Poliția Română a făcut anunțul conform căruia faptele odioase s-au petrecut începând cu anul 2013. În acest caz, Polițiștii și Procurorii DIICOT au realizat trei percheziții domiciliare în localitățile Chilieni și Ozun din județul Covasna.
Suspecții erau acuzați de infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic internațional de persoane și de minori.
„Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu anul 2013, șase persoane (cinci bărbați și o femeie), aflate în legătură de rudenie, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea prin muncă, pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore și minore”, a transmis Poliția Română.
Cum își alegeau victimele?
Persoanele recrutate erau vulnerabile, aveau situații financiare dificile, nu aveau familie și căutau stabilitate financiară. Traficanții racolau întocmai astfel de victime care să nu poată fi căutate de rute. Li se promitea un salariu de 80.000 - 100.000 de forinți lunar, masă și cazare.
Erau ademeniți cu promisiunea că vor avea un program de lucru de opt ore pe zi, timp de cinci sau șase zile pe săptămână, în cadrul unei întreprinderi din Ungaria.
Doar că aceste promisiuni erau false pentru că odată ajunși acolom era o cazați în beci, puși să muncească 24 de ore șapte zile pe săptămână.
Cazați în barăci de scânduri, fără hrană adecvată și asistență medicală
De îndată ce ajungeau în Ungaria, actele de identitate le erau luate sub pretextul formalităților de angajare. Doar că acesta erau reținute ca victimele să nu poată pleca. Ulterior, copiii și tinerii erau cazați în imobile improprii.
Iată ce condiții oribile sunt descrise în comunicatul Poliției: „Ulterior, acestea ar fi fost cazate, fie într-un imobil impropriu, alături de alte 20 – 25 de persoane, într-o baracă de scândură, fără mobilier, sau în beciul unei locuințe, de unde ar fi fost transportate la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere, situată într-o altă localitate și obligate să muncească”.
Potrivit DIICOT, victimele erau obligate să lucreze la limita suportabilității fizice și psihice, amenințate cu violență, între 12, 18 chiar și 24 de ore, 7 zile pe săptămână. În tot acest timp erau supravegheate permanent.
Lipsa hranei și a asistenței medicale au fost principalele probleme aduse în discuție. În urma perchezițiilor făcute de Biroul Național de Investigații Bepartamentul de Criminalitate Transnațională din Ungaria, s-au descoperit mai multe bunuri și au fost identificate posibile victime ale traficului de persoane.
„În urma acțiunilor derulate în cele două țări, au fost descoperiți și ridicați 49.150.000 de forinți, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, două autoturisme, înscrisuri, două pistoale, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, în cursul perchezițiilor efectuate în Ungaria, au fost identificate peste 20 de persoane, posibil victime ale traficului de persoane”.
Autoritățile judiciare maghiare au reținut cinci bărbați și o femeie din Covasna pe data de 12 noiembrie, alături de un alt bărbat care a acționat pe teritoriul ungar. Cercetările sunt în plină desfășurare.
Surse foto: pexels.com, pixabay.com
Surse articol: hotnews.ro, fanatik.ro