Alimentatia gravidei: 100 de raspunsuri de la specialisti

Alimentatia gravidei: 100 de raspunsuri de la specialisti

Alexandra Irimiea si Bianca Stanescu

Alimentatia gravidei nu este un secret. 10 medici nutritionisti, ginecologi, de familie si endocrinologi iti raspund la cele mai arzatoare 100 de intrebari legate de alimentatia unei gravide. Afla care este cea mai buna alimentatie pentru o gravida, care sunt trucurile naturiste, dar si medicamentoase pentru a combate o serie de probleme ce apar in sarcina: arsuri, balonari, greturi, picioare umflate, care sunt alimentele interzise pentru ca pot fi periculoase pentru fat si ce solutii exista pentru o femeie ce are sarcina toxica (disgravidie).

 dr. Mihaela Bilic, medic primar nutritionist

Dr. Mihaela Bilic

Medic primar nutritionist si autoare a mai multe carti despre nutritie, cea mai recenta fiind "Sanatatea are gust" (Editura Curtea Veche, 2011). Este cunoscuta ca fiind nutritionistul vedetelor, fiind cea care le-a ajutat sa slabeasca pe Mihaela Radulescu si Teo Trandafir. A avut nenumarate aparitii in presa si in televiziune. Mai multe detalii pe doctorbilic.ro.

1. Care sunt cele trei reguli de aur in alimentatia gravidei?
Prima regula: sa nu mananci pentru doi! Sa nu mananci de doua ori mai mult, ci de doua ori mai bine. Important este sa ai o alimentatie de calitate, de sezon. Nu cantitatea conteaza, ci calitatea!
Regula nr. 2: sa nu-si dea frau liber poftelor! Sarcina nu este o perioada in care nu mai exista niciun fel de restrictie alimentara. De multe ori poftele nu le cere organismul, ci mintea care considera ca in sarcina totul este permis, ca este momentul sa te rasfeti la maxim. Niciun studiu stiintific nu a demonstrat ca exista pofte specifice acestei perioade, cu atat mai mult nu de zahar.
Cea de-a treia regula nu tine neaparat de alimentatie, dar este foarte necesara. Tot ce inseamna vicii si lucruri cu risc pentru bebelus, trebuie eliminate. Sarcina este poate cel mai bun moment pentru a te lasa de fumat. Nu este voie niciun gram de alcool, iar fumatul trebuie eliminat complet, inclusiv statul in incaperi in care se fumeaza mult. Bebelusul este mai important ca orice, asa ca orice este daunator, trebuie lasat deoparte.

2. Cat este mit si cat adevar in expresia: "o gravida mananca pentru doi"?
100% mit. Cum am spus si la intrebarea anterioara, o gravida nu trebuie sa manance de doua ori mai mult, ci de doua ori mai bine.

3. O gravida poate tine o dieta?
O gravida nu trebuie sa tina niciun fel de cura. Aceasta perioada nu este buna pentru astfel de schimbari, si ma refer aici la regimuri stricte cu foarte putine calorii, disociate. Dar asta nu inseamna ca ea nu poate avea o alimentatie moderata. Ba chiar este indicat sa aiba o alimentatie echilibrata, fara excese. O femeie care este de felul ei mai slaba, nu trebuie sa manance exagerat, ca sa se ingrase, doar pentru ca este gravida. Alimentatia trebuie sa fie in conformitate cu statura si greutatea femeii.
Sanatatea are gust, dr. Mihaela Bilic

4. Cat de importante sunt mesele luate in tihna, nu pe "tastatura" sau pe drum?
Pe masura ce avanseaza sarcina, stomacul se micsoreaza ca volum, de aceea, pentru a nu avea probleme de greata sau reflux gastroesofagian, gravida trebuie sa manance putin si des. Indicat ar fi sa ia masa o data la trei ore, pentru a asigura o digestie mai usoara. Se stie ca femeile insarcinate au o digestie incetinita (probleme de constipatie, retentie de lichide). Foarte important pentru buna functionare a organismului este recomandat mersul pe jos, nu neaparat sportul. Pozitia sezut ingreuneaza circulatia, digestia, de aceea plimbarile sunt foarte bune.
Nu este o problema daca femeia insarcinata mananca pe drum, ba chiar poate ii este mai favorabila aceasta situatie. Cand sta la birou, poate n-ar fi exagerat sa aiba o pozitie cat mai spate, statul la birou ore intregi, pe scaun, nu este benefic.

5. Ce tip de lapte pot consuma daca sunt gravida?
Orice tip, depinde de preferinta si de gust. El are aceeasi cantitate de calciu, diferenta consta doar in procentele de grasime. Depinde de cat de multa grasime vrea sa aiba ca aport din lapte. De precizat este faptul ca grasimea din lapte, acel 3%, este o nimica toata, in comparatie cu branza care are 30%. Laptele are si vitamina A si vitamina D, elemente care sunt importante si pentru mama si pentru copil. Este mai bine sa bea lapte cu 3% grasime decat sa manance alte lucruri grase si sa bea lapte dietetic. Grasimea din lapte este valoroasa. Un alt lucru important este sa bea lapte in fiecare zi, minim trei pahare. El poate fi baut pe post de apa, atat in sarcina, cat si in alaptare. Este un fel de apa cu calciu, insa un calciu care se fixeaza foarte bine si este eficient.

Gravida si laptele

6. Cat de recomandat este laptele pentru o gravida? Pot aparea probleme daca bea zilnic peste 1 litru?
Este obligatoriu. Poate sa bea si peste 1 litru zilnic. El este important mai ales in perioada alaptarii cand, indiferent de cat de mult mananci, organismul tau produce aceeasi cantitate de lapte, insa lichidele sunt esentiale. Si in loc sa bei apa si suc, mai bine bei apa si lapte. Nevoile gravidei de calciu sunt mai mari ca in orice alta perioada a vietii, este important sa asiguram necesarul zilnic pentru a nu avea probleme cu dintii, parul si unghiile noastre.

7. Care sunt alimentele interzise pe perioada sarcinii?
Mai degraba excesul este interzis. Insa o gravida este bine sa se fereasca de anumite alimente care nu sunt preparate termic (galbenusul de ou crud, laptele nefiert, carnea si pestele crud) pentru ca exista un risc de contaminare cu paraziti. Atentie ca in maioneza se gaseste galbenus de ou crud. In rest, nu sunt alimente care sa fie interzise, ci fiecare femeie stie ce anume ii tolereaza organismul, ce alimente ii pica bine. O gravida trebuie sa-si satisfaca preferintele alimentare si, daca observa ca ceva nu i-a picat bine la stomac, sa-l evite data viitoare.
Este important sa nu faca exces de cafea, dulciuri pentru ca organismul oricum face depozite de grasime pentru a se pregati de alaptare. Atentie, in perioada sarcinii se pot modifica gusturile si alimentele care inainte nu-i placea, sa fie agreate. Este mai bine sa-si satisfaca dorintele decat sa se supuna regulilor. Dar sa nu manance excesiv pentru ca mai tarziu trebuie sa faca fata kilogramelor in plus care s-au depus.

