Must: beneficii și idei de consum

Must: beneficii și idei de consum

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Obținându-se prin presarea strugurilor roșii, negri sau albi, mustul este asociat cu tradițiile de toamnă. Gustul său depinde de mai mulți factori, printre care tipul de struguri folosiți, gradul de maturitate a acestora, condițiile climatice și de recoltare și modul de preparare. Din articolul de mai jos poți descoperi nu numai de ce este binevenit consumul de must, ci și cum este recomandat să valorifici și să păstrezi această băutură pentru a avea parte de beneficiile sale.

Ce beneficii are mustul

Pentru a înțelege de ce mustul este apreciat pentru efectele pozitive asupra organismului, trebuie să știi ce compoziție are această băutură. Compușii din must creează condiții optime pentru dezvoltarea speciilor de drojdie, în special Saccharomyces cerevisiae, vitale pentru procesul de fermentare și obținerea vinului. Mai exact, în must se găsesc:

  • Zaharuri: printre acestea se numără fructoza, glucoza și pectina;
  • Acizi organici: responsabili de pH-ul mustului;
  • Compuși nitrogenați: influențează acțiunea speciilor de drojdie și fermentarea;
  • Polifenoli: aceștia sunt un tip de antioxidanți. Mustul de struguri roșii este sursă de polifenoli numiți antocianini, iar cel de struguri albi este sursă de procianidine;
  • Săruri minerale: de exemplu, sodiul, potasiul, magneziul, manganul și calciul sunt importante pentru menținerea pH-ului mustului.

castron de lut cu struguri negri si ulcica de lut cu must

Pe lângă antioxidanți, zaharuri naturale și minerale, mustul conține vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6) și vitamina C. De aceea, nu greșești dacă îl incluzi într-o dietă sănătoasă, astfel încât să te bucuri de beneficii precum:

Stimularea sistemului imunitar

Datorită mustului îți completezi aportul de vitamina C, care susține activitatea celulelor din sistemul imunitar și reduce riscul de a contacta diverse infecții. De asemenea, vitamina B6 este implicată în producerea celulelor T, care au rolul de a contracara bacterii și virusuri. 

Mustul conține și resveratrol, un polifenol ce reglează activitatea sistemului imunitar și are acțiune antiinflamatoare puternică. 

Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Cei mai cunoscuți antioxidanți din struguri, adică resveratrolul, vitamina C și flavonoidele, protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Aceștia din urmă reprezintă molecule instabile, responsabile de inflamații și de boli cronice, inclusiv cardiovasculare. De fapt, compușii antioxidanți amintiți sunt bineveniți pentru buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge deoarece:

  • Resveratrolul îmbunătățește funcția diastolică a inimii și ajută la reducerea rigidității arterelor: funcția diastolică înseamnă presiunea care se exercită asupra pereților arterelor în momentele în care inima se relaxează între două contracții;
  • Vitamina C menține și întărește elasticitatea arterelor: asemenea efecte micșorează riscul de ateroscleroză, o afecțiune care implică întărirea sau îngroșarea arterelor;
  • Flavonoidele contribuie la reducerea unor factori de risc cu rol important în apariția afecțiunilor cardiovasculare: de exemplu, colesterolul „rău” (LDL), trigliceridele, cheagurile de sânge, acumularea plăcii de aterom. Aceasta se referă la o acumulare de colesterol, de grăsimi și de celule inflamatorii la nivelul arterelor. 

femeie in pulover roz care foloseste stetoscopul

Întărirea oaselor

Mineralele regăsite în must, cu precădere calciul și manganul, îmbunătățesc densitatea osoasă, esențială pentru sănătatea oaselor.

Prevenirea și ameliorarea constipației

Mustul are beneficii și asupra aparatului digestiv întrucât strugurii sunt bogați în apă și conțin fibre. De aceea, consumul de must reglează tranzitul intestinal și combate constipația. 

Păstrarea aspectului tânăr al pielii

Resveratrolul din struguri protejează pielea de acțiunea nocivă a radiațiilor solare și, totodată, pentru că are acțiune antiinflamatoare și antibacteriană, scade riscul de coșuri și acnee. În acest context, se poate spune că mustul este util și pentru o piele mai luminoasă, mai elastică și mai netedă.

