Stătui de litoralul românesc, unde, conform spuselor multor turiști, prețurile sunt exorbitante și serviciile nu prea grozave, mulți dintre români aleg să plece pe meleaguri străine. Mulți dintre conaționalii noștri preferă să meargă cu mașina până în Grecia, mai ales dacă împart costurile cu o altă familie.
Cu apele limpezi, nisipurile fine, hotelurile prietenoase cu familiile cu copii ce oferă servicii all inclusive, Grecia pare să fie destinația de vis a multor familii de români. Desigur că cei mai mulți preferă să parcurgă această rută cu autovehiculul.
Nimic nu se compară cu un sejur plăcut împreună cu familia sau cu prietenii într-un loc unde nu te deranjează muzica la maxim în difuzoare, serviciile sunt impecabile, iar apa de culoare turcoaz te îndeamnă la ore întregi de stat pe plajă.
Așadar, cât costă drumul cu mașina până în stațiunile preferate ale familiilor din România, pe meleagurile grecești?
Destinații din Grecia preferate de turiștii români
1200 de km despart Bucureștiul de Atena, iar jumătate din drumul care leagă cele două capitale, a României și a Greciei, trece prin Bulgaria. Dar nu Atena este destinația principală a românilor, ci litoralul de la Marea Mediterană.
Thassos este cea mai apropiată destinație preferată de români. Insula, aflată la doar 600 de km de București este o oază de relaxare. Românii care aleg să meargă pe Insula Creta au de parcurs 1500 de km. Desigur că ambele variante sunt accesibile numai cu feribotul.
Dar cu mașina se poate ajunge direct pe insula Lefkada sau Halkidiki. În privința costurilor, acesta diferă mult în funcție de zona din care turiștii români pleacă și destinația la care vor să ajungă.
Spre exemplu, o familie de români care pleacă din Satu Mare și vrea să ajungă în Insula Creta va trebui să parcurgă o distanță totală de 1500 de km pe șosea și 400 de km pe mare, cu feribotul. Costul traversării mării variază de la 35 la 100 de euro de persoană la care se adaugă și costul mașinii, care pornește de la 70 de euro.
Vacantele familiei tale: Lefkada Grecia, paradisul din Marea Ionica
Concret, cât costă drumul cu mașina până în Grecia?
Pentru a ajunge în Grecia va trebui să plătiți întâi o taxă de pod la Giurgiu de 15 RON și o vinietă Bulgaria a cărei valoare variază între 23 RON pe un weekend, 33 RON pe o săptămână, sau 69 RON pe o lună.
Aici se mai adaugă și taxa de autostradă în Grecia între 1 și 10 RON per porțiune și costul carburantului pe litru. Dacă în România, costul benzinei și motorinei se ridică la aproximativ 7 RON, în Grecia vorbim despre un cost de 9,4 RON benzină și 8,2 RON motorină.
Cea mai bună rută România-Grecia
Cea mai bună rută pe care o puteți alege pentru a ajunge până în Grecia în oricare din zonele populare de la mare este Giurgiu (România) – Ruse (Bulgaria) – Kulata (Bulgaria) – Kavala (Grecia). Din acest punct, se poate merge către oricare stațiune de pe meleagurile grecești.
Turiștii români care vin din nordul și din vestul țării pot alege ruta Moravița (România) – Vârșeț (Serbia) – Tabanovce (Macedonia de Nord) – Salonic (Grecia).
Înainte de a pleca de acasă nu uitați să analizați punctele cele mai aglomerate de trecere ale frontierei și orele de vârf, precum și rutele cele mai scurte și mai apropiate cu ajutorul Google Maps.
Să nu uităm de avertizarea specialiștilor de a nu conduce noaptea prin Bulgaria deoarece au fost numeroase cazuri în care șoferii au fost jefuiți și atacați pe diferite drumuri din țara vecină.
Concediu plăcut și lipsit de incidente!
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: realitatea.net