Condimente permise in sarcina
8. Care sunt condimentele permise si in ce cantitate? Dar cele interzise?
La capitolul acesta nu stiu sa fie ceva interzis. Atentie la sare pentru ca un consum in exces duce la umflarea picioarelor care nu ameninta sarcina, dar aduc un disconfort. In aceasta perioada exista o usoara tendinta de hipertensiune, circulatia este ingreunata, mai ales cand este asociata si cu retentia de apa. Oricum condimentele se consuma in cantitati mici pentru a da gust. Ele nu afecteaza dezvoltarea bebelusului, dar este bine de stiut faptul ca gusturile bebelusului se formeaza din burta mamei, asa ca daca noi manacam multa sare, atunci si el va putea avea o predispozitie pentru gustul sarat. 

9. Alimentatia sanatoasa poate inlocui vitaminele care sunt de regula recomandate unei gravide?
Nimic nu se compara cu asimilarea vitaminelor si mineralelor din alimentatie pentru ca aici ele se potenteaza unele pe altele. In plus, unele sunt in cantitate mica si nu pot fi sintetizate in suplimente. Singurul care face exceptie este acidul folic pentru ca necesarul recomandat este mare si nu poate fi luat numai din hrana. El este absolut necesar inainte de sarcina si in perioada acesteia, in rest, calciul poate fi luat si din lapte, ba chiar aceasta sursa este cea mai buna. Vitamina C poate fi luata ca si supliment, mai ales daca nu este sezon de vara, ea creste imunitatea si rezistenta organismului. In schimb, un supliment care ar trebui evitat este vitamina A - aceasta este liposolubila si  se acumuleaza in organism. Un complex de multivitamine si minerale nu este obligatoriu in perioada sarcinii daca este asigurata o alimentatie echilibrata si diversificata.

10. La ce riscuri ma expun daca sar peste micul dejun?
La niciun risc. Tine de obisnuintele culinare ale fiecaruia. Mic-dejunul trebuie mancat cand iti este bine, cand ai starea cea mai buna, iar de regula gravidele au greturi matinale, mai ales in primul trimestru. Dupa-amiaza starea femeii insarcinate se imbunatateste, greturile fiind minime. Un truc pentru a combate greturile matinale este ca inainte de a se da jos din pat, gravida sa manance doi biscuiti sarati – combinatia de carbohidrati cu sare ajuta. Dar micul dejun nu este obligatoriu sa fie luat dimineata.

Dr. Natalia Dabija

Medic primar ginecolog, doctor in stiinte medicale, aceasta o experienta de 28 de ani in acest domeniu, din care 15 ani au fost dedicati Spitalului Municipal din Bucuresti. In prezent colaboreaza cu Spitalul Sanador si cu Maternitatea Regina Maria, dar mai multe informatii despre cabinetul privat, puteti afla de pe site-ul www.drdabija-ginecologie.ro.

11. Care este greutatea ideala pe care trebuie sa o iau in timpul sarcinii?
Cresterea in greutate a gravidei reprezinta unul din parametrii cei mai utili pentru urmarirea evolutiei sarcinii, un castig ponderal de 10-12 Kg pe toata perioada evolutiei gestationale fiind considerat optim.

12. Cand se recomanda suplimentarea cu acid folic?
Ar trebui cu trei luni inainte de a ramane gravida, aceasta este situatia ideala. Acidul folic isi face efectul in primele saptamani de sarcina. Daca abia a aflat de sarcina, atunci este recomandat sa inceapa imediat suplimentarea cu acid folic.
Acid folic in sarcina

13. Cand se recomanda suplimentarea cu fier?
In prima jumatate a evolutiei sarcinii, aportul prin dieta este suficient pentru a acoperi pierderile bazale, insa din a doua jumatate, necesarul de fier creste, el avand valori maximale in trimestrul III de sarcina.

14. De ce am disgravidie (sarcina toxica)?
Cauza este necunoscuta. Un tratat de obstetrica nu are raspunsuri la disgravidie. Disgravidia de prim trimestru este caracterizata prin greata, voma, poate duce la scaderea in greutate, deshidratare, dereglari metabolice. Din experienta mea, am vazut un caz dramatic cand lucram ca rezident la Spitalul Municipal, cand o fata cu digravidie s-a prezentat in garda, dar a fost prea tarziu pentru ea. A stat prea mult timp intr-o stare de rau, la pat, fara sa poata fi hranita si hidratata corespunzator din cauza starilor de voma. Sunt foarte rare astfel de situatii, dar se intampla.
Cauza este provocata de sarcina insasi, care duce la niste dezechilibre hormonale si se poate ajunge ca pana la urma tratamentul sa fie intreruperea sarcinii, cu scop de a salva mama, mai ales daca sarcina este mica.

15. Sarcina toxica poate fi toxica pentru bebelus?
Sarcina toxica, numele popular asociat disgravidiei, pune intotdeauna in pericol si mama si fatul.

Starile de greata in sarcina

16. Daca vomit des, elimin si substantele nutritive destinate bebelusului?
Voma poate duce la scaderea in greutate, deshidratare, modificari metabolice prin pierderea mineralelor, patologie cardiaca, tahicardie (cresterea pulsului), scaderea tensiunii, insuficienta hepatica, renala (in cazuri rare). De asemenea, pentru ca nu mai exista glucoza in organism, pierderea ei este urmata de stare patologica a creierului care poate duce la convulsii. Depinde ce greutate a avut femeia si ritmul in care pierde din greutate. Este o situatie grava si nu trebuie lasata in continuu, mai ales daca nu poate bea nici apa.

17. Cum se calculeaza rata normala de acumulare a kilogramelor in sarcina?
In primul trimestru, cresterea in greutate este de 1-2 Kg, urmand ca apoi, pe tot parcursul sarcinii, sa se ia circa 200-500 grame saptamanal. Este recomandat sa te canteresti la inceputul si la sfarsitul lunii pentru a vedea evolutia ei.

18. Ce se intampla daca am consumat bauturi alcoolice la o petrecere in primele saptamani de sarcina, cand nu stiam ca sunt gravida?
Depinde foarte mult de perioada embriogenezei (dezvoltarea embrionului). Spre exemplu, inaintea zilei 20 postconceptie poata sa moara embrionul din cauza alcoolului. In organogeneza (formarea organelor), in primele 8 saptamani, exista risc pentru avort, malformatii fetale, defecte metabolice sau functionale care se vor manifesta in viata copilului. Bineinteles, depinde si de cantitate si de taria alcoolului.  

19. In ce conditii este contraindicata consumarea pestelui si a fructelor de mare de catre o gravida?
Pestele si fructele de mare sunt ingrediente pretioase ale unei diete sanatoase deoarece contin acizi si omega 3. Atentie insa, cu cat pestele este mai batran, cu atat este mai mare cantitatea de substante poluante ce se afla in carnea lui, cum ar fi mercurul. Dezvoltarea sistemului nervos al fatului poate fi afectata de o cantitate prea mare de mercur. Pestii oceanici prezinta mai putine riscuri decat cei de apa dulce. De asemenea, pestele poate sa contina si paraziti, bacterii, virusuri si toxine, consumul de peste infectat te poate imbolnavi uneori grav. Crustaceele proaspete, daca sunt consumate, pot cauza hepatita A, gastroenterite. Le recomand gravidelor sa evite pestele crud, prin fierbere se mai distrug din substantele periculoase.

