În timp ce unele mame își protejează copiii până când aceștia ajung la vârsta adolescenței și nu îi pun la treburi casnice. iată că există și părinți care consideră că este foarte important ca aceste activități să devină obișnuință din fragedă pruncie. Cât de mare trebuie să fie un copil care primește sarcini casnice? La doar 10 luni, un băiețel își ajută mama cu toate cele necesare prin gospodărie, în limita puterilor lui.
Femeia susține că mamele au 1 milion de lucruri de făcut în fiecare zi, pe lângă job, creșterea copiilor, cumpărarea alimentelor, spălatul rufelor, vaselor și de aceea a decis să-și implice copilul chiar de la o fragedă vârstă în a da o mână de ajutor prin casă.
Sophie Zee este expert în dezvoltarea comportamentală a copiilor și din experiența ei a decis să-și implice micuțul în tot ceea ce înseamnă treburi gospodărești încă de mic. Băiatul ei în vârstă de doar 10 luni este foarte responsabil și pune umărul la prepararea hranei, spălarea rufelor, activități care îi fac plăcere și pe care le poate întreprinde.
reburile casnice adaptate varstei copilului tau
„Copiii învață din puterea exemplului”
„Creierul unui copil este întocmai unui burete care absoarbe toate informațiile și copiază ceea ce adulții fac în jurul lui. Asta nu înseamnă că trebuie să bați din palme sau să îi arăți cum să bată cu o lingură într-o oală pentru a fi mulțumită de progresul copilului”, susține Sophie. Ea sfătuiește părinții să le arate celor mici cum se întreține o gospodărie când abia învață să meargă.
@schoolpsych.mom A little morning day in the life vlog as a sahm featuring the lovevery music set we were gifted 💕 @Lovevery #loveverygift ♬ original sound - Sophie Zee
„Țineți-vă copii aproape și lăsați-i să vadă și să vă ajute cu sarcinile zilnice. Chiar dacă durează puțin mai mult sau se face mai multă mizerie, este un lucru foarte important pentru dezvoltarea lor și credeți-mă că le face plăcere să vă ajute”, declară ea.
„Fiul meu mă ajută la toate treburile casnice”
Fiul femeii în vârstă de doar 10 luni o ajută în tot ceea ce privește sarcinile în casă. Din videoclipurile pe care le postează pe TikTok împreună cu fiul ei, internauții își pot da seama că micuțul este deja obișnuit să dea drumul la mașina de spălat, să pună vasele murdare în mașina de spălat vase, să amestece ingredientele într-o oală pentru a prepara mâncare, totul cu multă voie bună. Pentru privitori este absolut impresionant, dar pentru mamă toate aceste sarcini sunt normale.
Copiii care își ajută părinții în treburile casnice au șanse mai mari să fie adulți de succes
Foarte mulți părinți au apreciat ideea și sugestia lui Sophie pe Tiktok
În urma videoclipurilor postate pe TikTok, dintre care unul chiar a devenit viral cu 511000 de vizualizări și sute de comentarii, părinții nu au ratat ocazia să își exprime părerile în ceea ce privește modul mamei de a-și crește copilul.
„Ne poți spune cum l-ai învățat să te ajute așa?”, i-a scris o mămică în comentarii.
„Desigur, o să fac un video, dar secretul este să îți ții copiii pe lângă tine și să îi lași să te privească. Copiii sunt ca niște bureței care absorb orice informație de aceea te sfătuiesc să îi lași să încerce cu mâinile lor micuțe orice”, a răspuns Sophie.
„Cu siguranță o să-mi învăț și eu băiețelul să facă treburi prin casă pentru că nu suport bărbații care consideră că treburile gospodărești sunt numai pentru femei. Eu însămi nu am fost lăsată de mamă să o ajut și a trebuit să învăț totul pe cont propriu la vârsta de 23 de ani când m-am căsătorit”, a comentat un alt internaut.
„Copilul meu în vârstă de nouă luni adoră să mă privească atunci când fac curățenie și să mă ajute, mai ales atunci când pun vasele în mașina de spălat vase sau le scot. Este mult mai amuzant să fac toate treburile casnice cu el”, susține o mămică în comentarii.
„Am făcut toate aceste lucruri cu toți cei șase copii ai mei, care sunt acum adulți. M-au ajutat de la câteva luni, iar acum se descurcă de minune în viața de familie”, comentează altcineva.
„Ești un părinte minunat. Mi-aș fi dorit ca și mama mea să mă implice în treburile casnice”, a comentat o altă persoană.
„La vârsta de 19 ani nu aveam voie să fac nimic în casă, așa că a trebuit să învăț totul de una singură înainte de apariția internetului și a fost îngrozitor”, mărturisește altcineva în secțiunea de comentarii.
Bineînțeles că au existat și păreri negative ale internauților, care însă nu au descurajat-o pe mămică.
Ce părere aveți despre acest mod de a crește copiii? Este bine că sunt responsabilizați de mici sau au nevoie să mai copilărească puțin pentru că toată viața lor au timp să îndeplinească aceste sarcini obositoare, repetitive și plictisitoare?
Surse foto: tiktok.com, tiktok.com
Surse articol: cafemom.com