Învățământul românesc este pregătit să treacă la un alt nivel. Ne demonstrează acest lucru o nouă materie prezentă în școlile din Ilfov care are ca scop principal educarea copiilor cu privire la iubirea și îngrijirea acordată animalelor. Elevii vor învăța cum să-și trateze prietenii necuvântători, cum să reacționeze în fața pisicilor și câinilor de pe stradă și cum să își manifeste respectul față de orice ființă vie.
În două școli din Ilfov, o dată pe lună vin specialiști reprezentanți ai asociației Animal Society, care le explică celor mici noțiuni de bază privind respectul pentru necuvântătoare, legislația în acest domeniu și implicațiile adopției.
Cea mai nouă materie în școlile din Ilfov „Ora de relaxare, ora cu animale”
Anca Tomescu, reprezentantă a asociației Animal Society, prezentă la această inițiativă de bun augur în școlile din Ilfov declară că „Sunt copii cărora le este frică de animale și trebuie să învețe să se descurce în situațiile în care se întâlnesc cu căinii pe stradă, trebuie să învețe ce înseamnă să interacționezi cu un câine care are stăpân, da, poate n-ai voie să-l mângai, să-l hrănești. Pisica și ea este un animal pe care putem să-l avem în casă alături de copilul nostru și atunci trebuie să știm și ce nu-i place pisicii să-i facem sau ce-i place”.
Ora de relaxare, ora cu animale va fi predată de două ori pe lună până la clasa a șasea cu ajutorul prietenilor necuvântători. Până acum, Lord, un ciobănesc german și Zurli, un câine maidanez au fost obiectul de distracție și de educație prezenți la Școala Gimnazială Numărul 1 din Ciolpani. Acolo s-au bucurat de toată atenția copiilor.
Elevii s-au arătat plăcut impresionați că pot avea un astfel de curs interactiv cu animalele, s-au bucurat enorm de prezența cățeilor și au înțeles că cel mai prețios gest este acela de a adopta un animal dintr-un adăpost, înainte de a cumpăra unul.
Lecția prețioasă a fost prezentată micuților de Zurli, maidanezul care a avut ocazia să fie pentru câteva zeci de minute profesor și le-a „predat” elevilor empatia, responsabilitatea și respectul față de animale. Jurnalista Ioana Cosma a participat la această acțiune explicându-le celor mici de ce a ales să adopte un cățel fără picior, pe Norocel și câtă bucurie îi aduce în fiecare zi.
Apare o nouă materie în programa școlară începând de anul viitor. Ce vor putea studia elevii
Ora de relaxare, ora cu animale - materie opțională în școli
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma susține că „se lucrează la curicula județeană să implementăm acest proiect în toate școlile din Ilfov, evident că materie opțională”. Iar Maria Isabela Oprea, consilier pentru Protecția Animalelor, vine în sprijinul acestei inițiative susținând că toate cursurile vor fi predate la clasele de dirigenție și vor avea ca și personaje principale căței din adăposturi, căței salvați și adoptați sau căței disponibili pentru adopție.
Trei noi materii se introduc în școli. Despre ce vor învăța copiii
Totodată, autoritățile din Ilfov pun un mare accent pe sterilizarea animalelor și implementarea acestor cursuri în toate școlile din județ. Inițiativa este încurajată de psihologi pentru că, potrivit unui studiu recent al Asociației Americane de Psihologie, 86% din persoanele care dețin animale sunt mai fericite.
O inițiativă demnă de laudă care cu siguranță ar merita să fie preluată în mai multe școli și în mai multe județe din țară, pentru ca toți copiii să înțeleagă că iubirea și respectul necondiționat pe care ni-l oferă prietenii noștri necuvântători reprezintă adevăratele lecții de viață.
Surse foto: facebook.com
Surse articol: stirileprotv.ro, stirilekanald.ro