20. La ce riscuri ma expun daca iau vitamine fara recomandarea doctorului?
Cateodata excesele pot fi nefaste. Astfel, excesul de vitamine poate duce la intoxicare care se manifesta prin stare de slabiciune generala, scadere in greutate, caderea parului, eruptii cutanate, dureri de cap, formarea pietrelor renale (se produce mai ales in excesul de vitamina C), demineralizarea oaselor (excesul de vitamina D), riscul de boli cardiace (excesul de vitamina E).

Lygia Alexandrescu, medic nutritionist

Dr. Lygia Alexandrescu

Lector universitar si specialist in nutritie. Din anul 2000 are un Master in Biochimie la University of Western Ontario (Canada), iar din 2004 este Doctor in Stiintele Nutritiei (Colegiul Southern Florida, USA). Din anul 2003 este lector universitar la Facultatea de Educatie Fizica si Sport unde preda cursuri de dietetica, biochimie, farmacologie si semiologie medicala, iar din 2004 - specialist in nutritie la Centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette". Mai multe detalii pe: www.slabestinatural.ro

21. O sarcina poate declansa intolerante alimentare despre care gravida nu stia inainte?

Intolerantele nu apar in sarcina, dar pot fi favorizate alte patologii. Femeia gravida poate reactiona diferit la alimente din cauza pilorisului, arsurilor. In primul trimestru de sarcina se pierde sensibilitatea gustului, dar in niciun caz nu apar intolerantele care se datoreaza unor hemoglobine. Asadar, se poate schimba comportamentul alimentar, gustul se modifica si poate aparea tendinta de a consuma cu placere alimente pe care inainte nu le prefera si viceversa.

22. Care varianta este mai buna pentru alimentatia gravidei: ceaiul negru sau ceaiul verde?
Cofeina este permisa in sarcina in cantitate redusa, iar ceaiul verde si negru sunt aceeasi planta, difera doar forma de prelucrare termica, cel negru fiind mai “ars”, asadar mai concentrat. Se poate consuma ceai verde in prima jumatate a zilei, insa numai daca nu exista tendinta de a da hipertensiune, ceea ce nu este de dorit in sarcina.

23. Ce pot manca astfel incat sa nu iau mult in greutate in timpul sarcinii?
Mancatul nu trebuie sa fie diferit de ceea ce este normal. In fiecare trimestru, creste necesarul de energie cu 300 Kilocalorii, dar vom avea grija sa nu depaseasca 2.500-3.000 Kilocalorii pe zi. A manca, asa cum se spune, cat pentru doi, este complet gresit. Sporul ponderal nu trebuie sa depaseasca 9-12 Kg, iar daca femeia a avut inainte de sarcina un indice de masa corporala mai mare de 30, atunci 9 kg este valoarea optima. Nici infometarea nu este recomandata unei femei insarcinate pentru ca va rezulta un bebelus cu greutate mica, cu defecte congenitale de crestere.

Alimentatia corecta a gravidei

24. Nu obisnuiesc sa tin cont de cei 2 litri de apa zilnic... Ce sfaturi aveti pentru a mentine o buna hidratare?
Gravida are nevoie de hidratare pentru ca placenta trebuie mentinuta bine hidratata. Iar hidratarea depinde de structura fiecarui organism (greutate si inaltime), astfel incat cantitatea recomandata este de 45-50 ml de apa/ Kg corp in fiecare zi. Asadar, la fiecare ora trebuie sa consumam un pahar cu apa. Bineinteles, se adauga si asa-zisa apa ascunsa din fructe si salate. Hidratarea tine de autoeducatie. Trebuie prevenita senzatia de sete, mai ales in sarcina cand poate fi periculoasa. Atunci cand ti-e sete, inseamna ca deja esti deshidratat.

25. Ce avantaje au produsele bio consumate in timpul sarcinii?
Calitatea alimentelor este mai importanta decat orice in perioada sarcinii. Decat sa fie un produs crud, mai bine sa fie bio, sa nu contina fosfati, nitrati, carne obtinuta printr-o crestere fortata. Daca ne putem permite o alimentatie bio, ii crestem copilului sansele de a fi sanatos.

26. Ce tipuri de lactate nu sunt recomandate unei gravide? Ce riscuri aduce consumul de branzeturi "interzise" precum Camembert, Brie, branza cu mucegai?

Lactatele sunt recomandate in sarcina si in special cele fermentate: iaurt, chefir, sana, in asa fel incat sa prevenim tendinta de constipatie pe care o are biologic gravida. Sunt interzise lactatele nepasteurizate care ar putea fi purtatoare de bacterii si virusuri de la animale. Putem consuma lactate de la tara, dar sa le pasteurizam noi acasa, incalzindu-le la o temperatura de 60 de grade Celsius timp de 10 minute. Prin fierbere se distrug nu numai bacteriile, ci si proteinele. Branza cu mucegai nu este recomandata in primul trimestru pentru ca bacteriile respective pot ataca fatul in sine. Sunt bacterii puternice si exista studii care au demonstrat un risc crescut de avort spontan.

27. Ce alimentatie este indicata in cazul unei sarcini toxice?
Hidratarea este foarte importanta in sarcina toxica. Starea de voma permanenta si de rau poate duce la pierderea electrolitilor si lichidelor. Atata timp cat gravida sta foarte mult la pat, din cauza starii de rau, trebuie sa consume alimente bogate in nutrienti si sarace in calorii: fructe, legume, orez brun, pentru a nu lua foarte mult in greutate.

28. Care este numarul de calorii necesar unei gravide? Cat de mare este el comparativ cu al unei femei obisnuite?
In fiecare trimestru de sarcina creste necesarul zilnic de energie cu 300 Kilocalorii, dar per total, nu trebuie sa depaseasca 2.500-3.000 kilocalorii.

29. Care sunt grasimile bune pentru alimentatia unei gravide?

Pestele gras ar trebui sa se gaseasca in dieta gravidei, o data sau de doua ori pe saptamana, mai ales in primul trimestru. Atentie insa, este foarte bogat in vitamina A, iar excesul nu este de dorit. In afara pestelui gras, fructele oleaginoase sunt o sursa de grasimi bune, dar ele nu trebuie preparate termic, deci nesarate si neprajite. Uleiul de masline este o sursa buna, dar niciodata preparat termic la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius pentru ca devine toxic. Cel mai bine este sa fie folosit in salate sau, daca se simte nevoie de ulei la ciorbe si mancaruri, se poate adauga dupa ce am terminat de gatit si am stins focul.
Uleiul de masline recomandat in sarcina

30. Care sunt grasimile de evitat in alimentatia unei femei insarcinate?
Obligatoriu nu vor exista prajeli, fara amidon prajit. Asa-zisele pofte de cartofi prajiti si friganele sunt niste scuze. Daca ne este pofta de ceva prajit, putem face carne la gratar pe care sa o consumam cu salata. Atentie si la sare! Alimentele bogate in sodiu pot duce la hipertensiune! Inca un lucru foarte important este consumul de alcool care este total interzis in perioada sarcinii. Alcoolul poate da defecte congenitale, nu ne jucam cu el! Daca se mai permite o indulgenta in privinta dulciurilor, la alcool toleranta este zero!

