Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum

Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Surse de vitamine, de minerale, de fibre și de apă, fructele tropicale pot contribui la asigurarea unei diete echilibrate. Deși nu este la fel de cunoscută precum mango, ananasul sau kiwi, guava oferă și ea numeroase substanțe nutrititive valoroasă. Din articolul de mai jos poți descoperi nu numai de ce acest fruct este benefic pentru sănătate, ci și cum îl poți valorifica pentru a te asigura că este prezent cât mai des în alimentația familiei tale.

Ce este guava

Guava este un fruct tropical, originar din zone calde și umede precum cele din America Centrală și din nordul Americii de Sud. Având coaja în nuanțe de galben sau verde deschis, pulpa roșie ori în nuanțe de roz, guava provine din arborele „Psidium guajava”, care aparține familiei plantelor Myrtaceae.

arborele in care creste guava si fructe proaspete puse intr-o lada

Fructul are o lungime de aprox. 4-12 cm și poate fi rotund sau oval, având în interior semințe mici și tari. Frunzele de guava au nuanțe de verde închis, având lungimea cuprinsă între 5 și 15 cm. Florile arborelui în care crește guava sunt albe.

frunzele si florile arborelui in care creste guava

În ultimele decenii, arborele „Psidium guajava” se cultivă din ce în ce mai mult în zone tropicale și subtropicale de pe mai multe continente, cum ar fi, spre exemplu, în Asia, în Africa sau chiar în sudul SUA (în Florida). Cel mai mare producător de guava este India, care furnizează aproximativ 42% din producția de la nivel mondial.

Beneficiile guava

Nu este surprinzător că acest fruct are numeroase efecte pozitive asupra organismului, având în vedere că furnizează fibre și nutrimente precum:

  • Vitamine: vitaminele C, B6, B3, B9 și cantități reduse de vitamina A și K;
  • Minerale: fosfor, potasiu, magneziu, mangan plus cantități mici de fier, calciu și zinc;
  • Proteine.

Printre cele mai importante beneficii oferite de guava se numără:

Contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar

Guava conține cantități ridicate de vitamina C, dublu față de portocale, de exemplu. Această vitamină susține activitatea celulelor ce intră în structura sistemului imunitar, protejând celulele albe neutrofile de stresul oxidativ și stimulându-le să migreze spre locurile în care este localizată o infecție. 

În același timp, vitamina C sprijină absorbția fierului în organism, mineral cu acțiune benefică asupra celulelor limfocite. De prezența fierului depinde inclusiv răspunsul sănătos al organismului la diverse infecții.

Protejează sănătatea inimii

Întrucât în guava sunt prezente două minerale utile pentru buna funcționare a inimii, potasiul și sodiul, fructul are efecte benefice în reglarea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu apărut în „The American Journal of Cardiology”, persoanele care consumă guava înainte de masă au niveluri mai reduse ale tensiunii arteriale și ale colesterolului „rău”.

De asemenea, frunzele de guava, grație proprietăților antioxidante și antiinflamatorii, ajută la prevenirea aterosclerozei: îngroșarea și îngustarea pereților arterelor din pricina acumulării de lipide sub forma plăcii de aterom.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

În guava se găsesc cantități mari de fibre. Spre exemplu, consumând un singur fruct îți asiguri aprox. 12% din necesarul zilnic de fibre. Acesta este de 25-30 g pentru un adult. Consumul de fibre este esențial întrucât conferă consistență scaunului, stimulând eliminarea acestuia și reglând tranzitul intestinal. În aceste condiții, scade riscul de constipație.

Semințele de guava, dacă sunt înghițite întregi sau mărunțite, previn și ele constipația, având efect laxativ. 

bucati de guava proaspata, puse intr-un castron

Sprijină buna funcționare a creierului

Guava se remarcă și prin prezența a două vitamine care susțin funcționarea normală a creierului:

  • Vitamina B6: este implicată în producerea neurotransmițătorilor dopamină și serotonină. Dopamina controlează mișcările corpului și coordonarea, iar serotonina reduce riscul apariției stărilor depresive sau de anxietate;
  • Vitamina B3: protejează celulele creierului de impactul nociv al stresului, contribuie la dezvoltarea și refacerea acestora și este implicată în formarea serotoninei. 

Fructe exotice și pline de beneficii pentru copii

Contribuie la o sarcină sănătoasă

Pe de o parte, guava este bogată în vitamina B9 sau acid folic. Medicii recomandă asigurarea unei doze zilnice de 400 micrograme de acid folic pe parcursul primului trimestru de sarcină pentru diminuarea riscului de defecte de tub neural la făt. Acestea fac parte dintre cele mai frecvente malformații congenitale și implică disfuncționalități în formarea tubulului neural, adică a segmentului embrionar din care se formează sistemul nervos. 

