Ceaiul verde pentru slăbit: cum îl consumi corect

Ceaiul verde pentru slăbit: cum îl consumi corect

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ceaiul verde se obține prin tratarea, cu abur fierbinte, a frunzelor plantei Camellia sinensis. Întrucât acest proces se realizează imediat după recoltare, se păstrează cei mai importanți compuși din ceaiul verde, binefăcători pentru sănătate: polifenolii. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos poți descoperi cele mai importante beneficii ale acestui ceai, de la protejarea sănătății inimii până la stimularea activității metabolismului, astfel încât să te bucuri de o stare de bine și să fii plină de energie. 

Beneficiile ceaiului verde

Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale ceaiului verde este că accelerează arderea grăsimilor, fiind recomandat pentru slăbit. Componentele-cheie în acest proces sunt cofeina și antioxidanții numiți catechine. Dintre acestea se distinge EGCG, galatul de epigalocatechină/ epigalocatechină-3-galat, ce stimulează activitatea unor hormoni implicați în arderea grăsimilor, așa cum este și norepinefrina. Cu cât nivelul acestui hormon este mai ridicat, cu atât crește capacitatea corpului de a pierde grăsimi, în condițiile în care se eliberează, în fluxul sanguin, acizi grași din celulele de grăsime. 

Prin acțiunea sinergică dintre cofeină și EGCG cantitatea de acizi grași eliberați se mărește, iar celulele îi pot folosi pe aceștia drept combustibil, pentru producerea energiei. Așa se explică de ce, prin consumul de ceai verde, rata metabolismului crește pe termen scurt și este mai ușor să pierzi în greutate. 

Ceaiul verde contribuie la menținerea sănătății prin efectele pozitive pe care polifenolii le au asupra întregului organism. De asemenea, în afară de polifenoli, în acest ceai se găsesc și cantități mici din 27 de minerale. Printre acestea se remarcă:

  • Potasiul: necesar pentru reglarea ritmului cardiac, pentru funcționarea normală a celulelor, a nervilor și a mușchilor, pentru sintetizarea proteinelor și pentru metabolizarea carbohidraților;
  • Magneziul: susține funcționarea mușchilor și a nervilor, dar și producerea energiei;
  • Seleniul: în calitatea sa de antioxidant, protejează celulele. În același timp, asigură metabolismul hormonilor tiroidieni și buna funcționare a sistemului imunitar.

femeie care tine in mana mai multe frunze proaspete de ceai verde

Având în vedere compușii din ceaiul verde, nu este de mirare că acesta oferă și următoarele beneficii:

Protejează sănătatea cardiovasculară

Pe de o parte, ceaiul verde, prin prezența antioxidanților, contribuie la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Antioxidanții reduc inflamația și dilată vasele de sânge, astfel că fluxul sanguin se îmbunătățește. Pe de altă parte, tot datorită acestora, particulele de colesterol LDL (colesterolul „rău) sunt protejate de oxidare, un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare. Colesterolul LDL oxidat presupune ca moleculele sale să se depună la nivelul pereților vaselor de sânge. Odată ce se întâmplă așa, se poate ajunge la obstrucția parțială sau totală a acestora. 

Îmbunătățește sănătatea mentală

Un motiv bun pentru a te convinge că un consum regulat de ceai verde nu este util doar pentru slăbit este și acesta: compusul L-teanină te ajută să faci față mai bine stresului, să fii mai relaxată și să nu te confrunți cu stări de anxietate. L-teanina este un aminoacid ce pătrunde prin bariera saguină a creierului și stimulează activitatea neurotransmițătorului GABA, care controlează anxietatea și răspunsul la stres. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice menite să asigure transmiterea de mesaje între celulele nervoase și, de la acestea, în tot corpul. 

De asemenea, L-teanina determină și creșterea nivelului de dopamină. Aceasta este  neurotransmițător și hormon deopotrivă, ce te ajută să fii binedispusă, plină de energie, motivată să faci un lucru care îți oferă plăcere, dar și să-ți menții starea de alertă și concentrarea.

femeie care este cuprinsa de o stare de bine in timp ce savureaza un ceai

Ajută în gestionarea diabetului de tip 2

Cunoscut și sub denumirea de diabet zaharat de tip 2 sau de diabet non-insulino-dependent, diabetul de tip 2 reprezintă o afecțiune ce se dezvoltă când pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau când organismul este rezistent la aceasta. 

Întrucât conține catechine, ceaiul verde poate fi de folos în controlul diabetului, deoarece îmbunătățește sensibilitatea la insulină: modul în care pancreasul detectează nivelul de glucoză din sânge și reacționează în consecință. Pe fondul îmbunătățirii sensibilității la insulină se diminuează și nivelul de zahăr din sânge. 

