9 semne că ai deficiență de iod

9 semne că ai deficiență de iod

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În vederea menținerii unei stări de sănătate optime, este esențial să beneficiem de tot felul de vitamine și de minerale. Printre acestea din urmă nu putem să nu menționăm și iodul care, așa cum vom afla și din articolul de mai jos, ne poate ajuta să prevenim tot felul de probleme de sănătate. De asemenea, vom vedea și ce ar trebui să facem pentru a nu ajunge să ne confruntăm cu un deficit sever de iod.

Care este rolul iodului în organism

Legătura dintre iod și glanda tiroidă
Tiroida produce două tipuri de hormoni, numiți triiodotironină (sau T3) și tiroxina (T4), iar iodul contribuie semnificativ la secretarea lor. Astfel, s-a constatat că iodul este responsabil cu producerea a 59% din T3 și cu producerea a 65% din T4.
Cea mai importantă funcție a acestor hormoni este că acționează asupra tuturor celulelor din corpul nostru, crescând activitatea celulară. Practic, ei pot îmbunătăți ceea ce se numește „rată metabolică". Acțiunea lor este să furnizeze energie către celule.
De asemenea, hormonii tiroidieni pot, datorită iodului, să influențeze organismul și din alte puncte de vedere, cum ar fi: vor regla temperatura corpului, vor contribui la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge sau îți vor da un plus de energie din depozitele de grăsime sau de nutrienți de care dispui la un moment dat.

Iodul și rolul său în funcționarea altor organe
Nu numai tiroida are nevoie de iod pentru a-și îndeplini corect funcțiile, ci și alte organe din corpul nostru, precum: glandele salivare, mucoasa stomacului, inima etc.
Studiile din ultimul deceniu au arătat inclusiv că prezența iodului în organism este legată de un risc mai redus de a dezvolta diverse forme de cancer, întrucât acest mineral joacă și rolul unui antioxidant. De exemplu, un studiu din anul 2015 a reușit să demonstreze că un aport corect de iod va reduce riscul de a dezvolta cancer mamar , întrucât are capacitatea de a împiedica diviziunea anormală a celulelor.

Importanța iodului pentru dezvoltarea fătului
Iodul este foarte important pentru evoluția normală a unei sarcini, ajutând producerea optimă a hormonilor tiroidieni. De aceea, este esențial ca în această perioadă tiroida ta să funcționeze corect, astfel încât să eviți să te confrunți cu probleme precum:
• riscul de avort
• riscul de a naște prematur
• riscul ca bebelușul tău să aibă diverse malformații sau să aibă o greutate prea mică la naștere
În același timp, specialiștii ne avertizează asupra următorului aspect: un nivel optim de iod pe parcursul sarcinii ne va ajuta să avem copii mai inteligenți. Explicația este aceasta: iodul va îmbunătăți producția de mielină de la nivelul neuronilor bebelușului (mielina are rolul de a asigura transmiterea rapidă și optimă a impulsului nervos).
Un studiu efectuat în anul 2013 a dorit să demonstreze relația dintre nivelul de iod din organismul femeii în sarcină și nivelul de inteligență al copilului. În acest scop au fost testate 1000 de femei însărcinate, cărora li s-a măsurat nivelul de iod în anumite perioade din sarcină, după care a venit rândul copiilor lor (după ce aceștia au ajuns la vârsta de 8 ani) să le fie testat nivelul de inteligență verbală și abilitatea de a citi.
În urma analizării rezultatelor testelor, s-a observat că micuții ale căror mame au beneficiat de niveluri normale ale iodului în sarcină erau mai inteligenți decât aceia ale căror mame s-au confruntat atunci cu deficit de iod.

Citește și: Hipertiroidismul și hipotiroidismul în sarcină

Iodul este vital pentru dezvoltarea optimă a copilului și după naștere
Dacă noi avem un nivel normal al iodului în organism, prin alăptare ne putem asigura că și al nostru copil va avea parte de acest mineral. În acest mod, micuțul se va bucura de o funcționare corectă a tiroidei, va avea energie și se va dezvolta bine și din punct de vedere cognitiv.
În schimb, un copil ce are deficit de iod poate fi afectat de:
• creștere lentă în înălțime
• întârziere în dezvoltarea intelectuală
• lipsă de energie, stări de oboseală
• sensibilitate accentuată la frig
• probleme intestinale
• probleme de auz
• capacitate redusă de învățare

Cum îți dai seama dacă te confrunți cu un deficit de iod

Conform specialiștilor, lipsa de iod în organism transmite diverse semnale corpului, unele dintre acestea nefiind însă foarte evidente. Cu toate acestea, dacă ne vom analiza cu atenție vom putea să ne dăm seama că ar fi posibil să suferim din acest motiv.
Printre cele mai cunoscute semne ale deficitului de iod se numără:
Apariția așa-numitei „gușe tiroidiene"
Această afecțiune se referă la creșterea în volum a glandei tiroide, cauzată de o cantitate insuficientă de iod în organism.
Printre factorii de risc ce pot duce la apariția sa se numără:
• sarcina
• dietă săracă în alimente ce conțin și iod
• moștenirea genetică
• fumatul
Alături de apariția „gușei", ce devine tot mai vizibilă pe măsură ce tiroida își mărește volumul, pot apărea și alte simptome supărătoare. Acestea vor apărea în momentul în care tiroida mărită va exercita presiune asupra căilor respiratorii sau venelor din zona gâtului. Iată la ce ar trebui să ne așteptăm în cazul în care avem „gușă" provocată de glanda tiroidă:
• senzații de sufocare
• tuse
• voce răgușită
• respirație mai zgomotoasă ca de obicei
• disconfort în timp ce înghițim lichide sau alimente
• probleme de respirație când dormim în anumite poziții
În cazul în care te confrunți cu asemenea stări, consultă cât mai repede un medic endocrinolog.

