Ce vârstă are copilul tău?
Înainte de a ne hotărî ce animal de companie vom alege pentru copilul nostru, este necesar să ne gândim bine dacă îi putem da și lui diferite sarcini legate de îngrijirea acestuia.
De exemplu, dacă al nostru copil are între 3 și 5 ani, animalul de companie care i s-ar potrivi foarte bine ar fi un porcușor de Guineea. Acesta este blând, nu obișnuiește să muște, îi place să fie ținut în brațe și scoate sunete amuzante când se bucură. Copilul te-ar putea ajuta când îi vei da apă și mâncare.
Unui copil ce are între 5-10 ani i s-ar putea potrivi oricare dintre următoarele animale de companie: hamsterii sau peștii. Cu oricare dintre acestea, micuțul te poate ajuta să întreții cușca sau acvariul, participând totodată la hrănirea animalelor respective.
În schimb, dacă al tău copil este mai mare de 10 ani, poate să își asume responsabilitatea îngrijirii unor animale precum câinii, pisicile sau iepurii. De altfel, este indicat ca al tău copil să se obișnuiască să-i plimbe, să-i hrănească, să aibă grijă de ei dacă se îmbolnăvesc.
De asemenea, unui copil mai mare i s-ar potrivi să aibă și pești sau păsări, în condițiile în care timpul său liber va scădea și nu ar mai avea prea mult timp să se ocupe de acestea. Totuși, este necesar să-l lași să se implice cât mai mult și în îngrijirea lor.
Citește și: Bebelusul si primul lui animal de companie
Ce fel de personalitate are copilul tău?
Psihologii sunt de părere că, pentru ca un copil să se poată bucura într-adevăr de animalul său de companie și pentru a-și da toată silința să-l îngrijească, este necesar ca acesta să i se potrivească inclusiv din punct de vedere al tipului său de personalitate.
Iată cum este indicat să alegi un animal de companie potrivit personalității micuțului:
În același timp, un asemenea copil, căruia îi place mai degrabă să observe de la distanță decât să se implice în acțiune, ar putea să se simtă bine în preajma peștilor sau a unui crustaceu, precum crabul eremit. Va fi o plăcere pentru el să se bucure de peștii minunați colorați sau de crabul liniștit, care stă pur și simplu în acvariul său.
Un copil plin de energie, care adoră să se joace tot timpul și să alerge s-ar simți foarte bine în compania unei pisicuțe sau a unui cățeluș.Oricare dintre aceste animale sunt foarte vesele, mereu puse pe joacă, iar copilul poate învăța și evolua alături de ele.
Un copil liniștit, dar activ totuși din vedere fizic, se poate simți minunat alături de un câine matur
Experții sunt de părere că un câine ce este deja matur (dar nu prea bătrân) îi poate oferi copilului de a se plimba liniștit și de a se relaxa de un nou prieten.
Dacă al tău copil are dificultatea de a răspunde comenzilor și de a respecta regulile, este bine să eviți animalele de companie mai mici
Astfel, animale precum hamsterii, puii de țestoasă, iepurii etc. nu sunt potrivite pentru un copil cu o asemenea personalitate, întrucât cer multă atenție și o îngrijire mai minuțioasă.
În schimb, un astfel de copil poate învăța să asculte și să respecte instrucțiunile dacă îi vei lua un cățeluș, pe care veți încerca să-l dresați împreună.
Copiii empatici, receptivi la nevoile celor din jur, care sunt dornici să ofere și să primească afecțiune, vor adora să aibă un câine pe care să-l îngrijească.
Vei vedea că un astfel de copil se va atașa imediat de un cățel și își va da tot interesul în îngrijirea acestuia!
Pentru copilul care se entuziasmează imediat în prezența animalelor și este totodată vesel și sociabil, o pasăre ar fi animalul de companie potrivit.
Ține cont de următorul aspect: păsările sunt zgomotoase, dar sunt prietenoase și sociabile. Nu este ușor să te obișnuiești cu ele, dar un copil se poate adapta rapid în a le accepta și apoi se va implica ușor și în îngrijirea lor.
Nu trebuie să uiți că, în general, păsările sunt longevive, așa că pregătiți-vă pentru un angajament pe termen lung.
Ce fel de alergii are copilul tău?
Înainte de a face rost de un animal de companie pentru copilul nostru, trebuie să știm că există și posibilitatea ca acesta să fie alergic la blană, la puf, la praf etc.
Cel mai cunoscut exemplu de alergii la copii se leagă de prezența unei pisici. Spre exemplu, dacă ne aducem bebelușul acasă și avem deja o pisică, este puțin probabil ca acesta să aibă vreo reacție alergică. În schimb, dacă al nostru copil este mai mare de 1 an, sunt șanse destul de mare să fie alergic la pisici. De altfel, s-a estimat că aproximativ 30% dintre alergiile la animale sunt provocate de pisici.
Citește și: Alergiile si animalele de casa: adevaruri pe care nu le stiai
Ce așteptări va avea copilul de la animalul său de companie?
Pentru a putea să alegem un animal de companie care să i se potrivească într-adevăr copilului nostru, este necesar să găsim răspunsurile la oricare dintre aceste întrebări:
• „Copilul meu ar vrea ca animalul de companie să fie cât mai mult alături de el, de pildă să alerge împreună, să stea prin grădină etc.?"
• „Copilul meu ar vrea pur și simplu să simtă prezența unui animal de companie, fără a-l atinge mereu?"
• „Copilul meu ar fi dornic de un animal pe care să-l poată dresa sau nu neapărat?" etc.
În funcție de răspunsurile la oricare dintre acestea poți decide, de pildă, dacă al tău copil are avea nevoie de un câine, de un hamster sau pur și simplu de niște pești frumos colorați, pe care să-i poată admira oricând.
Copilul a mai avut și alt animal de casă?
Pentru a putea să decizi mai ușor ce animal de companie i-ar fi adecvat copilului tău ia în calcul și acest aspect: ați mai avut până acum vreun animal de companie sau nu?
Dacă răspunsul va fi negativ, experții recomandă să te orientezi spre pești de exemplu. Grija pentru ei îl va învăța pe copil ce înseamnă responsabilitatea, grija față de o altă ființă ce are nevoie de noi pentru a trăi.
Desigur, nu înseamnă că rolul tău nu va fi decisiv în grija pentru pești, mai ales dacă aceștia aparțin unei specii mai „pretențioase", precum peștișorul auriu. Dar vei vedea că, treptat, copilul se va simți responsabil și va fi dornic să -i îngrijească pentru a se bucura cât mai mult timp de ei.
Voi știați până acum criteriile ce ne-ar putea ajuta să alegem cel mai potrivit animal de companie pentru copilul nostru?
Surse:
www.edmontonschild.com; www.npat.com; www.lifehacker.com; www.parents.com; www.parentherald.com; www.petdoctors.co.uk
Surse poze:
www.pexels.com