Savurarea unei băuturi cu efect tonic, energizant

Dacă reușești să consumi must pentru o anumită perioadă, poți constata că ai mai multă energie și nu te mai simți la fel de obosită. De altfel, această băutură conferă o stare de bine prin prezența următorilor compuși:

  • Zaharurile: contribuie la atenuarea stărilor de oboseală;
  • Antioxidanții: pentru că protejează celulele de stresul oxidativ, adică dezechilibrul dintre antioxidanți și radicalii liberi, cresc nivelul de energie și combat stările persistente de oboseală; 
  • Potasiul: scade riscul de crampe musculare. 

persoana care tine in mana o cana cu suc de struguri

Efectele adverse ale consumului de must

Ca să ai parte numai de beneficiile consumului de must și pentru a nu ajunge în situații nedorite, străduiește-te să eviți excesele. Ai grijă să nu depășești, zilnic, 100-150 ml. În schimb, consumul excesiv de must poate conduce la:

  • Tulburări digestive: mustul provoacă, uneori, crampe abdominale, flatulență, diaree, arsuri gastrice, reflux gastroesofagian sau greață;
  • Creșterea aportului de calorii: odată ce se întâmplă așa, riști să iei în greutate;
  • Creșterea nivelului de zahăr din sânge: acest efect este nociv mai ales pentru persoanele care suferă de diabet;
  • Alergii/intoleranțe la sulfiți, compuși ce se pot adăuga în must în cadrul procesului de fermentare;
  • Anemie feriprivă: când este vorba despre mustul obținut din struguri roșii, cantitatea ridicată de polifenoli inhibă capacitatea vitaminei C de a stimula absorbția fierului. 

femeie tanara care sta in bucatarie si se confrunta cu o durere abdominala

În același timp, ai în vedere și anumite precauții legate de consumul de must. Nu include în dietă această băutură fără să te consulți cu un medic dacă:

  • Ești însărcinată sau alăptezi: până în momentul de față nu se poate vorbi de suficiente date care să arate că mustul este sigur în sarcină sau în perioada de alăptare;
  • Urmezi un tratament cu medicamente cu efecte antiplachetare, care previn formarea cheagurilor de sânge: un exemplu de astfel de medicament este aspirina; 
  • Ești sub tratament cu anticoagulante precum warfarina;
  • Te afli sub tratament cu beta-blocante, care se folosesc în tratarea unor afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială sau insuficienta cardiacă: beta-blocantele pot duce la creșteri ale nivelului de potasiu. De altfel, persoanele care iau beta-blocante trebuie să aibă grijă să nu aibă un aport crescut de potasiu din dietă, iar mustul conține acest mineral. 

Consumul de must este contraindicat dacă ai alergie la struguri. 

Cum se face mustul

Înainte să prepari must acasă, contează mult să ai la dispoziție struguri proaspeți, bine copți și care să nu fie afectați de boli specifice viței de vie, ca de exemplu putregaiul alb sau cenușiu. Ulterior, respectă pașii de mai jos:

  • Spală bine strugurii și scurge-i de apă;
  • Culege boabele și îndepărtează codițele: păstrează numai boabele întregi și bine coapte;
  • Presează sau zdrobește boabele fie manual, fie cu ajutorul unui zdrobitor special: acest demers este necesar pentru ca tot mustul să iasă din fructe;
  • Ține mustul la rece o zi sau două, până când sesizezi că s-a limpezit complet;
  • Toarnă mustul limpezit într-o oală mică;
  • Pune apă într-o oală mare;
  • Așează oala cu must în cea cu apă și lasă la fiert, la foc potrivit, pentru 15-20 de minute: pe măsură ce mustul face spumă, îndepărteaz-o tot timpul cu o lingură de lemn sau cu un polonic;
  • Așează sticlele pe un suport de metal și toarnă în ele mustul fără să-l pui la răcit. 

În funcție de modul de obținere, mustul este de mai multe feluri:

  • Must tăiat: nu este lăsat să intre în fermentație alcoolică;
  • Must de struguri concentrat: se obține prin deshidratarea parțială a mustului tăiat ori proaspăt fără a se folosi încălzirea pe foc;
  • Must de struguri concentrat rectificat: se obține tot prin deshidratare parțială, însă anterior este supus atât unor procedee autorizate de eliminare a altor compuși decât zahărul, cât și unui procedeu de dezacidificare.