Fata ce are senzatie ca se sufoca

Te simți adesea obosită și lipsită de energie
Aceste stări sunt comune mai multor boli, dar fac parte dintre cele mai cunoscute simptome ale deficitului de iod.
Specialiștii au ajuns la concluzia că aproape 80% dintre persoanele care au această problemă de sănătate se simt obosiți, apatici și slăbiți. Practic, odată ce hormonii tiroidieni nu mai funcționează corect, ei nu mai pot interveni la nivelul celulelor corpului și nu ne mai pot furniza energia de care avem nevoie.

Fata ce lucreaza la calculator si se simte epuizata

Observi că iei în greutate fără să fi avut modificări ale stilului de viață
Odată ce în corpul nostru există un deficit de iod, hormonii tiroidieni nu vor mai putea controla așa cum trebuie metabolismului, așa că va fi mai greu să se realizeze topirea depozitelor de grăsime. În acest context, caloriile pe care le consumi au șanse mai mari să se transforme în așa ceva.
Practic, când sesizezi că te-ai îngrășat brusc și știi că nu ai făcut schimbări în stilul tău de viață, ia în calcul și posibilitatea de a te confrunta cu niveluri reduse ale iodului în organism.

Citește și: 4 semne că ai nevoie de o consultație la endocrinologie

Ai adesea senzația că îți este frig
Specialiștii cred că una dintre cele mai evidente dovezi ale faptului că organismul tău nu primește un aport corespunzător de iod este dificultatea de a-ți regla temperatura. Din acest motiv, poți ajunge să te plângi adesea că îți este frig.
Când nu există suficient iod pentru stimularea hormonilor tiroidieni, metabolismul tău se va încetini. Odată cu acest proces, se va genera mai puțină căldură pe care să o poți resimți.
În același timp, cercetătorii din domeniu au sesizat, prin mai multe studii, că hormonii tiroidieni au rolul de a întreține producerea și funcționarea de grăsime brună. Acest tip de grăsime apare în organism încă de când ne naștem, iar când suntem la vârstă adultă se grupează în jurul claviculelor și gâtului, având proprietăți termogene (ne ajută să ne încălzim).
În situația în care există deficit de iod, hormonii tiroidieni nu vor mai putea nici ei să regleze cantitatea de grăsime brună și atunci vom ajunge să ne fie adesea frig.

Îți cade mult părul
Medicii endocrinologi ne avertizează asupra următorului lucru: hormonii tiroidieni stimulează inclusiv creșterea foliculilor de păr.
Dacă ți se pare că îți cade mult păr, deși îl îngrijești ca de obicei și nu treci prin perioade mai speciale (cum ar fi sarcină, un eveniment ce ți-a produs o traumă emoțională etc.), gândește-te serios că s-ar putea ca tiroida ta să nu funcționeze bine.
Tot lipsa de iod este cea care va încetini producerea hormonilor tiroidieni, iar aceștia nu vor mai putea să acționeze și să regenereze foliculii de păr, ducând la apariția părului cu aspect tern, fragil, ce se rupe rapid.

Femeie ce constata ca i s-a rarit parul

Pielea ta este foarte uscată
Nu numai lipsa de hidratare sau afecțiuni precum diabetul ne pot face să avem o piele uscată și ternă.
Inclusiv deficitul de iod va determina un aspect nesănătos al pielii. De exemplu, un studiu recent a ajuns la concluzia că aproapr 77% dintre persoanele cu deficit de iod au pielea uscată, ce nu se reface nici măcar atunci când i se acordă o îngrijire specială.
În plus, trebuie să știm că pielea noastră nu arată bine dacă avem lipsă de iod și pentru că glanda tiroidă nu mai reglează așa cum ar trebui procesul de transpirație. De aceea, vom transpira mai puțin ca de obicei, iar uscarea pielii poate deveni profundă.

Un aport insuficient de iod duce la tulburări de ritm cardiac
Iodul are un rol important și în funcționarea normală a inimii, reglând inclusiv bătăile sale.
La un organism ce nu dispune de destul iod, ritmul cardiac se diminuează. Acesta este motivul pentru care vom obosi mai ușor, ne vom simți amețiți sau chiar vom avea stări de leșin.

