Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații

Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații

Bianca Geica - Redactor Senior

Seleniul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră, fiind un mineral vital pentru corpul uman. Este un puternic antioxidant, jucând un rol esențial în repararea țesuturilor din corp, și sporește calitatea fluxului sanguin, crescând, astfel, rezistența organismului în față bolilor. 

În mod normal, persoanele sănătoase nu au deficit de seleniu, însă cei care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi boala Crohn, infecția cu HIV și alte tulburări care afectează absorbția nutrienților, se pot confrunta cu o lipsă a acestui mineral. De asemenea, carența de seleniu poate fi determinată de stres sau de consumul excesiv de alcool și/ sau tutun.

Află tot ce trebuie să știi despre seleniu: ce beneficii are pentru organismul uman, care sunt manifestările deficienței de seleniu, când se recomandă suplimentele cu seleniu și care sunt reacțiile adverse ale supradozării cu seleniu!

Ce este seleniul

Seleniul are multiple beneficii pentru sănătate! Este un oligoelement esențial, care se combină cu proteinele din organism pentru a forma antioxidanți numiți selenoproteine, care ajută la protejarea celulelor din corp împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Seleniul este, de asemenea, esențial pentru funcționarea normală a tiroidei, pentru reproducere și pentru sinteza ADN-ului.

Seleniul este, de asemenea, un mineral important pentru metabolismul hormonilor tiroidieni. Persoanele care nu au un aport suficient de seleniu pot dezvolta probleme tiroidiene, cum ar fi tiroidita, hipotiroidismul (tiroida hipoactivă) și boala Graves.

Organismul uman nu produce seleniu, așa că singurul mod în care îl putem obține este prin alimente și/sau suplimente. Majoritatea oamenilor își îndeplinesc necesarul, dar unii prezintă un risc mai mare de deficiență.

Beneficiile consumului de seleniu

Seleniul are multe beneficii pentru organism! Fiind un mineral esențial, joacă un rol major în procesele importante din organism, inclusiv în metabolism și în funcția tiroidiană. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale seleniului:

Acționează ca un antioxidant puternic

Seleniul este un antioxidant puternic, care luptă împotriva stresului oxidativ și ajută la apărarea organismului  împotriva afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer

Pe lângă faptul că reduce stresul oxidativ, seleniul poate contribui la scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. Acest lucru a fost atribuit capacității seleniului de a reduce deteriorarea ADN-ului și stresul oxidativ, de a stimula sistemul imunitar și de a distruge celulele canceroase.

Un nivel mai ridicat de seleniu în sânge poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, în timp ce suplimentarea cu seleniu poate contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care fac radioterapie.

Poate proteja împotriva bolilor de inimă

O dietă bogată în seleniu te poate ajuta să îți menții inima sănătoasă, deoarece nivelurile scăzute de seleniu au fost legate de un risc crescut de boli de inimă. Seleniul poate reduce, de asemenea, markerii de inflamație din organism - unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.

Ajută la prevenirea declinului cognitiv

O dietă bogată în seleniu poate contribui la prevenirea declinului cognitiv și la îmbunătățirea pierderii memoriei la persoanele cu boala Alzheimer.

Boala Alzheimer este o afecțiune devastatoare, care provoacă pierderi de memorie și afectează negativ gândirea și comportamentul. Este cea mai frecventă formă de demență, care în prezent este a șaptea cauză de deces dintre toate bolile și una dintre principalele cauze de handicap și dependență în rândul persoanelor în vârstă la nivel mondial.

Se crede că stresul oxidativ este implicat atât în declanșarea, cât și în progresia bolilor neurologice precum Parkinson, scleroza multiplă și Alzheimer. Mai multe studii au arătat că pacienții cu boala Alzheimer au un nivel mai scăzut de seleniu în sânge, iar altele au constatat că antioxidanții, atât din alimente, cât și din suplimente, pot îmbunătăți memoria la pacienții cu Alzheimer.