Cum se păstrează mustul

Asigură-te că mustul păstrează beneficiile strugurilor turnându-l, după fierbere, în recipiente de sticlă. Acestea trebuie bine spălate și sterilizate în cuptor. Pentru sterilizare este indicat să le pui într-un vas termorezistent tapetat cu un prosop. Acoperă recipientele de sticlă și lasă-le 10 minute în cuptorul încins la 160-180 de grade. 

Nu uita să speli dopurile și pâlniile. Pune dopurile la sticlele sterilizate și așează sticlele, în funcție de preferințe, într-o tavă cu margini înalte ori într-o cutie de carton. Învelește-le în pături groase pentru a se răci complet. Procesul de răcire durează chiar și două zile.

După ce sticlele cu must se răcesc, pune-le la frigider pentru aprox. o săptămână. Împachetează-le apoi în hârtie care nu este transparentă și depozitează-le într-un loc cât mai răcoros, de exemplu o cămară sau o pivniță. 

suc de struguri rosii in pahar si pus in sticle

Grație gustului dulce și nuanțelor agreabile ce variază, în general, de la roșu intens la violet, mustul poate fi adăugat în numeroase băuturi și deserturi, de exemplu:

  • Sucuri de fructe sau de legume: de pildă, adaugă must într-un suc de citrice sau de sfeclă roșie;
  • Cocktail-uri;
  • Sosuri pentru fripturi, pentru ficăței sau pentru salate;
  • Budinci, brioșe, fursecuri, sorbeturi, înghețate pe băț popsicles, caș de must etc.

Fie că îți place să consumi must ca atare pentru a profita din plin de beneficiile sale pentru sănătate, fie că intenționezi să îl adaugi în diferite preparate, orientează-te numai spre cel proaspăt, natural, fără conservanți. În plus, nu uita că mustul nepasteurizat păstrează cel mai bine proprietățile curative ale strugurilor însă, dacă vrei să fie valabil mai mult timp, alege o variantă pasteurizată. Astfel, poți să îl achiziționezi din magazine care oferă produse tradiționale de calitate sau de la producători locali. 

Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by freepikyoutube.com, youtube.com

Surse articol: a1.ro, cdnsciencepub.com, coltisorderomania.ro, cramavinuri.ro, drmax.ro, healthline.com, healthyrecipe101.com, medicinenet.com, medicalnewstoday.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, sanatateaplantelor.ro, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum
    Smochine proaspete: beneficii și idei de consum

    Smochinele au o istorie bogată și plină de povești, care datează de mii de ani, fiind unele dintre cele mai vechi fructe cultivate. De la civilizațiile antice la bucătăriile moderne,...

    Alge nori: beneficii și idei de consum
    Alge nori: beneficii și idei de consum

    Algele Nori, un tip de alge comestibile, au fost o piatră de temelie a bucătăriei asiatice timp de secole, celebrată nu numai pentru aroma sa unică umami, ci și pentru profilul său...

    Fasole neagră: beneficii și idei de consum
    Fasole neagră: beneficii și idei de consum

    Fasolea neagră este un aliment valoros, cunoscut pentru multiplele sale beneficii nutriționale și proprietăți pentru sănătate.

    Făina de proumb: beneficii și idei de consum
    Făina de proumb: beneficii și idei de consum

    Făina de porumb este un produs alimentar obținut prin măcinarea boabelor de porumb uscate. Este un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume, fiind utilizată...

    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum
    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum

    Probabil ai auzit de cânepă și de cultivarea ei pentru fibre textile, însă, știai că semințele sale sunt considerate un superaliment? Folosite de mii de ani în...

    Iaurtul grecesc: beneficii și idei de consum
    Iaurtul grecesc: beneficii și idei de consum

    Iaurtul grecesc este un produs lactat destul de asemănător cu iaurtul obișnuit. Cu toate acestea, este mult mai dens, mai gros și chiar mai benefic pentru sănătate. Textura sa...

    Grâu spelta: beneficii și idei de consum
    Grâu spelta: beneficii și idei de consum

    Surse de proteine, de vitaminele B și E, de minerale, de proteine, de fibre și de carbohidrați, cerealele fac parte din alimentația noastră din cele mai vechi timpuri. Datorită...

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    © 2024 Qbebe