Alt efect benefic al catechinelor este și acesta: grație proprietăților antioxidante, previn stresul oxidativ, micșorându-se riscul de instalare a bolilor de inimă, care este mai ridicat în cazul persoanelor cu diabet. Stresul oxidativ survine când în corpul tău există un dezechilibru între antioxidanți și radicalii liberi. Antioxidanții protejează celulele, în timp ce radicalii liberi, adică fragmente moleculare ori atomi cu electroni în minus sau în plus, deteriorează celulele și le îmbolnăvesc. 

Are grijă de sănătatea pielii

Polifenolii din ceaiul verde diminuează riscul de îmbătrânire a pielii. În plus, compusul EGCG, prin proprietățile sale antiandrogenice, acționează asupra hormonilor androgeni, produși de ovare, de glandele suprarenale, de țesutul adipos sau de piele. Când aceștia au niveluri ridicate sau fluctuații, glandele sebacee produc sebum în exces. EGCG poate să încetinească evoluția acneei sau o stopează. 

În contextul în care polifenolii au și proprietăți antiinflamatorii, aplicațiile topice pe bază de ceai verde sunt de folos în cazul umflăturilor țesuturilor din jurul ochilor. Cel mai simplu este să apelezi la ceaiul la pliculețe, urmând următoarele instrucțiuni:

  • Înmoaie 2 pliculețe de ceai verde în apă rece;
  • Stoarce pliculețele pentru a îndepărta excesul de apă;
  • Pune-le în frigider pentru 10-20 de minute; 
  • Aplică-le pe ochii închiși, lăsându-le să acționeze aprox. 30 de minute. 

Când se bea ceaiul verde pentru a slăbi

Conform unui studiu publicat în „Nutrients” în anul 2015, este cel mai bine să consumi ceaiul verde pentru slăbit anterior unei sesiuni de exerciții fizice, mai exact cu 90 de minute înainte. EGCG și cofeina contribuie la intensificarea procesului de ardere a grăsimilor în timpul efortului fizic. Optează pentru un ceai cu conținut ridicat de EGCG și lasă-l să infuzeze mai mult ca să te bucuri de un efect mai puternic al polifenolilor și al cofeinei. 

În același timp, pentru a reuși să scapi mai rapid de kilogramele în plus, dar și pentru a avea mai multă energie să-ți începi ziua, străduiește-te să bei ceai verde dimineața. Cu toate acestea, ferește-te să-l bei pe stomacul gol, întrucât cantitatea ridicată de tanini poate să îți provoace tulburări digestive precum dureri de stomac, senzație de greață, arsuri sau constipație. 

Pentru a intensifica activitatea metabolismului, dar și procesele de digestie, încearcă să bei ceai verde la 30-60 de minute după masă. Evită-l totuși seara, în special cu două ore înainte de culcare, în condițiile în care cofeina te poate împiedica să adormi cu ușurință.

Să reușești să consumi 2-3 căni de ceai verde pe parcursul unei zile îți poate fi de folos pentru slăbit. Pentru a fi sigură că nu îți sabotezi în niciun fel procesul de slăbire, nu adăuga în ceai zahăr, miere sau lapte. 

vase necesare pentru prepararea ceaiului verde si femeie care incearca sa puna planta pentru ceai intr-un recipient alb

Efectele adverse ale ceaiului verde

Când nu depășești 3 căni de ceai verde într-o zi, nu ar trebui să te confrunți cu efecte nedorite. Cu toate acestea, dacă ești hipersensibilă la cofeină, chiar și aprox. 30 mg cofeină, cantitate prezentă la o cană de 140 g de ceai verde, provoacă stări neplăcute, ca de exemplu: intensificarea ritmului cardiac, dureri de cap, stări de agitație, de neliniște, insomnie. În general, cele mai comune efecte adverse ale consumului ridicat de ceai verde sunt diareea, durerile abdominale sau constipația. 

femeie tanara care nu se simte bine in timp ce lucreaza la biroul de acasa

Dacă suferi de anemie feriprivă și faci exces de ceai verde, trebuie să știi că acesta interferează cu absorbția fierului. Responsabili de împiedicarea absorbției acestui mineral sunt polifenolii. Ei interferează mai ales cu capacitatea organismului de a absorbi fierul non-hem, provenit din surse vegetale: nuci, semințe, legume cu frunze verzi, cereale integrale. 

În cazul în care ești însărcinată, consultă-te cu medicul tău pentru a afla dacă este într-adevăr sigur să consumi ceai verde. În perioada sarcinii nu se recomandă să bei mai mult de 2 căni de ceai verde pe zi. 

Dacă alăptezi, ține seama de următorul lucru: cofeina din ceaiul verde ajunge în laptele matern și îl poate face pe bebeluș să fie mai iritabil sau să îi fie greu să adoarmă. Ca să nu creezi o asemenea situație, străduiește-te să nu bei mai mult de 1-3 căni de ceai verde.

