„Managementul emoțiilor” - noua materie opțională care va intra în programa școlară, începând de anul viitor!
Elevii de liceu vor putea studia o nouă materie începând de anul viitor, anunță Ministerul Educației! Este vorba despre „Managementul Emoțiilor”. Predarea în școli a noii discipline este menită să îi sprijine pe elevi să își dezvolte abilități de reglare a emoțiilor și să îi ajute să își recunoască, gestioneze și să își exprime emoțiile în moduri adaptative. Activităţile de predare-învăţare-evaluare vor pune accent pe valorificarea experienţei personale a elevilor, stimularea spiritului de observaţie, a capacităţîi de autoanaliză şi de reflectare obiectivă asupra sinelui, de a empatiza şi de a analiză situaţii variate, de a selecta şi adapta strategii de reglare optime situaţiei.
„Adresându-se elevilor din clasele a IX-a-a XII-a, acest opţional urmăreşte să îi ajute să îşi exploreze trăirile, în contextul trecerii de la gimnaziu la liceu sau de la liceul la învăţământul superior ori la viaţa profesională, al adaptării la un nou ethos şcolar/organizaţional, la noi grupuri/comunităţi şi la noi cerinţe. Astfel, urmăreşte să pună bazele logicii unei stări de bine în sala de clasă, cu impact atât personal, cât şi organizaţional. De asemenea, răspunde nevoilor adolescenţilor de a înţelege strategiile personale sau ale celorlalţi de exprimare şi reglare emoţională în diferite medii şi contexte, inclusiv în mediul virtual, în condiţiile în care tinerii petrec din ce în ce mai mult timp în faţa ecranelor, departe de interacţiunea socială clasică. Prin urmare, această disciplină se înscrie într-un demers amplu de sprijinire a igienei şi sănătăţii mintale, contribuind la dezvoltarea afectivă şi ajutând adolescenţii să recunoască semne timpurii ale unor posibile tulburări sau afecţiuni (anxietate, depresie, tulburări alimentare etc.). Înţelegerea acestor semne constituie un prim pas în identificarea precoce şi oferirea de sprijin (sieşi sau celorlalţi).
(...) Disciplina propusă valorifică experienţa fiecărui elev, modul său particular de a simţi, interpreta şi aprecia, precum şi învăţarea între egali - explorarea unor cazuri/situaţii de viaţă. Aceasta nu urmăreşte acumularea de cunoştinţe academice, teoretice, ci formarea de competenţe de autocunoaştere şi autocontrol, de interacţiune socială pozitivă”, se arată în textul publicat în Monitorul Oficial, citat de lege5.ro.
Practic, după ce vor participa la orele de „Managementul emoțiilor”, elevii vor dobandi competente generale precum:
- Valorificarea achiziţiilor anterioare pentru explicarea unor situaţii din viaţa reală, relaţionarea pozitivă cu ceilalţi şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, echilibrat;
- Utilizarea unor strategii de interpretare a emoţiilor proprii şi ale celorlalţi, ţinând cont de diferenţele individuale şi de caracterul subiectiv al interpretării, şi a unor tehnici de autoreglare a comportamentului individual pentru crearea şi menţinerea stării de bine;
- Manifestarea unei atitudini pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi, a empatiei şi cooperării, în contextul dezvoltării conştiinţei şi stimei de sine.
Tu ce părere ai despre această nouă materie, care va fi introdusă în programa școlară începând cu anul școlar 2023-2024?
Citește și:
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: edu.ro, lege5.ro