Știți ce sunteți voi, dragi părinți? Cei care cresc nemurirea. Știți când devine mai ușor? Niciodată.

Aici vă puteți scrie gândurile, oboselile, frământările, dorințele și să ajungeți, astfel, cu ele, către toți ceilalți ca voi. Pentru că meseria de părinte devine mai ușoară numai atunci când poți spune ”- Hei, și eu am trecut prin asta!”. Nu numai că vei deveni autor publicat la Qbebe, dar vei avea și satisfacția grozavă de a atinge sufletele și mințile a milioane de părinți.

Trimite text

Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece

Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece

Gabriela Paladi - Redactor

Am primit chiar acum un mesaj de la o educatoare pentru părinții ai căror copii vor începe grădinița în toamnă. Sfatul ei este să ne străduim, noi părinții, să îi invățăm pe cei mici fără scutece acum vara, când este cald, și să îi trimitem la grădi independenți din acest punct de vedere. Motivele ni le explică chiar ea. 

”Sunt educatoare la o grădiniță privată. Și, mă gândesc deja cu groază la toamnă, când voi prelua o nouă serie de copii de 2-3 anișori. Nu mi-o luați în nume de rău, îi ador. Abia aștept să mă joc cu ei, să le cunosc personalitățile, să le văd mânuțele grăsuțe cum modelează plastilină. Însă groaza mea vine o dată cu nevoile lor fiziologice. În mod normal am aproximativ 12-15 copilași în clasă. Sunt deja la a șaptea serie de copii pe care îi ”cresc”. Nu la această grădiniță, ci de când am început activitatea de educatoare. Și pot spune că în ultimii ani percep un soi de ”lene” a părinților de a-i mai învăța să facă la oliță și să scape de scutece.

Când am început activitatea acum 20 de ani, eram la creșă de stat și eu lucram cu grupe de copii de 2-3 ani. Niciunul dintre copii nu mai avea probleme cu cerutul la toaletă și niciunul nu purta scutec. Acum 3 ani când am preluat ultima mea grupă, 1 singur copil din 14 era fără scutec. Unul singur! În rest, 2-3 erau în perioada de ”antrenament” de renunțare la scutec, iar restul nici gând. Și părinții lor veneau la mine cu replica: ”sperăm că poate reușiți dumneavoastră să îl dezobișnuiți de scutec”. Iar dacă întrebam dacă ei au încercat măcar, răspunsul era invariabil ”nu” și câteodată ”am încercat puțin, dar ne-am dat seama că nu este pregătit, că făcea pe el”.
Înțeleg că am evoluat, că scutecele acum nu mai sunt un lux ca acum 20 de ani și că este mai simplu să le cumpărăm decât să păzim copilul 2-3 săptămâni până învață să își stăpânească sfincterul. Din punctul meu de vedere, lenea este principala cauză a faptului că sunt atât de mulți copii mici acum care sunt dependenți de scutece și la 4 ani. Și nu mi se pare corect și nici de bun simț să se aștepte de la educatoare să îi învețe la oliță. Nu intră în atribuțiile noastre nici asta, nici schimbatul de scutece pline. Că o facem pentru bine copiilor, asta este altă mâncare de pește. Mă gândeam să scriu asta prin toamnă, înainte de începerea grădiniței, însă mi-am dat seama că acest sfat este de oferit acum, pentru că vara este cea mai bună perioadă pentru antrenamentul la oliță și descotorisirea de scutec.

copil stand pe olita inconjurat de scutece

Prin urmare, dragi părinți, lăsați lenea deoparte și ajutați copilașii să scape de scutece.

Antrenamentul poate începe chiar și de la 1 an și jumătate, de când cel mic știe să spună că face pipi. Trebuie doar puțină răbdare și atenție și în câteva săptămâni cel mic își va fi antrenat instinctele și sfincterele. Iar atunci când vine la grădiniță, educatoarea lui se va putea concentra pe achizițiile lui cognitive, pe educația emoțională și nu ar pierde timp prețios cu învățatul la oliță și cu schimbatul de scutece. Vreau doar să vă imaginați că în toamnă preiau 12 copii, din care 10 trebuie schimbați de 2 ori pe zi, la program prelungit de la 8 la 6. 10 ori 5 minute pe care le petrec pentru a schimba fiecare copil (da, 5 minute, pentru că la început nu îi cunosc, nu mă cunosc, și durează...) 50 de minute o dată, 50 de minute de două ori. Deci 2 ore din program numai pentru a-i schimba de scutece, în loc să ieșim la joacă, să desenăm, să cântăm, să dansăm ... Profitați de zilele călduroase de vară și sunt convinsă că dacă dați lenea deoparte veți reuși să trimiteți la grădi în toamnă copilași veseli, independenți și fără scutece.”

Citește și:

Surse foto: istockphotos.com

Articolul urmator
Mi-am pârât colega însărcinată că a vomitat în raionul de haine, după ce ea a dat vina pe mine
Mi-am pârât colega însărcinată că a vomitat în raionul de haine, după ce ea a dat vina pe mine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (43)
Autorii nostri garanteaza autenticitatea textelor lor, in caz contrar, nu raspundem pentru faptele acestora.
© 2025 Qbebe