Pe de altă parte, guava contribuie la absorbția fierului, deosebit de important în perioada sarcinii deoarece:

  • Organismul are nevoie de mai multă hemoglobină: aceasta este proteina din globulele roșii ce transportă oxigen în celule și țesuturi. Întrucât în timpul sarcinii volumul sângelui crește, sunt necesare și cantități mai mari de hemoglobină pentru a-i furniza suficient oxigen fătului;
  • Previne anemia;
  • Sprijină funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • Contribuie la dezvoltarea creierului fătului. 

Este binevenită în alimentația persoanelor care suferă de diabet

Fibrele din guava ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Organismul nu poate absorbi fibrele și, de aceea, nu se ajunge la o creștere bruscă a glicemiei, așa cum se întâmplă, spre exemplu, când consumi carbohidrați. 

În plus, guava este un aliment cu indice glicemic scăzut. Indicele glicemic se referă la capacitatea unui aliment de a crește glicemia după ce consumi 100 g de glucide din alimentul respectiv. 

Susține procesele de slăbire

Dacă vrei să slăbești, străduiește-te să consumi guava cât mai des. Nu numai că acest fruct exotic este hrănitor datorită vitaminelor, mineralelor și proteinelor, dar nu îți furnizează nici multe calorii. De pildă, un fruct întreg oferă aprox. 37 de calorii. Mai mult, punându-ți la dispoziție cantități mari de fibre, guava te ajută să te simți sătulă pentru mai mult timp.

Are grijă de pielea ta

femeie care tine in mana o guava aflata pe creanga arborelui in care cresteAntioxidanții din guava, precum vitaminele A, C, licopenul și carotenul, protejează pielea de impactul nociv al radicalilor liberi, conferindu-i un aspect tânăr și radiant.

De asemenea, frunzele de guava ameliorează leziunile de la nivelul pielii. În acest scop, procedează așa:

  • Alege 20 de frunze și spală-le bine;
  • Pune frunzele să fiarbă în 2 l de apă pentru 8 minute;
  • Lasă apa să se răcească treptat și aplică apoi frunzele de guava, sub forma unei cataplasme, pe zonele cu probleme: cel mai bine este să lași cataplasma să acționeze pentru aprox.30 de minute.

Contribuie la un păr mai sănătos

În contextul în care joacă un rol fundamental în metabolismul proteinelor, vitamina B6 din guava stimulează accesul celulelor la aminoacizi, necesari pentru producerea proteinelor de care are nevoie părul.

Pe lângă vitamina B6, vitamina B9 stimulează creșterea părului, scade riscul de încărunțire prematură și îi asigură un aspect strălucitor. 

Ca să ai parte de astfel de beneficii pentru păr, folosește o mână de frunze de guava și 1 l de apă pentru a  prepara o soluție pe care să o aplici după ce te speli cu șamponul obișnuit. Urmează aceste instrucțiuni:

  • Pune apa la fiert și las-o să dea în clocot;
  • După aceea adaugă frunzele de guava și lasă la fiert pentru 20 de minute;
  • Strecoară lichidul și lasă-l să se răcească la temperatura camerei;
  • După ce te speli pe cap și părul este aproape uscat, aplică soluția obținută: concentrează-te asupra rădăcinilor și nu neglija nici scalpul;
  • Stai cu soluția din frunze de guava aprox. 2 ore și clătește-ți apoi părul cu apă călduță: dacă vrei, îți poți înfășura capul cu un prosop și lași soluția să acționeze pe păr toată noaptea.

Ce gust are guava

Gustul acestui fruct este agreabil, cu note de căpșună, de ananas ori de pară. Uneori, gustul este similar celui al fructului-pasiunii, adică un mix între dulce și acrișor, cu note de citrice. Totodată, dacă este vorba despre sortimentul „lemon guava”, aroma fructului este puternică și asemănătoare celei de lămâie.

guava cu miez roz, alaturi de flori exotice si lingurite de lemn

Unde poți găsi guava

Când cumperi guava, caută fructe care să nu aibă pete pe suprafața cojii și care să nu fie nici prea tari, dar nici prea moi. În general, găsești guava în hypermarket-uri, inclusiv în cele online. Uneori, poți face rost de guava și din magazinele online care comercializează mâncare asiatică. 

Contraindicațiile guava

Consumat ca atare, proaspăt, acest fruct nu are contraindicații. În cazuri rare, extractul de frunze de guava poate avea efecte negative asupra mucoasei gastrointestinale și, în aceste condiții, apar dureri de stomac, senzație de greață sau balonări.

