Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți

Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În Europa, siminocul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri, pentru că stimulează producția secreției biliare și eliminarea acesteia în duoden. De cele mai multe ori, siminocul este valorificat sub formă de ceai. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi nu numai care sunt efectele benefice ale acestui ceai asupra organismului, ci și cum trebuie să-l prepari pentru a avea parte din plin de virtuțile tămăduitoare ale siminocului. 

Ce este siminocul

Înainte să afli de ce este util ceaiul de siminoc, trebuie să știi cum arată această plantă. Denumirea științifică a siminocului este „Helichrysum arenarium”, fiind o plantă ierboasă, perenă, care aparține familiei Asteraceae/Compositae. Termenul „helichrysum” provine din limba greacă, de la „helios”, care înseamnă soare și „chrysum”, care se traduce prin „aur”. 

Siminocul are o rădăcină lemnoasă, pivotantă și poate atinge o înălțime cuprinsă între 10 și 50 cm. Tulpina este neramificată, dreaptă și acoperită cu perișori albi, fini, la fel ca frunzele. Datorită perișorilor, frunzele au nuanță de verde și de alb-argintiu, cele de la baza plantei fiind mai lungi. De asemenea, au textură catifelată. 

Florile, grupate în vârful tulpinii, sunt dispuse sub formă de capitule globuloase, fiecare floare având diametrul de la 3 la 6-9 mm. Petalele au nuanță galben-auriu, sunt lucioase, siminocul înflorind în lunile iunie-octombrie.

Planta are un areal larg de răspândire, din Europa până în Asia Centrală, întâlnindu-se din sudul Peninsulei Scandinave până în nordul Peninsulei Balcanice, dar și din zona Golfului Biscaya, din nord-estul Oceanului Atlantic, până la Munții Ural. Face parte dintre speciile de plante protejate în țări precum Suedia sau Serbia și din cele aflate sub supraveghere în Danermarca și Estonia.  

siminoc inflorit

Siminocul se regăsește și în țara noastră, având următoarele denumiri: „mărgică”, „floarea-patului”, „semenic”, „flori de paie”, „ochișori”, „imortele”. Dintre toate denumirile menționate, „imortele” este cea mai cunoscută, dat fiind faptul că florile își păstrează intacte forma și culoarea și după uscare. 

Poți găsi siminocul în flora spontană din regiunile de câmpie, mai ales din sudul țării, planta preferând locurile expuse la soare și solurile fără iarbă, calcaroase ori nisipoase.

Beneficiile ceaiului de siminoc

Ca să înțelegi mai bine cum te poate ajuta ceaiul de siminoc, nu poți să nu ții seama de proprietățile acestei plante. De altfel, siminocul are acțiune:

  • Antialergică;
  • Antiinflamatorie;
  • Antibacteriană;
  • Antispasmodică: previne și ușurează spasmele;
  • Anti-tusivă;
  • Coleretică și colagogă: crește producția secreției biliare și stimulează evacuarea ei;
  • Cicatrizantă;
  • Diuretică;
  • Expectorantă;
  • Hepatică;
  • Mucolitică: sprijină eliminarea mucusului de pe căile respiratorii. 

imagine detaliata a florilor de siminoc

Ceai de siminoc pentru uz intern

Consumul ceaiului de siminoc este benefic pentru numeroase organe și sisteme ale corpului, astfel:

Îmbunătățește funcționarea ficatului și a vezicii biliare

Acest efect al ceaiului de siminoc se datorează prezenței antioxidanților, mai exact a flavonoizilor. În  floarea de siminoc se găsesc trei tipuri de flavonoizi. Alături de aceștia, floarea conține steroli, lignani, substanțe amare, carotenoizi etc. Toți compușii menționați acționează sinergic pentru a stimula funcționarea ficatului și secreția biliară. În aceste condiții, ceaiul de siminoc este recomandat pentru prevenirea și ameliorarea unor afecțiuni ale ficatului și ale vezicii biliare, ca de exemplu îngălbenirea ochilor din pricina problemelor hepatice sau colecistita: inflamarea acută sau cronică a vezicii biliare.

În același timp, ceaiul de siminoc te poate ajuta și în cazul în care vrei să previi sau să reduci nisipul și calculii de la nivelul vezicii biliare.

Contribuie la îmbunătățirea procesului de digestie

Grație substanțelor amare din floarea de siminoc, ceaiul stimulează secreția salivei, dar și pe cea gastrică și pancreatică. Din acest motiv, apetitul crește, iar secreția biliară este evacuată mai rapid din colecist ca să ajungă în duoden. Așa se explică și de ce se reduce riscul de a avea de suferit de pe urma durerilor abdominale, a grețurilor, a vărsăturilor și a balonării. 

femeie tanara, blonda, imbracata in pijama gri, tinand in mana o cana in timp ce se afla la micul dejun

Ajută la detoxifierea organismului și la eliminarea retenției de apă

Pe de o parte, siminocul tonifică ficatul și astfel favorizează eliminarea metalelor grele din corp, purificând sângele. Pe de altă parte, ceaiul de siminoc elimină excesul de grăsimi și previne depunerile de colesterol. Nu în ultimul rând, stimulează mucoasa renală, favorizând creșterea diurezei: procesul prin care se produce și se elimină urina. Astfel, acest ceai este binevenit și în cazul retenției de apă. 

Previne și ameliorează alergiile

În calitatea sa de antihistaminic natural, datorită flavonoizilor, siminocul te ajută să treci mai ușor peste reacțiile alergice. De aceea, cu cel puțin două săptămâni înainte de începutul sezonului alergiilor, consumă cel puțin două căni de ceai de siminoc pe zi. 

Susține sănătatea aparatului respirator

Proprietățile mucolitice, antispasmodice și expectorante transformă ceaiul de siminoc într-un aliat de nădeje în cazul unor afecțiuni ale tractului respirator, ca de exemplu infecțiile sinusale, bronșita etc. Ceaiul ușurează tusea, stimulează expectorația și regenerează mucoasele nazale.

Potrivit unui studiu publicat în „Applied Sciences”, flavonoizii din floarea de siminoc au impact asupra proteinei-C, reducând nivelul acesteia. Proteina-C este sintetizată de ficat, fiind un indicator al inflamației din corp. În plus, compușii volatili din uleiul esențial și flavonoizii reprezintă agenți antimicrobieni, capabili să acționeze împotriva unor bacterii precum „Klebsiella pneumonia”, responsabilă de forme severe de pneumonie. 

Stimulează eliminarea paraziților intestinali

Altă proprietate importantă a ceaiului de siminoc este și cea antihelmintică, putând să combată paraziții intestinali. Mai mult, acest ceai diminuează și simptomele neplăcute ce însoțesc parazitozele intestinale, ca de exemplu crampele abdominale și greața. Pentru a avea parte de asemenea efecte, bea ceai de siminoc dimineața, pe stomacul gol, având grijă să nu mănânci nimic timp de 2-3 ore. 

Ceai de siminoc pentru uz extern 

Dacă alegi să utilizezi astfel ceaiul de siminoc, ține minte că este adecvat în oricare dintre aceste situații:

  • Pentru stimularea circulației sanguine: ceaiul de siminoc este util pentru vânătăi și pentru varice, ajutând la dizolvarea cheagurilor de sânge;
  • Pentru iritații, eczeme, arsuri solare, răni, psoriazis: toate acestea se ameliorează dacă aplici în fiecare zi, la nevoie, comprese cu infuzie de siminoc;
  • Pentru ameliorarea durerilor reumatice: flavonoizii, carotenoizii și acizii organici au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, prin urmare au efect pozitiv și asupra articulațiilor.

În afară de comprese, ca să îți calmezi durerile provocate de reumatism, de artrită sau de gută, poți recurge la cataplasme cu siminoc. Tot ce ai de făcut este să pui plantele rămase după prepararea ceaiului între bucăți de pânză/de tifon și să le aplici direct pe zonele dureroase. Lasă cataplasma să acționeze până când sesizezi o reducere a disconfortului, a durerii. 

