Ce beneficii are mustul
Pentru a înțelege de ce mustul este apreciat pentru efectele pozitive asupra organismului, trebuie să știi ce compoziție are această băutură. Compușii din must creează condiții optime pentru dezvoltarea speciilor de drojdie, în special Saccharomyces cerevisiae, vitale pentru procesul de fermentare și obținerea vinului. Mai exact, în must se găsesc:
- Zaharuri: printre acestea se numără fructoza, glucoza și pectina;
- Acizi organici: responsabili de pH-ul mustului;
- Compuși nitrogenați: influențează acțiunea speciilor de drojdie și fermentarea;
- Polifenoli: aceștia sunt un tip de antioxidanți. Mustul de struguri roșii este sursă de polifenoli numiți antocianini, iar cel de struguri albi este sursă de procianidine;
- Săruri minerale: de exemplu, sodiul, potasiul, magneziul, manganul și calciul sunt importante pentru menținerea pH-ului mustului.
Pe lângă antioxidanți, zaharuri naturale și minerale, mustul conține vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6) și vitamina C. De aceea, nu greșești dacă îl incluzi într-o dietă sănătoasă, astfel încât să te bucuri de beneficii precum:
Stimularea sistemului imunitar
Datorită mustului îți completezi aportul de vitamina C, care susține activitatea celulelor din sistemul imunitar și reduce riscul de a contacta diverse infecții. De asemenea, vitamina B6 este implicată în producerea celulelor T, care au rolul de a contracara bacterii și virusuri.
Mustul conține și resveratrol, un polifenol ce reglează activitatea sistemului imunitar și are acțiune antiinflamatoare puternică.
Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
Cei mai cunoscuți antioxidanți din struguri, adică resveratrolul, vitamina C și flavonoidele, protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Aceștia din urmă reprezintă molecule instabile, responsabile de inflamații și de boli cronice, inclusiv cardiovasculare. De fapt, compușii antioxidanți amintiți sunt bineveniți pentru buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge deoarece:
- Resveratrolul îmbunătățește funcția diastolică a inimii și ajută la reducerea rigidității arterelor: funcția diastolică înseamnă presiunea care se exercită asupra pereților arterelor în momentele în care inima se relaxează între două contracții;
- Vitamina C menține și întărește elasticitatea arterelor: asemenea efecte micșorează riscul de ateroscleroză, o afecțiune care implică întărirea sau îngroșarea arterelor;
- Flavonoidele contribuie la reducerea unor factori de risc cu rol important în apariția afecțiunilor cardiovasculare: de exemplu, colesterolul „rău” (LDL), trigliceridele, cheagurile de sânge, acumularea plăcii de aterom. Aceasta se referă la o acumulare de colesterol, de grăsimi și de celule inflamatorii la nivelul arterelor.
Întărirea oaselor
Mineralele regăsite în must, cu precădere calciul și manganul, îmbunătățesc densitatea osoasă, esențială pentru sănătatea oaselor.
Prevenirea și ameliorarea constipației
Mustul are beneficii și asupra aparatului digestiv întrucât strugurii sunt bogați în apă și conțin fibre. De aceea, consumul de must reglează tranzitul intestinal și combate constipația.
Păstrarea aspectului tânăr al pielii
Resveratrolul din struguri protejează pielea de acțiunea nocivă a radiațiilor solare și, totodată, pentru că are acțiune antiinflamatoare și antibacteriană, scade riscul de coșuri și acnee. În acest context, se poate spune că mustul este util și pentru o piele mai luminoasă, mai elastică și mai netedă.
Savurarea unei băuturi cu efect tonic, energizant
Dacă reușești să consumi must pentru o anumită perioadă, poți constata că ai mai multă energie și nu te mai simți la fel de obosită. De altfel, această băutură conferă o stare de bine prin prezența următorilor compuși:
- Zaharurile: contribuie la atenuarea stărilor de oboseală;
- Antioxidanții: pentru că protejează celulele de stresul oxidativ, adică dezechilibrul dintre antioxidanți și radicalii liberi, cresc nivelul de energie și combat stările persistente de oboseală;
- Potasiul: scade riscul de crampe musculare.
Efectele adverse ale consumului de must
Ca să ai parte numai de beneficiile consumului de must și pentru a nu ajunge în situații nedorite, străduiește-te să eviți excesele. Ai grijă să nu depășești, zilnic, 100-150 ml. În schimb, consumul excesiv de must poate conduce la:
- Tulburări digestive: mustul provoacă, uneori, crampe abdominale, flatulență, diaree, arsuri gastrice, reflux gastroesofagian sau greață;
- Creșterea aportului de calorii: odată ce se întâmplă așa, riști să iei în greutate;
- Creșterea nivelului de zahăr din sânge: acest efect este nociv mai ales pentru persoanele care suferă de diabet;
- Alergii/intoleranțe la sulfiți, compuși ce se pot adăuga în must în cadrul procesului de fermentare;
- Anemie feriprivă: când este vorba despre mustul obținut din struguri roșii, cantitatea ridicată de polifenoli inhibă capacitatea vitaminei C de a stimula absorbția fierului.
