Poftele în sarcină sunt bine cunoscute, orice femeie grvidă râvnește la ceva bun și la combinații uneori surprinzătoare de alimente. Dar una din cele mai mari pofte ale gravidelor este reprezentată de mâncarea fast-food. Burgerii, pizza, cartofii prăjiți, mâncarea care în general care poate fi comandată, preparată facil și mâncată cu poftă, este nocivă în sarcină, așa cum arată ultimele studii în domeniu. Așadar, alimentele ultra procesate supun atât mama, cât mai ales bebelușul la un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate.
Nu caloriile sunt problema, ci ftalații
Lăsând la o parte problema depunerii unui număr foarte mare de kilograme în sarcină, cel mai mare risc o reprezintă substanțele prezente în alimentele fast-food, denumite ftalați. Ftalații sunt substanțe folosite în general pentru producerea materialelor plastice elastice și anume ambalajelor de mâncare, foliilor alimentare, care în contact cu produsul aburind pot perturba activitatea hormonală și pot produce probleme de sănătate grave. Aceste substanțe sunt adesea asociate riscului de cancer, de infertilitate sau de astm.
Conform unui studiu efectuat de cercetătorii Universității de Medicină din Washington, consumul de alimente fast-food este asociat cu ftalații care, odată introduși în corpul mamei și al fătului, pot produce tulburări de tipul ADHD, autism și greutate mică la naștere.
Și cum majoritatea produselor de tip fast food sunt îmbibate cu ftalați din cauza ambalajelor de plastic folosite, aceste substanțe intră în sângele mamei și apoi în sângele fătului. În urma studiului efectuat pe 1031 de mămici însărcinate, cercetătorii au descoperit că un consum mare de alimente de tip fast-food are ca și consecințe prezența unui număr foarte mare de asemenea substanțe nocive în sângele mamei.
Alimentatia gravidei: 100 de raspunsuri de la specialisti
De aceea, recomandă femeilor să evite mâncarea de acest tip precum cartofii prăjiți, burgerii, pizza, dar și băuturile răcoritoare asociate acestora în perioada sarcinii. Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că furnizorii de asemenea produse ar trebui să ia în calcul un alt tip de ambalaje care să nu permită producerea ftalaților pentru sănătatea consumatorilor.
Desigur că o dietă echilibrată, alcătuită din fructe, legume, carne slabă, alimente cât mai puțin procesate este recomandat în sarcină. În plus, alimentele de tip fast food duc la creșterea în greutate și chiar la obezitate în sarcină, iar copiii născuți din mame obeze au șanse foarte mari să dezvolte diabet.
Așadar, mâncarea sănătoasă este ideală atât în sarcină, cât și în viața de zi cu zi, cu atât mai mult în perioada în care porți un copil în pântece și îți dai toată silința să îl aduci pe lume sănătos, chiar dacă trebuie să îți înfrânezi anumite pofte.
Surse foto: pexels.com istockphoto.com
Surse articol: nypost.com