Update 26.07.2023: S-a testat din nou apa Mării Negre pentru bacteria e-coli
În urmă cu 2 săptămâni s-au găsit concentrații mari ale bacteriei în apa Mării Negre, cu precădere în Năvodari (peste 1300 de unități) și în Eforie Nord (peste 7800 de unități).
„În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită, clasificarea apelor de îmbăiere efectuându-se utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare”, a declarat INSP, potrivit cancan.ro.
Apa mării este testată săptămânal și specialiștii susțin că nu există motive de îngrijorare pentru turiști. Îmbăierea este permisă, însă trebuie sporită atenția la înghițirea apei.
Nu în ultimul rând, apa mării este sărată, fapt care poate duce la concentrații mai mari ale bacteriilor.
E-Coli face parte din grupa enterobacteriilor și trăiește în tractul digestiv. Ea poate produce tulburări sau chiar infecții gastro-intestinale.
În mod normal, există o concentrație mică a acestei bacterii peste tot în apa de mare. Dacă ea este de ordinul zecilor sau al sutelor, poți face baie fără să existe riscul unei îmbolnăviri. Însă există anumite puncte unde concentrația e mai mare.
De pildă, în Eforie Nord s-a găsit o concentrație mai mare de 7600. În acest caz, există riscul îmbolnăvirii, iar copiii sunt cei mai vulnerabili. Specialiștii avertizează părinții să aibă grijă ca cei mici să nu înghită apă.
Al doilea punct în care s-a găsit o concentrație prea mare de E-Coli este Năvodari, cu peste 1300.
„Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă. Nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme”, a declarat Luiza Cruceru, medic și purtător de cuvânt la Direcția pentru Sănătate Publică Constanța, potrivit mediafax.ro.
Specialistii mai menționează că evenimentul cu pricina este de scurtă durată și că în general, apa este bună pentru îmbăiat, însă e nevoie ca, măcar pentru moment, să fim mai precauți.
Cea mai bună apă pentru îmbăiere, conform analizelor DSP Constanța, este în Vadu, Mamaia, Cap Aurora și Venus, precizează Știrile ProTv.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: mediafax.ro stirileprotv.ro stiripesurse.ro