Dr. Mihai Dimitriu

Medic primar obstetrica ginecologie si asistent universitar UMF Carol Davila Bucuresti. In prezent face parte din echipa de medici a Clinicii Ager Med. Mai multe informatii puteti citi pe site-ul acesteia: www.agermed.ro.

31. Nu consum sare multa, cu toate acestea am picioarele umflate. De ce?
In sarcina, edemele membrelor inferioare, nu sunt rezultatul consumului excesiv de sare in alimentatie ci, mult mai adesea, expresia a una sau doua afectiuni induse de sarcina dupa saptamana 20 de gestatie: disgravidia edematoasa si/sau, mult mai grav si periculos (atat pentru gravida, cat si pentru fatul ei), hipertensiunea arteriala indusa de sarcina (HTAIS). In consecinta, gravida cu edeme trebuie sa se adreseze de urgenta medicului obstetrician pentru a fi investigata si dispensarizata in consecinta (sarcina cu risc obstetrical crescut = SROC).

Dureri de burta in sarcina

32. Daca am mancat prea multa mancare si simt ca ma doare burta, ar trebui sa consult si un medic sau sa astept sa-mi revin?
Nici o persoana care doreste sa fie sanatoasa si, cu atat mai putin o gravida, nu trebuie sa manance "prea mult". O alimentatie echilibrata si nu mesele copioase sunt cheia unei sanatati si stari de bine. Cu toate acestea, daca totusi, "s-a intamplat", consecintele meselor nerationale nu vor intarzia sa apara, cu atat mai repede la gravida, care are o toleranta digestiva "fragila"... Orice durere abdominala trebuie insa semnalata, daca depaseste un anumit prag, medicului obstetrician curant. El este singurul in masura sa stabileasca cu adevarat sursa si importanta durerii.

33. Cat de indicate sunt iesirile la gratar pentru o gravida? Sunt micii sau carnatii permisi?
Iesirile la gratar, micii si carnatii nu sunt indicate niciunei persoane care doreste sa fie sanatoase! Gravidelor? De 100 de ori mai putin!!!

34. Sunt mustarul si ketchup-ul permise in alimentatia unei gravide?
Nici un condiment, mai ales cele comercializate nu fac parte dintr-o alimentatie corecta si echilibrata pentru nici o persoana! Pentru gravide? La fel ca micii si carnatii!!!

35. Dar maioneza?
In niciun caz nu este recomandata pentru gravide.

36. Ce sfaturi aveti pentru a combate greturile matinale?
Greturile matinale sunt expresia unei disgravidii emetizante de prim trimestru, afectiune indusa de sarcina, potential extrem de periculoasa daca gravida varsa si pierderile hidroelectrolitice provocate de varsaturi si nu sunt tratate corespunzator.
 Remedii pentru greturi in sarcina

37. Ce remedii medicamentoase sunt permise pentru a trata greturile?
Atata vreme cat este vorba doar de greata, ea nu trebuie tratata si nici nu este indicata vreo medicatie care sa combata aceste greturi. Daca gravida varsa, ea trebuie sa-si anunte imediat medicul obstetrician curant!  

38. Unele studii spun ca alimentatia femeii in preajma conceperii copilului poate influenta sexul copilului. Astfel The Telegraf sustine ca o dieta saraca in grasimi favorizeaza nasterea fetelor, iar una bogata – nasterea baietilor. Ce parere aveti despre acest fapt?
Aceste studii nu sunt facute de persoane avizate... Nu comentez! Nici un fel de comportament in perioada actului sexual fecundant si a fecundatiei nu poate influenta sexul viitorului produs de conceptie!!!

39. Ce sfaturi aveti pentru o gravida cu constipatie?
Sarcina favorizeaza si agraveaza constipatia preexistenta, motiv pentru care o alimentatie bogata in fibre (cereale integrale, fructe si legume proaspete), o hidratare corecta si miscarea sunt masurile ce se impun pentru ameliorarea acestei probleme digestive.

40. Dar pentru a trata diareea unei gravide?
Gravida care prezinta diaree trebuie sa se adreseze de urgenta medicului obstetrician curant!

dr. Catalin Haiduc, medic specialist ginecolog

Dr. Catalin Haiduc

Incepand din 1 mai 2013, dr. Catalin Haiduc a preluat coordonarea Sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Medicover si implicit coordonarea medicala a acestei discipline. Numele sau este strans legat de spitalul Filantropia, unde si-a inceput rezidentiatul in anul 2000 si si-a desfasurat activitatea ca medic specialist pana in prezent. Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul www.medicover.ro.

41. Este cafeaua permisa in sarcina? Daca da, in ce cantitati?
Cafeaua este permisa in sarcina, dar in principiu nu mai mult de o cafea pe zi. Nu se recomanda asocierea cu alte alimente care ar putea duce la cresterea tensiunii, de exemplu ceaiul verde sau negru, bauturi de tipul Pepsi sau Cola.

42. Cat de daunator este fumatul pentu fat?
Fumatul este daunator sarcinii in general, atat mamicii, cat si fatului. Principalele lucruri care pot sa se intample la o mama fumatoare sunt greutatea mica a copilasului la nastere din cauza modificarii vascularizatiei si a cantitatii de sange care ajunge la copilas, precum si riscul de nastere prematura, adica inainte de termen.

43. Dar alcoolul?
Si el poate fi consumat in sarcina, dar in cantitati mici, si nu in mod regulat. Ocazional, o cantitate mica de alcool, de exemplu sampanie sau jumatate de pahar de vin la aniversare, nu ii face rau copilasului. Alcoolul este daunator daca este consumat regulat pentru ca ii da dependenta copilasului si da sindromul de abstinenta imediat dupa. Daca pacienta este obisnuita sa consume zilnic alcool, se obisnuieste si copilul, iar dupa nastere, cand nu i se mai da acest stimulant zilnic, copilul are tulburari neurovegetative si modificari ale vascularizatiei utero-placentare. In concluzie, alcoolul poate afecta dezvoltarea copilasului, precum si dezvoltarea neurovegetativa prin actiunea toxica pe care o are asupra celulelor nervoase.

Alcoolul si fumatul in sarcina

44. Cat este de adevarat mitul ca bebelusul isi formeaza preferintele culinare inca din viata intrauterina, in functie de alimentatia mamei?
Gusturile se formeaza in primii ani de viata, si nu in perioada intrauterina, cand copilasul nu are nicio sansa sa simta gusturile alimentelor consumate de mama.

45. Fatul simte cand mama are greturi sau cand are varsaturi?
Senzatia de greata nu o simte, dar uneori scaderea tensiunii mamei poate fi asociata cu senzatia de greata si copilasul resimte acest lucru prin scaderea cantitatii de sange care ajunge la el. La fel si varsaturile, care sunt percepute prin modificarea presiunii in interiorul uterului.

46. Cum ne putem feri de listerioza?
Listerioza se transmite prin lactate si consumarea de alimente lactate care nu au fost prelucrate termic inainte. Toate lactatele supuse pasteurizarii sau fierberii nu au risc de a transmite listerioza. Laptele de la tara se poate consuma doar daca a fost fiert in prealabil.

