Cum prepari ceaiul de chimen
Semințele de chimen provin de la planta a cărei denumire științifică este Carum carvi, fiind originară din nordul Africii și vestul Asiei. De fapt, semințele reprezintă fructele acestei plante, vestite pentru proprietăți:
- Antioxidante: protejează celulele în fața oxidării, ce reprezintă o reacție prin care electronii se transferă de la o moleculă la alta. Din cauza oxidării se ajunge, de exemplu, la îmbolnăvirea inimii și vaselor de sânge, la inflamații cronice, la accelerarea proceselor de îmbătrânire etc;
- Antifungice și antibacteriene: esențiale pentru combaterea microorganismelor dăunătoare;
- Diuretice: favorizează eliminarea apei din corp prin creșterea producției de urină;
- Imunomodulatoare: reglează activitatea sistemului imunitar.
Din semințele de chimen se prepară un ceai cu aromă picantă, caldă, cu note de nuci și de pământ. Pentru a-l pregăti acasă, urmează aceste instrucțiuni:
- Pune semințele de chimen într-un ibric și încălzește-le la foc mic pentru aprox. 5 secunde;
- Toarnă 250 ml apă peste semințe și lasă totul la fiert: așteaptă până când ceaiul dă în clocot;
- Ia ceaiul de pe foc, acoperă ibricul cu un capac și lasă-l așa pentru 5 minute;
- Strecoară ceaiul și încearcă să-l bei călduț: în funcție de preferințe, îl poți îndulci sau, pentru a te bucura de o aromă deosebită, servește-l cu lămâie sau cu o bucățică de ghimbir.
Beneficiile consumului de ceai de chimen
Pe lângă proprietățile benefice pentru organism, semințele de chimen pun la dispoziție și nutrienți valoroși, precum vitamina B1, calciu, cupru, fier, fosfor, mangan și magneziu. De aceea, consumul de ceai de chimen este binevenit întrucât:
Contribuie la combaterea inflamațiilor cronice
Acest efect al ceaiului de chimen se datorează prezenței compușilor antioxidanți. Mai exact, este vorba despre flavonoizi, cu proprietăți antiinflamatoare. Acești compuși au rolul de a diminua inflamațiile severe, ce pot declanșa boli inflamatorii cronice.
Ajută la prevenirea și controlul diabetului
Ceaiul de chimen stimulează producția de insulină, hormon esențial pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, semințele de chimen conțin substanțe care protejează în fața consecințelor pe termen lung ale diabetului. Astfel, diabetul are impact negativ asupra celulelor din cauza compușilor de glicare avansată, care apar când zahărul se atașează de proteine și interferează cu funcționarea normală a acestora. Produșii de glicare avansată afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge.
Îmbunătățește sănătatea aparatului digestiv
În primul rând, semințele de chimen sunt sursă de timol și de uleiuri esențiale care stimulează activitatea glandelor salivare, ceea ce este binevenit pentru digestie. În al doilea rând, chimenul favorizează producerea de enzime pancreatice, vitale pentru o digestie sănătoasă.
Nu în ultimul rând, având proprietăți carminative, ușurează eliminarea gazelor intestinale și calmează durerile abdominale. În aceste condiții, ceaiul de chimen este recomandat și pentru atenuarea simptomelor neplăcute ce însoțesc sindromul intestinului iritabil. De altfel, potrivit unui studiu publicat în „Middle East Journal of Digestive Diseases”, extractul de semințe de chimen reduce crampele, spasmele digestive și balonarea, manifestări specifice acestui sindrom.
Sprijină organismul în combaterea infecțiilor respiratorii
În cazul în care vrei să consumi ceai de chimen când ai o infecție respiratorie, trebuie să știi că acționează ca un expectorant, fluidizând mucusul și favorizând eliminarea acestuia. În același timp, uleiurile esențiale din semințele de chimen, grație proprietăților antibacteriene și antioxidante, reprezintă un dezinfectant natural pentru căile respiratorii.
Îmbunătățește calitatea somnului
Uleiurile esențiale din semințele de chimen diminuează efectele nocive ale stresului și anxietății, inclusiv apariția insomniei. În plus, aceste uleiuri esențiale stimulează creierul să producă melatonină, hormon de care depinde asigurarea somnului odihnitor.
Ajută la controlul greutății
Consumând ceai de chimen dimineața, pe stomacul gol sau după ce iei micul dejun, îți poți menține mai ușor greutatea dorită. Nu numai că semințele de chimen accelerează metabolismul, ci furnizează și timochinonă, un antioxidant puternic. Acesta din urmă îndepărtează radicalii liberi din corp și asigură detoxifierea organismului, care contribuie la scăderea în greutate.
Riscurile consumului de ceai de chimen
În contextul în care chimenul face parte din familia pătrunjelului, riști să te confrunți cu o reacție alergică și la ceaiul de chimen dacă ai alergie la plante înrudite cu pătrunjelul. Printre acestea se numără, spre exemplu, țelina, anasonul, mărarul, coriandrul etc. Totodată, riscul unei alergii la chimen este mai ridicat pentru persoanele alergice la polenul de plop și de pelin.
În plus, cere sfatul unui medic, înainte să începi să consumi ceai de chimen, dacă te afli sub tratament cu:
- Anticoagulante: asocierea chimenului cu asemenea medicamente încetinește procesul de coagulare;
- Medicamente pentru tratarea diabetului: chimenul și aceste medicamente reduc semnificativ nivelul zahărului din sânge. Pentru a nu se ajunge într-o astfel de situație, monitorizează-ți permanent nivelul glicemiei.
Chiar dacă, până în prezent, nu sunt încă disponibile studii care să demonstreze că semințele de chimen sunt periculoase în perioada sarcinii și în alăptare, este indicat să te consulți neapărat cu un medic înainte să le consumi în cantități ridicate, atât ca atare, cât și sub formă de ceai.
Cât ceai de chimen poți bea pe zi
Chimenul se numără printre plantele care nu sunt toxice pentru organism, prin urmare, când este utilizat ca supliment alimentar, se administrează, în medie, la o singură doză, aprox. 300-600 mg.
În ceea ce privește consumul de ceai de chimen, în general sunt recomandate 2-3 căni pe zi. Când este vorba despre un consum îndelungat, este preferabil ca, după un interval de administrare de 6 săptămâni, să se facă pauze de câte 10 zile.
Ca să te asiguri că semințele de chimen pe care le folosești pentru a-ți prepara ceai își păstrează proprietățile, străduiește-le să le ții într-un recipient închis ermetic, pus într-un loc uscat și răcoros, ferit de razele soarelui. Dacă ții seama de aceste instrucțiuni de păstrare, semințele pot rezista până la 4 ani.
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com
Surse articol: english.jagran.com, ca.style.yahoo.com, healthline.com, livestrong.com, ncbi.nlm.nih.gov, netmeds.com, neurodiab.org, researchgate.net. rxlist.com, sfatulmedicului.ro, timesofindia.indiatimes.com, webmd.com, wikihow.com