Medicii recomandă hidratarea în zilele toride (și nu numai), însă cu apă la temperatura camerei. Motivul este că al nostru corp, trebuie să facă un efort suplimentar ca să aducă băutura rece la temperatura noastră internă. Cu alte cuvinte, noi suntem prea fierbinți, iar apa e prea rece.
„Acest proces poate chiar să ducă la încălzirea corpului în loc să-l răcească”, explică Mihaela Bilic, specialist în nutriție.
„Deși este tentant să bem băuturi reci în zilele caniculare, acestea nu ne răcoresc eficient. Este important să fim bine hidratați pentru a ne răcori prin transpirație, care ajută corpul să elimine căldura. Prin urmare, consumul de lichide la temperatura ambientală este cel mai indicat în aceste situații”, a mai adăugat specialistul, potrivit substanțial.ro.
Nu în ultimul rând, consumul excesiv de lichide foarte reci în zilele caniculare poate provoca anumite simptome precum crampe, diaree, greață, durere în piept sau senzație de leșin. Să nu uităm de deshidratare. Deși poate părea contraintuitiv, ne putem deshidrata mai ușor atunci când consumăm lichide reci.
Mai mult, în cazul persoanelor care suferă de probleme cardiace, consumul de băuturi foarte reci poate fi fatal. În cazul persoanelor care prezintă o predispoziție, poate apărea chiar și un atac cerebral.
Ce se recomandă să bei în timpul zilelor toride de vară în schimbul apei foarte rece, este ceaiul cald.
Din nou, contraintuitiv, dar consumul de ceai cald pe timp de vară (de altfel, o practică foarte comună în Egipt sau Turcia, unde sunt temperaturi foarte mari) contribuie la răcirea corpului, prin inducerea transpiratiei.
Atenție însă, ceaiurile nu trebuie să fie fierbinți, ci doar calde, pentru a evita arsurile.
De asemenea, se recomandă și evitarea consumului de băuturi carbogazoase, frappe-uri cu zahăr, cocktailuri dulci și cafele tari, pentru că acestea duc la deshidratare și pot declanșa crize de hipoglicemie sau hipotensiune.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: substantial.ro