Parlamentul spaniol a votat ieri Reforma Legii sănătății sexuale: Educația sexuală în clasele 1-10 devine obligatorie

Parlamentul spaniol a votat ieri Reforma Legii sănătății sexuale: Educația sexuală în clasele 1-10 devine obligatorie

Bianca Geica - Redactor Senior

Parlamentul spaniol a adoptat joi, 15 decembrie, o lege privind sănătatea sexuală și reproductivă care permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără consimțământul părinților și, în premieră pentru o țară europeană, oferă concediu plătit finanțat de stat pentru femeile care suferă de menstruații dureroase.

„Aceste progrese ne permit să ne exercităm libertatea asupra corpurilor noastre, statul recunoscând cetățenia deplină a mai mult de jumătate din populație”, a declarat ministrul Egalității, Irene Montero, în fața deputaților înainte de vot, care a fost adoptat cu o majoritate de 190-154 și cinci abțineri, potrivit Reuters.

Irene Montero, Ministru al Egalității din Spania
Irene Montero, Ministru al Egalității din Spania | Foto: Instagram

Guvernul de coaliție de stânga al țării a introdus proiectul de lege - la care se opun activiștii anti-avort și Biserica Catolică - în luna mai, cu scopul de a garanta accesul la avort și de a destigmatiza sănătatea menstruală. Noua lege elimină perioada obligatorie de „reflecție” de trei zile pentru femeile care doresc să întrerupă sarcina și elimină necesitatea ca fetele cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani să obțină consimțământul unui părinte sau al unui tutore pentru a avorta. Această cerință fusese instituită de guvernul conservator al Partidului Popular în 2015.

De asemenea, include concediu plătit pentru femeile însărcinate începând cu săptămâna 39 de sarcină, asigură distribuirea de produse menstruale gratuite în instituțiile publice, cum ar fi școlile, închisorile sau centrele de sănătate, și desemnează sarcinile prin surogat - care sunt ilegale în Spania - drept o formă de violență împotriva femeilor.

Iată ce prevede acum Legea sănătații sexuale și reproductive, votată de Parlamentul spaniol:

Fetele de 16 și 17 ani vor putea face avorturi fără a avea nevoie de permisiunea părinților sau tutorilor legali

Anterior, era necesar ca adolescentele cu vârste de 16 și 17 ani care doreau să facă un avort să obțină acordul părinților, dar această nouă lege înseamnă că nu va mai fi necesară nicio permisiune.

De asemenea, femeile care fac avort vor avea dreptul la concediu de invaliditate și la sprijin specializat în cazul unei sarcini întrerupte. 

Avorturi garantate în sistemul public de sănătate

Noua lege garantează că avortul va fi disponibil în sectorul public de sănătate și pune un accent deosebit pe faptul că femeile nu ar trebui să fie nevoite să călătorească departe pentru pune capăt unei sarcini nedorite.

De multe ori, femeile ajung în clinici private pentru că spitalele publice le refuză. În plus, femeile vor putea alege între avortul chirurgical și cel medicamentos, ambele urmând să fie disponibile în toate centrele.

În Spania, din cele 88.269 de întreruperi voluntare de sarcină raportate în 2020, cele mai recente date disponibile au arătat că 84,5% au fost efectuate în centre private. Douăsprezece provincii nu au raportat niciun avort în ultimii cinci ani, nici măcar în clinici private.

Cele trei zile de reflecție obligatorii vor fi eliminate

Noul proiect de lege elimină necesitatea de a lua trei zile de reflecție înainte de a întrerupe o sarcină, măsură care era obligatorie până acum. De asemenea, legea prevede că vor fi oferite informații privind alternativele și ajutor în cazul în care femeia decide să continue sarcina și solicită acest lucru.

Concediu menstrual și de sarcină

Pentru prima dată, legea spaniolă va include o secțiune specifică privind perioadele menstruale, permițând femeilor care suferă de menstruații extrem de dureroase și invalidante să își ia concediu de la locul de muncă, care va fi finanțat în proporție de 100% de către stat.

Vor fi promovate bunele practici în toate etapele sarcinii, în special la naștere și în perioada postnatală. Concediul prepartum va fi încorporat începând cu a 39-a săptămână de sarcină, care va fi luat din concediul de maternitate.

Produse menstruale gratuite

În licee, închisori, centre pentru femei, centre civice, centre sociale și alte instituții publice, vor fi distribuite gratuit produse precum tampoane, absorbante sau cupe menstruale.

