunitatea organismului este concentrată la nivel intestinal? Echilibrul florei intestinale este extrem de important pentru menținerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.
Flora intestinală, sau microbiomul, este formată dintr-o comunitate complexă de microorganisme, care trăiesc în interiorul tractului digestiv al oamenilor și animalelor. Este alcătuită din sute de miliarde de microorganisme (bacterii, fungi, virusuri) și peste 500 specii de bacterii, unele dintre ele benefice pentru organismul uman, care contribuie in mod esential la sanatatea sistemului imunitar al organismului.
Atunci cand există un dezechilibru la nivelul florei intestinale, apar numeroase consecinte negative. Pe lângă faptul că se dereglează tranzitul intestinale, scade și imunitatea organismului. De aceea, este important să-i asigurăm florei intestinale bacteriile bune de care are nevoie. Multe dintre ele se regăsesc în Omni-Biotic 6, un sinbiotic universal pentru sănătatea intestinală.
Omni-Biotic 6 conține șase tulpini bacteriene importante, active, esențiale, care se regăsesc în mod normal în intestinele noastre. Cu toate acestea, prezența bacteriilor intestinale poate fi influențată în mod semnificativ de stilul nostru de viață: dietele bogate în grăsimi și zahăr, medicamentele și stresul, care pot distruge un număr mare de aceste „ajutoare” importante.
Omni-Biotic 6 este esențial pentru o bună funcționare a bacteriilor din sistemul digestiv, întrucât conține șase tulpini active principale de bacterii intestinale și anume lactobacili, bifidobacterii și enterococi diferiți:
- Lactobacillus casei W56 - oferă protecție împotriva alergiilor intestinale;
- Bifidobacterium animalis W53;
- Lactococcus lactis W58 - prezintă mecanisme impresionante pentru inactivarea radicalilor liberi;
- Enterococcus faecium W54 - deosebit de util pentru tratarea diareei infantile;
- Lactobacillus acidophilus W55 - formează substanțe care inhibă creșterea microorganismelor patogene;
- Lactobacillus salivarius W57 - asigură scăderea rapidă a valorii pH-ului în mediul intestinal.
Tulpinile bacteriene conținute în OMNI-BIOTIC 6 supraviețuiesc până la 90% la trecerea gastrointestinală și au o vitalitate și o activitate intensă ce permite colonizarea intestinelor.
Așadar, pentru consolidarea activității sistemului imunitar și corectarea dezechilibrelor florei intestinale asociate tulburărilor metabolice, nu uita de Omni-Biotic 6, sinbiotic universal pentru sănătatea intestinală, deoarece sănătatea începe de la intestine! Mai multe detalii despre produs găsești aici.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: https://www.pfizer.com/news/articles/how_the_immune_system_protects_you_from_infection
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323431#cold-weather-and-the-immune-system
https://www.niaid.nih.gov/research/immune-cells
https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/enhance-immunity/index.html
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health
https://www.pasadenahealthcenter.com/blog/healthy-tips/5-ways-to-boost-your-immune-system-this-winter/
https://www.familiesfightingflu.org/number-of-flu-cases-worldwide/
https://www.omni-biotic.com/en/products/omni-biotic-6-2/
https://omni-biotic.ro/omnibiotic-6/