Abuzul in familie
In decursul anilor, violenta domestica a crescut alarmant, abuzul in interiorul unei familii putand lua diverse forme: abuz verbal, fizic, sau izolare de prieteni si familie.
In general, violenta domestica se exercita asupra femeilor si copiilor, acestia fiind cei mai vulnerabili. Expertii in acest domeniu afirma ca violenta este mult mai raspandita decat o arata sondajele, motivul fiind faptul ca anumite situatii de acest gen nu sunt raportate politiei sau medicilor. Teama este principalul motiv in acest sens.
Conform Codului Penal in vigoare, infractiunea de rele tratamente aplicate minorului se refera la „punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de catre orice persoana careia minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare".
Un studiu efectuat de Organizatia Salvati Copiii in anul 2000 a aratat ca la mai mult de 75% dintre copii li se aplica pedeapsa cu bataia. Din totalul cazurilor de abuz asupra copiilor, forma de incalcare cel mai des raportata catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului este neglijarea. Insa, sa nu uitam de multiplele cazuri de abuz sexual asupra minorilor lasati in grija rudelor sau vecinilor de catre parintii plecati la munca in strainatate.
In Romania, Codul penal reglementeaza sanctiunile aplicate in cazul actelor sexuale cu minori, pedeapsa fiind mai mare daca minorul are sub 15 ani si/sau daca fapta este savarsita de cel care are in grija sau supravegheaza minorul.
Despre drepturile copiilor
Organizatia Natiunilor Unite prevede ca tuturor copiilor sa li se respecte drepturile. Pentru a se putea dezvolta normal, copilul are nevoie nu numai de hrana si adapost, ci si de un climat favorabil dezvoltarii sale psihice. O familie in care este armonie, unde stresul si problemele zilnice nu se reflecta asupra micutului, reprezinta mediul cel mai bun pentru cresterea si dezvoltarea unui copil.
Din nefericire, insa, exista foarte multe situatii care contravin principiului „pentru a creste sanatos ai nevoie de un mediu sanatos". Emisiunile TV prezinta astfel de cazuri zilnic.
Copiii predispusi la astfel de tratamente sunt, in general, cei care provin din familii unde se consuma droguri sau alcool, cei ai caror parinti sunt divortati, care au suferit, la randul lor, abuzuri in copilarie, sau au grave probleme financiare (care de cele mai multe ori conduc la certuri repetate in familie).
Pentru a putea constientiza cat de grave sunt consecintele asupra copilului abuzat, un studiu organizat in septembrie 2010 de Organizatia Mondiala pentru Sanatate a relevat faptul ca 40 de tineri mor zilnic in tarile europene din cauza violentei, aproximativ jumatate dintre acestea fiind provocate de obiecte contondente. In acelasi context, unul din cinci copii sufera abuzuri sexuale in Europa.
Legea care protejeaza drepturile copiilor
Prin legea 272/2004 au fost infiintate institutii care au drept scop respectarea drepturilor copiilor. La nivel central, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care monitorizeaza respectarea acestor drepturi, iar la nivel local, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.Pe langa aceste institutii ale statului, mai exista si organisme private care raspund sesizarilor privind nerespectarea drepturilor minorului.
Conform Codului penal, infractiunea de rele tratamente aplicate minorului se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 12 ani.
Oricine poate ajuta la stoparea abuzurilor
Nicio institutie sau organism privat (ONG) nu poate interveni acolo unde nu are cunostinta ca a fost incalcat un drept al copilului. De aceea, sesizarile trebuie sa vina din partea celor care cunosc astfel de cazuri.
Un telefon la Serviciul pentru Protectia Copilului sau la Telefonul Copilului (116 111) - apel gratuit - poate ajuta un copil sa scape de abuzurile la care este supus zilnic si sa creasca si sa se dezvolte intr-un mediu normal.
Si, sa nu uitam: „Copiii nu s-au priceput niciodata sa asculte de parintii lor, dar nu au dat gres niciodata in a-i imita (James Baldwin)".
Orice copil trebuie sa se bucure de copilarie si are nevoie sa stie ca viata reprezinta mai mult decat violenta fizica sau verbala. Si, asa cum spunea Antoine de Saint-Exupery, „Toti oamenii mari au fost mai intai copii. Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte".