Invenția ceaiului rece sau a ceaiului cu gheață are o istorie interesantă, care își are rădăcinile atât în necesitate, cât și în inovație. Probabil neașteptat, însă ceaiul rece nu este o invenție modernă. Există înregistrări încă din secolul al XIX-lea și chiar mai devreme, despre oameni care se delectau cu ceai rece. Cu toate acestea, nu era o practică foarte răspândită. Rădăcinile ceaiului rece, așa cum îl cunoaștem astăzi, pot fi urmărite până în Statele Unite. Practica de a consuma băuturi reci era populară în climatul cald din sud.
Ceaiul rece păstrează multe dintre beneficiile pentru sănătate asociate cu ceaiul cald, inclusiv antioxidanții și polifenolii. De asemenea, are, de obicei, un conținut mai mic de cofeină decât ceaiul cald, deoarece este adesea diluat cu gheață. Acest lucru îl face o opțiune potrivită pentru cei care doresc să își reducă aportul de cofeină.
Un altfel de ceai rece, boba tea, care a devenit un fenomen global, provine din Taiwan, include perle de tapioca, și diverse arome și adaosuri.
Bucură-te și tu vara aceasta de rețete foarte rapide de ceai rece, savuros, făcut în casă:
1. Ceai rece clasic cu lămâie
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai negru
- 950ml de apă clocotită
- 100gr de zahăr
- 1 lămâie, tăiată în felii
- Cuburi de gheață
- Mentă proaspătă (opțional)
Instrucțiuni:
Pune la infuzat pliculețele de ceai în apă clocotită timp de 5 minute. După cele 5 minute, scoate pliculețele de ceai și amestecă zahărul până se dizolvă.
Lasă ceaiul să se răcească pentru o perioadă de timp, apoi, pune-l într-o sticlă.
Adaugă felii de lămâie și pune-l la frigider până când se răcește. Servește ceaiul cu gheață, decorat cu mentă proaspătă.
2. Ceai rece de piersici
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai negru
- 950ml de apă clocotită
- 2 piersici, fără sâmburi și tăiate în felii
- 84ml de miere
- Cuburi de gheață
- Felii de piersici proaspete pentru garnitură
Instrucțiuni:
Pune la infuzat pliculețele de ceai în apă clocotită timp de 5 minute. Scoate pliculețele de ceai și lasă ceaiul să se răcească ușor. Între timp pasează piersicile cu mierea în blender. După ce este gata, amestecă piureul de piersici în ceai. Toarnă ceaiul într-un vas și pune-l la frigider. Îl poți servi cu gheață și decorat cu felii de piersici proaspete.
3. Ceai rece verde cu mentă
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai verde
- 950ml de apă clocotită
- 50gr de frunze proaspete de mentă
- 84ml de miere
- Cuburi de gheață
- Felii de lămâie pentru garnitură
Instrucțiuni:
Se pun la infuzat pliculețele de ceai și frunzele de mentă în apă clocotită timp de 3 minute. După aceea, scoate pliculețele de ceai și frunzele de mentă, și amestecă mierea în ceai, până se dizolvă. Următorul pas e să pui ceaiul la răcit, iar apoi pus la frigider până când se răcește. Îți poți servi ceaiul rece cu gheață și felii de lămâie.
4. Ceai rece de hibiscus
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai de hibiscus
- 950ml de apă clocotită
- 80gr de zahăr sau miere
- Cuburi de gheață
- Felii de lămâie verde pentru garnitură
Instrucțiuni:
Pune pliculețele de ceai la infuzat în apă clocotită timp de 5 minute. După ce ceaiul e gata, scoate pliculețele de ceai și amestecă zahărul sau mierea până se dizolvă. Lasă ceaiul să se răcească, apoi, pentru a fi mai rece, pune-l la frigider. Se servește cu gheață și felii de lime.
5. Ceai rece de zmeură
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai negru
- 950ml de apă clocotită
- 65gr de zmeură proaspătă
- 50gr de zahăr
- Cuburi de gheață
- Zmeură proaspătă și mentă pentru garnitură
Instrucțiuni:
Se pun la infuzat pliculețele de ceai în apă clocotită timp de 5 minute. După ce ceaiul e gata, scoate pliculețele de ceai și amestecă zahărul sau mierea până se dizolvă. În timp ce ceaiul se răcește, pune zmeura într-un blender și pasează-le. După ce este gata, strecoară pasta de zmeură și aruncă semințele. Amestecă zmeura cu ceaiul și pune-l la frigider. Servește-l peste gheață cu zmeură proaspătă și mentă.
6. Ceai rece cu ghimbir și lămâie
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai negru
- 950ml de apă clocotită
- 40gr de ghimbir proaspăt, tăiat felii
- 80ml de miere
- 1 lămâie, tăiată în felii
- Cuburi de gheață
Instrucțiuni:
Se pun la infuzat pliculețele de ceai și feliile de ghimbir în apă clocotită timp de 5 minute. Scoate pliculețele de ceai și ghimbirul, apoi amestecă cu mierea până se dizolvă. Adaugă câteva felii de lămâie și pune ceaiul să se răcească la frigider timp de câteva ore. Când este gata, îl poți servi cu gheață.
7. Ceai rece de nucă de cocos și mango
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai negru
- 950mlde apă clocotită
- 1 mango, decojit și tăiat în cubulețe
- 65ml de lapte de cocos
- 50gr de zahăr
- Cuburi de gheață
- Felii de mango proaspăt pentru garnitură
Instrucțiuni:
Se pun la infuzat pliculețele de ceai în apă clocotită timp de 5 minute. Scoate pliculețele de ceai și amestecă zahărul până se dizolvă. Lasă ceaiul să se răcească ușor. În timp ce ceaiul se răcește, pune laptele de cocos și mango într-un blender și pasează-le. Amestecă piureul rezultat în ceai și pune-l la frigider, pentru a se răci. Servește-l cu gheață și felii proaspete de mango.
8. Ceai rece de afine și lavandă
Ingrediente:
- 4 pliculețe de ceai negru
- 950ml de apă clocotită
- 50gr de afine proaspete
- 1 lingură de levănțică uscată
- 84ml de miere
- Cuburi de gheață
- Afine proaspete pentru garnitură
Instrucțiuni:
Se infuzează pliculețele de ceai și lavanda uscată în apă clocotită timp de 5 minute. Scoate pliculețele de ceai și levănțica, apoi amestecăcu mierea, până se dizolvă. În timp ce ceaiul se răcește, pune afinele într-un blender și pasează-le. După ce este gata, strecoară piureul de afine în ceai, aruncând cojile. Toarnă ceaiul într-un vas sau o sticlă și pune-l la răcit. Se servește cu gheață și cu afine proaspete.
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!