Alergiile la guava și la produsele ce o conțin sunt foarte rare, manifestându-se sub forma unei alergii încrucișate:  reacție provocată de un alergen cu o structură asemănătoare celei ale unei substanțe la care organismul este deja sensibilizat. De exemplu, o reacție alergică poate interveni la persoanele care sunt alergice la eucalipt sau la cuișoare, ce fac parte din aceeași familie de plante ca guava. În plus, persoanele alergice la latex pot fi sensibile la guava, așa cum se întâmplă și în cazul celor ce au sindrom de alergie orală la polenul de mesteacăn. Sindromul de alergie orală reprezintă o reacție alergică la vegetale proaspete și la semințe, prezent la persoanele cu rinoconjunctivită alergică la polen sau cu rinită. Rinoconjunctivita alergică implică mâncărimi la nivelul ochilor și lăcrimare.

Pentru a te asigura că poți consuma guava în deplină siguranță, consultă-te cu un medic dacă te regăsești în oricare dintre aceste situații:

  • Ești însărcinată;
  • Alăptezi;
  • Urmezi un tratament pentru anumite afecțiuni cardiace sau pentru diabet;
  • Te confrunți cu o eczemă: în această situație, evită produsele pe bază de extract de frunze de guava, care pot conține substanțe ce accentuează iritațiile pielii.

Ceai de guava: proprietăți și preparare

Acest ceai se obține din frunzele de guava, care sunt sursă de:

  • Vitamina C;
  • Minerale: fosfor, potasiu, mangan, magneziu, sodiu, fier;
  • Carotenoizi, în special licopen;
  • Uleiuri esențiale;
  • Acizi grași;
  • Flavonoizi: dintre aceștia se distinge mai ales quercetina, un antioxidant puternic. De asemenea, quercetina are proprietăți antiinflamatorii și antihistaminice. Acestea din urmă sunt utile în prevenirea și ameliorarea alergiilor;
  • Tanini: cu efect antioxidant și antiinflamator.

Ceaiul de guava se distinge prin următoarele proprietăți:

  • Antioxidant;
  • Antidiabetic: încetinește absorbția a două tipuri de zaharuri, maltoza și sucroza, ceea ce contribuie la reglarea nivelului glicemiei după mese;
  • Scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor: acestea sunt grăsimi prezente în sânge, care se pot stoca în țesuturi;
  • Antimicrobian: substanțele cu asemenea efecte sunt flavonoizii, taninii și acizii (betulinic și galic). Datorită compușilor enumerați, ceaiul de guava este benefic pentru diminuarea inflamațiilor gingivale, a durerilor dentare și accelerează procesul de vindecare a ulcerelor bucale; 
  • Anti-mucolitic: ajută la descompunerea și eliminarea mucusului, fiind benefic inclusiv pentru ameliorarea tusei ce însoțește răcelile sau bronșitele.

În funcție de preferințe și de ceea ce ai la dispoziție, poți să îți faci două tipuri de ceai pe bază de frunze de guava:

Ceai de frunze proaspete de guava

Ca să îl prepari, procedează așa:

  • Spală 5-10 frunze de guava în apă rece pentru a îndepărta impuritățile;
  • Pune frunzele la fiert în 475 ml apă;
  • Lasă ceaiul să fiarbă la foc mic pentru 10-12 minute;
  • Strecoară ceaiul. 

Ceai de frunze uscate de guava

Frunzele uscate se pot găsi în magazinele online. Pentru a prepara un ceai cu frunze uscate de guava, urmează aceste indicații:

  • Pune 1-2 lingurițe de frunze într-un infuzor;
  • Adaugă în infuzor aprox. 240 ml apă fiartă;
  • Lasă apa și frunzele în infuzor pentru 5-10 minute.

Înainte să bei ceai de frunze de guava, cere sfatul unui medic dacă:

  • Ești însărcinată;
  • Ești în perioada de alăptare;
  • Te afli sub un tratament pentru diabet.

