Creșa și grădinița de vară 2024: când încep înscrierile și ce acte sunt necesare

Creșa și grădinița de vară 2024: când încep înscrierile și ce acte sunt necesare

Mariana Voinea

Înscrierile copiilor în învățământul preuniversitar încep curând! Ce acte sunt necesare și când încep înscrierile, plus toate informațiile necesare părinților care trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, le vom afla imediat...

Curând vor începe înscrierile la grădiniță și creșă în anul 2024 pentru prichindeii care urmează să facă primii pași într-o instituție educațională, precum și reînscrierile. Ministerul Educației a dezbătut public calendarul și proiectul de metodologie privind înscrierea copiilor la grădiniță și la creșă pentru anul școlar 2024-2025.

Prima etapă are loc între 17 iunie și 5 iulie 2024, fiind dedicată copiilor care se înscriu pentru prima oară la grădiniță sau la creșă. Etapa de reînscrieri pentru copiii care au mai fost la grădiniță are loc între 10 și 14 iunie. Metodologia privind înscrierea copiilor la creșă și grădiniță presupune și anul acesta ca grupa mijlocie să fie obligatorie la grădiniță.

Să urmărim împreună calendarul înscrierii copiilor preșcolari și antepreșcolari în anul școlar 2024-2025 în unitățile de învățământ educaționale cu caracter preuniversitar cu personalitate juridică și grupe de nivel preșcolar și antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

Reînscrierile au loc între 10 și 14 iunie 2024

Copiii care au frecventat unitatea de învățământ preșcolar în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul următor, ca urmare a exprimării opțiunii de către părinții sau reprezentanții legali printr-o cerere scrisă vor fi reînscriși între data de 10 și 14 iunie 2024. În cazul unităților de învățământ care au și grupe de nivel antepreșcolar, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă vor fi reînscriși în grupa mică la grădiniță în limita locurilor disponibile și în ordinea descrescătoare a vârstei, în cazul în care părinții solicită acest lucru.

Dacă numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, atunci reprezentanții instituțiilor vor face departajarea pe baza criteriilor de departajare menționate la articolul 6 din metodologia cadru de înscriere a copiilor în unitățile de învățământ preuniversitar.

Așadar, în cazul unui număr mai mare de copii de 3 ani decât numărul locurilor alocate prin planul de școlarizare pentru grupa mică de nivel preșcolar, cererile părinților sau reprezentanților legali care solicită reînscrierea la unitatea de învățământ pe care aceștia o frecventează sau au frecventat-o se procesează în ordinea descrescătoare a vârstei.

Pe data de 14 iunie ora 14: 00 se afișează rezultatul și numărul de locuri disponibile după finalizarea etapei de reînscrieri.

17 iunie - 5 iulie 2024, etapa 1 din cadrul procesului de înscrieri la grădiniță

copil gradinita

Copiii care sunt înscriși în această etapă pe baza dosarului depus la de către părinți la unitatea de învățământ și a celor trei opțiuni exprimate în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat are loc după încheierea etapei de reînscrieri după cum urmează:

17 – 18 iunie 2024 (colectare cereri)
19 – 21 iunie 2024 (procesare cereri Faza I – prima opțiune)
25 – 28 iunie 2024 (procesare cereri Faza a II-a– a doua opțiune)
1 – 3 iulie 2024 (procesare cereri Faza a IIIa – a treia opțiune).
Pe data de 5 iulie ora 14:00 se afișează rezultatul și numărul de locuri disponibile rămase după prima etapă de înscriere.

Între 8 și 15 iulie are loc a doua etapă din cadrul procesului de înscrieri la grădiniță și creșă

Între 8 și 15 iulie se înscriu copiii pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ preuniversitar de către părinți după cum urmează:

8 – 10 iulie 2024 (colectare cereri)
11 – 15 iulie 2024 (procesare cereri Faza I – prima opțiune)
16 – 18 iulie 2024 (procesare cereri Faza a II-a – a doua opțiune)
19 – 23 iulie 2024 (procesare cereri Faza a IIIa – a treia opțiune).
Pe data de 25 iulie ora 14:00 se afișează rezultatul și numărul de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri.

Încep înscrierile și reînscrierile la grădinițe: calendarul publicat de Ministerul Educației

Etapa de ajustări: 19 -august 2024

Există și o etapă de ajustări are loc între 19 și 29 august 2024 și vizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din alte motive pe locurile rămase libere pe baza unor proceduri specifice elaborate de ISJ, ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la Inspectoratul Școlar.

La această etapă participă copiii care sunt nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, având prioritate copiii de 4-5 ani. De asemenea, participă în această etapă și copiii care solicită înscrierea în clasa pregătitoare de învățământul primar și nu sunt admiși ca urmare a unui aviz negativ CJRAE CMBRAE, precum și prichindeii de peste 2 ani ai căror părinți solicită înscrierea în învățământul preșcolar cu respectarea prevederilor articolului 23 alineatul 1, litera b din legea învățământului preuniversitar 198/2023.

30 august este data la care se afișează rezultatul și numărul de locuri libere după etapa de ajustări, la ora 16:00.

Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la creșă și la grădiniță?

Pentru înscrierea la creșă și grădiniță părinții vor trebui să completeze o cerere tip care le va fi înmânată de reprezentanții unității de învățământ preuniversitar de care sunt interesați. Pe lângă cerere parinții vor mai avea nevoie de copie de pe certificatul de naștere al copilului, copie de pe actele de identitate ale părinților, adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire a copilului, alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere.

Va fi nevoie și de adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinicavizul epidemiologic/dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății.

Urăm tuturor părinților mult succes și multă răbdare în această etapă importantă a copiilor și găsirea unui loc disponibil cât mai aproape de dorințele lor!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: edupedu.roactenecesare.info

Articolul urmator
Au crescut tichetele de creșă. Câți bani primesc părinții începând cu luna octombrie 2024
Au crescut tichetele de creșă. Câți bani primesc părinții începând cu luna octombrie 2024

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece
    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece

    Am primit chiar acum un mesaj de la o educatoare pentru părinții ai căror copii vor începe grădinița în toamnă. Sfatul ei este să ne străduim, noi părinții, să...

    O mamă cere ajutorul în online: "Mă apucă anxietatea când mă gândesc să-mi duc copilul la creșă. Ce să fac?"
    O mamă cere ajutorul în online: "Mă apucă anxietatea când mă gândesc să-mi duc copilul la creșă. Ce să fac?"

    O mamă de peste hotare mărturisește un adevăr cu care se confruntă multe alte mame: îi este greu să se despartă de fiica ei de 2 ani, după ce a stat cu ea acasă, de când...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
    Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

    Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

    Mi-am retras fetița de la creșă fiindcă educatoarele o luau mereu în brațe
    Mi-am retras fetița de la creșă fiindcă educatoarele o luau mereu în brațe

    O mamă de peste hotare și-a retras fiica de 3 ani de la creșă, pe motivul că educatoarea o îmbrățișa pe cea mică. Femeia explică de ce acest lucru o deranjează atât de...

    Când încep bebelușii să doarmă toată noaptea?
    Când încep bebelușii să doarmă toată noaptea?

    Mulți părinți suferă de lipsa somnului în primele luni de viață ale copilului lor. Din cauza orarului haotic de somn al celui mic, principala întrebare a părinților este:...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    Când se trece la ora de vară în 2024
    Când se trece la ora de vară în 2024

    Trecerea la ora de vară se realizează încă din perioada Primului Război Mondial pentru a profita de creșterea duratei zilei în scopul economisirii energiei. Prima țară din...

    © 2025 Qbebe