Cum prepari ceaiul de siminoc

Pentru a pune în valoare siminocul, poți să pregătești:
  • O infuzie: la 1 l apă clocotită adaugă 30 g flori uscate. Lasă la infuzat timp de 10 minute. Dacă vrei, poți să îndulcești infuzia cu un îndulcitor natural precum mierea, siropul de arțar, de agave etc;
  • Un decoct: pui 1 lingură de plantă la 250 ml apă clocotită. Apoi lași la fiert 10 minute. După aceea lași decoctul să se „odihnească” pentru aprox. 15 minute, interval în care îl ții acoperit. 

Indiferent de cum prepari ceaiul de siminoc, după ce este gata trebuie să-l strecori folosindu-te de o strecurătoare cu găuri mărunte. 

Cum se administrează ceaiul de siminoc

În general, este indicat să bei 1-2 căni ceai de siminoc pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Dacă intenționezi să urmezi o cură de câteva luni cu acest ceai, de exemplu în situația în care vrei să scapi de paraziții intestinali, la fiecare 3 luni trebuie să faci o pauză de cel puțin 1 lună. 

Efecte adverse ale ceaiului de siminoc

Consumul acestui ceai nu este recomandat deloc în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Alergie la plantele din familia Asteraceae/Compositae: în afară de siminoc, printre plantele din această familie se regăsesc, de pildă, crizantemele, margaretele, ambrozia, crăițele etc;
  • Un blocaj al căilor biliare: în condițiile în care stimulează secreția biliară, ceaiul de siminoc poate agrava blocajul.

De asemenea, ceaiul de siminoc este contraindicat în sarcină și nu este indicat să recurgi la el fără să consulți un medic dacă alăptezi sau dacă urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante. 

În afară de utilizarea sa sub formă de ceai, siminocul poate fi inclus în:

  • Unguente;
  • Tincturi;
  • Ulei esențial: se administrează intern în cantități foarte mici, numai sub supravegherea unui medic. Pentru uz extern, uleiul esențial de siminoc poate fi aplicat topic, diluat într-un ulei purtător sau poate fi pus într-un difuzor pentru aromaterapie. 

buchet de flori uscate de siminoc, alaturi de un borcan in care se afla un preparat pe baza de flori de siminoc 

Surse foto:

  • istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com;
  • Image by Freepik

Surse articol: ema.europa.eu, bzi.com, healthline.com, isideagricola.it, mdpi.com, medicina-informativa.com, mercurialconsciousness.com, sfatulmedicului.ro, webmd.com

Articolul urmator
Hamei: beneficii și utilizări
Hamei: beneficii și utilizări

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

    Obișnuiești să bei ceai de busuioc? Dacă nu, s-ar putea ca după acest articol să începi să incluzi această băutura în rutina ta. Acest tip de ceai are numeroase...

    Ceai de marar: beneficii și proprietăți
    Ceai de marar: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de mărar este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, obținută prin infuzarea frunzelor și semințelor de mărar în apă fierbinte. Mărarul (Anethum...

    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii
    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii

    Te-ai întrebat vreodată dacă ceaiul de urzică ar fi bun pentru tine ? Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre această băutură și despre consumul...

    Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți
    Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de păpădie, cunoscut și sub denumirea de „ceai de taraxacum”, este un amestec infuzat obținut din rădăcini, frunze sau flori ale plantei de păpădie.

    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare
    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare

    Ceaiul de gutui este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, realizată din frunzele, florile sau fructele gutuiului (Cydonia oblonga). Gutuia, un fruct auriu și...

    Rășina de mastic: proprietăți și beneficii
    Rășina de mastic: proprietăți și beneficii

    Rășina de mastic, cunoscută și ca "aurul alb" al Mediteranei, este o substanță naturală apreciată de mii de ani pentru proprietățile sale curative.

    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

    Puține băuturi pot egala farmecul răcoritor al unei cești de ceai de rodie bine preparat. De la nuanța sa vibrantă până la amestecul de note dulci și picante, ceaiul de rodie...

    Maca: beneficii și proprietăți
    Maca: beneficii și proprietăți

    Ai văzut prin magazine pudra de maca, dar nu știi ce este? Maca este o legumă rădăcinoasă care aparține familiei cruciferelor, originară din Anzii înalți din Peru. A...

    © 2025 Qbebe