Decizie fără precedent a instanței din România. Trei judecătoare de la Curtea de Apel București au hotărât pe data de 14 februarie 2024 ca o mamă cu patru copii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani care locuiește cu ei în județul Vaslui să îi predea Protecției Copiilor din districtul londonez Newham.
În dosarul răpirii internaționale de minori, Elena este cercetată pentru că a părăsit Marea Britanie pe data de 29 ianuarie 2023 împreună cu copiii ei născuți în Londra. Femeia susține că băiatul cel mare era terorizat de serviciile sociale care îl urmăreau atât acasă, cât și la școală, îi verificau ghiozdanul, pachețelul dar și frigiderul. Mama nu a ținut cont de decizia Tribunalului de Familie al Londrei de Est din 2022, conform căruia avea interdicție de a părăsi Marea Britanie cu fiul ei cel mare în vârstă de opt ani, ci a ieșit din țară, având acordul taților copiilor și îndeplinind condiția pentru ieșirea alternativă la acceptul instanței britanice.
De ce a intrat familia în atenția Protecției Copilului din Marea Britanie?
Totul a început atunci când băiatul cel mare a ajuns în atenția Protecției Copilului britanice după ce al doilea soț al femeii a trimis un filmuleț în care bunica minorului îi face o injecție, iar Poliția din Londra a considerat acest gest ca fiind o contravenție, verificându-l constant pe copil și concluzionând într-un dosar deschis în 2022 că trebuie dus în plasament.
În vara lui 2023, Curtea Supremă din Marea Britanie a hotărât ca și ceilalți trei minori să fie preluați de Protecția Copilului, în timp ce în România, DGASP-ul, reprezentanții școlari, reprezentanții Ministerului familiei și un terapeut au concluzionat că minorii nu sunt expuși niciunui risc în familia naturală.
Astfel apare o contradicție gravă nu numai între concluziile autorităților din România și din Anglia, ci și între deciziile instanțelor din țară, Tribunalul București respingând cererea districtului londonez de a înapoia copiii. Cu toate acestea, Curtea de Apel București a decis înapoierea copiilor în grija Protecției Copilului din Marea Britanie urmând ca minorii care locuiesc în comuna Hoceni, județul Vaslui, să fie predați Protecției Copilului dintr-un district al Londrei.
Ce inseamna rele tratamente aplicate minorilor, potrivit legii
În timp ce autoritățile din România susțin că minorii sunt bine îngrijiți de mamă, înscriși la școală și la grădiniță, la medicul de familie și urmează terapie, sentințele definitive din Regatul Unit susțin contrariul.
Recent a fost comunicată decizia familiei prin care Elena, mama copiilor, în vârstă de 40 de ani, ar trebui să își trimită copiii în Anglia. Decizia poate fi atacată cu recurs, după ce este emisă și motivarea, dar cum hotărârea definitivă nu a fost suspendată, ea rămâne executorie și copiii pot fi preluați oricând de reprezentanții autorităților britanice.
Drepturile copilului si obligatiile parintilor
„Separarea bruscă a copiilor de mamă se va transforma într-o traumă iremediabilă pentru minori”
Avocata Elenei, Maria Costea numește această situație inexplicabilă și susține că va crea o traumă iremediabilă pentru minori prin separarea lor bruscă de mamă. De asemenea, susține că: „motivele contestațiilor au fost legate de faptul că instanța de recurs a ignorat, nu a luat în considerare acordul celorlalți doi părinți, al taților, depus la dosar.
Din păcate, și acest complet de judecată a respins anularea și suspendarea. În mod inexplicabil, acești copii sunt luați de lângă mama lor. Autoritatea din Marea Britanie n-a depus la dosar niciun raport, înscris justificativ potrivit căruia mama n-ar avea capacitatatea de a-și crește copiii, așa cum au susținut în cerere. Sau că sunt îngrijorați că sunt copiii în pericol”, a declarat avocata familiei.
Situația pare a fi nemaiîntâlnită pentru că în general, în cazul răpirilor internaționale, unul dintre părinți îl reclamă pe celălalt și nu o terță persoană care dorește să ia copiii de lângă o mamă care, din toate anchetele instituțiilor din România, reiese că își poate crește pruncii care au fost integrați în țară iar tații și-au dat acceptul ca micuții să poată reveni însoțiți de mama lor pe termen nelimitat.
„Prin acordurile celor doi tați, s-a schimbat și reședința obișnuită a copiilor în România. Acordurile taților s-au dat înaintea deciziei provizorii de încredințare a copiilor către serviciile sociale din Marea Britanie. Nu sunt motive obiective pentru traumatizarea lor. Prin separarea lor bruscă de mamă, li se va crea o traumă iremediabilă. Până se va repara, până se va concretiza prin plângeri la CEDO, e tardiv. Nu vom mai repara niciodată trauma acestor copii”, a concluzionat avocata Elenei.
Urmărim cu mare interes acest caz, decizia instanțelor și soarta micuților care riscă să fie luați de lângă mama lor.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: hotnews.ro, hotnews.ro