Animalele de companie pot stimula relațiile emoționale pozitive, compasiunea, empatia și responsabilitatea la adolescenți, spun specialiştii!
Una dintre cele mai dificile aspecte ale vieții unui adolescent care se luptă cu o tulburare de sănătate mintală este singurătatea. Având în vedere că stigmatizarea este atât de puternică, mulți adolescenți nu au prieteni apropiaţi sau persoane în care să aibă încredere pentru a vorbi despre ceea ce li se întâmplă. Prin urmare, animalele de companie pot oferi sprijin emoțional și dragoste necondiționată.
Studiile au arătat că animalele pot stimula starea de spirit, pot reduce singurătatea și pot crea sentimente de sprijin social. Din punct de vedere fiziologic, s-a demonstrat că interacțiunea omului cu animalele reduce tensiunea arterială și scade nivelul de cortizol, hormonul stresului. Animalele de companie pot, de asemenea, să le ofere adolescenților un scop și o dorință sporită de a trăi.
Cum insuflă animalele de companie responsabilitatea, compasiunea și empatia adolescenților
Unii adolescenți care suferă de tulburări de dispoziţie precum depresia sau anxietatea, se luptă să aibă grijă de ei înșiși, ca să nu mai vorbim de îndeplinirea altor responsabilități. Cu toate acestea, relația emoțională dintre adolescenți și animale poate fi imboldul pentru o motivație sporită de a-și asuma responsabilitatea față de animalul de companie. Deținerea unui animal de companie creează o anumită structură în viața adolescentului fără a-l copleși cu responsabilități excesive.
"Animalele de companie sunt vitale, într-adevăr, pentru a susține oamenii atunci când se simt deprimați, și pot fi deosebit de valoroase pentru copii", spune Colleen Lambo, DVM, Ph.D., medic veterinar la The Vets. "Studiile au arătat că simpla prezenţă a unui câine sau a unei pisici poate scădea tensiunea arterială și reduce hormonii de stres, ceea ce îi poate ajuta pe copii să se simtă mai relaxați și mai în largul lor.", a adăugat aceasta.
Paul DePompo, PsyD, un psiholog care tratează în mod regulat preadolescenți și adolescenți la cabinetul său din Newport Beach, California, este de acord: "Starea de spirit și procesul mental al unui adolescent pot fi influențate în mod pozitiv de deținerea unui animal de companie. Prezenţa şi tovărăşia unui animal de companie reduc hormonii de stres și creează un sentiment de calm. Eliberarea de oxitocină (hormonul dragostei) poate atenua anxietatea adolescenților".
Mai mult, deținerea unui animal de companie poate crește empatia și compasiunea, calități pe care unii adolescenți cu diagnostice de sănătate mintală au dificultăți în a le dezvolta. Văzând animalele de companie reacționând la expresiile de emoție ale oamenilor, adolescenții pot învăța cum cuvintele și acțiunile lor îi afectează pe ceilalți.
Surse foto: Freepik
Surse articol: scarymommy.com, yourteenmag.com, teenrehab.org