Culinarby
Qbebe

Pasta de susan: beneficii și mod de preparare

Pasta de susan: beneficii și mod de preparare

Andra Purdea

Ai auzit de tahini în restaurantele libaneze, dar nu știi exact ce este? O pastă de susan foarte întâlnită în bucătăria Orientului Mijlociu, tahini este azi folosit în diverse moduri și prezintă numeroase beneficii pentru organismul tău. Descoperă la final 3 rețete simple cu tahini.

Ce este pasta de susan 

Pasta de susan, cunoscută și sub numele de tahini, este o pastă obținută din semințe de susan prăjite și măcinate. Este un ingredient comun în bucătăriile din Orientul Mijlociu și din zona mediteraneeană și este folosită într-o varietate de feluri de mâncare. Tahini are o aromă de nucă, ușor amăruie și o textură cremoasă. 

Tahini este un ingredient versatil și este folosit în diverse experimente culinare. Este o componentă cheie în multe feluri de mâncare, cum ar fi hummus, baba ghanoush și halva. De asemenea, este folosit ca și condiment, dressing pentru salate sau stropit peste carne și legume la grătar. În plus, tahini este o sursă bogată de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, ceea ce îl face să fie un adaos nutritiv la dieta ta. 

În general, pasta de susan sau tahini este un ingredient savuros și nutritiv, cu o gamă largă de utilizări culinare.

Cum se prepară pasta de susan 

Dacă vrei să prepari tahini la tine acasă, este mult mai ușor decât îți închipuiai. Folosind doar câteva ingrediente simple și un robot de bucătărie sau un blender poți obține o pastă de susan delicioasă, pe care o poți folosi ca dressing în multe rețete. 

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 

  • 1 cană de semințe de susan (decorticate sau necorticate, în funcție de preferințe);
  • 2 până la 3 linguri de ulei cu aromă neutră (de exemplu, ulei de canola, de semințe de struguri sau vegetal);
  • Opțional: un vârf de cuțit de sare. 

Dacă ai ales să folosești semințe de susan proaspete, prăjește-le pentru a le spori aroma. Pentru a face acest lucru, pune semințele de susan într-o tigaie uscată, la foc mediu, amestecă-le constant timp de câteva minute, până când devin aurii și fragede. Ai grijă să nu le prăjești prea mult, deoarece pot deveni rapid amare.

După ce ai prăjit semințele, lasă-le să se răcească la temperatura camerei. Imediat ce s-au răcit complet, pune semințele de susan într-un robot de bucătărie sau într-un blender de mare viteză. Adaugă un vârf de cuțit de sare în această etapă, dacă dorești.

După ce semințele au devenit o pastă, cu robotul de bucătărie sau blenderul în funcțiune, adăugă, treptat, uleiul cu aromă neutră. Este posibil să fie nevoie să mai adaugi pe parcurs, în funcție de consistența dorită. Continuă să procesezi până când amestecul devine neted și cremos. Acest lucru poate dura câteva minute și este posibil să fie nevoie să răzui periodic pe pereții recipientului.

Transferă tahini-ul făcut în casă într-un recipient etanș și păstrează-l la frigider sau la temperatura camerei timp de câteva săptămâni. 

Beneficiile pastei de susan

Consumat cu moderație, tahini îți poate oferi multiple beneficii pentru sănătate. 

Pasta de susan este o sursă bună de nutrienți esențiali, inclusiv grăsimi sănătoase, proteine, fibre alimentare, vitamine și minerale. Aceasta conține vitamine precum B1 (tiamină), B3 (niacină), B6 (piridoxină) și minerale precum fier, calciu, magneziu și fosfor, toate benefice organismului tău. Iar în cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E și K), poate spori absorbția acestora din alte alimente atunci când sunt consumate împreună. 

De asemenea, este compusă, în principal, din grăsimi nesaturate, inclusiv grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Aceste grăsimi sunt considerate sănătoase pentru inimă și pot contribui la reducerea nivelului de colesterol și al riscului de boli cardiovasculare atunci când sunt consumate în cadrul unei diete echilibrate. 

Tahini conține și o cantitate decentă de proteine, ceea ce îl face un bun adaos la dietele vegetariene și vegane pentru a satisface nevoile de proteine, dar și o sursă bună de calciu, care este esențial pentru menținerea unor oase puternice și sănătoase. 

Semințele de susan, la rândul lor, conțin antioxidanți naturali, cum ar fi sesamina și sesamolul, care pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ și la reducerea inflamației.

Un alt beneficiu pe care îl prezintă sunt fibrele dietetice din pasta de susan, care pot promova o digestie sănătoasă prin prevenirea constipației și susținerea unui microbiom intestinal sănătos. 

Unele cercetări sugerează chiar că consumul de semințe de susan sau de pastă de susan poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducând potențial riscul de diabet de tip 2

Nu în ultimul rând, tahini este un ingredient versatil, care poate fi folosit atât în mâncăruri dulci, cât și sărate, ceea ce îl face ușor de încorporat într-o gamă largă de rețete. 

Efecte adverse ale consumului de pasta de susan 

Pasta de susan este, în general, considerată a fi benefică. Se poate întâmpla, însă, ca unele persoane să experimenteze efecte adverse, în funcție de alte probleme de sănătate pe care le pot avea sau de sensibilități. 

