Vitamine si minerale de care are nevoie un adolescent

Vitamine si minerale de care are nevoie un adolescent

Irina Olteanu - Redactor Senior

Corpul adolescentilor se afla intr-o perioada de dezvoltare accelerate, prin urmare necesitatile de vitamine si minerale sunt sporite. Iata ce trebuie sa stiti despre vitaminele si mineralele de care au nevoie adolescentii si ce rol joaca fiecare din ele.

Rolul vitaminelor si al mineralelor

Vitaminele si mineralele ajuta la functionarea corespunzatoare a organismului uman. Sursele din care provin acestea sunt in primul rand alimentele, dispunand desigur de compozitii variate. Vitaminele sunt substante organice (provin de la plante/animale) si sunt incadrate in doua categorii principale: liposolubile si hidrosolubile. Cele liposolubile (vitaminele A, D, E si K) se dizvolva in grasime si pot fi depozitate in corp, in timp ce vitaminele hidrosolubile (vitaminele C si complexul de vitamine B) trebuie sa se dizolve in apa inaine de a fi asimilate de corp si prin urmare nu pot fi depozitate de organism. Astfel, cantitatea nefolosita de corp se pierde prin excretie (urina) si trebuie furnizate in mod constant. Mineralele sunt substante anorganice provenite din sol si apa si sunt asimilate de plante sau ingerate de animale. Unele minerale sunt necesare corpului in cantitate mai mare (cum este cazul calciului) pentru a se dezvolta si a se mentine sanatos, in timp ce altele (crom, cupru, iod, fier, seleniu si zinc) sunt denumite microelemente deoarece sunt necesare in cantitate mai mica.

Rolul pe care il detin vitaminele si mineralele este de a stimula sistemul imunitar, a sustine cresterea si dezvoltarea normala si a ajuta celulele si organele din corp sa functioneze corespunzator (de exemplu vitamina A previne problemele oculare, iar vitamina K ajuta la coagularea sangelui).

adolescenti

Perioada adolescentei

Perioada adolescentei incepe la momente diferite pentru baieti si fete, respectiv la 12-13 ani si la 10-11 ani. Necesitatile nutritive si energetice sunt mai mari in aceasta perioada decat oricand in viata (cu exceptia perioadei de sarcina si alaptare), fiind vorba de binecunoscutul puseu de crestere. Pe masura ce un adolescent trece prin modificarile fizice si biochimice cunoscute, apare o nevoie crescuta pentru anumite vitamine, unele jucand un rol mai important decat altele. Astfel:

- acidul folic si vitamina B 12 sunt necesare deoarece sinteza tisulara apare rapid
- deoarece aportul caloric creste, nevoia de tiamina (B1), riboflavina (B2) si niacina (B3) creste proportional
- vitamina B6 si vitamina D sunt necesare in cantitati mai mari pentru cresterea tesuturilor si a scheletului
- structura si functia completa a celulelor noi formate se bazeaza pe prezenta vitaminelor A, C si E
- exista o necesitate continua pentru calciu, magneziu si zinc pentru ca oasele sa-si poata spori densitatea

In timpul adolescentei, interventia unor diete nepotrivite este mai crescuta decat in orice stadiu de dezvoltare si au fost constatate urmatoarele in acest sens:

vitamine si minerale

- nivelele de calciu, zinc si fier sunt mai mici adesea decat nivelele necesare
- vitamina si vitamina C au fost identificate in cantitate redusa
- aportul de fosfor poate fi mare datorita cantitatii mari de sucuri consumate, cauzand un dezechilibru al nivelului de calciu
- poate exista un consum sporit de alimente ce contin zahar excesiv sau carbohidrati rafinati
- in general, adolescentii sar peste mese, mananca putin si iau putine gustari, prin urmare alimentatia este una dezechilibrata

Datorita schimbarilor aparute in organism din anii de adolescenta, este esentiala o alimentatie corecta; corpul are nevoie de o varietate de vitamine si minerale pentru a creste, a se dezvolta si a ramane sanatos. Pentru adolescentii cu alimentatie vegetariana/vegana trebuie acordata o atentie suplimentara alimentatiei deoarece unele vitamine si minerale se gasesc in carne (de exemplu, cele mai bune surse pentru zinc si fier sunt carnea de pui, peste, insa exista si in fasole uscata, seminte, nuci si legume cu frunze verzi). Vitamina B12, insa, importanta pentru crearea de globule rosii, nu poate fi gasita in vegetale, ci in oua, lapte si lactate, dar si cereale fortifiate de vegetarieni; veganii insa au nevoie de o suplimentare. Acelasi sfat este valabil si pentru adolescentii care sar peste mese, sunt la dieta sau care nu mananca corespunzator (exlud anumite categorii alimentare); trebuie sa apeleze la sfatul medicului/nutritionistului pentru ca organismul lor sa primeasca nutrimentele necesare.