Menstrele prea abundente sau neregulate pot fi dovada unui deficit de iod
Menstrele regulate și cu un flux normal sunt reglate și de activitatea optimă a hormonilor tiroidieni. Când aceasta este perturbată din cauza unui aport redus de iod, inclusiv menstruația noastră va avea de suferit.
În cazul în care sesizăm, timp de mai multe luni consecutiv, că avem menstre mai abundente decât în mod obișnuit sau că acestea sunt neregulate, ar trebui să ne gândim să ne verificăm funcționarea glandei tiroide.
De altfel, medicii endocrinologi sunt de părere că menstrele cu aceste caracteristici apar la aproape 70% dintre femeile ce au deficit de iod.

Dificultățile de învățare și tulburările de memorie pot fi puse și ele pe seama unui deficit de iod
Am văzut deja că iodul contribuie la dezvoltarea creierului încă din viața intrauterină și are un rol fundamental în dezvoltarea cognitivă.
Orice deficit legat de prezența acestui mineral nu va face altceva decât să încetinească activitatea creierului, fapt care ne poate afecta capacitatea de a reține sau de ne aminti. Din acest ultim punct de vedere, studiile recente au demonstrat cum un nivel scăzul al iodului va avea efecte negative inclusiv asupra funcționării hipocampusului (acea parte a creierului ce este legată și de memoria pe termen lung).

Ce poți face pentru a preveni deficitul de iod

Ca să eviți, pe cât posibil, să te confrunți cu problemele de sănătate menționate mai sus, un prim pas pe care îl poți face este să incluzi în dieta ta și alimente care să conțină iod.
În special dacă te încadrezi în ceea ce medicii numesc „grupa de risc" pentru deficit al acestui mineral (de exemplu, dacă ești însărcinată, dacă în familia ta există un „istoric" al deficitului de iod sau al bolilor de tiroidă, dacă locuiești în zone în care solul este sărac în iod, dacă nu consumi deloc sare iodată etc.) ar trebui să te străduiești să consumi în mod constant următoarele alimente:
• pește și crustacee (mai ales cod, ton, homar și creveți)
• produse lactate (în special brânză dulce naturală și iaurt natural)
• ouă
• sare iodată de calitate
• prune (cu precădere cele uscate)
• banane
• alge uscate
• merișoare
• rubarbă
• ananas
WellWoman De asemenea, poți să recurgi și la suplimente alimentare care să conțină și iod. Alege-le însă pe cele cât mai naturale, precum este și „Wellwoman" din gama „Vitabiotics".
Acesta este un supliment alimentar destinat femeii moderne, fiind bogat în vitamine și minerale ce oferă vitalitate și sănătate. În plus, „Wellwoman" conține antioxidanți, dar și ingrediente precum borago (sau „limba-mielului"), ce pot reduce manifestările neplăcute specifice sindromului premenstrual.
Indiferent de tipul de supliment alimentar pe care-l vei alege, este indicat să consulți un medic, mai ales dacă te afli deja într-un tratament. Este foarte important să nu existe interacțiuni între supliment și restul medicamentelor (printre cele ce pot interacționa cel mai mult cu iodul se numără unele folosite pentru tratarea hipertensiunii, cele ce conțin litiu sau care sunt destinate unor afecțiuni tiroidiene), prevenind astfel să ai parte de un aport de iod care să depășească 1100 micrograme pe zi.
În situația în care în organismul tău va ajunge prea mult iod, poți să te confrunți cu simptome precum:
• tulburări digestive (cum ar fi dureri de stomac sau diaree)
• dureri de cap
• nas care curge brusc
• senzația de gust metalic în gură
Oricare dintre aceste simptome trebuie să te determine să întrerupi imediat administrarea de supliment ce conțin iod și să te prezinți la medic.

Voi știați până acum cât de important este iodul pentru sănătatea noastră?

Surse:
www.healthline.com, www.healthbeckon.com, www.livestrong.com, www.sfatulmedicului.ro, www.webmd.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect
Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal
    Șapte semne că ești căsătorit cu o femeie care te abuzează verbal

    Abuzul verbal nu este perceput ca fiind la fel de grav ca abuzul fizic, însă studiile arată că efectele sale sunt la fel de grave. Abuzul verbal poate lua multe forme, care se pot...

    Cele mai disciplinate semne zodiacale
    Cele mai disciplinate semne zodiacale

    Fie că nu acceptă să fie pe locul doi, fie că sunt perfecționiste, dorindu-și să se remarce în tot ceea ce fac, fie că pur și simplu nu concep să nu-și facă planuri pentru...

    6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat
    6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat

    Atunci când vine vorba despre autism, nici un copil nu e la fel cu alt copil. Uite 6 semne subtile, mai puțin cunoscute, care apar în cazul autismului la fete. Acestea ne sunt...

    6 semne că nu mai ești la ovulație
    6 semne că nu mai ești la ovulație

    Dacă încerci să rămâi însărcinată, este important să știi când ești și când nu ești la ovulație. Uite 6 semne prin care îți poți da seama...

    Cele mai superstițioase semne zodiacale
    Cele mai superstițioase semne zodiacale

    Superstițioși sau nu, nativii celor 12 zodii cred în CEVA, în acea forță mai presus de puterea de înțelegere a oamenilor. Uneori coincidențele și...

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    © 2024 Qbebe