Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut câteva precizări despre implementarea orelor de educație sexuală în școli. Într-un interviu pentru Digi24, acesta a spus că educația sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă și educație rutieră și financiară și că elevii ar trebui să poată participa la ore la fel cum se întâmplă acum cu ora de religie - adică să fie înscriși, iar apoi retrași dacă părinții nu sunt de acord.
Educația sexuală în școli. Ce propune Sorin Cîmpeanu
Cîmpeanu consideră că educația sexuală este extrem de importantă și trebuie făcută, mai ales în contextul în care nivelul de informare pe acest subiect este foarte scăzut, dat fiind numărul tot mai mare de mame minore.
„Punctul meu de vedere este extrem de clar. Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educaţiei, toţi elevii se înscriu la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord. Este acelaşi principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie”, a explicat ministrul Educației.
Acesta a mai precizat că educația sexuală ar trebui predată de profesorii de biologie și, eventual, de alte cadre didactice.
„Educaţia sexuală este integrată în momentul de faţă în programa de educaţie sanitară, un curs opţional, o disciplină opţională care se face cu foarte puţini elevi, în funcţie de ani între 6 şi 9%. Această programul este foarte judicios construită, pleacă de la clasa a cincea cu cele mai simple noţiuni şi merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe şi complicate noţiuni de educaţie sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie şi de cadre medicale eventual. Nu cred că este o programă care trebuie să fie privită la fel că programa de matematică, de fizică, de chimie, de geografie, de istorie. Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a V-a până în clasa a XII-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână pentru că numărul minim de ore de ore pe săptămână este o oră pe săptămână”, a explicat Cîmpeanu, potrivit news.ro.
Ministrul Educației propune că educația sexuală să fie integrată într-un modul mai amplu, care să cuprindă, printre altele, și educație financiară, juridică sau rutieră.
„Propunerea Ministerului Educaţiei este aceea de a fi integrată această disciplină printr-o repartizare a noţiunilor treptată corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplină de educaţie sanitară, de educaţie pentru alimentaţie sănătoasă, de educaţie juridică, de educaţie financiară, de educaţie rutieră, de toate celelalte educaţii pe care am putea să le prindem într-un sistem modular sub conceptul educaţie pentru viaţă care să fie într-adevăr o oră obligatorie pe fiecare săptămână de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, dar pe module”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
BOR despre educația sexuală în școli: „Reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor”
Subiectul implementării orelor de educație sexuală în școli stârnește reacții aprinse în rândul profesorilor, întrucât nu se știe în ce formă sau cine ar urmă să le predea elevilor această disciplină. În acest moment, mai puțin de 9% dintre elevi studiază educația sexuală în școală, că materie opțională, sub o altă denumire - „educație pentru sănătate”.
Citește și: Educația sexuală la adolescenți: sfaturi utile de la psiholog
Elevii spun că educația sexuală este necesară, la fel și profesorii. Patriarhia Română, în schimb, nici nu vrea să audă, spunând că ar fi un atentat asupra inocenței copiilor:
„Încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”, se arată într-un comunicat emis de Patriarhia Română.
Eugen Tănăsescu, Arhiepiscopia Tomisului, susține punctul de vedere al Patriarhiei, potrivit observatornews.ro: „Dacă este educaţie pentru desfrâu, nu. Nu prezervativul rezolvă problema şi nici avortul. Sunt nişte chestiuni imorale care se văd că soluţii. Noi nu suntem de acord”.
Tu ce părere ai despre implementarea orelor de educație sexuală în școli? Crezi că este necesară această disciplină?
Citește și: Educativ sau deplasat? Această mamă le spune copiilor când face sex cu soțul ei
- Surse: news.ro, digi24.ro, observatornews.ro, edupedu.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com