Când se trece la ora de vară
Data la care România trece la ora de vară în 2024 se apropie. Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00 în ultimul weekend din luna martie, mai exact în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. Practic, trecerea la ora de vară se realizează la câteva zile de la echinocțiul de primăvară (20 martie). Odată cu acesta, durata zilelor devine tot mai mare pentru că începe primăvara astronomică.
Când a trecut România pentru prima dată la ora de vară
Țara noastră a hotărât să adere la ora de vară în perioada interbelică, în anul 1932. În anii ce au urmat, până în 1939, s-a stabilit ca ora de vară să cuprindă perioada dintre prima duminică din aprilie (ora 00:00) și prima duminică din octombrie (ora 1:00). Ulterior, în perioada cuprinsă între 1941 și 1979, nu s-a mai făcut trecerea la ora de vară. Începând cu anul 1979, în România s-a adoptat „Convenția fusurilor orare”.
În anul 1997 este adoptată Ordonanța nr. 20 privind stabilirea orei de vară, decalată cu o oră în avans în raport cu ora Europei Orientale. Practic, de atunci, trecerea la ora de vară se face începând cu ultima duminică din luna martie.
Începând cu ultima duminică din luna octombrie, se trece la ora de iarnă. Atunci ora 4:00 devine ora 3:00.
La nivelul UE s-a propus renunțarea la ora de vară
Statele membre UE au fost de acord să adere la ora de vară în anul 1980 pentru a se asigura buna funcționare a Pieței Unice. După mai bine de 25 de ani, în anul 2018, în urma unei consultări publice lansate de Comisia Europeană, majoritatea cetățenilor europeni (84%) participanți la consultare au propus renunțarea la ora de vară. De asemenea, comisarul european pentru transporturi din acea perioadă, Violeta Bulc, a precizat că aprox. 76% dintre participanți au asociat schimbarea orei de două ori pe an cu o experiență negativă. De pildă, au fost invocate consecințe nedorite asupra sănătății, creșterea numărului de accidente rutiere, lipsa economisirii energiei etc.
Ținându-se cont de rezultatele consultării, Comisia Europeană a hotărât să vină cu o propunere de renunțare la ora de vară către Consiliul UE și către Parlamentul European. De altfel, în martie 2019, Comitetul pentru Turism și Transporturi din cadrul Parlamentului European a votat în favoarea renunțării la ora de vară. Cu toate acestea, Consiliul UE nu a formulat o poziție comună. De aceea, s-a stabilit ca fiecare stat membru să hotărască și să anunțe dacă dorea să adopte permanent ora de iarnă, adică ora standard sau ora de vară. În ceea ce privește statele care optau să rămână la ora de iarnă, acestea ar fi trebuit să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.
Din pricina lipsei unui consens al statelor membre, nu s-a luat o decizie în privința renunțării la ora de vară nici în 2024.
Cum este afectat organismul de schimbarea orei
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: trecerea de la ora de iarnă la ora de vară înseamnă mai mult întuneric dimineața și mai multă lumină seara. În aceste condiții, ciclul somn-veghe este perturbat, ceea ce te poate face să te simți mai obosită în prima parte a zilei și să ai mai multă energie seara.
De asemenea, studiile realizate în ultimele decenii arată că schimbările orei interacționează semnificativ cu ceasul biologic al organismului și au impact negativ asupra sănătății. Ceasul biologic este cel care controlează ritmurile circadiene, ce reprezintă cicluri de 24 de ore, al căror rol este de a regla somnul, dar și diferite nevoi (precum apetitul) și dispoziția. Aceste ritmuri sunt dependente de expunerea la lumină. Potrivit unui studiu publicat în „PLOS COMPUTATIONAL BIOLOGY”, schimbarea orei de două ori pe an afectează sănătatea fizică, mintală și comportamentele umane.
Printre problemele create de schimbarea orei se numără:
Fluctuații ale dispoziției și stări depresive
Acestea se leagă în special de trecerea la ora de iarnă. Astfel, când nu te expui suficient la lumina soarelui pentru că zilele sunt mai scurte, corpul nu produce suficientă serotonină, un hormon ce îmbunătățește dispoziția și scade nivelul de anxietate. În același timp, expunerea mai redusă la lumina soarelui favorizează și scăderea nivelului de vitamina D, asociată diminuării riscului de depresie și stărilor de oboseală persistente.
Dificultăți de memorare și/sau de concentrare
Pot interveni în condițiile în care nu reușești să te odihnești suficient, iar somnul nu este profund. Odată ce se întâmplă așa, nu mai ești la fel de atentă ca de obicei, îți este mai greu să reții, să înveți lucruri noi și să îți păstrezi concentrarea.
Diminuarea capacității de a lua decizii
Când nu te odihnești suficient, sunt afectate funcțiile de la nivelul lobului frontal. Această parte a creierului este responsabilă inclusiv de discernământ, de planificare, de autocontrol. De aceea, nu este de mirare dacă, în situațiile în care nu dormi cât ar trebui, ești tentată să acționezi ghidându-te după impuls și, în aceste condiții, nu iei cele mai bune decizii.
Modificări ale apetitului și apariția poftelor pentru alimente nesănătoase
Chiar și o mică privare de somn duce la creșterea nivelului hormonului grelină, care te face să îți fie foame, și la scăderea nivelului de leptină. Aceasta din urmă este un hormon care te ajută să te simți sătulă după ce mănânci. Fluctuațiile hormonilor menționați cresc riscul de a face alegeri alimentare nesănătoase, orientându-te mai ales spre alimente bogate în zahăr și/sau în grăsimi.
În prezent, cele mai multe state care fac trecerea și în 2024 de la ora de iarnă la ora de vară și invers sunt în Europa. Cu toate acestea, există și state europene ce refuză să schimbe ora, ca de exemplu Islanda, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Turcia.
Alte state în care nu se practică schimbarea orei sunt:
- În Asia: Irak, Afganistan, India, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Vietnam, Japonia, Filipine, Singapore;
- În Africa: spre exemplu, Congo, Kenya, Gabon, Guineea Ecuatorială, Somalia. Alte state africane practică schimbarea orei, ca de exemplu Egipt, Namibia și Tunisia;
- În America de Nord: statul Arizona și Insulele Hawaii. În același timp, nici în orașul canadian Ontario nu se practică schimbarea orei;
- În America Centrală și de Sud: Guatemala, Nicaragua, Panama, Ecuador, Columbia, Brazilia, Venezuela, Uruguay;
- În Australia: nu se recurge la schimbarea orei în statul Queensland, în Australia de Vest, în Insulele Christmas și în Insulele Cocos (Keeling).
Cum să nu lași trecerea la ora de vară să afecteze somnul copilului
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, Image by freepik, youtube.com
Surse articol: aarp.org, adevarul.ro, ec.europa.eu, euronews.com, hotnews.ro, journals.plos.org, libertatea.ro, pewresearch.org, sleepfoundation.org, timeanddate.com