Poți dezvolta o reacție alergică

Alergiile la semințele de susan sunt relativ frecvente, iar persoanele care suferă de acestea pot avea reacții alergice care variază de la ușoare la severe. Simptomele pot include urticarie, mâncărime, umflături, dificultăți de respirație și, în cazuri severe, anafilaxie. 

Probleme digestiv

Unele persoane pot avea probleme gastrointestinale, cum ar fi balonare, gaze, diaree sau disconfort gastric după ce consumă tahini. Acest lucru s-ar putea datora conținutului ridicat de fibre sau altor compuși prezenți în semințele de susan. 

Conținut de oxalați

Semințele de susan, care sunt un ingredient principal în tahini, conțin oxalați. Nivelurile ridicate de oxalați din organism pot contribui la formarea pietrelor la rinichi la persoanele sensibile. 

Intoleranță la histamină

Semințele de susan conțin histamină, care poate declanșa simptome la persoanele cu intoleranță la histamină. Acestea pot include dureri de cap, erupții cutanate, congestie nazală și probleme digestive. 

Inhibarea absorbției unor nutrienți

Semințele de susan conțin acid fitic, un antinutrient care poate inhiba absorbția anumitor minerale precum fierul, zincul și calciul. Cu toate acestea, impactul acidului fitic poate fi atenuat prin tehnici de preparare adecvate, cum ar fi înmuierea, prăjirea sau fermentarea semințelor de susan înainte de a face tahini. 

Potențial de contaminare cu mucegai

Dacă semințele de susan folosite pentru a face tahini sunt contaminate cu mucegai sau aflatoxine, acestea pot prezenta riscuri pentru sănătate. Tahini contaminat cu mucegai poate provoca reacții alergice sau poate duce la alte probleme de sănătate.

3 rețete cu pastă de susan

Vrei să încerci tahini, dar nu știi cum să-l folosești? Încearcă fie clasicul humus, baba ganoush sau un brownie cu tahini. 

1. Humus

Pentru humus, rețeta nu poate fi mai simplă. Ai nevoie de o cutie de năut, o lingură de tahini, zeamă de lamâie, un cățel de usturoi, sare și un pic de ulei vegetal (sau de măsline, dar îi poate da un gust amărui).  Amestecă totul într-un blender, până când ajunge la consistența unei paste lichide. Dacă vrei să experimentezi ceva mai îndrăzneț, poți adăuga un ardei copt, avocado sau ceapă caramezalită.

2. Baba Ganoush

Baba Ganoush este o salată de vinete din Orientul mijlociu, absolut delicioasă. Ai nevoie de vinete, tahini, usturoi, lamâie, praf de  chimen, ulei de măsline. Rețeta este similară celei de humus, doar că ai nevoie de a coace vinetele înainte de a le toca. Pentru un gust mai dulce, poți amesteca totul de mână și nu într-un blender. Poți servi cu lipii, fie într-un sandviș sau ca și aperitiv. 

3. Brownie cu tahini

Tahini merge perfect și în deserturi. Iată cum îl poți folosi într-o rețetă de brownie: 

Vei avea nevoie de: 

  • (1 baton) de unt nesărat
  • 150 gr de tahini (bine amestecat)
  • 200 gr de zahăr granulat
  • 2 ouă mari
  • 1 linguriță de extract de vanilie pură
  • 35 gr de pudră de cacao neîndulcită
  • 63 gr de făină de toate tipurile
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță praf de copt
  • 100gr chipsuri de ciocolată
  • 37gr nuci

Într-un bol rezistent la microunde sau pe aragaz, topește untul. Se lasă să se răcească ușor. Apoi, combină untul topit cu tahini într-un bol și amestecă până când se combină bine.

Adăugă zahărul, ouăle și vanilia și amestecă până când se omogenizează și se încorporează bine.

Într-un castron separat, cerne împreună pudra de cacao, făina, sarea și praful de copt pentru a elimina orice cocoloașe. Apoi combină ingredientele uscate cu cele umede. Ao grijă să nu amesteci prea mult. Adaugă ciocolata și nucile și transferă totul într-un vas de copt (tapetată în prealabil).

Pune la cuptor și lasă-l timp de 20-25 de minute. Când este gata, lasă-l să se răcească apoi bucură-te de acest desert. Poftă bună! 

Articolul urmator
Grâu spelta: beneficii și idei de consum
Grâu spelta: beneficii și idei de consum

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (0)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

    Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus,...

    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare
    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare

    Ceaiul de gutui este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, realizată din frunzele, florile sau fructele gutuiului (Cydonia oblonga). Gutuia, un fruct auriu și...

    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

    Semințele de chimen fac parte dintre cele mai apreciate mirodenii, fiind utilizate cu precădere în tradițiile culinare din India, Mexic, Orientul Mijlociu și din regiunea...

    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare
    Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare

    Cauți alternative fără lactoză ale iaurtului tradițional? Descoperă în acest articol un iaurt făcut din nuci de caju. Este o alegere populară pentru persoanele care au...

    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare
    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare

    Sucul de țelină apio a crescut în popularitate în ultimii, ani datorită conținutului bogat de vitamine și al multiplelor beneficii pentru organism. Totodată, acesta are un...

    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

    Puține băuturi pot egala farmecul răcoritor al unei cești de ceai de rodie bine preparat. De la nuanța sa vibrantă până la amestecul de note dulci și picante, ceaiul de rodie...

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    © 2024 Qbebe