Dieta mediteraneană, care este bogată în alimente cu conținut ridicat de seleniu, cum ar fi fructele de mare și nucile, a fost asociată cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer.

Seleniul este important pentru sănătatea tiroidei

Seleniul este important pentru buna funcționare a glandei tiroide. De fapt, țesutul tiroidian conține o cantitate mai mare de seleniu decât orice alt organ din corpul uman. Acest mineral puternic ajută la protejarea tiroidei împotriva daunelor oxidative și joacă un rol esențial în producția de hormoni tiroidieni.

O glandă tiroidă sănătoasă este importantă, deoarece reglează metabolismul și controlează creșterea și dezvoltarea. Deficiența de seleniu a fost asociată cu afecțiuni tiroidiene precum tiroidita Hashimoto, un tip de hipotiroidism în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă.

Suplimentele de seleniu pot fi benefice pentru persoanele cu boala Hashimoto, însă este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Seleniul stimulează sistemul imunitar

Seleniul este esențial pentru sănătatea și buna funcționare a sistemului imunitar. Un nivel mai ridicat de seleniu poate contribui la stimularea sistemului imunitar al persoanelor cu HIV, gripă, tuberculoză și hepatită C.

Poate ajuta la reducerea simptomelor de astm

Astmul este o boală cronică, care afectează căile respiratorii ce transportă aerul în și din plămâni. Aceste căi respiratorii se inflamează și încep să se îngusteze, provocând simptome precum respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de apăsare în piept și tuse.

Seleniul poate fi benefic pentru persoanele cu astm datorită capacității sale de a reduce inflamația din organism. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Semne că ai nevoie de seleniu

Deficiența de seleniu este destul de rară, majoritatea oamaneilor asigurându-și aportul necesar din alimentație. Unele persoane, precum cele care suferă de probleme intestinale, digestive sau de absorbție, precum boala Crohn, au un risc mai mare de a dezvolta deficit de seleniu. De asemenea, cei care au suferit o operație de bypass gastric, efectuează dializă renală sau au HIV au risc crescut de a dezvolta o deficiență de seleniu.

Există multe simptome care pot apărea atunci când nivelurile de seleniu din organism sunt scăzute. Unele dintre cele mai frecvente includ:

  • Infertilitate;
  • Căderea părului;
  • Oboseală;
  • Creșterea în greutate;
  • Sistem imunitar compromis, ceea ce duce la îmbolnăvirea mai frecventă;
  • Dificultăți de gândire și/sau concentrare.

Bineînțeles, trebuie menționat faptul că unele dintre aceste semne se suprapun cu simptomele bolii tiroidiene.

Seleniu: doza zilnică recomandată

Aportul alimentar recomandat include cantitatea totală de seleniu pe care ar trebui să o obținem din alimente sau suplimente alimentare. Majoritatea oamenilor își pot obține doza zilnică recomandată de seleniu din alimente. Limita superioară sigură pentru seleniu este de 55 micrograme pe zi la adulți și 60 micrograme în cazul femeilor însărcinate. Pentru cele care alaptează, doza zilnică recomandată ajunge la 70 micrograme.

Doza zilnica recomandata de seleniu se incadreaza in urmatoarele valori:

  • Copii între 1 și 3 ani: 20 micrograme pe zi;
  • Copii între 4 și 8 ani: 30 micrograme pe zi;
  • Copii între 9 și 13 ani: 40 micrograme pe zi;
  • Adulți și copii peste 14 ani: 55 micrograme pe zi;
  • Femei însărcinate: 60 micrograme pe zi;
  • Femei care alăptează: 70 micrograme pe zi.

Când se ia seleniul: dimineața sau seara?

Seleniul se găsește în mod natural în unele dintre alimentele pe care le consumăm și este uneori adăugat în alimente pentru a le îmbogăți. De asemenea, seleniul poate fi administrat ca supliment alimentar.