Distribuirea gratuită a pilulei de a doua zi și a metodelor de contracepție masculină 

Noua lege indică, de asemenea, că va exista o distribuție gratuită a pilulei de a doua zi în centrele de sănătate, precum și în instituțiile de sănătate sexuală și reproductivă.

În prezent, acest contraceptiv de urgență poate fi cumpărat fără prescripție medicală în farmacii, deși unele regiuni spaniole îl oferă deja gratuit în centrele de sănătate. Noua lege propune ca pilula să fie disponibilă în toate farmaciile. De asemenea, vor fi promovate metodele contraceptive masculine, astfel încât să nu mai fie doar responsabilitatea femeii.

Educație sexuală obligatorie în școli

Legea prevede că educația sexuală trebuie să fie obligatorie în școli. Profesorii vor fi instruiți în domeniul educației sexuale și menstruale, la fel ca și ofițerii de penitenciare și lucrătorii publici.

De asemenea, în centrele educaționale legate de campaniile de educație sexuală vor fi distribuite metode contraceptive gratuite (lucru care se va face și în centrele sociale și în închisori). De asemenea, vor exista centre publice de sănătate sexuală și reproductivă și va fi creată o linie telefonică de urgență. 

Maternitatea surogat și sterilizarea forțată

Legea recunoaște maternitatea surogat ca fiind o formă de violență împotriva femeilor, iar publicitatea agențiilor care oferă aceste servicii în străinătate este interzisă. De asemenea, legea consideră avortul forțat și sterilizarea forțată a femeilor cu dizabilități drept violență împotriva femeilor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irene Montero (@i_montero_)

Sonia Lamas, o purtătoare de cuvânt a clinicii de sănătate pentru femei Dator, a declarat pentru Reuters într-un interviu acordat în luna mai că clinica a salutat aceste măsuri. Așa-numita perioadă de reflecție a fost inutilă, deoarece „femeile iau decizii foarte bine informate și nu avem nevoie să reflectăm la ceva ce am decis deja”, a adăugat ea. Clinica s-a confruntat cu proteste din partea opozanților avortului, care organizează în mod regulat rugăciuni de grup și organizează demonstrații în fața clădirii. Lamas a declarat că grupurile au desfășurat campanii „pentru a aborda femeile în zone precum intrarea în clinicile acreditate - care ar trebui să fie spații sigure”.

Legea se îndreaptă acum către camera superioară pentru aprobarea finală.

Citește și:

Surse foto: Instagram, Freepik

Surse articol: Reuters, The Local ES

Articolul urmator
8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!
8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

    O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

    Record de adopții după simplificarea legii! Ce condiții trebuie să îndeplinești acum
    Record de adopții după simplificarea legii! Ce condiții trebuie să îndeplinești acum

    Recorduri de adopții în anul 2021 și în primele luni ale acestui an, după simplificarea legislației! Peste 2.000 de copii și-au găsit familii, cei mai mulți din ultimii 20...

    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală
    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală

    Pe măsură ce copiii cresc, nu numai că devin din ce în ce mai dornici să descopere lumea din jur, ci și să afle cât mai multe lucruri despre corpul lor. În aceste...

    Soțul meu s-a căsătorit cu altă femeie și „mi-a făcut cadou” o boală cu transmitere sexuală. Cum fac să trec peste asta?
    Soțul meu s-a căsătorit cu altă femeie și „mi-a făcut cadou” o boală cu transmitere sexuală. Cum fac să trec peste asta?

    O femeie mărturisește pe internet cum a trăit ani de zile într-o minciună alături de soțul ei, care a devenit între timp și soțul altei femei, cu acte false....

    Ți s-a spus și ție că devine mai ușor când cresc copiii? Ei bine, ai fost mințită!
    Ți s-a spus și ție că devine mai ușor când cresc copiii? Ei bine, ai fost mințită!

    Am făcut zeci de ture în jurul tejghelei din bucătărie cu un nou-născut în brațe, așteptând ca soțul meu să ajungă acasă și să am și eu parte de un moment de...

    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta
    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta

    Una dintre provocările cu care se pot confrunta partenerii unui cuplu este și aceasta: când unul dintre ei, din diverse motive, nu îi permite celuilalt să se bucure de un somn...

    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?
    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?

    Fiecare dintre noi avem propriul sanctuar. Unii dintre noi îl găsim în natură, alții în brațele unui prieten, iar această mamă îl găsește pe podeaua din baie....

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    © 2025 Qbebe