Ce înseamnă când ai sânge menstrual negru?

Ce înseamnă când ai sânge menstrual negru?

Mariana Voinea

Menstruația de culoare închisă nu este un simptom de cancer sau de afectiuni ginecologice, decât în anumite condiții și însoțită de anumite simptome! Fluidul menstrual de culoare neagră se datorează de regulă unor schimbări hormonale normale.

Menstruația este o perioadă normală din viața fiecărei femei, care are loc în fiecare lună. Cu excepția premenopauzei, menopauzei, copilăriei, precum și a perioadelor în care femeile rămân însărcinate sau alăptează, menstruația ar trebui să vină regulat în fiecare lună, în jurul aceleiași date, cu o cantitate normală de fluid de culoare roșiatică.

În cazul în care sângele menstrual este de culoare închisă, de cele mai multe ori femeile se sperie. Ceea ce nu știu reprezentantele sexului frumos este că sângele menstrual poate avea mai multe culori și chiar își poate schimba aspectul și consistența de-a lungul ciclului, în funcție de schimbările hormonale care au loc în organism.

Așadar, femeile pot avea sânge menstrual de culoare rozalie, maronie, de la roșu deschis până la roșu închis, chiar și de culoare neagră. Desigur că o menstruație de culoare foarte închisă sperie pe oricine.

Deși de cele mai multe ori femeile nu trebuie să te îngrijoreze, este bine să ia în calcul o vizită la medic pentru a elimina orice temere. Medicul ginecolog Kimberly Fallon de la Institutul Medical din New Jersey ne explică ce semnificație are sângele menstrual negru și când trebuie să mergem la doctor.

De ce este menstruația mea de culoare neagră?

Menstruația diferă de la o femeie la alta conform doamnei doctor Fallon, iar schimbarea culorii sângelui în timpul ciclului menstrual este absolut normală.

În menstruație nu este deloc neobișnuit că femeile să observe pe absorbantul pe care îl folosesc sânge de culoare roșu deschis sau chiar roșu închis, dar nici petele de culoare maro sau neagră la începutul sau la sfârșitul ciclului menstrual nu sunt neobișnuite.

Acestea se datorează oxidării sângelui care rămâne în uter pentru o perioadă mai lungă de timp, care atunci când este eliminat din organism are o culoare închisă, asemănătoare zațului de cafea”, declară ea.

Menstruatie abundenta: cauze si tratament

Sângele menstrual negru este un motiv de îngrijorare?

Un studiu efectuat în anul 2020 de către o clinică medicală din Cleveland arată faptul că menstruația de culoare neagră nu ar trebui să îngrijoreze nicio femeie. Există și cazri în care culoarea închisă apare în timpul unei menstruații neregulate, însoțită de dureri, iar sfatul specialiștilor este ca femeile să consulte un medic pentru o evaluare mai amănunțită.

Dacă femeia umple mai mult de un absorbant de noapte sau un tampon la fiecare oră ori, elimină cheaguri de mărime considerabilă, atunci ar trebui să meargă la un control de specialitate”, declară doamna doctor Fallon.

Sângerarea de acest tip pentru mai mult de șapte zile consecutive este cu adevărat un motiv de îngrijorare și poate cauza anemie ale cărei simptome includ paloarea pielii, oboseală și amețeli”, continuă ea.

Dacă am menstruație de culoare închisă, înseamnă că sunt însărcinată?

aparat reproducator feminin

Una din nelămuririle cu care se confruntă femeile este legată de instalarea unei sarcini odată cu apariția menstruației de culoare neagră.

„Eliminarea unei cantități mari de sânge sau țesut de culoare închisă poate fi un semn de avort spontan. Pentru a elimina orice dubiu, femeile trebuie să facă un test de sarcină pentru a confirma sau a infirma prezența unui embrion în uterul lor”, declară ea.

Un alt studiu arată că adesea sângele menstrual de culoare neagră este asociat cu sarcina extrauterină care apare atunci când ovulul fertilizat este implantat în afara uterului, în trompele uterine.

Printre simptomele unei sarcini extrauterine se numără și menstruația de culoare închisă, durerile abdominale și pelvine și absența menstruației.

Este normală sângerarea de culoare închisă în menstruație?

Din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corp, culoarea sângelui menstrual poate fi diferită la începutul ciclului menstrual, comparativ cu sfârșitul acestuia. De aceea, culoarea maronie sau chiar neagră a menstruației este absolut normală.

Femeile ar trebui să aibă în vedere consultarea unui medic specialist în cazul în care au anumite dubii legate de sănătatea lor, dacă pierd în greutate foarte mult sau dacă scurgerile au miros foarte urât.

Menstruatie dureroasa: cauze si tratament

Care este durata normală a menstruației de culoare închisă?

Conform doamnei doctor Fallon: „menstruația de culoare neagră nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile la începutul sau la sfârșitul ciclului menstrual.

Dar dacă este vorba de câteva săptămâni, poate fi un indicator al anemiei sau la altor probleme ginecologice care necesită investigații amănunțite”.

Când ar trebui să îmi programez o vizită la medicul ginecolog din cauza menstruației de culoare închisă?

Deși este considerat un simptom absolut normal, femeile sunt sfătuite să apeleze la ajutorul unui specialist dacă acest tip de menstruație durează mai mult de șapte zile sau apare în cicluri neregulate.

Cum pot preveni pătarea lenjeriei intime de menstruația de culoare închisă?

Este foarte simplu. Alege să purtați lenjerie intimă de culoare închisă, precum maronie sau neagră. De asemenea, puteți folosi concomitent atât un tampon cât și un absorbant.

Fără doar și poate, menstruația de culoare închisă este un semnal de alarmă pentru orice doamnă sau domnișoară. Deși aparent este un simptom absolut normal, poate ascunde afecțiuni destul de serioase și se recomandă obținerea părerii unui specialist în domeniu în urma unor investigații amănunțite.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: todaysparent.com

Articolul urmator
Ce sunt d-dimerii și ce înseamnă dacă valoarea lor este crescută
Ce sunt d-dimerii și ce înseamnă dacă valoarea lor este crescută

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții
    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

    Visele reprezintă cheia înțelegerii subconștientului nostru. Unele vise specifice au la bază numeroase semnificații, mai ales dacă acestea se repetă frecvent. Visul care...

    Ce familie frumoasă are Dan Negru! A fost „regele audiențelor” pe micile ecrane, dar este extrem de discret în viața personală
    Ce familie frumoasă are Dan Negru! A fost „regele audiențelor” pe micile ecrane, dar este extrem de discret în viața personală

    Dan Negru, pe lângă faptul că este o apariție „spumoasă” cu o voce inconfundabilă, menit parcă să prezinte emisiuni TV și să țină telespectatorii în...

    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi
    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

    Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este...

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge
    Nebunie pe TikTok: o mamă îi dă bebelușei ei de 6 luni să mănânce singură friptură în sânge

    O mamă din Statele Unite a stârnit controverse în rândul internauților, în momentul în care a dezvăluit că îi da fetiței sale de 6 luni să...

    Un copil de 7 ani cu o boală rară, internat la un spital din Timișoara! Corpul i s-a umplut de bășici cu sânge
    Un copil de 7 ani cu o boală rară, internat la un spital din Timișoara! Corpul i s-a umplut de bășici cu sânge

    Un copil de 7 ani a fost internat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara după ce corpul i s-a umplut de bășici cu sânge. Potrivit reprezentanților unității...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    © 2025 Qbebe