Drepturile copilului si obligatiile parintilor

Drepturile copilului si obligatiile parintilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Desi in ultimul timp s-a discutat tot mai mult despre problema respectarii drepturilor copilului, atat la nivel global, cat si la noi in tara, cu siguranta ca multi dintre noi nu stim exact care sunt cele mai importante drepturi pe care le au micutii nostri. De asemenea, probabil ca nu ne-am intrebat pana acum care ar fi obligatiile parintilor fata de copil. Iata de ce, in articolul de mai jos, vei gasi principalele drepturi ale copilului, dar si cateva exemple de obligatii pe care parintii ar trebui sa le indeplineasca fata de copiii lor. Parcurgeti deci articolul, informati-va si ganditi-va daca drepturile copiilor vostri sunt respectate, precum si daca, in calitate de parinti, ne putem indeplini asa cum se cuvine obligatiile fata de copii.

I. Drepturile Copilului

I.1. Scurt istoric al Drepturilor Copilului

Dupa Primul Razboi Mondial, mai exact in anul 1924, a fost formulat pentru prima data un cadru legal prin care se recunosteau drepturile copilului: "Conventia de la Geneva asupra Drepturilor Copilului".
Preocuparea statelor lumii pentru recunoasterea si vegherea modului in care sunt respectate drepturile copilului au continuat si in urmatoarele decenii. Astfel, in 1959, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a adoptat "Declaratia Drepturilor Copilului".
Treizeci de ani mai tarziu, in 1989, datorita eforturilor depuse de ONU si de cea mai mare parte a guvernelor statelor lumii, a fost adoptata "Conventia Internationala cu privire la Drepturile Copilului". Aceasta constituie primul document international menit sa recunoasca toate drepturile legale de care trebuie sa beneficieze copiii din intreaga lume.
Tot atunci s-a constituit si "Comitetul Drepturile Copilului de la Geneva", in scopul de a analiza respectarea drepturilor copilului in mai multe tari si de a face recomandari statelor respective in privinta imbunatatirii vietii copiilor.

I.2. Care sunt principalele Drepturi ale Copilului, asa cum apar in "Declaratia Drepturilor Copilului" si in legislatia romaneasca

In primul rand, trebuie sa stim ca, indiferent de cadrul legal in care apar, drepturile copilului sunt formulate pe baza a 4 principii:
• non-discriminarea
• dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare
• urmarirea celor mai bune interese ale copilului
• respectul fata de opiniile copilului.

In al doilea rand, aceste drepturi se adreseaza tuturor copiilor, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Iata care sunt cele mai importante drepturi ale copilului:

I.1.Toti copiii au dreptul la viata, la a beneficia de un nume, de o familie, de o nationalitate.

De asemenea, copiii au dreptul de a se bucura, pe cat posibil, de grija parintilor. In legatura cu acest aspect, copiii nu ar trebui separati de acestia, in afara cazurilor exceptionale, cand acest lucru ar fi spre binele lor. Nu in ultimul rand, in cazul in care parintii unui copil locuiesc in state diferite, copilul trebuie sprijinit in a mentine legatura cu acestia, astfel incat sa poata forma o familie.

Dreptul copilului de a avea o familie

I.2.Copiii au dreptul de a sti si de a-si exprima opinia cu privire la orice decizii care ii implica. Intr-un cuvant, au dreptul de a fi informati si ascultati.

Dreptul copilului de a fi informat cu privire la deciziile ce-l vor afecta

I.3.Copiii au dreptul de a se informa si de impartasi informatii, atata timp cat acestea nu le sunt daunatoare lor sau celorlalti.

I.4.Copiii au dreptul de a-si exprima propriile credinte, propria gandire, de a practica o anumita religie, de a participa la intruniri pasnice care nu incalca drepturile celorlalti.

Copiii au dreptul de a-si exprima credintele religioase

I.5.Copiii au dreptul la intimitate, la respectarea vietii private, iar legislatia trebuie sa le asigure protectie, lor si familiilor lor, din acest punct de vedere.

I.6.Copiii au dreptul de a se informa prin intermediul mass-media (indiferent ca este vorba de presa scrisa, de televiziune, de radio sau de internet).

 Dreptul copilului de a se informa din mass-media

I.7.Copiii au dreptul la a trai intr-un mediu inconjurator sanatos, care sa le asigure cea mai buna stare de sanatate posibila, o viata de calitate si o dezvoltare optima din punct de vedere fizic si psihic.

Dreptul copiilor la un mediu sanatos

I.8. Copiii au dreptul de a beneficia de asistenta medicala si de recuperare de calitate.

Dreptul copilului la cele mai bune servicii medicale

I.9.Copiii au dreptul la o educatie de calitate, ce le va permite dezvoltarea deplina a personalitatii si exprimarea aptitudinilor lor.

La noi in tara, copiii trebuie sa aiba dreptul la invatamantul obligatoriu gratuit (la noi in tara este de 10 clase), precum si sa fie informati cu privire la continuitatea oricarei forme de invatamant, sa beneficieze de orientare scolara si profesionala.

Dreptul copilului la educatie

I.10.Copiii au dreptul sa invete si sa utilizeze limba si familiei lor, chiar daca in tara respectiva aceasta este minoritara.

In acelasi timp, copiii au dreptul sa practice religia si obiceiurile familiei lor, chiar daca acestea sunt minoritare in tara in care locuiesc.

Dreptul copiilor de a invata limba parintilor lui

I.11.Dreptul copilului cu dizabilitati de a avea o viata cat mai normalaCopiii ce au orice fel de dizabilitate au dreptul de a beneficia de ingrijire si suport, astfel incat sa poata avea o viata cat mai independenta si mai implinita.

I.12.Copiii ce au venit in alta tara ca refugiati ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca si copiii nascuti in tara respectiva.

 

Drepturile copilului refugiat

 

I.13.Copiii trebuie protejati impotriva oricarei forme de exploatare, impotriva abuzurilor de orice fel, a abandonului si a oricaror alte rele tratamente.

Dreptul copilului de a fi protejat de orice rele tratamente

Citeste si: Drepturile copilului in Romania si la nivel european

II. Obligatiile parintilor fata de copil

II.1. Obligatii ale parintilor din punct de vedere moral si spiritual

Asa cum prevede si "Declaratia Drepturilor Copilului", parintii au obligatia de a-i da un nume si o nationalitate copilului, de a-l creste si de a-l ingriji. Din acest ultim punct de vedere, parintii au obligatia de a decide ceea ce este mai bine pentru copilul lor, astfel incat acesta sa se dezvolte din toate punctele de vedere.Si legislatia din tara noastra prevede in mod clar ca ambii parinti sunt responsabili de cresterea copilului, in sensul in care trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa-i asigure bunastarea spirituala.
Conform art.488 din Codul Civil, parintii au urmatoarele obligatii:
1. Sa coopereze cu copilul si sa-i respecte viata intima, privata si demnitatea
2. Sa prezinte si sa permita informarea si lamurirea copilului despre toate faptele care l-ar putea afecta, precum si sa ia in considerare opiniile acestuia in legatura cu toate aceste aspecte
3. Sa ia toate masurile necesare pentru respectarea si protejarea drepturilor copilului lor

Articolul 47 din acelasi Cod Civil prevede obligatia parintilor de a alege forma de educatie pe care doresc sa o dea copilului, precum si obligatia de a inscrie copilul la scoala si de a-l supraveghea pe acesta, asigurandu-se astfel de frecventarea cu regularitate a cursurilor.

Parintii au obligatia de a oferi educatie copilului
In acelasi timp, parintii au obligatia de a-l ghida pe copil in privinta deprinderii si exercitarii credintelor si obiceiurilor religioase.
Parintilor le revine si datoria de a colabora cu persoanele juridice si cu persoanele fizice implicate in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.

