Prietenii noștri necuvântători sunt nu numai prietenii copiilor, ci și terapeuții acestora atunci când devin animale de companie. Și vorbim nu numai despre câini și pisici, hamsteri sau peștișori, ci de papagali, ființe extrem de frumoase și suficient de inteligente încât să reproducă anumite cuvinte și sunete produse de om.
Papagalii sunt și empatici, comunicativi, devenind terapeuți pentru copiii care suferă de autism. Papagalii îi ajută să își îmbunătățească intelectul, să recunoască emoțiile, să învețe ce este atașamentul afectiv și să comunice deschis.
De ce să alegi un papagal ca animal de companie și cum îl îngrijești
Papagalul nu este un animal de companie tocmai obișnuit, este în fond o pasăre care, deși nu poate face trucuri la fel ca un câine și nu se poate gudura la fel ca o pisică, are particularitățile lui, care îl transformă în cel mai bun prieten al copilului. Papagalii sunt inteligenți, au propria lor personalitate, sunt „îmbrăcați” în pene de culori vibrante și trăiesc de la 10 până la 100 de ani, în cazul unor specii.
Ceea ce înseamnă că atunci când luăm un papagal ca și animal de companie, este ca și cum ne-am lua un angajament pe viață. Practic, trebuie să îi asigurăm un mediu confortabil, o temperatură adecvată, o cușcă curată, o dietă echilibrată și vitaminele necesare pentru a preveni îmbolnăvirea și deficiențele. Unii papagali pot repeta anumite cuvinte sau sunete spuse de oameni și se vor dovedi o prezență plăcută și amuzantă în orice circumstanță.
Cu cât este mai mare papagalul, cu atât face mai mult zgomot, în timp ce papagalii mai mici sunt mai silențioși. Cu toate acestea, trebuie să știți că toți devin foarte vocali atunci când sunt ignorați sau plictisiți, de aceea trebuie să le asigurați timp de calitate petrecut împreună, iar cel mai bun companion al papagalului este copilul familiei.
20 de momente în care copilul și animalul de companie s-au înțeles de minune
Cum ajută papagalii, copiii cu autism?
Atât papagalii, cât și câinii pisicile, iepurașii și porcușorii de Guineea sunt animale de companie recomandate de către specialiști în familiile în care există un copil cu autism. Papagalii sunt recunoscuți pentru talentul lor de a imita sunetele din jur și graiul omenesc, dar și pentru inteligența și empatia pe care o manifestă.
Studiile recente arată că un copil cu autism se va calma după 15 minute petrecute în preajma animalului de companie preferat, pentru că nivelul de stres și anxietate se vor reduce, iar abilitățile de socializare se vor îmbunătăți. În urma interacțiunii cu un papagal zi de zi, copiii cu autism vor avea o mai mare deschidere către comunicare cu alte persoane, dar și un nivel de empatie crescut, pentru că învață cum să aibă grijă de o ființă vie.
Atunci când se află în preajma unui papagal, copilul cu autism nu mai manifestă atât de des crizele, simțindu-se în siguranță și având o rutină zilnică extrem de benefică pentru dezvoltarea lui afectivă. În fond, papagalul este un companion pe care copilul îl va îngriji o bună parte din viață, care nu îl judecă, îi devine cel mai bun prieten și îi este alături în orice circumstanță.
Ce animal de companie i se potrivește copilului tău?
Papagalul învață copilul ce înseamnă responsabilitatea și iubirea. Păsările, în general, ajută copiii cu autism să interacționeze mult mai bine cu cei din jur, ele însele fiind ființe creaturi sociale care au nevoie de foarte multă atenție. Papagalul își oferă dragostea, prietenia dar și calmează copilul cu autism, având un efect terapeutic asupra lui.
Așadar, papagalii sunt păsări inteligente, fiind recomandate ca animale de companie pentru copii. Fie ca alegeți un cacadu, un papagal amazonian, o nimfă, un papagal gri african, un macaw sau un parakeet, trebuie să știți că acesta se va atașa pe toată durata vieții sale de persoana care îl îngrijește.
Fără doar și poate, papagalul va oferi o mare bucurie în orice casă va fi dus și cu puțină răbdare, curățenie și un angajament financiar modest, împreună cu copilul vă puteți bucura de iubirea pe care o oferă un prieten înaripat și de beneficiile pe care le aduce unui copil diagnosticat cu tulburare din spectrul autist.
Surse foto: pexels.com
Surse articol: curioussciencewriters.org, petful.com, thefca.co.uk, patchpets.com