Zeci de fete din România, Ucraina, Albania, Bulgaria, Republica Moldova și Georgia au fost traficate de rețeaua internațională, iar cele mai multe dintre ele erau însărcinate, unele chiar în ultima lună. Acestea urmau să fie traficate pentru prelevarea de organe, dar și pentru copiii pe care urmează să îi nască.
Prețul pentru un bebeluș pornește de la 70.000 de euro și poate ajunge până la 120.000 de euro.
Clienții sunt cupluri fără copii, care nu au putut concepe pe cale naturală și nici prin fertilizarea in vitro; cupluri de persoane de același sex; sau bărbați singuri.
Membrii rețelei de trafic sunt acuzați de mai multe infracțiuni, printre care:
- constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane;
- mediere pentru adopția ilegală a unui minor;
- încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical;
- infracțiuni împotriva familiei;
- înșelarea pacienților cu proceduri medicale false;
- fraudă;
- fals în acte publice;
- vătămare fizică;
- încălcarea legislației privind medicația.
Gruparea a fost coordonată de un medic ginecolog de 73 de ani din Grecia. Ceilalți membrii erau medici, personalul clinicii, o femeie din România și alte două femei din Georgia. Alte două femei implicate, din Republica Moldova sunt date în urmărire internațională
Grupul infracțional organizat recruta „brokeri” care la rândul lor trebuiau să recruteze tinere din străinătate și să le transporte în Creta, unde urmau să fie exploatate pentru prelevare ilegală de ovule și ca mame surogat.
Gruparea acționa ca intermediar în adopțiile ilegale de bebeluși în schimbul unor sume mari de bani, în timp ce înșela sistematic victimele pretinzând în mod fals că le-au supus unei proceduri de transfer de embrioni.
Tinerele traficate erau dispersate, ținute în 14 case. Acolo își duceau sarcina și nășteau bebelușii, care erau ulterior vânduți.
Cei mai mulți clienți care cumpărau copiii proveneau din Grecia, Italia și Turcia.
Venitul grupării de criminalitate organizată provenit din fiecare surogat era între 70.000 şi 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puţin 70%. Brokerii primeau între 3.000- 5.000 euro pentru fiecare mamă surogat pe care o aduceau şi o taxă lunară de supraveghere până la naştere între 300-600 euro. Autorităţile greceşti au estimat că, din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puţin 182 de cazuri de exploatare, însă din probe rezultă că reţeaua activa din 2021, anunță observatornews.ro.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: hotnews.ro observatornews.ro