Nu mai folosi ceai verde și contactează-ți cât mai repede medicul dacă te confrunți cu o sângerare neobișnuită !

Când nu ai voie să bei ceai verde

În primul rând, nu trebuie să utilizezi ceai verde ca sprijin pentru slăbit sau pentru celelalte beneficii ale sale dacă te confrunți cu oricare dintre problemele de sănătate de mai jos:

  • Ulcer gastric;
  • Reflux gastroesofagian;
  • Anemie cu deficit de fier severă;
  • Sindromul intestinului iritabil;
  • Osteoporoză;
  • Glaucom;
  • Convulsii;
  • Tulburări de ritm cardiac, de anxietate, de coagulare;
  • Boli renale și hepatice severe.

În al doilea rând, nu asocia ceaiul verde cu medicamente cum ar fi:

  • Cele care conțin efedrină: acestea, alături de cofeina din ceaiul verde, pot conduce la creșterea nivelului tensiunii arteriale și la accelerarea ritmului cardiac;
  • Cele care conțin fenilpropanolamină: substanța se regăsește, de exemplu, în medicamente pentru suprimarea apetitului și în cele pentru tratarea răcelilor și a gripelor, având rol decongestionant. Combinația dintre fenilpropanolamină și ceai verde poate genera o creștere bruscă a tensiunii arteriale;
  • Cele care au în compoziție fenitoină: substanța se află în medicamente pentru tratarea epilepsiei. În cazul în care asociezi fenitoina cu ceaiul verde se creează presiune asupra ficatului;
  • Cele care influențează coagularea sângelui: întrucât ceaiul verde poate să încetinească ritmul de coagulare, nu îl consuma dacă iei aspirină, medicamente care conțin ibuprofen sau warfarină. Aceasta din urmă este prezentă în medicamente destinate tratării trombozei venoase și a embolismului pulmonar.

Nu în ultimul rând, nu îi oferi ceai verde copilului tău întrucât, până în prezent, nu sunt disponibile studii care să arate efectele acestei băuturi asupra copiilor. Ceea ce trebuie să știi este că polifenolii pot bloca absorbția optimă a grăsimilor, a proteinelor și a fierului. 

Ca să ai parte de rezultatele așteptate, ceaiul verde trebuie folosit, pentru slăbit, alături de alte metode care stimulează pierderea în greutate, ca de exemplu consumul de fructe și legume, includerea proteinelor de calitate în meniul zilnic sau implicarea constantă în activități fizice. De asemenea, orientează-te mai ales spre ceai verde fără zahăr adăugat, preferabil organic. 

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Surse articol: drugs.com, food.ndtv.com, health.com, healthline.com, health.harvard.edu, livestrong.com, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, nccih.nih.gov, practo.com, sfatulmedicului.ro, viatacudiabet.ro, webmd.com

Articolul urmator
Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect
Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Castanele fierte: cum le consumi corect?
    Castanele fierte: cum le consumi corect?

    Cu toamna vine și sezonul castanelor, iar gustul lor delicios și aromat nu este doar o plăcere pentru papilele gustative, ci și o alegere sănătoasă. Castanele fierbinți și aromate...

    „Lichidul amniotic e verde, femeie! Ce a fost în mintea ta sa încerci sa naști acasă, în cada?” Am ajuns de urgență la spital când apa din cadă s-a făcut verde
    „Lichidul amniotic e verde, femeie! Ce a fost în mintea ta sa încerci sa naști acasă, în cada?” Am ajuns de urgență la spital când apa din cadă s-a făcut verde

    Mă numesc Adelina, am 26 de ani, lucrez de la domiciliu, țin contabilitatea pentru mai multe firme din județul Brăila. În urmă cu doi ani am devenit mămică și doresc să...

    Porumbul: cum îl fierbi corect și ce beneficii are
    Porumbul: cum îl fierbi corect și ce beneficii are

    Când te gândești la primăvară, îți amintești de porumbul dulce, proaspăt și textura sa crocantă. Fie că este savurat simplu, ca garnitură sau inclus în...

    Cum se prepară legumele congelate corect
    Cum se prepară legumele congelate corect

    O alimentație sănătoasă este asociată întotdeauna cu un consum cât mai ridicat de legume. Acestea furnizează vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și sunt...

    Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect
    Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect

    Iodura de potasiu este un compus chimic din familia iodului, care nu are caracter radioactiv, și poate fi utilizată pentru a opri absorbția materialelor radiocative, precum iodul...

    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

    De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot
    Cum să înfășori corect prosopul în jurul copilului, sfaturi direct de la un instructor de înot

    Vacanța mare se apropie, iar vremea caldă te îmbie să petreci timp alături de copilul tău și la piscină. În afară de faptul că nu trebuie să-l scapi din ochi când...

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    © 2024 Qbebe