Află de ce este atât de important seleniul în organism și care sunt alimentele bogate în seleniu și de ce ar trebui să le incluzi în dietă.
În ce alimente găsesc seleniu și de ce trebuie să le consum?
Alimentele bogate în seleniu sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră. Seleniul este un mineral necesar pentru bună funcționare a organismului, chiar vital. Asta pentru că acționează că un antioxidant în lupta cu radicalii liberi, protejează contra stresului oxidativ, dar și împotriva infecțiilor.
Totodată, seleniul joacă un rol deosebit de important în fertilitate și reproducere, contribuie, în același timp, la funcționarea corectă a tiroidei și susține organismul în lupta cu bolile cardiovasculare și cu cancerul.
Seleniul este un oligoelement greu de obținut în stare pură, iar cantitatea de seleniu din sursele alimentare depinde foarte mult de calitatea solului din care provin culturile. Alimentele vegetale sunt o sursă majoră de seleniu, la fel și nucile sau fructele de mare.
Citește și: Vitamine si minerale de care are nevoie un adolescent
Simptomele deficitului de seleniu
Deficitul de seleniu poate aduce o serie de simptome destul de neplăcute, iar cel mai des întâlnite sunt:
- senzație de oboseală;
- slăbiciune musculare;
- dereglări de creștere și dezvoltare;
- probleme ale ficatului;
- fertilitate scăzută - atât la bărbați, cât și la femei;
- niveluri crescute ale colesterolului;
- infecții recurente din cauza sistemului imunitar slăbit;
- apariția anumitor boli de inimă sau a cancerului.
Doza zilnică recomandată de seleniu
Deficitul de seleniu poate provoca serioase probleme de sănătate, la fel și excesul. În același timp, o doză mai mare de 400 micrograme pe zi de seleniu poate fi toxică. Potrivit Institutul Național de Sănătate, iată care este doză zilnică recomandată de seleniu, în funcție de vârstă:
- 0-6 luni: 15 micrograme/ zi;
- 7 luni - 3 ani: 20 micrograme/ zi;
- 4-8 ani: 30 micrograme/ zi;
- 9-13 ani: 40 micrograme/ zi;
- peste 14 ani: 55 micrograme/ zi;
- femeile însărcinate: 60 micrograme/ zi, la recomdarea medicului.
Top alimente bogate în seleniu
Iată care sunt cele mai bogate alimente în seleniu, pe care trebuie neapărat să le incluzi în dietă familiei tale de zi cu zi:
- nuci braziliene - sunt unele dintre cele mai puternice surse naturale de seleniu;
- pește și fructe de mare, în special ton, halibut și creveți;
- piept de curcan;
- carne de vită, în special ficat de vită;
- carne de pui, în special pieptul;
- brânză cottage;
- paște, în special macaroanele;
- orez brun, fasole;
- ouă (fierte);
- cereale, ovăz.
Citește și: Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii
Alimente bogate în seleniu și zinc
Zincul este unul dintre nutrimentele ce nu trebuie să lipsească din alimentația noastră de zi cu zi. Are un rol esențial în dezvoltarea celulelor, susține sistemul imunitar, are efect antioxidant, menține sănătatea părului, unghiilor, oaselor și a pielii, contribuie la normalizarea funcțiilor cerebrale și reglează ciclul menstrual.
Iată care sunt alimentele bogate în seleniu și zinc:
- nuci braziliene
- fructe de mare: crab, somon, ton, creveți, homar;
- carne de pui și curcan;
- orez brun și linte;
- carne de vită;
- semințe de în și de dovleac;
- ouăle, în special gălbenușul;
- ciocolată neagră.
Alimente bogate în seleniu și magneziu
Alături de seleniu, magneziul este unul dintre cei mai valoroși nutrienți pentru sănătatea noastră: asigura sănătatea oaselor, menține sănătatea inimii, reduce stresul și ajută la crearea unei stări de relaxare, reduce frecvența migrenelor și scade riscul de diabet.
Printre alimentele bogate în seleniu și magneziu se numără:
- nucile și semințele: nuci braziliene, ovăz, grâu, semințe de susan și de dovleac;
- carnea de pui și de vită;
- peștele: somon, halibut, ton;
- lactate: brânză și iaurt;
- fasole verde și mazăre;
- sparanghel;
- varză de bruxelles;
- ciuperci;
- anghinare;
- fructe: banane, rodii, afine, zmeură, coacăze.
Alimente bogate în seleniu și potasiu
La rândul sau potasiul este un nutrient esențial pentru bună funcționare a organismului, mai ales în cazul sportivilor sau persoanelor cu un stil de viață activ. Reduce tensiunea arterială și riscul bolilor de inima, menține oasele sănătoase, sprijină funcționarea sistemului muscular, reduce riscul formării pietrelor la rinichi și protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale.
Câteva alimente bogate în seleniu și potasiu sunt:
- cereale integrale
- ciuperci;
- fasole;
- banane;
- avocado;
- carne de vită, miel, pui și curcan;
- peste și fructe de mare, în special somonul;
- roșiile;
- nuci: caju, braziliene, migdale, muguri de pin;
- iaurtul;
- ouă;
- spanac.
Așadar, alimentele bogate în seleniu nu trebuie să lipsească din alimentația ta și a familiei tale. Deficitul poate aduce probleme de sănătate destul de neplăcute, așa că asigura-te că incluzi acest mineral în dietă pentru o imunitate de fier și un organism sănătos.
Citește și: Mineralele - tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani
- Surse: webmd.com, healthline.com, National Institutes of Health - Office of Dietary Supplements, livestrong.com, nutritiondata.self.com
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com