Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare

Ulei de tămâie: beneficii și mod de utilizare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Tămâia, cunoscută și sub numele de „olibanum” sau „Frankincense”, se folosește încă din cele mai vechi timpuri atât în diferite ritualuri religioase, cât și pentru parfumuri, pentru aromaterapie și pentru efectele pozitive asupra sănătății. Uleiul de tămâie se obține prin distilarea la aburi a rășinii aromate ce provine de la arborii din familia Boswellia, originari din zonele montane aride din Africa, India și Orientul Mijlociu (statele Oman și Yemen din Peninsula Arabică). Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai de ce uleiul de tămâie este apreciat în medicina alternativă, ci și cum este recomandat să îl valorifici, în diferite rutine de îngrijire, pentru a avea parte de beneficiile sale.

Beneficiile uleiului de tămâie

Printre cei mai valoroși compuși din rășina arborilor din familia Boswellia se regăsesc terpenele, în special acidul boswellic.

tămâie provenita din rasina arborelui Boswellia, Oman

Terpenele sunt compuși aromatici, având proprietăți antiinflamatoare și antireumatice, protejând celulele sănătoase. De aceea, uleiul de tămâie se remarcă întrucât:

Contribuie la calmarea durerilor ce însoțesc artrita 

Artrita se referă la inflamarea și la deteriorarea articulațiilor, ceea ce provoacă durere, rigiditate și limitează mișcările. De cele mai multe ori, artrita afectează genunchii, gleznele și/sau încheieturile.

Uleiul de tămâie este benefic în diminuarea inflamațiilor deoarece acidul boswellic blochează efectele celulelor leucotriene, implicate în procesele inflamatorii și în contracția mușchilor netezi.

femeie in timpul unei sedinte de masaj la picioare cu ulei

Atenuează procesele inflamatorii specifice astmului

Compușii antiinflamatori din uleiul de tămâie micșorează impactul negativ al celulelor leucotriene asupra gâtului și musculaturii bronhiilor, reducându-le contracțiile. Așa se explică de ce uleiul de tămâie ajută persoanele cu astm să treacă mai ușor peste simptomele neplăcute, cu atât mai mult cu cât influențează și activitatea unor celule antiinflamatoare. De aceea, acestea din urmă nu mai produc mucus în exces, așa cum reiese și din concluzia unui studiu publicat în „European Journal of Medical Research”.

Potrivit studiului menționat, aprox. 70% dintre voluntarii participanți au constatat o ameliorare a manifestărilor precum respirația șuierătoare („wheezing”) și dificultățile de respirație după o cură de o lună și jumătate cu 300 mg ulei de tămâie administrat zilnic.

Îmbunătățește sănătatea pielii

Având proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, uleiul de tămâie calmează durerile și accelerează vindecarea leziunilor pielii, inclusiv cicatricile post-acneice și postoperatorii. În același timp, tonifiază pielea și îi uniformizează nuanțele, conferind un aspect mai tânăr.

Protejează sănătatea orală

Acidul boswellic din uleiul de tămâie diminuează riscul de infecții la nivelul cavității bucale. Astfel, uleiul se poate folosi pentru prevenirea afecțiunilor gingivale și respirației urât mirositoare.

Asigură un somn odihnitor

Pe de o parte, aroma calmantă a uleiului de tămâie alungă anxietatea generată de stresul cronic, favorizând intrarea în starea de relaxare. Pe de altă parte, uleiul desfundă pasajele nazale și ajută corpul să atingă temperatura ideală pentru somn. Nu în ultimul rând, pentru că relaxează mușchii, reduce durerile ce te pot împiedica să dormi.

Cum se administrează uleiul de tămâie

În diferite nuanțe de galben, cu aromă lemnoasă, picantă sau cu note fructate, similare citricelor, uleiul de tămâie poate fi valorificat în următoarele moduri:

Pentru aromaterapie

Aroma uleiului de tămâie conferă o stare de liniște, de pace, îmbunătățind dispoziția și asigurând o atmosferă calmă în casă. În acest context, nu greșești dacă pui 5-7 picături de ulei într-un arzător sau în apa dintr-un difuzor de aromaterapie. Totodată, pentru a te bucura de aroma unică de tămâie, poți să o inspiri direct din recipientul cu ulei sau să torni câteva picături în palme, pe o batistă sau pe o dischetă demachiantă. Receptorii din nas detectează aroma și transmit creierului semnale ca să se elibereze hormoni benefici pentru relaxare.

difuzor de aromaterapie pus pe podea

Ca ulei de masaj

În cazul în care ai dureri musculare și/sau articulare, apelează la un masaj cu ulei de tămâie. Dacă vrei, poți să-l combini și cu ulei esențial de mentă sau de salvie. Tot ce ai de făcut este să urmezi instrucțiunile de mai jos:

  • Diluează 2-3 picături de ulei de tămâie în aprox. 30 ml de ulei purtător, de exemplu ulei de jojoba, de cocos, de migdale dulci etc;
  • Aplică uleiul pe zonele dureroase și masează-te blând.

În rutina de îngrijire a pielii

Pe lângă faptul că hidratează, uleiul de tămâie conferă elasticitate pielii și diminuează impactul nociv al stresului și condițiilor de mediu. Practic, acest ulei atenuează ridurile și îmbunătățește aspectul pielii uscate și crăpate. Pentru a avea parte de asemenea beneficii, amestecă o parte de ulei de tămâie cu două părți de unt de shea sau de ulei de bebeluși. Masează-te cu amestecul rezultat în zona pungilor de sub ochi, pe abdomen, pe mâinile crăpate sau pe mușchii lăsați de la nivelul feței.

Pentru dezinfectarea rănilor minore

Fiind un antiseptic natural, uleiul de tămâie poate fi utilizat și pentru a dezinfecta leziunile pielii. Diluează 1 picătură de ulei de tămâie în 30 ml ulei de migdale dulci sau de cocos și aplică-l apoi pe răni.

tamaie si sticluta cu dop de pluta care conține ulei de tamaie 

Pentru asigurarea igienei orale

Ca să previi sau să îndepărtezi placa bacteriană din cavitatea bucală, diluează 2-3 picături de ulei de tămâie în apă călduță pentru a obține o apă de gură fără chimicale. Clătește-te cu ea după ce te speli pe dinți, având grijă să nu o înghiți.

Pentru băi relaxante

Când nu te simți în largul tău din cauza stresului și emoțiilor negative, încearcă să faci o baie cu ulei esențial de tămâie. Toarnă 3-5 picături de ulei diluat într-un ulei purtător în apa în care te îmbăiezi și relaxează-te în cadă aprox. 30 de minute.

femeie tanara relaxandu-se in cada

Riscurile și complicațiile folosirii uleiului de tămâie

Chiar dacă, în general, este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor, când intenționezi să folosești ulei de tămâie se recomandă să ții cont și de riscuri precum:

Declanșarea unei alergii

În cazul în care sesizezi erupții cutanate roșiatice, bășici, mâncărimi și/sau dificultăți în respirație după utilizarea uleiului de tămâie, înseamnă că este vorba despre o alergie. În această situație, nu-l mai folosi și adresează-te neapărat unui medic.

Poți evita o reacție alergică dacă faci un test pe piele ca să vezi cum reacționezi la uleiul de tămâie. Procedează astfel:

  • Spală zona antebrațului cu un săpun cât mai blând;
  • Clătește-te bine și lasă pielea să se usuce;
  • Toarnă câteva picături de ulei de tămâie diluat în ulei purtător pe o mică porțiune de piele de pe antebraț și acoperă zona respectivă cu tifon;
  • Așteaptă 24 de ore;
  • Îndepărtează tifonul și, dacă observi că pielea este roșie și inflamată, spală imediat zona afectată cu apă călduță și săpun.

Apariția unor manifestări nedorite

În cazuri rare, uleiul de tămâie provoacă stări de amețeală și/sau greață și vărsături. Renunță să-l mai folosești dacă suferi din pricina unor astfel de simptome neplăcute !

Interacțiunea cu diverse medicamente 

Spre exemplu, uleiul de tămâie interacționează cu anumite medicamente, mai ales cu anticoagulantele ce conțin warfarină. De aceea, înainte să recurgi la acest ulei, consultă-te cu un medic dacă te afli sub tratament cu asemenea medicamente. În plus, evită uleiul de tămâie dacă te confrunți cu alergii, cu epilepsie sau cu migrene. Mai mult, în cazul în care ești însărcinată sau alăptezi, nu îl folosi deloc până când nu stai de vorbă cu medicul tău.

Deși nu este toxic, uleiul de tămâie nu trebuie administrat intern fără să consulți mai întâi un medic și un specialist în aromaterapie. 

Pe lângă beneficiile pe care le are pentru sănătate, uleiul de tămâie poate fi pus în valoare și pentru prepararea unor soluții binevenite pentru dezinfectarea unor suprafețe din casă. De pildă, pune 10 picături de ulei esențial de tămâie la 2 căni de apă caldă și adaugă ulterior 1 cană de oțet alb și 1/4 cană praf de copt. Toarnă soluția obținută într-un recipient tip spray și pulverizeaz-o pe diverse suprafețe, de exemplu pe toalete, pe blatul de bucătărie etc.

Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com

Surse articol: draxe.com, healthline.com, kneepaincentersofamerica.com, nhs.uk, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, webmd.com, verywellhealth.com, wikihow.com

Articolul urmator
Ceai de salvie: beneficii și utilizare
Ceai de salvie: beneficii și utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de avocado: beneficii și mod de utilizare

    Prin conținutul de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de antioxidanți, avocado („para aligator”) este un superaliment. De aceea, nu este de mirare că și...

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
    Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

    Uleiul de măceșe este folosit din timpuri străvechi, pentru ameliorarea mai multor afecțiuni, însă a fost reintrodus recent în atenția publicului, datorită beneficiilor pe...

    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

    Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus,...

    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare
    Sare neagră: beneficii și mod de utilizare

    Sarea neagră, cunoscută și sub denumirea de "Kala Namak" sau "sare vulcanică neagră," este un ingredient exotic, care adaugă o notă distinctivă de aromă și culoare în...

    Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare
    Pastura: beneficii pentru copil și mod de utilizare

    Cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la stimularea imunității la îmbunătățirea sănătății digestive, pastura este darul oferit de natură. Dar ce este mai exact...

    Ulei de dafin: beneficii și proprietăți
    Ulei de dafin: beneficii și proprietăți

    Frunzele de dafin au o semnificație multiplă, care se întinde în domeniile culinar, medicinal, cultural și ornamental. Venerate din punct de vedere istoric ca simboluri ale...

    © 2024 Qbebe