11 alimente foarte bogate în potasiu

11 alimente foarte bogate în potasiu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a ne bucura de o sănătate cât mai bună, este necesar să avem parte de nutrienți valoroși. Printre aceștia se află și potasiul. În cadrul articolului de mai jos vom vedea ce rol are acest mineral, precum și ce alimente îl conțin în cantitățile cele mai mari.

De ce avem nevoie de potasiu

Potasiul este un mineral cu rol în menținerea volumului de fluide din organism, asigurând echilibrul dintre acizi și electroliți. El este esențial pentru asigurarea sănătății inimii, în condițiile în care atenuează efectele sodiului asupra aparatului cardiovascular.
Experții din întreaga lume sunt de părere că potasiul este absolut necesar pentru o bună sănătate întrucât:
• Echilibrează nivelul de hidratare al corpului
• Reglează metabolismul
• Ne ajută să ne gestionăm mai bine stresul, anxietatea
• Crește tonusul muscular
• Previne apariția accidentelor vasculare
• Ameliorează crampele musculare apărute în urma deficitului de potasiu (hipocalemie)
• Îmbunătățește capacitatea de concentrare și de învățare
• Previne apariția afecțiunilor renale pentru că sprijină rinichii în eliminarea de toxine prin procesul de excreție

Care este rolul consumului unor alimente ce conțin potasiu

Specialiștii consideră că, dacă vom include asemenea alimente în dieta de zi cu zi, vom avea șansa să ne bucurăm de o sănătate mai bună. Să vedem câteva exemple în acest sens:
Sănătatea inimii noastre se va îmbunătăți
Nu numai că potasiul anihilează efectele negative ale sodiului asupra inimii, dar va regla și ritmul cardiac.
De aceea, dacă vei sesiza că ai unele tulburări legate de așa ceva, este foarte posibil să nu beneficiezi de suficient potasiu.

Se va reduce din riscul de apariție a accidentelor vasculare
Mai multe studii au arătat că persoanele care au suficient potasiu în organism vor fi mai puțin predispuse apariție accidentelor vasculare. De asemenea, specialiștii au sesizat că cel mai bine vom beneficia de potasiu datorită alimentației, chiar dacă suplimentele alimentare pot avea și ele un rol semnificativ.

Alimentele pline de potasiu pot reduce hipertensiunea arterială
Cercetările au arătat faptul că mai ales potasiul obținut din fructe și legume poate să amelioreze hipertensiunea.
Persoanele care nu ar trebui să facă abuz de acest tip de potasiu sunt cele ce au probleme cu rinichii.

Vom fi mai ferite de osteoporoză
Specialiștii au reușit să descopere o legătură directă între densitatea oaselor și creșterea nivelului de potasiu prin alimentație. De exemplu, citratul și bicarbonatul sunt doi compuși ce se regăsesc în fructele și legumele ce au potasiu în compoziție. Din acest motiv, rezistența oaselor va crește, în condițiile în care vor reține mai bine calciul.

Hrana bogată în potasiu va scădea posibilitatea de a ne confrunta cu tot felul de crampe
Fie că este vorba despre crampele musculare ce apar când există durerile sau slăbiciune, fie că este vorba despre crampele menstruale (în special de cele din cadrul sindromului premenstrual), potasiul ne va ajuta să ne simțim mai bine.
Potasiul este unul dintre mineralele cele mai indicate în caz de activități fizice intense, crescându-ne capacitatea de efort și ajutându-ne să fim mai bine hidratați.

Consumând alimente ce conțin potasiu, ne putem dezvolta masa musculară
Mai ales dacă este vorba despre copiii noștri, aflați în perioada de creștere, potasiul îi poate ajuta să-și dezvolte mai bine masa musculară. În plus, grație acestui mineral tot organismul se va dezvolta mai bine.

Putem să ne ameliorăm celulita
Întrucât unul dintre principalii factori responsabili de apariția celulitei este retenția de fluide, potasiul ne poate ajuta ca aceasta să se diminueze. Astfel, acest mineral va determina excesului de sodiu din țesuturi, ceeea ce va reduce și aspectul neplăcut al celulitei.

