8 Alimente care duc la obezitate la copii

8 Alimente care duc la obezitate la copii

Ileana Gheorghe

Pe piata romaneasca la ora actuala se afla o multitudine de produse, unele mai sanatoase, altele mai putin. Unele din aceste produse pot fi foarte daunatoare pentru organismul si dezvoltarea unui copil mic, deoarece provoaca obezitate. De aceea, tu ca parinte, trebui sa ii dezvolti copilului tau de la o varsta frageda obiceiuri sanatoase de alimentatie.

1. Mierea

Multi parinti fac greseala de a inlocui zaharul cu mierea atunci cand prepara mancarea pentru copil. Este adevarat ca mierea este un aliment sanatos insa este foarte dulce si cu cat o oferi mai devreme copilului cu atat mai repede acesta isi dezvolta gustul pentru dulce. O consecinta grava a acestui comportament alimentar este faptul ca, atunci cand va creste, va refuza sa manance alimente sanatoase, dar mai putin gustoase: precum legumele, fructele acrisoare. In timp, acest aliment consumat in cantitati mari il va indemna pe copil sa faca alegeri cat mai dulci pentru gustari si mancaruri si va ajunge sa castige in greutate foarte mult, la o varsta frageda.

2. Sucul de fructe

suc de fructe Sucul preparat din fructe proaspete, pasate cu blenderul si stoarse in casa, este 100% natural, insa daca este consumat in cantitati foarte mari nu este si 100% sanatos pentrun un copil. In primul rand, pentru ca un copil are nevoie sa bea apa. Lucru pe care copii din generatia actuala nu prea il fac. Creierul unic copil mic are nevoie de apa, de hidratare, pentru a functiona corespunzator, ca de altfel orice organ al corpului sau micut. Si in al doilea rand poate sa formeze gustul pentru dulce si sa duca la boala copiilor din secolul 21: obezitatea. Un studiu recent a demonstrat ca micutii care consuma prea mult suc de fructe sunt mofturosi la mancare, prezinta carii dentare, sunt supraponderali si sufera de dureri abdominale, diaree sau constipatie cronica.

3. Iaurtul din comert si branza grasa

Iaurturile de pe piata romaneasca, branzeturile ambalate sub forma de crema sunt foarte aratoase intr-un ambalaj frumos colorat si tentatia de a le cumpara este foarte mare. Insa acestea contin foarte multi aditivi alimentari, printre care si sodiu. Poti inlocui aceste produse nesanatoase cu iaurtul degresat preparat de tine in casa, din lapte. Cat despre branzica, opteaza pentru cea de vacuta, slaba.

4. Fast food

fast foodOrice aliment de?fast-food - alune prajite, chipsuri, pufuleti cu arome de pui, curcan, ceapa etc. -?are un continut crescut de grasimi si E-uri. De asemenea sosurile care sunt folosite pentru a inmuia chipsurile si biscuitii sarati (branza topita, sosuri de usturoi etc.) contin o cantitate mare de sodiu, care poate contribui la cresterea tensiunii arteriale. Stim ca dorinta ta ca parinte, este sa satisfaci poftele copilului, insa daca papilele gustative ale acestuia se vor obisnui cu alimentele sarate, in special pentru copii sub 3 ani si astfel va interveni obezitatea infantila. Majoritatea produselor de fast food sunt in mare parte preparate din sodiu, grasimi si calorii goale.

5. Gogosi si produsele de brutarie

Produse de brutarie, in special cele ambalate contin acizi de grasimi saturate si aditivi alimentari, pentru a rezista fragede o perioada mai indelungata de timp. De exemplu, o gogoasa simpla pudrata cu zahar, contine in medie 200 - 300 calorii si doar cateva nutrimente. In primii trei ani de viata copilul are nevoie de vitamine si proteine pentru a se dezvolta armonios. Din produsele de panificatie nu vei reusi decat sa ai un copil satul mult mai repede, dar hranit nesanatos.

6. Cartofii prajiti

Cel mai indragit aliment atat de adulti cat si de?de cei mici etse portia uriasa de cartofi prajiti. Insa cu regret va sfatuim sa renuntati in a ii oferi copilului acest tip de mancare. Desi sunt o leguma, prajiti devin extrem de bogati in grasimi si au putine vitamine. Si nu se va alege cu decat cu cateva kilograme in plus si o sumedenie de probleme de sanatate.

7. Sucurile acidulate

In prezent copii mici beau bauturi racoritoare in cantitati foarte mari. Bauturile acidulate, dar si cele neacidulate sunt preparate in medie din 80% sifon, 10% aroma de fructe si aproape 10 lingurite de zahar. Aceste ingrediente pot contribui la obezitate si aparitia cariilor dentare. Copiii care beau suc in loc de lapte / lapte de soia au oasele mai fragile, din cauza lipsei de calciu si alte vitamine si minerale importante.

8. Fructele in exces

Toata lumea stie ca fructele sunt cele mai sanatoase alimente. Insa consumate in exces devin principala cauza a aparitiei obezitatii infantile. De ce? Din simplul motiv ca unii parinti aleg sa inlocuiasca dulciurile si gustarile copilului, ba chiar uneori si o masa principala cu fructe proaspete. Si tu faci parte din categoria care crede ca cu cat copilul consuma consuma mai multe fructe, creste sanatos?

Este timpul sa limitezi consumul de fructe in dieta copilului sau vei fi surprins/a de kilogramele acumulate de copil. Un copil are nevoie de cinci portii de fructe si legume proaspete pe zi - trei de legume si doua de fructe, pentru a beneficia de aportul necesar de vitamine si antioxidanti, care protejeaza organismul de boli.

Din ce este formata dieta copilului tau? Stii sa ii organizezi corect alimentatia zilnica?

Afla mai multe informatii despre obezitatea infantila din urmatorul interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.


 

Articolul urmator
9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic
9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși
    3 tipuri de parenting care duc la copii anxioși

    Prin raportarea la doi factori majori (control- așteptări și susținere), se poate vorbi despre 4 stiluri de parenting: autoritar, autoritativ, permisiv și neglijent. Toate au impact...

    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor
    Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor

    Sucul de fructe vine în completarea unui mic dejun sănătos pentru cei mici, sau poate fi o gustare plină de vitamine, nu-i așa? Din păcate, studiile recente arată exact...

    5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat
    5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat

    Asemenea altor deprinderi, empatia se învață în primul rând acasă, în familie. În aceste condiții, acțiunile părinților, modul în care reușesc să...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?
    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?

    Educația preșcolară este foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor. Înscrierea lor la grădiniță și frecventarea cursurilor...

    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

    Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    © 2024 Qbebe