1. Vitamina A

Vitamina A previne problemele ochilor, sustine sanatatea sistemului imunitar, este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea celulelor si mentine sanatatea pielii si a sistemului reproducator. Baietii au nevoie de 900 mcg de vitamina A zilnic, iar fetele de 700 mcg zilnic. Retineti ca este posibil un supradozaj cu aceasta vitamina si nu este indicata suplimentarea cand se urmeaza un tratament pentru acnee sau probleme ale pielii ce contine isotretinoin; supradozajul se manifesta prin dureri de cap, modificari ale pielii si chiar afectarea ficatului. Dimpotriva, cand exista o carenta de vitamina A, riscul de boli infectioase este crescut.  

2. Vitamina C

Vitamina C este necesara pentru a forma colagen, un tesut care ajuta la sustinerea celulelor, mai ales a celor din epiderma. Joaca un rol si in sinteza cantitinei si a neurotransmitatorilor, fiind un antioxidant important in imunitate. Este esentiala pentru oase, dinti, gingii si vase de sange sanatoase. De asemenea, aceasta vitamina ajuta la asimilarea fierului (imbunatateste asimilarea fierului non-hem prin reducerea fierului feric alimentar in fier feros), la vindecarea ranilor si contribuie la functionarea creierului. In exces poate cauza durere de stomac si constipatie, iar deficienta poarta denumirea de scorbut, afectiune caracterizata de pete livide pe piele, gingii moi si sangerari ale membranelor mucoase. Baietii au nevoie de 75 mg si fetele de 65 mg de vitamina C pe zi.

vitamina e3. Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant si ajuta la protejarea celulelor de leziuni. Este de asemenea importanta pentru sanatatea globulelor rosii, dar si a inimii si a vaselor de snage. In exces, vitamina E poate cauza somnolenta. Baietii si fetele au nevoie de 15 mg de vitamina E zilnic.

4. Vitamina D

Vitamina D este liposolubila si intareste oasele deoarece ajuta corpul sa asimileze mineralul calciu (mentine metabolismul normal al calciului). Aceasta este fabricata de corp cand exista expunere la razele soarelui. Deficienta grava de vitamina D presupune incapacitatea oaselor de a se mineraliza si este cunoscuta drept rahitism; desi este mai des intalnita la bebelusi si copii, poate aparea si in perioada pubertatii si a adolescentei. Adolescentii au nevoie de 15 mcg de vitamina D din alimente sau suplimente zilnic.

5. Complexul de vitamine B

Vitamina B12 ajuta la crearea globulelor rosii, fiind importanta si pentru functionarea celulelor nervoase. Adolescentii trebuie sa primeasca un aport de 2.4 mcg zilnic. Vitamina B6 este importanta pentru functionarea creierului si a nervilor si ajuta la descompunerea proteinelor si crearea globulelor rosii. Baietii au nevoie de 1.3 mg zilnic, iar fetele de 1.2 mg. Tiamina (B1) ajuta corpul sa converteasca carbohidratii in energie si este necesara pentru inima, muschi, sistem nervos. Baietii au nevoie de 1.2 mg, iar fetele de 1 mg. Niacina (B3) ajuta corpul sa transforme alimentele in energie si la mentinerea sanatatii pielii, fiind importanta si pentru functionarea nervilor. Baietii au nevoie de 16 mg, iar fetele de 14 mg zilnic. Riboflavina (B2) este esentiala pentru crestere, transformarea carbohidratilor in energie si producerea globulelor rosii. Baietii au nevoie de 1.3 mg, iar fetele de 1 mg. Folatul (B9 , acid folic) ajuta corpul sa creeze globule rosii, fiind necesar si in sinteza ADN. Adolescentii au nevoie de 400 mcg de folati pe zi.
minerale

6. Zinc

Zincul este important pentru cresterea normala, imunitate puternica si vindecarea ranilor. Joaca un rol si in functia neurologica, precum si in cea reproductiva, dar si rol catalitic, strictural si regulator in mecanismul celular. Deficienta de zinc, estimata a afecta mai mult de 2 miliarde de persoane din lume, presupune o intarziere in cresterea normala, in dezvoltarea cognitiva si a maturizarii sexuale. Baietii au nevoie de 11 mg pe zi, iar fetele de 9 mg.

7. Seleniu

Seleniul ajuta la combterea particulelor daunatoare din corp (radicali liberi), la functionarea tiroidei si la protejarea sistemului imunitar. Adolescentii au nevoie de 55 mcg zilnic.

8. Magneziu

Magneziul ajuta muschii si functionarea nervilor, stabilizeaza ritmul cardiac si mentine oasele puternice. Ajuta de asemenea corpul sa creeze energie si proteine (dar si carbohidrati si lipide), fiind implicat in mai mult de 300 procese metabolice si in sinteza acizilor nucleici (ADN si ARN). Acesta joaca si un rol structural in membrane celulare si cromozomi, fiind necesar la nivel celular, inclusiv la transportul ionilor prin membranele celulare si migratia celulara. In lipsa acestuia, creste predispozitia pentru stres. Baietii au nevoie de 410 mg, iar fetele de 360 mg pe zi.

