Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?

Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?

Mariana Voinea

Ghiozdanul unui copil nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea lui corporală. Din păcate, realitatea este alta. Copii de-o șchioapă cară ghiozdane foarte grele, deformându-și coloana vertebrală. Ce soluții propun specialiștii?

Sunt mamă și pot spune cu mâna pe inimă că ghiozdanul copilului este mult prea greu, chiar și pentru mine. Sunt zile în care abia îmi pun rucsacul fiicei mele în spate, având în vedere că este clasa a IV-a și are destul de multe culegeri, caiete de lucru, caiete de clasă, are nevoie de carioci, culori, evidențiatoare... Și dacă mai punem și pachețelul, o sticlă cu apă și schimburile pentru ora de sport, atunci cu siguranță depășim lejer 6-7 kg de cărat în fiecare zi în spate.

Sunt copii care locuiesc în imediata apropiere a școlii, dar și copii care vin de departe, care fac naveta cu mijloace de transport în comun, copiii care nu au posibilitatea să fie aduși până la poarta școlii de către părinți cu mașina. Ce facem cu toate acele kilograme cărate în spate precum desaga unui măgăruș, de când pleacă copilul la școală, și până când se întoarce?

Cred cu tărie că ghiozdanul este principala cauză a deformării trupului copilașilor și spusele mele sunt susținute și de studii în acest sens. Și dacă sugerați părinților să le cumpere un troler pentru ghiozdan, să știți că acesta face foarte mult zgomot, se împotmolește de multe ori în trotuarele cu gropi, mizerie, noroi, zăpadă, pietre și copiii evită le evită pentru că unii colegi pot să râdă de ei.

Ce spun medicii de la ortopedie pediatrică și kinetoterapeuții despre greutatea ghiozdanului pe care o cară un copil?

ghiozdan galben

Nu este un moft să cari în spate copilului ghiozdanul până la școală și nici nu îl cocoloșești, iar kinetoterapeuții sau medicii de la ortopedie pediatrică îmi susțin spusele. Sălile de la aceste specializări sunt pline de copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, care sunt nevoiți să facă exerciții pentru coloana coloana vertebrală deformată.

Cazurile de scolioză și hipercifoză (sau spatele cocoșat) în rândul minorilor au crescut considerabil din cauza purtării de ghiozdane grele, sau pe un singur umăr.

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Vopii Grigore Alexandrescu din București, în cadrul clinicii de ortopedie și traumatologie, ajung anual pentru consult 1600 de copii și adolescenți cu deformări ale coloanei vertebrale, în special cu scolioze. Acestea afecțiuni se pare că apar foarte ușor, pe nesimțite aproape și dispar foarte greu.

Pentru a susține avertismentele medicilor, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al Ministerului Sănătății, prin care se stabilește că volumul și greutatea rechizitelor, manualelor și altor materiale necesare pentru învățământ, transportate zilnic de către elevi, trebuie adaptate capacităților de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor. Practic, greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea elevului, ceea ce înseamnă că mai mult de 2 kg deja creează probleme pentru spatele copilului.

copil cara un ghiozdan

Doctorul specialist Andrei Firică, șeful clinicii de ortopedie de la Spital Clinic Colentina susține că „atunci când greutatea ghiozdanului depășește 2 kg, acest lucru obligă elevul la opoziția coloanei vertebrale, care nu este corectă în timpul mersului. Astfel, copilul își înclină coloana, mai ales în partea de jos, coloana lombară”.

Datele statistice din întreaga lume fac referire la pericolul purtării unor ghiozdane prea grele. În Statele Unite ale Americii, conform Academiei americane de Pediatrie, greutatea potrivită pentru spatele unui copil nu trebuie să depășească 10% din masa sa corporală, iar pentru un ghiozdanul troler nu trebuie să depășească 20% din masa sa corporală.

În Marea Britanie, cercetătorii de la Universitatea Liverpool și Granada stabilesc că greutatea maximă pe care un copil trebuie să o transporte folosind ghiozdanul troler pentru școală, este de maxim 20% din greutatea corporală. Tendințele purtării ghiozdanului troler sunt foarte accentuate în Spania, unde peste 40% din copii le folosesc pentru a combate problemele de spate.

ghiozdan echipat albastru

Să nu credeți că nu au fost efectuate și studii în acest sens. Cercetători din cadrul Departamentului de Educație Fizică și Sport și Laboratorul de analiză a mișcării și comportamentului uman din campusul Ceuta și de la Universitatea Liverpool, au stabilit în unanimitate că elevii care folosesc ghiozdane, ar trebui să evite să transporte sarcini mai mari de 10% din greutatea corporală.