Moduri în care poți consuma guava

Poți savura guava în mai multe moduri, spre exemplu:

  • Ca atare, proaspătă: dacă vrei, poți să mănânci guava cu tot cu coajă, aceasta fiind comestibilă;
  • Sub forma unui aperitiv, adăugând sare, piper și pudră de chilli pe miezul fructului;
  • Sub formă de suc;
  • Sub formă de nectar;
  • Sub formă de smoothie;
  • Sub formă de pastă sau de piure;
  • Incluzând-o într-o salată de fructe sau într-o salată picantă, alături de diverse legume;
  • Incluzând-o în diverse deserturi preparate acasă: de exemplu, înghețată, sorbet, tarte, plăcinte, torturi etc;
  • Sub formă de sos;
  • Sub formă de bomboane;
  • Sub formă de gem.

felii de guava puse pe un platou alb

Pentru a avea parte de beneficiile oferite de guava poți să recurgi și la diverse suplimentare, cum ar fi: 

  • Pulbere liofilizată bioactivă;
  • Capsule;
  • Ulei.

Idei de rețete cu guava

Grație gustului deosebit și a texturii agreabile, guava este foarte versatilă, putând fi pusă în valoare atât în preparate sărate, cât și în cele dulci sau în băuturi savuroase.

Smoothie cu guava și banană

Un smoothie este binevenit încă de la primele ore ale dimineții, ajutându-te să-ți începi ziua plină de energie. În cazul în care nu ai la dispoziție banană proaspătă, poți utiliza și congelată. 

Ingrediente pentru 1 porție de smoothie cu guava și banane:

  • 1 cană cubulețe de guava;
  • 1/2 cană banană;
  • 1/2 cană iaurt;
  • opțional: cuburi de gheață.

Mod de preparare: 

  1. Pune fructele și iaurtul într-un blender pentru a obține un amestec omogen;
  2. În funcție de preferințe, poți să adaugi în smoothie și câteva cuburi de gheață.

bautura pe baza de guava si fruct proaspat

Pastă de brânză și guava 

Inspirată dintr-o rețetă portoricană, aceasta pastă se prepară foarte rapid și se remarcă prin mixul dintre gustul dulce al fructului și al mierii și aroma pătrunzătoare a usturoiului. Pasta cu guava poate fi servită, de exemplu, pe biscuiți sărați, pe pâine prăjită, ca sos pentru legume proaspete etc.

Ingrediente pentru pastă de brânză și guava:

  • 250-300 g pastă de guava;
  • 450 g brânză dulce;
  • 1/2 cană smântână;
  • 1 linguriță usturoi pisat;
  • 1/4 cană miere;
  • sare (după gust).

Mod de preparare:

  1. Pune pasta de guava într-un blender și toarnă peste ea și 1/4 cană apă fiartă: trebuie să obții un amestec omogen, pe care îl pui într-un castron;
  2. Spală blender-ul și pune în el brânza dulce, mierea, smântâna, usturoiul;
  3. Adaugă sare în funcție de preferințe: transferă amestecul cu brânza dulce în castronul cu pasta de guava și amestecă bine;
  4. Pune pasta cu brânză și guava la frigider până când o servești.

preparat cu pasta de guava si cu crema de branza dulce si smantana

Biluțe de brânză cu sos de guava

Sunt binevenite atât ca aperitiv, cât și ca o gustare caldă. Ceea ce încântă la rețeta de mai jos este îmbinarea dintre consistența crocantă a biluțelor de brânză și consistența catifelată a sosului de pastă de guava.

Ingrediente pentru 22-24 biluțe de brânză cu sos de guava:

  • 250 g brânză Gouda sau Edam: brânza trebuie să fie rasă;
  • 3 linguri făină;
  • 1 ou;
  • 1 cană și 1/4 făină;
  • ulei vegetal: pentru prăjire.

Ingrediente pentru sosul de guava:

  • 4 linguri pastă de guava;
  • 2 linguri și 2/3 oțet alb;
  • 1/4 cană apă.

Mod de preparare biluțe de brânză: 

  1. Pune brânza, cele 3 linguri de făină și albușul de ou într-un castron mare;
  2. Amestecă ingredientele pentru a forma un aluat;
  3. Pune aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute;
  4. Ajutându-te de o lingură, divizează aluatul pentru a forma biluțele: modelează-le în mână;
  5. Încinge uleiul într-o friteuză sau într-o tigaie cu fundul gros: trebuie să pui cam 5 cm de ulei;
  6. Dă biluțele prin făină;
  7. Prăjește biluțele până când se rumenesc bine;
  8. Scoate biluțele din friteuză/tigaie și îndepărtează excesul de ulei așezându-le pe bucăți de prosop de bucătărie.

Mod de preparare sos de guava:

  1. Pune o tigaie la încins, la foc mediu;
  2. Toarnă în tigaie pasta de guava, oțetul și apa;
  3. Amestecă permanent în tigaie ca să nu se prindă sosul;
  4. Ia sosul de pe foc și lasă-l să se răcorească;
  5. Servește biluțele calde, cu sosul obținut.

