Președintele Federației Române de Culturism și Fitness, Gabriel Toncean s-a arătat extrem de preocupat de evoluția sănătății copiilor din țara noastră și obiceiurile lor alimentare.
Obezitatea este una din primele afecțiuni cu care micuții se confruntă la nivel național, de aceea este necesar ca autoritățile să tragă serioase semnale de alarmă referitoare la riscurile la care sunt expuși copiii și tinerii în ceea ce privește sănătatea și mai ales nutriția.
Conform statisticilor INS, tinerii din România nu prea practică sportul, iar obiceiurile alimentare deficitare, precum consumul de alimente junk food și fast food sunt îngrijorătoare. România se află în topul țărilor cu rate al armate de obezitate infantilă, ceea ce aduce probleme serioase de sănătate pentru generațiile viitoare.
Pe de altă parte, statisticile OMS oferă date îngrijorătoare, „30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi. Spre deosebire, sub 20% dintre copiii danezi sunt supraponderali, în timp ce aproximativ 5% din ei sunt obezi la aceeași vârstă”.
8 Alimente care duc la obezitate la copii
Președintele Federației Române de Culturism și Fitness a discutat cu ministrul educației, Ligia Deca și cu secretarul de stat din ministrul educației, domnul Kallos Zoltan, într-o dezbatere publică amplă în ceea ce privește direcția de dezvoltare a sportului românesc.
Una din cele mai importante preocupări a fost cea legată de educația nutrițională și sănătatea tinerei generații. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere almantă a obezității infantile. Stilul de viață al copiilor din România este, în general, unul foarte sedentar.
Așadar, Gabriel Toncean consideră că „este absolut necesară introducerea unei discipline noi de educație nutrițională în școli, cel puțin la nivel gimnazial pentru clasele V-VIII. Această disciplină, indiferent de cum se va numi, va avea ca scop să îi învețe pe copii să se hrănească corect și să adopte un stil de viață sănătos”.
Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament
Gabriel Toncean susține că a format o echipă special dedicată acestei cauze adunând laolaltă specialiști în psihologie pediatrică, nutriționiști pediatri, medici pediatri și mame a copiilor obezi.
Totodată, cu ajutorul specialiștilor, a elaborat rapoarte specializate care arată cât de critică este situația în România, precum și necesitatea luării unor măsuri urgente în acest sens.
Educația nutrițională în școli ar avea menirea de a ajuta copiii să învețe să se hrănească sănătos. Totodată, are rolul de a preveni obezitatea infantilă. Această disciplină trebuie să fie introdusă ca materie de sine stătătoare sau ca și modul în cadrul orelor de sport sau în cadrul altor discipline conexe.
Președintele Federației Române de Culturism și Fitness accentuează rolul sănătății și educației nutriționale a copiilor pentru viitorul nostru, ca națiune. Părinții trebuie să-și acorde sprijinul în acest demers, pentru a contribui la schimbarea stilului de viață al copiilor României.
Lăudabilă acțiunea vicepreședintelui agenției naționale pentru sport! Urmărim demersurile domnului Gabriel Toncean și ale echipei sale și susținem acțiunea inițiată de acesta.
Surse foto: facebook.com istockphoto.com
Surse articol: facebook.com