În caz contrar, cele mai mari modificări la utilizarea ghiozdanului obișnuite sunt produse în extremitățile proximale, în trunchi și la șold. Durerile de spate, de gât, durerile în zona curelelor ghiozdanului, la umeri, unde se comprimă toată greutatea adăugată, durerile musculare pe un singur umăr pe care este purtat ghiozdanul, sunt primele simptome pe care copilul le relatează părintelui și care ar trebui să îi dea de gândit.

Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

Ce soluții există și cum trebuie să poarte copilul corect ghiozdanul?

fata arunca ghiozdan in sus

Pentru a combate deformarea spatelui, părinții ar trebui să colaboreze cu profesorii și învățătorii pentru a minimiza numărul de obiecte ce trebuie aduse zilnic la școală. Se poate propune varianta de a lăsa în dulăpioare anumite obiecte cum ar fi ustensile folosite la pictură, culegeri sau anumite caiete speciale. Se recomandă și golirea ghiozdanului la finalul fiecărei zile, astfel încât să nu existe lucruri uitate cu o zi sau două înainte, care ar putea cântări mai mult decât este necesar.

Indiferent de greutatea ghiozdanului, copilul trebuie să îl poarte corect, pe ambii umeri, bretelele să se strângă corespunzător în jurul corpului copilului, astfel încât să nu fie nici prea largi, nici prea fixe. Trebuie să avem grijă ca ghiozdanul să nu se balanseze pe lângă corp în timpul mersului și să nu fie mai lung decât talia copilului.

Azi am ridicat ghiozdanul copilului meu și am făcut hernie de disc

fata sta pe banca cu ghiozdan in spate

Totodată, este indicat ca ghiozdanul să aibă spatele fabricat din materiale moi și protectoare și să fie foarte bine compartimentat. În caz contrar, riscăm apariția scoliozei, hipercifozei, asimetriei umerilor (un număr mai scăzut ca celălalt), asimetriei spatelui (incordarea coloanei vertebrale) și asimetriei șoldurilor (dezechilibru al bazinului în care șoldurile nu mai sunt la același nivel).

Nu uitați să vă cântăriți copiii pentru a vedea care este greutatea lor corporală și pentru a încerca să mențineți acel nivel de 10% din greutatea lui transpus în greutate componentelor din ghiozdan, propusă de specialiști. Iar ori de câte ori aveți ocazia, ajutați copilul să care ghiozdanul până la școală.

Surse foto: pixabay.compexels.comunsplash.com

Surse articol: educatieprinlectura.ro clevelandclinic.orgkidshealth.orgmayoclinichealthsystem.org

Articolul urmator
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect
Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi
    Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi

    Una dintre cele mai importante provocări din viața unei mame este să găsească echilibrul între timpul petrecut ocupându-se de copii, cel dedicat treburilor casnice și cel...

    Soțul meu vrea să-mi dau demisia, pentru că lui îi este prea greu să aibă grijă de copii câteva ore pe zi
    Soțul meu vrea să-mi dau demisia, pentru că lui îi este prea greu să aibă grijă de copii câteva ore pe zi

    Dacă anumiți tați se străduiesc să-și sprijine mereu partenerele și nu refuză să împartă cu acestea responsabilitățile ce țin de creșterea copiilor, alții pur și simplu...

    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

    Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

    Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil
    Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil

    Când ajungi părinte, dar copilul interior este rănit, este tot mai dificil să faci față situațiilor delicate. O mamă care a rămas cu traume din copilărie cunoaște cel mai...

    Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
    Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

    Timpul trece mult prea repede - sunt sigură că toți simțiți asta din când în când, iar dacă sunteți părinți, o simțiți în relație cu ai voștri copii....

    Copilul meu a fost diagnosticat cu autism la 5 ani. Mi-a fost extrem de greu să accept, dar am înțeles, în cele din urmă, că trebuie să-l iubesc așa cum este
    Copilul meu a fost diagnosticat cu autism la 5 ani. Mi-a fost extrem de greu să accept, dar am înțeles, în cele din urmă, că trebuie să-l iubesc așa cum este

    La două decenii după ce copilul ei a fost diagnosticat cu autism, mama a acceptat într-un final că este diferit de cei din jurul lui și că așa va fi și la maturitate. Cuibul...

    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

    Consumul de alimente fast-food nu este recomandat de către medici, cu atât mai puțin în sarcină. Pe lângă kilogramele acumulate din cauza unei asemenea alimentații,...

    Ce trebuie să mănânce copilul când este bolnav, conform pediatrilor?
    Ce trebuie să mănânce copilul când este bolnav, conform pediatrilor?

    Când copilul este bolnav, așteaptă-te ca apetitul să i se diminueze și să devină mai selectiv în privința alimentelor pe care le acceptă. De asemenea, nu uita că hrana...

    © 2024 Qbebe