Dacă vrei, poți să înlocuiește făina albă cu făină de porumb, iar în loc de brânză Edam/Gouda poți să utilizezi mozzarella și cheddar. Iată cum ar trebui să procedezi dacă optezi pentru aceste ingrediente:

Sorbet de guava

Având mai puține calorii și un conținut de grăsimi mai redus decât înghețata, sorbetul reprezintă oricând o alegere inspirată pentru un desert sănătos. Varianta de sorbet de mai jos te cucerește prin aroma de guava și de lămâie verde.

Ingrediente pentru sorbet de guava

  • 400 ml suc natural de guava;
  • 25 ml pulpă de guava, amestecată cu 75 ml apă;
  • zeama de la 1 lămâie verde;
  • 100 g zahăr;
  • 200 ml apă.

Mod de preparare:

  1. Pune într-o cratiță zahărul și apa;
  2. Lasă amestecul de apă și zahăr la foc mic, amestecând bine ca să se dizolve zahărul;
  3. Lasă la fiert pentru 5 minute;
  4. Ia cratița de pe foc și lasă siropul de zahăr la răcit;
  5. Toarnă peste siropul de zahăr sucul de guava, pulpa de guava amestecată cu apă și zeama de lămâie verde;
  6. Pune amestecul obținut într-un recipient bine închis, lăsându-l în congelator pentru o oră;
  7. Scoate amestecul de la congelator și bate-l energic, ajutându-te de un tel, pentru a sparge cristalele de gheață formate;
  8. Pune iar sorbetul la congelator pentru aprox. 2 ore: sparge iar cristalele de gheață;
  9. După ce spargi cristalele de gheață, pune sorbetul la congelator pentru aprox. 1 oră.

guava proaspata si castronel cu sorbet de guava decorat cu frunze de menta

Ca să păstrezi guava în condiții adecvate, ține seama de instrucțiunile de mai jos:
  • Dacă ai la dispoziție guava proaspătă, care nu este încă bine coaptă: poți să o lași la temperatura camerei, într-un castron, sau să o pui într-o pungă de hârtie;
  • Dacă fructul are coaja verde-deschis și/sau pete roz: trebuie să îl pui imediat la frigider și să îl consumi cât mai repede;
  • Dacă porționezi guava: pune-o într-un vas închis ermetic, ca să reziste 3-4 zile în frigider;
  • Dacă ai felii de guava: le poți pune la congelator în pungi speciale, cu sistem de închidere cu clips sau cu ziplock. Guava rezistă la congelator în jur de 8 luni.

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, youtube.com

Surse articol: ajconline.org, allrecipes.com, byrdie.com, cdc.gov, food.ndtv.com, frontiersin.org, healthifyme.com, healthline.com, medicinalplants-pharmacognosy.com, medicinenet.com, organicfacts.net, purplefoodie.com, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, stylecraze.com, thenoshery.com, thespruceeats.com, ucsfhealth.org, universityhealthnews.com, webmd.com

Articolul urmator
Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe
Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rășina de mastic: proprietăți și beneficii
    Rășina de mastic: proprietăți și beneficii

    Rășina de mastic, cunoscută și ca "aurul alb" al Mediteranei, este o substanță naturală apreciată de mii de ani pentru proprietățile sale curative.

    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum
    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum

    Cicoarea, cunoscută științific sub numele de Cichorium intybus, este o plantă erbacee cu flori albastre care face parte din familia Asteraceae. Originară din Europa, cicoarea a devenit...

    Maca: beneficii și proprietăți
    Maca: beneficii și proprietăți

    Ai văzut prin magazine pudra de maca, dar nu știi ce este? Maca este o legumă rădăcinoasă care aparține familiei cruciferelor, originară din Anzii înalți din Peru. A...

    Ceai de marar: beneficii și proprietăți
    Ceai de marar: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de mărar este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, obținută prin infuzarea frunzelor și semințelor de mărar în apă fierbinte. Mărarul (Anethum...

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

    Obișnuiești să bei ceai de busuioc? Dacă nu, s-ar putea ca după acest articol să începi să incluzi această băutura în rutina ta. Acest tip de ceai are numeroase...

    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum
    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum

    Smochinele au o istorie bogată și plină de povești, care datează de mii de ani, fiind unele dintre cele mai vechi fructe cultivate. De la civilizațiile antice la bucătăriile moderne,...

    Făina de proumb: beneficii și idei de consum
    Făina de proumb: beneficii și idei de consum

    Făina de porumb este un produs alimentar obținut prin măcinarea boabelor de porumb uscate. Este un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume, fiind utilizată...

    © 2025 Qbebe