Suplimentele cu seleniu se administrează conform indicațiilor de pe prospect. De obicei, administrarea acestui supliment este independentă de ora din zi. Cei care au, însă, probleme cu administrarea capsulelor și tabletelor pe stomacul gol, trebuie să îl ia întotdeauna în timpul mesei.

Există două forme de seleniu: organic (selenometionină și selenocisteină) și anorganic (selenat și selenit). Ambele forme sunt surse bune, dar cercetările au arătat că utilizarea formei organice de seleniu ca supliment poate fi mai eficientă. Acest lucru se datorează faptului că organismul absoarbe peste 90% din seleniul organic, dar numai aproximativ 50% din forma anorganică.

Alimentele care sunt surse bune de seleniu includ:

  • Nuci braziliene - 20 de grame de nuci furnizează 544 micrograme (mcg), sau 989% din valoarea zilnică recomandată;
  • Fructe de mare, cum ar fi creveții, sardinele, somonul, halibutul și tonul;
  • Carnea, cum ar fi friptura de vită, ficatul de vită, carnea tocată și șunca;
  • Păsări de curte;
  • Ouă. Un ou conține 15 micrograme de seleniu;
  • Pâine. O felie de pâine albă conține 10 micrograme de seleniu;
  • Cereale. O cană de orez brun conține 19 micrograme de seleniu.

Seleniul poate fi găsit în suplimente, fie ca atare, fie în combinații de multivitamine. Datorită efectelor sale globale în organism, se fac cercetări pentru a se stabili dacă suplimentarea cu seleniu poate avea sau nu beneficii suplimentare, printre care:

  • Metabolismul glucozei;
  • Prevenirea cancerului;
  • Bolile tiroidiene;
  • Bolile de inimă;
  • Declinul cognitiv legat de vârstă.

Seleniu pentru tiroidă

La adulți, tiroida are cea mai mare concentrație de seleniu din organism. Acest mineral joacă un rol-cheie în capacitatea glandei tiroide de a produce hormoni tiroidieni. O deficiență de seleniu este asociată cu o varietate de probleme tiroidiene, inclusiv:

  • Hipotiroidism;
  • Hipotiroidismul subclinic;
  • Tiroidita autoimună Hashimoto;
  • O tiroidă mărită (gușă);
  • Cancerul tiroidian;
  • Boala lui Graves.

Iodul este elementul de bază și ingredientul cheie al hormonului tiroidian. Iodul are nevoie de seleniu pentru a fi sintetizat corect în hormonul tiroidian.

O cantitate corectă de seleniu în alimentație este vitală nu doar pentru a preveni bolile tiroidiene, ci și pentru sănătatea generală. Seleniul este important pentru reproducere și pentru sinteza ADN-ului. În plus, ajută la protejarea împotriva infecțiilor și a daunelor rezultate din stresul oxidativ.

O serie de studii de cercetare au arătat relații cheie între suplimentarea cu seleniu și funcțiile tiroidiene și imunitare. De exemplu, mai multe studii au arătat că suplimentarea cu seleniu reduce anticorpii peroxidazei tiroidiene și severitatea simptomelor hipotiroidismului. Unele studii au constatat că tratarea cu suplimente de seleniu a pacienților care au o afecțiune tiroidiană oculară ușoară până la moderată (orbitopatie Graves) a îmbunătățit calitatea vieții și rezultatele privind sănătatea ochilor. Suplimentele de seleniu au fost, de asemenea, asociate cu o progresie mult mai lentă a simptomelor. Asociația Europeană de Tiroidă recomandă acum o perioadă de șase luni de testare a suplimentelor de seleniu pentru pacienții cu orbitopatie Graves.

Chiar și pentru persoanele care nu au o deficiență de seleniu, s-a demonstrat că suplimentele de seleniu au un impact considerabil asupra sistemului imunitar. Acestea pot crește producția de celule T activate și activitatea celulelor ucigașe naturale. Ambele ajută la răspunsul imunitar la boli, tumori și infecții.