În același timp, ai în vedere și anumite precauții legate de consumul de must. Nu include în dietă această băutură fără să te consulți cu un medic dacă:
- Ești însărcinată sau alăptezi: până în momentul de față nu se poate vorbi de suficiente date care să arate că mustul este sigur în sarcină sau în perioada de alăptare;
- Urmezi un tratament cu medicamente cu efecte antiplachetare, care previn formarea cheagurilor de sânge: un exemplu de astfel de medicament este aspirina;
- Ești sub tratament cu anticoagulante precum warfarina;
- Te afli sub tratament cu beta-blocante, care se folosesc în tratarea unor afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială sau insuficienta cardiacă: beta-blocantele pot duce la creșteri ale nivelului de potasiu. De altfel, persoanele care iau beta-blocante trebuie să aibă grijă să nu aibă un aport crescut de potasiu din dietă, iar mustul conține acest mineral.
Consumul de must este contraindicat dacă ai alergie la struguri.
Cum se face mustul
Înainte să prepari must acasă, contează mult să ai la dispoziție struguri proaspeți, bine copți și care să nu fie afectați de boli specifice viței de vie, ca de exemplu putregaiul alb sau cenușiu. Ulterior, respectă pașii de mai jos:
- Spală bine strugurii și scurge-i de apă;
- Culege boabele și îndepărtează codițele: păstrează numai boabele întregi și bine coapte;
- Presează sau zdrobește boabele fie manual, fie cu ajutorul unui zdrobitor special: acest demers este necesar pentru ca tot mustul să iasă din fructe;
- Ține mustul la rece o zi sau două, până când sesizezi că s-a limpezit complet;
- Toarnă mustul limpezit într-o oală mică;
- Pune apă într-o oală mare;
- Așează oala cu must în cea cu apă și lasă la fiert, la foc potrivit, pentru 15-20 de minute: pe măsură ce mustul face spumă, îndepărteaz-o tot timpul cu o lingură de lemn sau cu un polonic;
- Așează sticlele pe un suport de metal și toarnă în ele mustul fără să-l pui la răcit.
În funcție de modul de obținere, mustul este de mai multe feluri:
- Must tăiat: nu este lăsat să intre în fermentație alcoolică;
- Must de struguri concentrat: se obține prin deshidratarea parțială a mustului tăiat ori proaspăt fără a se folosi încălzirea pe foc;
- Must de struguri concentrat rectificat: se obține tot prin deshidratare parțială, însă anterior este supus atât unor procedee autorizate de eliminare a altor compuși decât zahărul, cât și unui procedeu de dezacidificare.
Cum se păstrează mustul
Asigură-te că mustul păstrează beneficiile strugurilor turnându-l, după fierbere, în recipiente de sticlă. Acestea trebuie bine spălate și sterilizate în cuptor. Pentru sterilizare este indicat să le pui într-un vas termorezistent tapetat cu un prosop. Acoperă recipientele de sticlă și lasă-le 10 minute în cuptorul încins la 160-180 de grade.
Nu uita să speli dopurile și pâlniile. Pune dopurile la sticlele sterilizate și așează sticlele, în funcție de preferințe, într-o tavă cu margini înalte ori într-o cutie de carton. Învelește-le în pături groase pentru a se răci complet. Procesul de răcire durează chiar și două zile.
După ce sticlele cu must se răcesc, pune-le la frigider pentru aprox. o săptămână. Împachetează-le apoi în hârtie care nu este transparentă și depozitează-le într-un loc cât mai răcoros, de exemplu o cămară sau o pivniță.
Grație gustului dulce și nuanțelor agreabile ce variază, în general, de la roșu intens la violet, mustul poate fi adăugat în numeroase băuturi și deserturi, de exemplu:
- Sucuri de fructe sau de legume: de pildă, adaugă must într-un suc de citrice sau de sfeclă roșie;
- Cocktail-uri;
- Sosuri pentru fripturi, pentru ficăței sau pentru salate;
- Budinci, brioșe, fursecuri, sorbeturi, înghețate pe băț popsicles, caș de must etc.
Fie că îți place să consumi must ca atare pentru a profita din plin de beneficiile sale pentru sănătate, fie că intenționezi să îl adaugi în diferite preparate, orientează-te numai spre cel proaspăt, natural, fără conservanți. În plus, nu uita că mustul nepasteurizat păstrează cel mai bine proprietățile curative ale strugurilor însă, dacă vrei să fie valabil mai mult timp, alege o variantă pasteurizată. Astfel, poți să îl achiziționezi din magazine care oferă produse tradiționale de calitate sau de la producători locali.
Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by freepik, youtube.com, youtube.com
Surse articol: a1.ro, cdnsciencepub.com, coltisorderomania.ro, cramavinuri.ro, drmax.ro, healthline.com, healthyrecipe101.com, medicinenet.com, medicalnewstoday.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, sanatateaplantelor.ro, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro