Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

Andreea Guica - Redactor

Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus, energizează organismul și au efecte anti-îmbătrânire. Poți să adaugi semințe de susan negre într-o rețetă inedită, să le incluzi în bolul cu cereale la micul dejun sau chiar în iaurt. Oricum ar fi, îți spunem tot ce ai nevoie să știi despre acest aliment interesant.

Beneficiile și proprietățile semințelor de susan negre

Găsești semințe de susan negre atât în farmacie și plafar, cât și online sau în supermarket. În caz că te întrebi dacă să le cumperi sau nu, notăm mai jos beneficiile semințelor negre de susan asupra sănătății:

Sunt bogate în antioxidanți

Antioxidanții facilitează sănătatea sistemului cardiac, pentru că ajută la scăderea colesterolului și, totodată, previn formarea plăcii pe artere. De asemenea, întăresc sistemul imunitar și te ajută să faci față mai ușor infecțiilor sau virușilor. 

Lista celor mai bogate alimente in antioxidanti

Sunt bogate în vitamine și minerale: calciu, fier, magneziu, zinc și vitaminele B și E

Calciul susține sănătatea sistemului osos, iar consumul regulat de semințe de susan negre previne osteoporoza și alte boli ale sistemului osos. 

Cum să incluzi mai mult calciu în dieta copilului

susan negru presarat pe deasupra mancarii

Vitamina E și zincul susțin un păr puternic și sănătos, prevenind căderea acestuia. De asemenea, ajută tenul și pielea să aibă un aspect mai luminos și mai sănătos.

Totodată, vitamina E susține și funcțiile cognitive, în special memoria; și previne demența.

Magneziul susține un somn sănătos și odihnitor și îți redă energia de care ai nevoie pe timpul zilei. 

Sunt bogate în fibre, susținând astfel sănătatea tractului digestiv

Fibrele ajută la funcționarea sistemului digestiv, facilitând sănătatea colonului. Astfel, în cazul în care te simți balonat sau constipat, sau pur și simplu inconfortabil, semințele de susan pot fi o alternativă bună.

Sunt bogate în proteine

Proteinele din alimentație te ajută să îți ții greutatea sub control, pentru că ține sub control hormonul foamei și îți mențin sațietatea mai mul timp.

Nu în ultimul rând, e posibil ca aceste semințe să prevină cancerul. Cel puțin asta susțin unele studii medicale, însă e nevoie de mai multă cercetare în acest sens. 

Cum consumi semințele de susan negre

Există o multitudine de modalități prin care poți consuma semințele negre de susan.

  • Presărate peste pâine, covrigi sau alte produse de panificație;
  • Peste orez sau peste tăiței (noodles), pentru o textură mai interesantă;
  • Peste salate;
  • Incluse în sosuri sau dressing-uri;
  • În sushi;
  • Peste iaurt, cereale, budinci, sau smoothie-uri;
  • În halva, fursecuri sau biscuiți. 

chifla cu seminte negre de susan

Contraindicațiile semințelor de susan negre

La fel ca orice aliment, există și câteva contraindicații pentru consumul de semințe de susan negre. Acestea sunt următoarele:

Alergia la susan

Susanul se află printre principalii alergeni din alimentație. Reacția alergică la susan poate fi mai severă sau mai blândă, iar printre simptome se numără inflamația feței, a buzelor, a limbii și a gâtului; dificultăți de respirație; slăbiciune; vomă; crampe sau diaree.

Dacă ai alergie la susan, evită orice aliment conține ulei sau semințe de susan, fie și în cantități mici. 

10 semne că al tău copil are o alergie alimentară

Diaree acută sau cronică 

Consumul excesiv de semințe de susan poate crea un disconfort intestinal, acționând ca un laxativ.

Litiază renală

Semințele negre de susan conțin acid oxalic, care poate crea cristale sau pietre la rinichi persoanelor care deja suferă de probleme ale rinichilor. 

Dacă știi că ai anumite probleme de sănătate, cu precădere probleme la rinichi și ale sistemului digestiv, apelează la medic, pentru a te asigura că este sigur consumul lor.

În concluzie, semințele negre de susan ne pot îmbunătăți sănătatea și, totodată, pot oferi un plus de gust și de textură anumitor rețete, însă ele ar trebui consumate cu precauție de persoanele care se știu cu anumite sensibilități. 

Surse foto: istockphoto

Surse articol: healthline.com naomedical.com livestrong.com solarisplant.ro

Articolul urmator
Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare
Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare
    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare

    Ai auzit de tahini în restaurantele libaneze, dar nu știi exact ce este? O pastă de susan foarte întâlnită în bucătăria Orientului Mijlociu, tahini este azi...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare

    Tămâia, cunoscută și sub numele de „olibanum” sau „Frankincense”, se folosește încă din cele mai vechi timpuri atât în diferite ritualuri...

    Untul pământului: beneficii și mod de utilizare
    Untul pământului: beneficii și mod de utilizare

    Chiar dacă în prezent progresele înregistrate în domeniul medical sunt remarcabile, numeroase persoane preferă să recurgă adesea la remedii naturale tradiționale...

    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

    Prin conținutul de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de antioxidanți, avocado („para aligator”) este un superaliment. De aceea, nu este de mirare că și...

    Suc de vișine: beneficii și utilizare
    Suc de vișine: beneficii și utilizare

    Având un gust agreabil, dulce-acrișor, vișinele fac parte dintre cele mai îndrăgite fructe ale verii și, în funcție de preferințe, se consumă proaspete, uscate sau...

    Piatra de alaun: beneficii și utilizare
    Piatra de alaun: beneficii și utilizare

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii recurg adesea la ceea ce le pune la dispoziție natura pentru a se bucura de beneficii pentru sănătate și frumusețe. De aceea, inclusiv...

    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

    Semințele de chimen fac parte dintre cele mai apreciate mirodenii, fiind utilizate cu precădere în tradițiile culinare din India, Mexic, Orientul Mijlociu și din regiunea...

    © 2024 Qbebe