Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a fost solicitat să intervină, astăzi, în județul Constanța, în apele aflate la granița cu Bulgaria din Vama Veche. Se pare că un apel la 112 în data de 17 august a alertat autoritățile, care au transmis mai departe necesitatea intervenției întrucât „un minor aflat pe o saltea pneumatică s-a îndepărtat de țărm”.
Se pare că familia fetiței se afla în concediu în Vama Veche, iar fetița în vârstă de 10 ani se afla pe salteaua pneumatică și a fost dusă de curenți aproape de apele teritoriale bulgărești. Unchiul fetiței a plecat înot după ea, însă nu a reușit să o recupereze și a fost inițiat un apel la 112. Imediat, ambarcațiunea Mangalia, SMURD Vama Veche și salvamarii au început operațiunea de căutare.
Copila a fost găsită în larg, în zona graniței cu Bulgaria și a fost recuperată de un salvamar cu skijet. În urma investigațiilor medicale, echipajul SMURD a constatat că starea fetiței este bună. Iar unchiul copilei „a ieșit singur la mal şi nu necesită îngrijiri medicale”, a transmis ISU Constanța, care a mai precizat că persoanele au refuzat transportul la spital.
Pericolul curenților din Marea Neagră
Marea Neagră este deosebit pe periculoasă, mai ales când sunt furtuni. Curenții marini pot produce victime și decese care pot fi evitate dacă ascultăm sfaturile specialiștilor. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța au oferit câteva sfaturi pentru prevenirea cazurilor de înec.
„Respectați câteva reguli minime pentru propria voastră siguranță și a celor dragi vouă. Nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine. Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului. Respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie. Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte. Evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente. Nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare. Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă”, arată ISU.
Citește și:
- Atenție, părinți! Pericol de înec în stațiunea Mamaia după ce plajele au fost lărgite! Avertizările salvamarilor
- O fetiță de 2 ani s-a înecat în cadă. Mama ei plecase să ia un prosop. 1 minut a fost suficient pentru o tragedie
- Un băiețel de 7 ani a înotat timp de o oră pentru a-și salva de la înec tatăl și sora
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: Ziua de Constanta, Libertatea, Antena3