9. Calciu

Calciul este vital pentru crearea oaselor si a dintilor sanatosi care are loc in timpul copilariei si a adolescentei. Oasele slabe sunt susceptibile osteoporozei, ce cauzeaza incidenta crescuta de fracturi. Baietii si fetele au nevoie de 1,300 mg de calciu pe zi.

10. Fier

Fierul ajuta globulele rosii sa transporte/depoziteze oxigen la toate partile corpului. Acesta este o componenta importanta a proteinelor si enzimelor implicate in diverse aspecte ale metabolismului, inclusiv cel energetic, antioxidant, de sinteza ADN. Simptomele anemiei feriptive (carenta de fier), cea mai des intalnita deficienta nutritionala din lume, includ slabiciune si oboseala, stare de ameteala si scurtarea respratiei; in adolescenta o carenta de fier poate fi asociata cu stare de sanatate si generala proasta, precum si performanta intelectuala redusa. Baietii au nevoie de 11 mg pe zi, iar fetele de 15 mg deoarece pierd mai mult fier prin sange in perioada menstruatiei.

In final, trebuie subliniat faptul ca adolescentii nu iau cele mai bune decizii cu privire la obiceiurile alimentare sanatoase si nu inteleg pe deplin ce le dauneaza organismului. De aceea, este important pentru ei sa invete sa manance sanatos si sa ofere organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta corespunzator pentru anii maturitatii, iar parintii detin un rol important prin exemplul pozitiv pe care trebuie sa-l ofere. 

Wellteen - Supliment alimentar pentru adolescenti intre 13-19 ani

wellteen

Complex de vitamine, minerale, extract de merisor si ceai verde (sursa de antioxidanti naturali). Formula dinamica pentru sanatatea si vitalitatea adolescentilor:

Memorie si concentrare de invidiat: Wellteen contine fier si zinc, care joaca un rol important in functionarea neurologica normala, in special in perioada de suprasolicitare intelectuala

Sistem osos puternic: Wellteen contine vit. D, importanta in momentul in care sistemul osos creste si se dezvolta. Pentru un plus de calciu se poate administra impreuna cu Osteocare

Sanatate si vitalitate: Wellteen contine vit. A, C, E, complex B dar si Zn, Se, Mg, Fe care cresc imunitatea organismului si ofera energia necesara la aceasta varsta

Mod de administrare (adolescenti 13-19 ani): 1 tableta pe zi, in timpul mesei principale. A nu se mesteca. A nu se depasi doza recomandata. A nu se lua pe stomacul gol.

Nu contine: coloranti artificiali, gluten, conservanti, sare sau drojdie. Wellteen nu este testat pe animale. Wellteen este potrivit pentru vegetarieni. Acest produs contine Fier care, daca este luat in exces de catre copii, poate fi daunator acestora.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta sanatoasa si echilibrata. Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de utilizare daca sunteti sub supraveghere medicala, insarcinata, alaptati, sau suferiti de alergii alimentare.

http://magazinvavianpharma.ro/ 

Surse: 

http://kidshealth.org; http://lpi.oregonstate.edu; www.myvitamins.com; www.healthy-vitamin-choice.com; www.healthaim.com; http://cenovis.com.au

Articolul urmator
Un adolescent cu cancer în stadiu terminal a donat 60.000 de lire unui copil cu același diagnostic. Nu a apucat să-l întâlnească niciodată
Un adolescent cu cancer în stadiu terminal a donat 60.000 de lire unui copil cu același diagnostic. Nu a apucat să-l întâlnească niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante
    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante

    Atacurile de panică sunt episoade bruște și intense de frică sau disconfort extrem, care ating apogeul în câteva minute și sunt adesea însoțite de simptome fizice și...

    6 vitamine care te ajută să te îngrași
    6 vitamine care te ajută să te îngrași

    Vrei să iei în greutate, dar nu știi ce vitamine te pot ajuta ? Descoperă în acest articol 6 vitamine care, în mod indirect, prin proprietățile lor, te pot ajuta să...

    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit
    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit

    Nu mai știi ce tactică să folosești pentru a aborda copilul tău ajuns la adolescență? Folosește empatia, ascultarea activă și celelalte sfaturi oferite de un psiholog și...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
    Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

    Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, ți se face adesea dor de momentele adorabile din primii săi ani de viață, când prin discuțiile voastre...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Amelia Chiană, primul adolescent din România care a vorbit la ONU. Discursul ei a fost foarte apreciat!
    Amelia Chiană, primul adolescent din România care a vorbit la ONU. Discursul ei a fost foarte apreciat!

    La doar 17 ani, Amelia Chiană a reprezentat România în cadrul evenimentului dedicat Zilei anuale a Drepturilor Copilului, din 10 martie, organizat de Consiliul Drepturilor...

    Ce înseamnă, cu adevărat, să adopți un adolescent?
    Ce înseamnă, cu adevărat, să adopți un adolescent?

    Adoptarea unui adolescent este un proces asemănător cu cel al adopției unui copil mic, dar cu mai multe provocări și, desigur, cu foarte multe recompense. Adolescenții pot fi dificili,...

    © 2024 Qbebe