Seleniu: reacții adverse

Deși seleniul este necesar pentru o stare de sănătate bună, consumul excesiv poate fi periculos.  Selenoza (excesul de seleniu în organism) are ca rezultat simptome gastrointestinale, căderea părului, unghii cu pete albe, halitoză, oboseală, iritabilitate și leziuni nervoase ușoare.

Nucile braziliene conțin o cantitate foarte mare de seleniu, însă consumul unei cantități prea mari ar putea duce la o toxicitate. Cu toate acestea, este mai probabil ca toxicitatea să apară în urma administrării de suplimente, mai degrabă decât a consumului de alimente care conțin seleniu.

Semnele intoxicației cu seleniu

Toxicitatea seleniului apare, de obicei, în urma expunerii industriale la seleniu și nu prin administrarea de suplimente alimentare, dar este posibil să ingerezi prea mult seleniu dacă iei în mod regulat doze mari.

Semnele intoxicației cu seleniu includ:

  • căderea părului;
  • amețeli;
  • greață;
  • vărsături;
  • înroșirea feței;
  • tremor (o mișcare ritmică neintenționată și incontrolabilă a unei părți sau a unui membru al corpului);
  • durere musculară.

În cazurile severe, excesul de seleniu poate duce la simptome intestinale și neurologice grave, atac de cord, insuficiență renală și deces.

Așadar, seleniul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă consumul excesiv de alimente bogate în seleniu poate fi dăunător. Înainte de a te gândi să adăugi pumni de nuci braziliene în dieta ta sau să iei suplimente de seleniu, ar trebui să îți evaluezi nivelul acestui mineral din organism. Discută cu medicul tău înainte de a lua doze mari de orice supliment alimentar, inclusiv seleniu, și urmează instrucțiunile de pe eticheta produsului.

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/supplement-guide-selenium
https://www.verywellfit.com/selenium-requirements-and-dietary-sources-2507037
https://www.verywellhealth.com/selenium-and-your-thyroid-4134998
https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits
https://www.catena.ro/totul-despre-seleniu-rol-beneficii-administrare-surse
https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/informatii-analize/seleniul-se-surse-doza-recomandata-carenta-si-exces
https://www.doc.ro/sanatate/seleniu-beneficii-si-recomandari

Articolul urmator
Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare
Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Shilajit: beneficii și mod de administrare
    Shilajit: beneficii și mod de administrare

    Remediile ayurvedice sunt tot mai căutate în ultimele decenii întrucât promit restabilirea echilibrului organismului și beneficii pentru sănătatea fizică și psihică....

    Glucomannan: beneficii și mod de administrare
    Glucomannan: beneficii și mod de administrare

    Fibrele sunt carbohidrații pe care enzimele digestive nu îi pot digera. O dietă bogată în fibre scade riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, digestive,...

    Extract de Laminaria: beneficii și mod de administrare
    Extract de Laminaria: beneficii și mod de administrare

    Întrucât reprezintă o sursă importantă de vitamine, minerale și antioxidanți, algele au devenit tot mai căutate în ultimele decenii nu numai pentru a fi introduse...

    Ulei de pin: beneficii și mod de administrare
    Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

    Încă din cele mai vechi timpuri, uleiurile extrase, prin diverse proceduri, din anumite părți ale plantelor, sunt folosite pentru efectele pozitive pe care le au asupra...

    Ulei de in: beneficii și mod de administrare
    Ulei de in: beneficii și mod de administrare

    Consumate cu măsură, ținând cont de recomandările „Asociației Americane a Inimii”, adică nu mai mult de 2-4 linguri pe zi, uleiurile vegetale trebuie să facă parte...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare

    Tămâia, cunoscută și sub numele de „olibanum” sau „Frankincense”, se folosește încă din cele mai vechi timpuri atât în diferite ritualuri...

    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

    Semințele de chimen fac parte dintre cele mai apreciate mirodenii, fiind utilizate cu precădere în tradițiile culinare din India, Mexic, Orientul Mijlociu și din regiunea...

    © 2025 Qbebe