WELLKID SOFT JELLY

Supliment alimentar care protejeaza aportul nutritional al copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.

WELLWOMAN tablete

Supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii, vitalitatii si starii de bine,
cu relevanta pentru sanatatea femeii.

 

Exemple de alimente foarte bogate în potasiu

Cartofii
Un cartof mare ne poate furniza 34% din doza zilnică de potasiu. Cea mai mare parte a potasiului din cartofi se află în miez, iar aproape 1/3 din el se află în coajă. De aceea, uneori, este bine să lași și coaja la cartofi înainte de a-i consuma.

Mangoldul
Probabil că nu ai auzit de el până acum, dar experții ne sfătuiesc să îl includem în alimentația noastră pentru a beneficia de o sursă bună de potasiu. De exemplu, la 175 de g de mangold putem să avem un aport de 21 % din doza zilnică recomandată.
Această legumă este cu atât mai valoroasă cu cât ne furnizează și vitamina A,K, C, fier, magneziu, antioxidanți și fibre.

Mangold in gradina

 

Avocado
Un studiu apărut în anul 2013 a prelucrat date provenite din perioada 2001-2008, ce arătau efectele consumului de avocado asupra funcționării metabolismului.
Concluziile acestuia au fost că persoanele care au consumat în mod regulat avocado s-au confruntat mai puțin cu „sindromul metabolic" (o dereglare metabolică provocată de depunerea de grăsime în zona abdominală, ce creează rezistența la insulină) prin comparație cu cele ce nu consumau deloc acest fruct.
Ca să ne asigurăm 30% din doza zilnică de potasiu putem consuma 1 avocado întreg.

Cartofii dulci
Aceștia oferă cam 24% din doza zilnică de potasiu. De asemenea, ei conțin beta-caroten, vitamina C și B6, dar conțin și substanțe care pot combate ulcerul.
Pentru a-ți asigura o parte din necesarul de potasiu dintr-o zi, poți să mănânci un cartof dulce mare.

Rodiile
Pline de vitamina C, K și fibre, rodiile conțin și potasiu. O rodie pe zi ne oferă 19% din doza recomandată.
Pentru a beneficia de cantitatea optimă de potasiu, poți să apelezi atât la semințele proaspete, cât și la suc.

Scoicile
100 g de scoici proaspete ne aduc 18% din doza zilnică de potasiu. Totodată, ele sunt o sursă excelentă de acizi Omega-3, dar și de seleniu, fier și vitamina B 12.

Scoici cu verdeata

Somonul
Alături de proteine, acizi grași Omega 3, vitamine și minerale, doar 1/2 dintr-un file de somon (de 187 de g) ne poate oferi 15% din doza zilnică de potasiu.
Studiile din domeniu au demonstrat că un consum regulat de astfel de pește poate să reducă riscul de a ne confrunta cu atacuri de cord severe.

Bananele
Este unul dintre cele mai cunoscute alimente bogate în potasiu (o banană mare oferă cam 14% din doza recomandată pentru acest mineral), ce ne poate ajuta inclusiv pentru a ne furniza energie și pentru a repara musculatura după eforturi fizice.
Ca să avem parte de mai multă forță în timpul activităților fizice, este necesar să mâncăm o banană înainte sau după finalizarea acestora.
O altă calitate a bananei ține de faptul că va stimula producerea de dopamină (hormon ce ne ajută să fim mai binedispuse) și ne va ajuta să fim mai relaxate, mai vesele.

Citește și: 5 probleme pe care bananele le rezolvă mai bine ca medicamentele

Prunele
Fie ca atare, fie sub formă de suc, prunele ne pot oferi până la 530 de mg potasiu la 3/4 de cană.
Este recomandat să mănânci zilnic fie prune proaspete, fie prune uscate, mai ales dacă vrei să-ți sporești și rezistența oaselor.

Fasolea uscată
S-a estimat că 179 g de boabe de fasole ne pot oferi 829 mg de potasiu. Ele sunt cu atât mai valoroase cu cât conțin și fibre, dar și vitamine din grupul B-urilor, fier, magneziu.
Grație prezenței potasiului, dar și antioxidanților, fasolea albă ne pot feri de boli de inimă și de diabet.

