În linii mari, empatia este o latură a inteligenței emoționale și reprezintă abilitatea de a-i accepta și a-i înțelege perspectiva celuilalt, fără să îl judeci. Gândiți-vă la expresia „a fi în pielea altcuiva”.
Există două tipuri de empatie: emoțională și cognitivă.
Empatia emoțională apare atunci când putem să simțim emoțiile celuilalt și răspundem sau să reacționăm în concordanță. Spre exemplu, devenim la fel de energici ca persoana de lângă noi, sau ne întristăm în timp ce se întristează și celălalt.
Empatia cognitivă reprezintă abilitatea de a ne da seama de ce persoana se simte într-un anumit fel. Spre exemplu, când cineva se foiește sau vorbește foarte repede, ne dăm seama că este agitat.
Cum am spus deja, cu toții ne naștem cu capacitatea de a fi empatici și de ne păsa de cei din jurul nostru, pentru că suntem făcuți să trăim în relații sociale. Însă este nevoie să o dezvoltăm, ca orice altă abilitate cu care ne naștem.
Iată care sunt cele 6 tehnici recomandate de specialiștii în psihologia copilului prin care îl poți învăța pe copilul tău să-și dezvolte empatia.
1. Vorbește despre sentimentele tale și despre sentimentele altora
Copiii (în special cei sub 5 ani) au nevoie să eticheteze emoțiile, pentru a le recunoaște ulterior. Așa că, ori de câte ori ai ocazia, vorbește-i celui mic despre ce simți și despre motivul pentru care simți asta. Spre exemplu, dacă ești blocat în trafic cu copilul în mașină, poți să-i spui „Mă simt iritat din cauză că sunt prea multe mașini și vreau să ajung mai repede acasă”.
În aceeași notă, îi poți vorbi și despre emoțiile pe care le observi la cei din jur. În acest fel, celui mic îi va fi mai ușor să recunoască atunci când ceilalți sunt triști, sau fericiți și îi va fi mai ușor să simtă empatie.
2. Recunoaște-i emoțiile și arată-i empatie
Atunci când îi oferi copilului tău un spațiu în care se simte în siguranță în ceea ce privește exprimarea emoțiilor, capacitatea lui empatică va crește, pentru că și el va proceda în felul acesta cu ceilalți.
Atunci când este trist, poți să-i spui „Văd că ești trist, îți doreai să mănânci tu ultima bucată de ciocolată, așa e?” sau „Hmmm, zâmbetul tău îmi spune că ai chef să mergi să te joci”.
Există multe alte formulări, acestea sunt doar două exemple. Nu contează cum formulezi ceea ce îi spui, dar contează care este mesajul pe care i-l transmiți.
3. Pune-i întrebări
Atunci când vă uitați la un film sau când citiți o poveste, poți să te oprești din când în când și să-l întrebi „Hei, cum crezi că se simte acest personaj în acest moment?”. Similar, dacă cel mic îți povestește ceva de la școală, întreabă-l cum s-au simțit colegii lui după cele întâmplate, sau cum s-a simțit chiar el. Este un mod simplu, dar eficient, prin care poți să-i stimulezi capacitatea empatică.
4. Învață-l cât de important este să-i ajute pe ceilalți
Există mai multe moduri prin care poți face asta. Unul dintre ele este să îl încurajezi să doneze jucăriile pe care nu le mai folosește unor copii nevoiași, care s-ar bucura să aibă parte de ele.
Dacă și tu te implici în ajutorul celorlalți regulat, cu atât mai bine. Copilul tău își va modela comportamentul după al tău.
5. Laudă-l atunci când ai observat că a fost empatic
După cum probabil știți, copiii reacționează extrem de bine atunci când îi lăudăm că fac ceva bine, iar șansele să repete acel comportament crește considerabil.
Deci nu te sfii să îi arăți cât de ești mândră ești de el atunci când arată că-i pasă de cei din jur.
6. Fii răbdător și perseverent
Empatia nu se poate dezvolta de pe o zi pe alta, deci nu te aștepta ca cel mic să înțeleagă emoțiile celorlalți sau chiar propriile emoții de la început, sau întotdeauna.
În plus, copiii au momente în care pot fi egoiști sau chiar răutăcioși, pentru că nu au avut încă atât de mult timp cât am avut noi ca să-și dezvolte anumite abilități. E în regulă, nu trebuie să fie totul perfect. Dacă urmezi pașii de mai sus cu perseverență, vei vedea schimbări pozitive și asta e tot ce contează.
De fapt, empatia este o abilitate pe care o putem dezvolta toată viața și nu e constantă mereu. Uneori va fi mai prezentă, alteori nu. Însă este o resursă importantă care ne ajută să ne formăm și să ne păstrăm relațiile și vom avea mereu nevoie de ea.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.insider.com/guides/parenting/how-to-teach-empathy-to-kids