II.2. Obligatiile parintilor din punct de vedere material

Acestea sunt reglementate, in tara noastra, prin: Codul familiei, Codul Penal, Codul de Procedura Penala, Codul de Procedura Civila, Legea 197/2000 pentru modificarea si completarea unor dispozitii din Codul Penal, Codul Civil, dar si prin Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
In esenta, parintii au urmatoarele obligatii:
1. De a administra bunurile copilului
2. De a asigura bunastarea materiala a copilului

Parintii au obligatia de a asigura bunastarea materiala a copilului
3. De a-l reprezenta pe copil in actele civile (pana la varsta de 14 ani) sau de a-i incuviinta actele (intre 14 si 18 ani) pe care le incheie singur.

Citeste si: Ghidul parintilor: drepturi si responsabilitati


Credeti ca, in prezent, drepturile copilului si obligatiile parintilor fata de copii sunt respectate pe deplin, atat la noi in tara, cat si la nivel global?

Surse:
https://www.educaloi.qc.ca/en/capsules/parental-authority-rights-and-responsibilities-parents
http://www.humanium.org/en/child-rights/
http://www.unicef.ro/pagina-copiilor/drepturi/conventia-drepturilor-copilului/
http://www.unicef.org/rightsite/files/rights_leaflet.pdf
http://www.unicef.ro/pagina-copiilor/drepturi/drepturileobligatiile-parintilor/

Articolul urmator
Nu mai strâng bani pentru facultatea copilului. Am decis să-mi strâng economii pentru azil
Nu mai strâng bani pentru facultatea copilului. Am decis să-mi strâng economii pentru azil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mama mea a renunțat la drepturile părintești pentru ca eu să pot merge la studii. Decizia ei mi-a schimbat radical viața
    Mama mea a renunțat la drepturile părintești pentru ca eu să pot merge la studii. Decizia ei mi-a schimbat radical viața

    Cât de departe poate merge iubirea unei mame? Această mamă a pus fericirea fiicei sale pe primul plan, chiar dacă asta a însemnat că nu mai poate fi mama ei cu acte în...

    Afecțiunea părinților modelează fericirea copilului pentru toată viața. Iată cum
    Afecțiunea părinților modelează fericirea copilului pentru toată viața. Iată cum

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să-i dăruiești tot ce este mai bun. De aceea, te gândești inclusiv la cum ar...

    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
    3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

    Fiecare părinte își dorește să crească un copil încrezător în forțele proprii, independent, capabil să facă fata cu succes provocărilor cu care, inevitabil, se...

    Nu le-am spus părinților mei că am făcut un copil acum 10 ani. Acum mama copilului îmi cere ajutorul
    Nu le-am spus părinților mei că am făcut un copil acum 10 ani. Acum mama copilului îmi cere ajutorul

    Un bărbat povestește, într-o postare pe Reddit, că i-a spus clar fostei sale iubite că nu vrea copii, în momentul în care aceasta a rămas însărcinată....

    Acuzații grave aduse unei școli prestigioase din București. Părinților li s-ar fi impus o formă de cenzură
    Acuzații grave aduse unei școli prestigioase din București. Părinților li s-ar fi impus o formă de cenzură

    Conducerea Școlii Nicolae Titulescu din Sectorul 1 al Capitalei, acuzată că a impus o formă de cenzură părinţilor, prin contractul educaţional de anul acesta! Părinții sau...

    Imaginile disperării părinților ucrainieni
    Imaginile disperării părinților ucrainieni

    V-ați fi imaginat, dragi părinți, pe când memorați lecții de istorie la școală, cu date care marcau începutul unui război că veți trăi pe pielea voastră un astfel de...

    Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților
    Pedeapsa elevilor cu bătaia, reinstaurată în SUA, cu acordul părinților

    O școală din Missouri, SUA, a decis să reintroducă pedepsele corporale în sălile de clasă. În cazul în care toate celelalte măsuri disciplinare eșuează, profesorii...

    Sute de elevi au fost botezați la școală fără știrea părinților
    Sute de elevi au fost botezați la școală fără știrea părinților

    Când lași copilul dimineața la școală te gândești că va avea o zi ca oricare alta, unde va primi educație și noi cunoștințe, se va simți bine alături de colegi, va...

    © 2025 Qbebe