47. Cum ne putem feri de toxoplasmoza?

Toxoplasmoza se transmite de la animale, fie prin contact direct, fie prin ingerarea de alimente pe baza de carne. Recomandarea este ca pacientele care nu sunt imunizate de toxoplasmoza, care nu au intalnit acest germen si nu au dezvoltat anticorpi, sa nu manance muschi de vita facut in sange sau mici care nu sunt pregatiti corect, sa spele foarte bine fructele si legumele, sa aleaga produse lactate din lapte pasteurizat si, daca se joaca cu animale, sa se spele foarte bine dupa. Si, bineinteles, sa isi faca testul care arata daca au sau nu anticorpi. 
Riscul de toxoplasmoza la gravide

48. O alimentatie strict vegetariana poate afecta dezvoltarea bebelusului?
Alimentatia vegeteriana poate sa afecteze bebelusul, asa ca pacienta care este vegetariana trebuie sa aiba o dieta foarte bine controlata, sa manance alimente care contin proteine si sa ia cel putin un supliment de vitamina B, daca nu un supliment de vitamine si oligoelemente.

49. Care sunt remediile medicamentoase contra aciditatii permise gravidei?
Orice antiacide si antisecretoare gastrice. Exista medicamente studiate si in sarcina, care nu au niciun fel de efecte secundare asupra fatului.

50. Ce se intampla daca gravida nu isi satisface pofta? In ce masura este afectat cursul sarcinii?
Depinde de ce pofte este vorba! In principiu, nu are ce rau sa ii faca abtinerea de la o pofta.

dr. Serban Damian, medic de familie

Dr. Serban Damian

Este medic specialist in medicina de familie si fondatorul Centrului de Nutritie Superfit. Absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Bucuresti, a devenit si specialist in nutritie sportiva in urma unui program international, fiind primul medic din Romania care a urmat aceste cursuri. Detalii pe www.superfit.ro.

51. De ce unele femei slabesc mai usor dupa nastere, iar altele nu?
Multe gravide nu fac ceea ce ar trebui ca sa slabeasca. Nu au o abordare nutritionala bine structurata si se asteapta sa slabeasca de la sine. Slabirea dupa nastere depinde insa de felul lor de a fi, de metabolism, istoricul medical etc. Daca o gravida a luat 20 de kilograme in sarcina si nu urmeaza un regim alimentar bine gandit, nu se poate asteapta sa slabeasca intr-un ritm accelerat. Daca a luat 12 kilograme si apoi are grija la alimentatie, va slabi. Multe femei se gandesc ca daca alapteaza trebuie sa manance mai mult. Este adevarat, dar nu trebuie sa suplimenteze regimul decat cu aproximativ 300 de kilocalorii peste regimul obisnuit.

52. Care sunt sursele alimentare de fibre recomandate in alimentatia unei femei insarcinate?
Nu exista anumite alimente recomandate in sarcina. Aceleasi surse pe care le avem in mod curent – cerealele si derivatele din cereale: paine, biscuiti din faina integrala, legume si fructe, leguminoase, radacinoase. Toate acestea sunt surse foarte bune de fibre si trebuie sa existe in special la gravidele care au tendinta spre constipatie. Atunci este nevoie de un aport mai mare de fibre – undeva spre 30-35 de grame pe zi.

53. Ce este de preferat: o variatie mare a legumelor si fructelor (inclusiv exotice) sau alegerea exclusiva a fructelor de sezon?
Intre aceste doua variante, o variatie este binevenita, pentru ca fiecare fruct aduce spectrul lui de nutrienti. Nu gasesti in banane ce gasesti in mere, si invers, insa este de preferat sa alegem fructe locale, de sezon, cat mai putin tratate, bio, fara pesticide.

Fructele in sarcina

54. Exista fructe sau legume care consumate in cantitati mari pot dauna sarcinii?
Aportul energetic mare. Nu poti sa mananci, de exemplu, doua kilograme de cirese pe zi si sa stai linistita ca nu te ingrasi, pentru ca inseamna niste sute de kilocalorii, care se adauga peste necesarul zilnic.

In timpul sarcinii, necesarul energetic nu creste atat de mult pe cat s-ar putea crede. In primul trimestru, nu este enecesar sa se modifice regimul alimentar in sensul cresterii. In trimestrul al doilea, se adauga cate 200 de kilocalorii peste aportul energetic obisnuit, iar in trimestrul al treilea, cate 300 - 500 kcal peste necesar.

Multe femei insarcinate considera ca pot sa manance la liber. Mai exista si conceptia invechita ca mananci pentru doi, numai ca cel mic are cateva kilograme, nu mananci cat pentru doi oameni de 60 de kilograme. De aici apar excesele ponderale. Legumele care pot sa fermenteze sunt de evitat mai ales la femeile care alapteaza. La gravide trebuie testata toleranta si reactia organismului: sa nu dea disconfort abdominal, sa nu dea efecte precum balonarea, care se adauga peste disconfortul general pe care il da sarcina in special in lunile avansate.

55. Care sunt alimentele bogate in fier recomandate unei gravide?
Alimentele recomandate unei gravide sunt, de fapt, alimentele recomandate oricarei persoane care isi doreste un stil de viata echilibrat si sanatos: carne, oua, fructe, legume si leguminoase. Nu exista nici restrictii speciale, doar in cazul unor legume precum fasolea si mazarea, care nu sunt recomandate dupa nastere, in timpul alaptarii, pentru ca produc disconfort bebelusului.

56. Care sunt alimentele bogate in acid folic recomandate unei gravide?
Acidul folic se suplimenteaza oricum la gravide, by default. Gravidele primesc acid folic si sub forma de supliment alimentar. Ca alimentatie, vorbim de toate sursele de origine animala – carne, lactate, oua, dar si cereale. In principiu, o alimentatie completa si diversificata este de natura sa asigure necesarul de acid folic. Recomandarile de suplimentare au un rol de preventie pentru ca deficitul de acid folic poate produce malformatii grave la nivelul sistemului nervos si este bine sa nu existe niciun risc. 
 O alimentatie echilibrata in sarcina

57. Imi este mereu somn… Ce alimente imi dau energie?
Fructele sunt cele care hidrateaza, au si carbohidrati, au si vitamine, sunt proaspete. De exemplu, o salata de fructe tinuta la rece este racoroasa pe timp de vara si poate fi o solutie pentru a te simti mai incarcata cu energie. Cafeaua este de evitat, ca si cacaua.

58. De ce la unele gravide se modifica gustul pentru un anumit fel de mancare, alegand astfel alimente pe care inainte nu le preferau?
Poftele si preferintele culinare au legatura cu modificarile hormonale din timpul sarcinii, care influenteaza si simtul gustului.

59. De ce poftesc unele gravide la alimente cu gust acru?
Greata este prezenta mai mult in primul trimestru, iar selectia alimentelor poate avea legatura cu aceste stari, cand femeile gravide aleg alimentele care nu le fac rau. Tine tot de faptul ca in sarcina se modifica anumiti parametri bio-chimici, datorita secretiilor hormonale care influenteaza si gustul, si mirosul.

