8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

Andreea Guica - Redactor

Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de important și despre alimentele bogate în iod, numai bune de consumat.

8 alimente bogate în iod

Iodul este responsabil pentru reglarea glandei tiroide și pentru producerea hormonilor tiroidieni. Deficitul de iod poate duce la gută sau la hipotiroidism (suprasolicitarea glandei tiroide), iar simptomele nu întârzie să apară – oboseală, creștere în greutate sau dureri de mușchi.

Din fericire, iodul se găsește în multe alimente care sunt la îndemâna noastră. Principalele alimente bogate în iod sunt:

alimente bogate in iod asezate pe tocator

1. Codul. În ciuda faptului că are puține grăsimi și calorii, acest tip de pește oferă mulți nutrienți esențiali corpului nostru, printre care și iod. De exemplu, 85 de grame de cod conține peste 50% din doza zilnică recomandată de iod – 150 micrograme pentru bărbați și femei, 250 micrograme pentru femei însărcinate și până la 290 de micrograme pentru femei care alăptează.

2. Lactate. Iodul se găsește și în lactate, în special în iaurt și în brânza proaspătă de vaci. Un pahar de lapte sau un iaurt mic conține jumătate din doza de iod recomandată zilnic. Alte tipuri de brânză – ca brânza cheddar sau cașcavalul, conțin mai puțin iod față de brânza proaspătă.

3. Sarea iodată. Sarea iodată se găsește, probabil, în multe dintre bucătăriile noastre și este un aliment accesibil, cu care ne putem regla iodul în organism. Jumătate de linguriță de sare pe zi poate reface deficiența de iod.

4. Creveții. Un aliment din sfera fructelor de mare, crevetele, conține multe proteine și nutrienți esențiali pentru corp. Pe lângă faptul că sunt bogați în iod, creveții ne dau vitamina B12, seleniu și fosfor. Unde mai pui că sunt și deosebit de gustoși!

5. Tonul. Tonul este un aliment care se poate mânca într-o varietate de forme – în salată, pe pâine, pe pizza sau în sosul de paste. Tonul conține iod, dar este și o sursă de proteine, vitamina B, fier, fosfor și acizi grași omega-3, care ne ajută la prevenirea bolilor cardiace și la funcționarea creierului.

alge marine asezate in castron cu betisoare langa ele

6. Algele. Algele sunt o sursă nemaipomenită de iod. În plus, acestea conțin nenumărate vitamine și minerale bune pentru organism, având în același timp puține calorii. Kombu kelp, wakame sau nori sunt 3 exemple de alge bogate în iod, care se găsesc în comerț.

7. Ouăle. Își aduci aminte de ouăle de țară ale bunicii? Gălbenușul de ou este o sursă excelentă de iod, proteine și acizi grași. În plus, oul este un aliment accesibil și am putea spune chiar banal, pe care sigur îl găsim în frigider de cele mai multe ori.

8. Prunele. Atât prunele proaspete, cât și cele uscate, reprezintă o sursă bună de iod. Prunele mai conțin vitamina A, vitamina K, fier și potasiu.

 Iodul - proprietăți și beneficii

Cea mai importantă proprietate a iodului este că reglează hormonii glandei tiroide. Alte beneficii pe care le are acest mineral:

  • Dezvoltarea optimă a creierului bebelușului în timpul sarcinii. Studiile arată că femeile însărcinate cu deficit de iod au mai multe șanse să nască copii cu întârzieri mentale. Mai departe, bebelușii sau copiii mici care nu consumă suficient iod, riscă să dezvolte aceste întârzieri pe parcurs.

Citește și 5 practici care îl ajută pe bebelușul tău să se dezvolte cognitiv armonios după naștere

  • Reduce riscul gutei. Cea mai comună cauză pentru gută este deficitul de iod din organism. În același timp, guta poate apărea și ca urmare a surplusului de iod din organism.
  • Calmează durerea cauzată de chisturile mamare. Chisturile mamare sunt noduli necanceroși, care apar în jurul sânilor.
  • Ajută la tratarea cancerului tiroidian. Iodoterapia sau terapia cu iod radioactiv se utilizează adesea pentru pacienții cu acest tip de cancer

Semne că organismul are prea puțin iod

Deși iodul este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului, sunt destul de puține alimente bogate în iod. Dacă nu suntem atenți cu ce mâncăm, putem dezvolta o deficiență de iod. Semnele că organismul are prea puțin iod includ:

persoana asezata pe cantar

  • Dezechilibru la nivelul hormonilor tiroidieni;

Citește și 9 semne că ai deficiență de iod

  • Umflarea gâtului;
  • Creștere în greutate dintr-odată ca efect al afectării tiroidei, glanda care ajută la reglarea metabolismul;
  • Senzație de oboseală și de slăbiciune;
  • Căderea părului;
  • Piele extrem de uscată, ca urmare a afectării glandei tiroide;
  • Senzație amplificată de frig;
  • Dificultăți de memorare și învățare ca urmare a afectării glandei tiroide. Iodul, împreună cu glanda tiroidă, este responsabil pentru dezvoltarea noastră cognitivă.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: www.healthline.com
www.webmd.com

Articolul urmator
Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi
    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi

    Cea mai la îndemână modalitate de a-ți asigura nevoile nutriționale este să ai o dietă echilibrată, care să îți pună la dispoziție antioxidanți, proteine,...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi
    10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi

    Atât obiceiurile alimentare pe care le ai, cât și nutrienții din alimente, pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra echilibrului hormonal. În anumite produse există...

    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale
    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale

    Beta-glucanul este o substanță naturală complexă, ce provine din diverse surse, cum ar fi ciuperca Shiitake, ovăzul, orzul și drojdia de bere. Această substanță a captat atenția...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    © 2025 Qbebe