Iaurtul
Și acesta conține potasiu și este mai bun, din acest punct de vedere, decât laptele cu conținut redus de grăsime.
Dat fiind faptul că este și un aliment probiotic, iaurtul este mereu binevenit în alimentația noastră și poate fi servit sub o mulțime de forme.

Citește și: 10 alimente care îți fac copilul mai deștept

WellTeen de la  Vitabiotics De cât potasiu avem nevoie zilnic

Specialiștii spun că nevoile noastre de potasiu variază în funcție de vârstă și sex. Spre exemplu, un copil aflat în primul an de viață va avea nevoie de 400-700 mg pe zi.
Copiii ar trebui să primească 3000-4000 de mg de potasiu pe zi, în timp ce adulții ar trebui să consume în jur de 4700 de mg pe zi.
În ceea ce-i privește pe copiii încă aflați în perioada de creștere, ei au mare nevoie de potasiu pentru dezvoltarea optimă a masei musculare, dar și pentru a avea o bună capacitate de învățare, de concentrare. În acest scop, le puteți oferi suplimentul „Wellteen" de la „Vitabiotics" .
„Wellteen" a fost special creat special pentru nevoile adolescenților, asigurându-le:
• un sistem imunitar puternic
• un sistem osos normal dezvoltat
• vitalitate
• memorie și concentrare de invidiat
• energie
Conține o multitudine de vitamine (cum ar fi C, A, D, B-uri), dar și minerale valoroase (magneziu, seleniu, zinc, iodură de potasiu etc.), alături de extracte naturale de merișor și de ceai verde.

Prin intermediul dietei este foarte dificil să ajungem să facem exces de potasiu, dar dacă vom lua în paralel prea multe suplimente cu acest mineral, putem ajunge într-o asemenea situație. De pildă, prea mult potasiu poate duce la intoxicații severe și chiar la deces.
Cele mai cunoscute simptome ce rezultă din excesul de potasiu în organism sunt: confuzie, slăbiciune musculară, greață, vărsături, aritmie.
Pentru a nu ne confrunta cu așa ceva, va trebui să cerem sfatul unui medic în legătură cu necesitatea de a recurge sau nu și la vreun supliment alimentar cu acest mineral. Se impune să facem un asemenea demers mai ales dacă suferim de afecțiuni renale sau de diabet.

Voi știați care alimente sunt cele mai bogate în potasiu?

Surse:
www.draxe.com, www.health.com, www.healthline.com, www.livestrong.com, www.sfatulmedicului.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor
    8 alimente bogate în iod și beneficiile lor

    Știai că iodul este o substanță esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului nostru? În articolul prezent vă spunem despre motivul pentru care iodul este atât de...

    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi
    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi

    Cea mai la îndemână modalitate de a-ți asigura nevoile nutriționale este să ai o dietă echilibrată, care să îți pună la dispoziție antioxidanți, proteine,...

    10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi
    10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi

    Atât obiceiurile alimentare pe care le ai, cât și nutrienții din alimente, pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra echilibrului hormonal. În anumite produse există...

    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă
    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă

    Magneziul este unul dintre cele mai cunoscute minerale regăsindu-se, în diverse forme, în corpul uman, în cel al animalelor, în plante, în mare și în...

    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?
    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?

    Fierul reprezintă unul dintre cei mai importanți nutrienți, fiind necesar încă din viața intrauterină pentru o dezvoltare normală. Acest mineral se află în toate celulele...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Alimente care nu balonează: lista completă
    Alimente care nu balonează: lista completă

    Senzația de balonare intervine când este vorba despre o acumulare de gaze la nivelul intestinului și stomacului. În acest context apare și disconfortul, adică o senzație de...

    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

    Refluxul gastroesofagian poate fi prezent la bebeluși întrucât sfincterul esofagian inferior (mușchiul ce face legătura dintre stomac și esofag) nu este încă pe deplin...

    © 2024 Qbebe