60. Ce sfaturi aveti pentru o gravida care ia cina la restaurant? Ce sa comande si, mai ales, ce sa evite?
In primul rand, sa aleaga un restaurant de incredere ca sa nu riste o toxiinfectie. Un alt sfat este sa evite consumul de alimente care ar putea contine mucegaiuri cum sunt unele branzeturi, care sunt de evitat in timpul sarcinii, sau pestele, care ar putea fi stricat, si care ar putea sa puna in pericol si sanatatea gravidei, si a fatului. Ciupercile ar putea si ele sa puna probleme, dar nu este neaparat cazul intr-un restaurant care se respecta. Daca se merge pe alimente precum legume si carne slaba, nu ar trebui sa fie niciun risc. Eu as recomanda sa se evite pestele, fructele de mare, branzeturile, mezelurile, carnea gatita insuficient, cafeaua si alcoolul. 

dr. Virgiliu Stroescu, medic endocrinolog

Dr. Virgiliu Stroescu

Medic primar endocrinolog si doctor in stiinte medicale, acesta ofera consultatii in prezent la Policlinica Hiperdia (sau Pro Life) din Bucuresti. El poate fi contactat la adresa de e-mail: virgiliu.stroescu@gmail.com. Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul personal: virgiliustroescu.ro.  

61. Ce tipuri de carne este indicat sa consum?
Surprinzator, dar Asociatia Americana de Dietetica, in 2009, in jurnalul acestei asociatii, la nr. 109, la pag. 1266 si 1282, la punctul 2, anunta faptul ca dieta vegetariana bine alcatuita este adecvata pentru toate stadiile ciclului vietii, inclusiv graviditate, alaptare, etapa de sugar, copilarie, adolescenta si, de asemenea, ea este sanatoasa si pentru sportivi.

62. De cate ori am voie sa mananc fast-food, in timpul sarcinii?
Voie este oricand, dar nu este indicat deoarece fast-food-ul contine grasimi care sunt preparate la temperaturi inalte si grasimi saturate care contin substante gen acrilamida, amineheterociclice, monomeri si polimeri ciclici, acroleina, peroxizi si hidroperoxizi ca substante procancerigene. De asemenea, contin colesterol si grasimi saturate care se pot depune pe vasele de sange, atat ale mamei, cat si ale copilului.

63. Daca fac gimnastica pentru gravide, este indicat sa mananc inainte sau dupa sport?
Evidenta ca gimnastica se face inainte pentru a nu tulbura tubul digestiv pentru ca acesta sa-si faca datoria. Dupa masa se recomanda un mers energic cam 15-20 de minute.

64. De ce nu este indicat sa beau sucuri acidulate?
In primul rand, fiind acide, cresc aciditatea organismului si atunci acesta va scoate calciul din oase pentru a neutraliza pH-ul si il va elimina pe cale renala. Deci 1 – se pierde calciu, 2 – suprasolicita rinichii, 3 – produce balonare prin degajarea bioxidului de carbon si 4 – se acidifiaza sangele inutil. Aciditatea produce eructatie si presiune inutila in stomac, favorizand refluxul gastroesofagian. 

65. Care sunt fructele si legumele cele mai benefice pentru bebelus?
Toate la sezon sunt cele mai eficiente, dar sa fie bine mestecate si in combinatie inteligenta. Nu se amesteca la aceeasi masa fructe si legume. Se recomanda mai intai fructele, cu o pauza intre legume, pentru ca acestea din urma stau mai mult in stomac, iar fructele ar fermenta pana le-a veni randul sa fie evacuate cu totul.

66. Sunt conservele interzise pentru alimentatia gravidei?
Depinde de calitatea conservelor, ce contin si cum au fost facute, ce substante au si, in special, ce conservanti s-au folosit deoarece o serie intreaga de aditivi pot dauna, pot produce chiar malformatii sau intoxicatii grave. Se verifica componenta acestor conserve si sunt preferate cele facute in casa sau conservate la frig (nu necesita aditivi). Cel mai bun lucru este sa se evite conservele in graviditate si sa fie aleasa o hrana cat mai cruda.

Cantaritul unei femei insarcinate

67. Cat de des ar trebui sa se cantareasca o femeie insarcinata?
Depinde de curiozitatea ei. Ar putea sa se cantareasca in fiecare dimineata, ca un control preventiv, sa-si noteze datele si sa faca un grafic, iar apoi, in functie de acesta, sa-si regleze nutritia si exercitiul fizic.

68. Ce sfaturi aveti pentru gravide pentru a inlocui sarea in alimentatie, dar totusi pentru a pastra gustul mancarurilor?
Sarea nu trebuie eliminata din alimentatie, ci doar redusa dupa bunul simt si eventual, masurarea tensiunii. De asemenea, atentie daca exista edeme (umflaturi la picioare in special), deoarece gravida ar putea avea retineri de apa si ar trebui sa-i comunice acest lucru medicului curant.

69. Cum isi poate asigura aportul de calciu o gravida care nu este fan lapte si nici alte lactate?
Cu parere de rau, in general, laptele si produsele lactate, fiind acide, nu numai ca sunt o sursa de calciu, dar il pot elimina din oase. Cel mai bun calciu se gaseste in legume, in leguminoase, in cereale, in verdeturi si in majoritatea produselor vegetale. Chiar daca este in cantitate mai mica decat in produsele lactate, el este mult mai usor asimilabil.

70. Este mierea permisa in alimentatia unei gravide?
Totul este permis, dar cu multa intelepciune si cu masura. A nu se face abuz de ea pentru a nu creste puternic glicemia mamei care ar putea da nastere la macrosomii (copii cu greutate prea mare) si care toata viata ar fi predispusi la diabet.

dr. Monica Jugravu, medic de familie

Dr. Monica Jugravu

Medic de familie din 1999, aceasta are si competente in medicina muncii. Fiind si absolventa a Facultatii de Psihologie, dr. Jugravu este cunoscuta printre pacienti ca fiind un medic apropiat atat de sufletul, cat si de suferintele lor. Doamna doctor considera ca un medic de familie autentic trebuie sa discute cu pacientii nu doar de problemele de sanatate, ci si de problemele de viata. Mai multe detalii puteti citi pe site-ul www.medicdefamilie.com.

71. Care sunt remediile medicamentoase permise gravidei pentru a trata arsurile provocate de refluxul gastroesofagian?
Remedii medicamentoase sau alopate in refluxul gastroesofagian (BRGE) sunt medicatiile antiacide si protectoare gastrice.

72. Care sunt remediile naturiste impotriva aciditatii crescute?
Remediile naturale in aciditatea gastrica sunt renuntarea la fumat si evitarea alimentelor ce deranjeaza stomacul: cele picante, semipreparatele din carne, citricele, grasimile s.a.m.d. De asemenea, este bine ca gravida sa nu manance cu doua sau trei ore inainte de culcare.

73. Care sunt ceaiurile indicate si ceaiurile interzise in sarcina?
Ceaiurile interzise in timpul sarcinii sunt:
Ambrozia
Strugurii ursului
Rostopasca
Trifoiul rosu
Chimionul
Chimenul dulce
Ghimbirul salbatic
Matraguna.
Ceaiurile permise in timpul sarcinii sunt musetelul, izma, patlagina sau ghimbirul. Insa cu moderatie!

74. Raceala sau gripa pot afecta dezvoltarea bebelusului?
Femeile gravide este bine sa evite aglomeratia, mai ales in sezonul rece, cand exista posibilitatea de a contacta infectii respiratorii/gripa. Multe dintre medicamentele pentru raceala si gripa nu au fost foarte atent studiate in timpul sarcinii. Tratamentul se poate face cu Acetaminophen, Chlorpheniramine, Pseudoephedrine. Cele interzise sunt medicamentele antivirale precum Tamiflu, care pot afecta sarcina. Aspirina poate cauza sangerari, iar Ibuprofenul nu a fost studiat la femeile insarcinate.
Medicamentele in sarcina

75. De ce apar balonarile? Ce trucuri aveti pentru combaterea lor?
O cauza a balonarilor din timpul sarcinii este hormonul progesteron (sau pro-gestational). Desi este esential evolutiei sarcinii, poate cauza acest tip de disconfort. O alta cauza este metabolismul incetinit al gravidei. Balonarile se pot trata prin evitarea bauturilor carbogazoase; optarea pentru mese mici si dese – mai degraba sase, decat trei, cum se obisnuieste; evitarea alimentelor precum: mancaruri prajite, varza, fasole sau ceapa. Ca medicamente, putem aminti Colebil, Anghirol sau Triferment. Sa nu uitam si ca fumatul este interzis.

76. De ce este important consumul de acid folic in timpul sarcinii?
Studiile arata ca cele care consuma acest acid inainte de momentul conceptiei si in primele luni de sarcina pot avea un risc scazut in nasterea unui copil cu defect neural sever de pana la 70% (acesta insemnand dezvoltarea incompleta a SNC - maduva spinarii si encefal).

77. Cum se poate combate anemia in sarcina?
In sarcina, anemia feripriva (carenta de fier) survine in lipsa suplimentelor de fier si la majoritatea  gravidelor, deoarece rezervele de fier sunt utilizate in volumul crescut de sange al mamei, dar si ca sursa de hemoglobina pentru fetusul aflat in crestere. Tratamentul se face prin administrarea preparatelor pe baza de fier, 180-200mg/zi. Aceasta trebuie continuata si dupa corectarea anemiei timp de trei luni pentru refacerea depozitelor de fier. In circa 10% din cazuri poate aparea intoleranta gastro-intestinala. Terapia parenterala, aplicata in anemiile severe sau in cazurile cu intoleranta, utilizeaza caile i.m. sau i.v., fiole a 2 ml, 50 mg Fe/ml. Si in aceste administrari se pot manifesta efecte secundare, situatii in care se executa transfuziile. Acidul folic se administreaza in doza zilnica de 20 mg, in asociere cu preparate de fier. Anemiile proteiprive se corecteaza prin regim hiperprotidic, hidrolizate de proteine, sange si plasma.

78. Ce alimentatie este recomandata unei gravide care are diabet gestational?
In primul rand, nu trebuie sa lipseasca acidul folic. In al doilea rand, fibrele alimentare, carbohidratii din legume, fructele si cerealele trebuie introduse in alimentatia unei astfel de gravide. Necesarul de calorii este intre 2.000 si 2.500 calorii/zi. Tratamentul acestui diabet este bazat pe insulina (injectabila), pentru a limita cresterea peste limita a fatului.

79. Ce remedii medicamentoase exista pentru combaterea stresului la o femeie insarcinata?
Pentru combaterea stresului, le recomand viitoarelor mamici sa evite tigarile, alcoolul si cafeaua, sa se odihneasca, sa adopte o atitudine pozitiva si sa manance sanatos. Masajul este, de asemenea, o solutie.

80. Care sunt cele mai bune vitamine prenatale?
Cele mai bune vitamine in sarcina au un rol bine stabilit:
Vit. A: crestere si diferentiere celulara, troficitate, tegumente si mucoase, acuitate vizuala, functie imuna, rol antioxidant;
Vit.E: antioxidant, imunomodulator, favorizarea functiei gonadice;
Vit.C: antioxidant, sinteza de colagen, dezvoltarea placentara normala;
Vit.D: reglarea metabolismului fosfocalcic;
Vit B1: coenzima in metabolismul glucidelor, stimularea celulelor neuronale;
Vit.B2: reactii de oxidoreducere, absorbtia fierului;
Vit.B12: sinteza nucleotidelor, a lanturilor de acizi grasi;
Acid pantotenic: intervine in procesul de formare si refacere a tesutului epitelial;
Biotina: sinteza de acizi grasi;
Acidul folic: sinteza acizilor nucleici;
Vit.PP: metabolismul glucidic, sinteza ADN;
Exista pe piata produse farmaceutice care contin complexul de vitamine enumerate mai sus necesare in timpul sarcinii.

dr. Mihaela Gologan, medic de nutritie

Dr. Mihaela Gologan

Este medic specialist in Diabet Zaharat Nutritie Boli Metabolice la Reteaua Medicala Regina Maria - Policlinica Dorobanti din Bucuresti. Mai multe detalii despre activitatea ei profesionala puteti citi pe www.reginamaria.ro.

81. Pot consuma branzeturi de la tara in timpul sarcinii?
Tot mai des apelam la produse "eco", de la tara, dar in cazul lactatelor este important ca acestea sa nu fie contaminate cu diversi patogeni; pentru gravidute si mai ales in sezonul cald, eu as recomanda produsele din supermarket, atent prelucrate, ambalate si transportate in conditii optime.

82. In ce cantitati este recomandat consumul de usturoi pentru o gravida?
In sarcina se recomanda a se consuma cu prudenta, fiind reglator hormonal, dar exista specialisti in medicina alternativa care sustin rolul benefic asupra simptomelor digestive. Este bine a fi evitat de catre femeile care alapteaza, intrucat poate schimba gustul laptelui.

83. Care sunt alimentele care nu dau aciditate la stomac?

Cele mai multe fructe si legume sunt alimente alcalinizante, fiind primele indicate in dieta. De asemenea, lactatele si branzeturile proaspete, ouale preparate dietetic, sunt, in general, usor digerabile. In sarcina,
refluxul gastro-esofagian apare datorita presiunii uterului marit pe intestine si stomac; astfel ca prima recomandare este de a avea mese mici si dese. Sunt de evitat acele alimente pe care organismul da semne ca nu le tolereaza. Primele intr-o lista cu alimente flatulente sunt fasolea boabe, varza, ceapa, usturoiul.

84. Care sunt sucurile din comert pe care o gravida le poate consuma?
Exista sucuri de fructe pasteurizate care se pot consuma ca si gustari, dar, in aceasta perioada in care avem fructe atat de apetisante, este pacat sa le inlocuim cu sucuri. Va pot recomanda o limonada cu ghimbir sau un ceai de fructe!

85. Care sunt dulciurile sanatoase recomandate pentru o gravida?
In orice dieta dulciurile se recomanda in cantitate moderata; cu atat mai mult in sarcina, stiut fiind ca hormonii placentari au efect usor hiperglicemiant. De aceea, in general, sunt de preferat deserturile pe baza de fructe, batoanele cu cereale si fructe uscate. Se pare ca ciocolata neagra, consumata in portii mici, creste buna dispozitie si poate chiar scadea riscul unor complicatii obstetricale!
Gravida si dulciurile din alimentatie

86. Care sunt alimentele care ajuta la combaterea stresului pentru o gravida?
Triptofanul, precursorul hormonului fericirii, il gasim in carnea de curcan, lactate, seminte. Absorbtia triptofanului este crescuta de cerealele integrale: toast, ovaz, orez salbatic sau de vitamina C din fructele de sezon. Magneziul si seleniul sunt mineralele antistres: le regasim in peste oceanic, nuci, leguminoase, vegetale verzi. Potasiul si vitamina B6 contribuie si ele la buna dispozitie si se regasesc in banane, avocado, broccoli si seminte.

87. Ce tip de sunca este permisa in alimentatie si in ce cantitate?
Mezelurile nu intra in categoria alimentelor de recomandat, insa ele pot fi consumate ocazional; sunt de ales cele ambalate, cu o lista de ingrediente cat mai scurta, evident in limita valabilitatii, sau cele preparate in casa, din carne proaspata cu diverse condimente.

88. De ce nu mai pot tolera anumite alimente din cauza mirosului?
Daca in sarcina creste perceptia anumitor arome, atunci vina este tot a hormonilor, si in special a estrogenilor.

89. In ce conditii este permis unei gravide sa ia zilnic gustari, produse de rontait?
Gustarile sunt recomandate mai mult decat oricand in sarcina, pentru ca necesarul caloric este in crestere; dar gustarile nu ar trebui sa reprezinte produse de rontait, ele sunt mici mese: fructe, un sandvis, o salata, un iaurt.

90. Cum sa faca o gravida sa respecte mai usor piramida alimentara?
Gravidutele pot intelege sarcina ca pe o perioada de rasfat, in care „mananca pentru doi”, sau ca pe o perioada de mare responsabilitate, cand devin foarte atente la dieta lor. In aceasta a doua situatie, cea de
preferat, dieta trebuie sa se bazeze pe cereale integrale, legume si fructe proaspete, pe proteine si grasimi de buna calitate din peste, carne alba, lactate partial degresate, nuci si seminte.

Nutritionist Elena Mocanu

Din pasiune pentru nutritie si viata sanatoasa, Elena Mocanu si-a deschis de curand Cabinetul de Nutritie si infrumusetare din zona Dorobanti. Acesta combina masajul si nutritia cu sportul pe baza de aparate Power Plate. (Mai multe detalii pe www.cabinetdenutritie.ro). In timpul liber, nutritionista se bucura de momentele petrecute alaturi de fata ei in varsta de 17 ani, eleva la Liceul "George Cosbuc". 

91. Ce sfaturi suplimentare le dati gravidelor pe timpul verii, in privinta alimentatiei?
Cel mai important sfat: sa bea foarte multa apa. Este de evitat deshidratarea, mai ales din cauza temperaturilor foarte inalte. Pe langa apa, se mai recomanda si ceaiuri, fructe si legume cu aport mare de apa. Imbracamintea trebuie sa fie cat mai lejera si vaporoasa. Sa se evite orele cu canicula, de preferat in aceasta perioada sa stea in incaperi cu aer conditionat. Sa se evite soarele cat mai mult. Acasa ar fi de preferat sa existe draperii groase la geamuri pentru a camufla cat mai bine si pentru a tine racoare.

Pe cap obligatoriu sa existe o palarie cu boruri cat mai mari sau chiar o umbrela de soare. Si sa nu uitam cand ajungem acasa o masca de castraveti reci, din frigider. Ne si racoreste, si ne si hidrateaza tenul. De evitat cafeaua (cofeina). Din studii reiese ca exista o asociere intre doza mare de cofeina (peste 300 mg/zi) si greutatea mica la nasterea fatului. Sursele principale de cofeina sunt reprezentate de cafea, ceai, cacao, ciocolata si bauturi tip cola.

92. Care este metoda ideala pentru gatit alimentele atunci cand sunt gravida?
Aceasta metoda este, bineinteles, gatitul prin fierbere sau la abur. Dar depinde foarte mult de anotimp. Pentru ca acum este vara, de ce sa nu beneficiem de toate vitaminele din fructele si legumele proaspete? (cu o atentie sporita de unde le cumparam). Marind consumul de alimente naturale, marim aportul de vitamine, fibre, antioxidanti si carbohidrati, atat de necesari corpului nostru. De evitat prajelile. Daca se consuma carne, aceasta ar trebui sa fie fiarta sau la gratar. Si nu uita: mananca putin, fara graba si respecta orele de masa.

93. De ce nu sunt dulciurile recomandate in alimentatia unei gravide?
Alimentele dulci cresc nivelul glicemiei si al insulinei, care favorizeaza cresterea tesuturilor adipoase ale organismului. In concluzie, kilogramele acumulate vor fi formate din multa grasime pe care cu greu o vom da jos. Bauturile indulcite trebuiesc eliminate pentru ca acestea contin mult zahar. Daca dorim neaparat ceva dulce, fructele sunt la indemana oricui.

94. Ce alimentatie recomandati unei femei insarcinate obeze?
Alege alimente cu indice glicemic redus: orez brun, fasole alba, mazare, linte. Carne cat mai putina. Si sa renunte la combinatii cum ar fi cartofi cu carne sau orez. Carnea ar trebui combinata cu legume gatite la abur sau doar putin fierte. Sa limiteze consumul de cartofi si banane. Multe salate cu rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, salata verde. Portiile sa fie medii spre mici.

95. Ce tip de oua au voie gravidele sa consume?
Acestea se pot consuma moderat. Daca sunt probleme cu colesterolul, de preferat sa se evite. Ouale de prepelita au un aport mult mai mare de vitamine si minerale. Colesterolul este mult mai mic decat la cele de gaina, de aproximativ 1.4% fata de 4%.

96. De ce nu am voie sa mananc oua moi de rata?
Sunt prea grele pentru femeile insarcinate si au mult colesterol.

97. Cat de indicate sunt tigaile "inteligente"?
In general sunt sanatoase pentru ca se bazeaza pe abur, iar tot ce este gatit cu abur este mai sanatos.

98. Cum imi pot gestiona poftele pentru alimente nesanatoase?
Poftele de dulce pot ascunde o lipsapot ascunde o lipsa de crom. Gravidele ar fi bine sa faca niste analize, pentru ca asa-zisele pofte vin dintr-un metabolism incorect. Din aceasta cauza, apar niste semne pe care ni le da organismul.

99. Este ceva in neregula cu mine daca am pofte ciudate, de exemplu pofte pentru var, carne cruda, pamant?
Ele sunt in mintea noastra. Oricum, nu se intampla nimic daca nu mancam ceea ce ne dorim. Exista o legenda ca daca ai pofta trebuie neaparat sa o duci la capat pent

Articolul urmator
După 7 ani de încercări, o femeie a reușit să devină mamă de gemeni prin fertilizare cu embrioni donați
După 7 ani de încercări, o femeie a reușit să devină mamă de gemeni prin fertilizare cu embrioni donați

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri
    De ce ador că nu am copii: trendul care a rupt TikTok-ul cu milioane de răspunsuri

    Libertatea de a se trezi oricând doresc, mai mulți bani pentru ei înșiși, pace și liniște. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pe care oamenii au spus că le...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

    Dacă pentru anumiți părinți este important să le impună și copiilor anumite obiceiuri alimentare, pentru alții contează mai mult să-și lase micuții să-și exprime preferințele....

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    © 2025 Qbebe